logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podział WLZ na 4 domki letniskowe: rozdzielnica z ogranicznikami mocy, uziemienia i dzielenie PEN

mickdab 21 Wrz 2022 11:59 843 12
REKLAMA
  • #1 20200642
    mickdab
    Poziom 9  
    Dzień Dobry Koledzy.

Inwestor ma do podpięcia kilka domków letniskowych.

Proszę podpowiedzcie czy dobrze to planuję.
    Układ Sieci TNC
    ZK w granicy
    Przydział 30kW.

Do podpięcia do jednego WLZ'a 4 domki.
    Moja propozycja to dodatkowa rozdzielnica z 4-ma ogranicznikami mocy 16A, w której podzielę 1 WLZ na 4.
    Dla każdego budynku osobny uziom szpilkowy.

PEN dzielony dla każdego budynku osobno.

Dodatkowo pytanie
    Czy jeżeli rozwiązanie z ogranicznikami mocy będzie OK to czy w tej rozdzielnicy dodatkowo uziemiać PEN?
  • REKLAMA
  • #2 20201739
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6668
    mickdab napisał:
    Inwestor ma do podpięcia kilka domków letniskowych.
    Niech inwestor zatrudni elektryka.
  • REKLAMA
  • #3 20201741
    mickdab
    Poziom 9  
    zbich70 napisał:
    Niech inwestor zatrudni elektryka.

Widzę że kolega lubi tak sobie od czapy coś napisać. Ego podrosło??
    Widzę że wystarczy spróbować poprosić o wyrażenie opinii i od razu jest propozycja zatrudnienia elektryka :)

Może odstąpić ci namiary?

Moderowany przez krzysiek7:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

• REKLAMA
  • #4 20201745
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15541
    @mickdab No a co liczysz?
    Tu trzeba wykonać projekt, dobrać materiały, zabezpieczenia, na końcu wykonać pomiary i się pod nimi podpisać.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20201748
    zbich70
    Poziom 43  
    mickdab napisał:
    Widzę że kolega lubi tak sobie od czapy coś napisać. Ego podrosło??
    Nie kolego. Takie tematy pojawiają się średnio kilka razy w miesiącu, więc odpowiedź adekwatna.

Najpierw podaj szczegółowe dane, począwszy od WTP, potem narysuj swoją wizję wykonania instalacji odbiorczej. Elektrycy posługują się schematami.

sosarek napisał:
    Tu trzeba wykonać projekt, dobrać materiały, zabezpieczenia, na końcu wykonać pomiary i się pod nimi podpisać.
    Ot i cała filozofia ;
  • #6 20201749
    mickdab
    Poziom 9  
    sosarek napisał:

Nie trzeba wykonywać projektu.
    A reszta, o której piszesz jest ogarnięta. Ja zapytałem tylko o techniczny aspekt podziału WLZ'a,
    Sam dobór wielkości zabezpieczeń wyjdzie dopiero po wyliczeniach zapotrzebowania.

Dodano po 4 [minuty]:

zbich70 napisał:
    Nie kolego. Takie tematy pojawiają się średnio kilka razy w miesiącu, więc odpowiedź adekwatna.

Jakbym znalazł to co mnie interesuje, uwierz mi że nie pytałbym narażając się na Panów milusińskich.

Moderowany przez krzysiek7:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

zbich70 napisał:
    Elektrycy posługują się schematami.

Masz rację. Co nie znaczy że nie powinni używać ogólnie przyjętej formy komunikacji jaką jest rozmowa.
  • #7 20201753
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15541
    @mickdab Jak chcesz cokolwiek ustalać/dobierać nie znając żadnych danych?
    Co, pojawiła się opcja "wyrwania paru cebulionów" i już chcesz się za to łapać bez ŻADNEJ wiedzy?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20201759
    mickdab
    Poziom 9  
    sosarek napisał:
    @mickdab Jak chcesz cokolwiek ustalać/dobierać nie znając żadnych danych?
    Co, pojawiła się opcja "wyrwania paru cebulionów" i już chcesz się za to łapać bez ŻADNEJ wiedzy?

A możesz trochę sfolgować? I skąd masz wiedzę na temat mojej wiedzy? Poza tym ja nic nie muszę łapać.
    A tak BTW jakie dane są ci potrzebne? Adres? Numer telefonu?
  • #9 20201762
    zbich70
    Poziom 43  
    mickdab napisał:
    Czy jeżeli rozwiązanie z ogranicznikami mocy będzie OK to czy w tej rozdzielnicy dodatkowo uziemiać PEN?
    Zasada jest taka, że PEN powinien być wielokrotnie uziemiony. Ograniczniki mocy nie mają tu nic do rzeczy.
  • REKLAMA
  • #10 20201812
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4292
    mickdab napisał:

Nie!
    Wystarczy schemat jednokreskowy ze wszystkimi niezbędnymi szczegółami dotyczącymi zasilania, zastosowanych materiałów, przekrojów, odległości, instalacji odbiorczych itd.
    Dla elektryka to nic trudnego.

Inaczej to wróżenie z fusów oraz szkoda naszego czasu.
  • #11 20201835
    mickdab
    Poziom 9  
    Łukasz-O napisał:
    mickdab napisał:

Nie!
    Wystarczy schemat jednokreskowy ze wszystkimi niezbędnymi szczegółami dotyczącymi zasilania, zastosowanych materiałów, przekrojów, odległości, instalacji odbiorczych itd.
    Dla elektryka to nic trudnego.

Inaczej to wróżenie z fusów oraz szkoda naszego czasu.

Ależ ja nie oczekuję, że ktoś będzie mi liczył projekt czy sprawdzał obciążalności i dobór aparatów bo nie to jest celem mojego pytania.
    Mi chodzi tylko o sposób rozdzielenia WLZ'a (sama zasada) bez wnikania w cyferki.
  • #13 20204224
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 343
    Listwy rozgałęźne można wykorzystać w tym celu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Inwestor planuje podłączenie czterech domków letniskowych do jednego WLZ w układzie sieci TNC z przydziałem 30 kW. Proponuje dodatkową rozdzielnicę z czterema ogranicznikami mocy 16A oraz osobnymi uziomami dla każdego budynku. Pojawia się pytanie o konieczność uziemienia PEN w rozdzielnicy. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że dla prawidłowego podziału WLZ konieczne jest posiadanie szczegółowych danych oraz schematu instalacji. Zasugerowano, że PEN powinien być wielokrotnie uziemiony, a ograniczniki mocy nie mają wpływu na tę zasadę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA