logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam adaptera z m.2 (ale NVMe gen 3) do portu SATA

psycode 29 Lis 2022 21:09 5205 14
REKLAMA
  • #1 20310251
    psycode
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Mam: 2 dyski m.2 NVMe gen3: 1TB 970 PRO oraz 2TB 970 EVO PLUS
    Potrzebuję: wsadzić te dwa dyski w jakieś adaptery i podłączyć je pod porty SATA

Proszę o pomoc, bo nie mogę takich znaleźć.

p.s.
    Nie chodzi o adaptery z m.2 NVMe do PCI-Ex4/x1 tylko o takie do portu SATA.
  • REKLAMA
  • #2 20310269
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    Ocena: 405
    Jest to niemożliwe. Port SATA obsługuję komunikację po protokole SATA, natomiast port M.2 obsługuje komunikację zależną od tego do czego jest podłączony, oraz co obsługuje podłączony dysk. Jeżeli podłączysz tam jeden ze wspomnianych dysków (a obsługują one tylko nVME), i podepniesz do portu SATA (obsługujący tylko SATA) to kompletnie nic się nie stanie. To nie ma prawa działać.
    nVME to protokół danych działający po interfejsie PCIE i tylko w porcie PCIE te dyski mają prawo działać.
  • Pomocny post
    #4 20310362
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1487
    Działa ale tylko w takim zastosowaniu do jakiego zostalo stworzone. Nie mogłeś się wysilić i obejrzec chociaż obrazki zamiast bezmyślnie wklejać llink do dzialu hardware gdzie sie tego nie robi? Na 8 ostatnim zdjęciu jest napisane że nie działa jako adapter do SATA dla dysków NVMe a dlaczego to kolega wyzej wyjaśnił.
  • #5 20310376
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15541
    csvrbntyu napisał:
    nVME to protokół danych działający po interfejsie PCIE i tylko w porcie PCIE te dyski mają prawo działać.

Tak? Więc jak wytłumaczysz zewnętrzne obudowy, choćby https://www.amazon.pl/ORICO-USB-zewn%C4%99trzna-obudowa-NVMe/dp/B092LXZJH9
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 20310378
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1701
    Mam podobną obudowę też działa bez problemu. ;-)

Ale ONI wiedzą lepiej i jeszcze pouczają...

Kwestią jest czy uda się znaleźć wersję - płytkową nie zewnętrzną.
  • #7 20310397
    psycode
    Poziom 17  
    csvrbntyu napisał:
    Jest to niemożliwe.... Jeżeli podłączysz tam jeden ze wspomnianych dysków (a obsługują one tylko nVME), i podepniesz do portu SATA (obsługujący tylko SATA) to kompletnie nic się nie stanie. To nie ma prawa działać.

Przepraszam, może użyłem złego określenia. Nie miałem na myśli gołego adaptera, który łączy tylko ścieżki z dysku NVMe do gniazda SATA. Tylko taki, który posiada w sobie jakiś moduł/chip, który potrafi przekonwertować w locie NVMe do SATA.

artaa napisał:

badboy84 ma rację. Na tym zdjęciu z aukcji zaznaczyłem jakie dyski obsługują wyjścia tego adaptera.

więc ten adapter mi nie pomoże
  • #8 20310408
    badboy84
    Poziom 43  
    artaa napisał:
    Ale ONI wiedzą lepiej i jeszcze pouczają...

Bo wklejasz głupoty, pokaż adapter który pozwala podłączyć dysk NVMe do portu SATA bo chyba tego dotyczy temat. Że są obudowy z interfejsem USB to każdy wie.
  • REKLAMA
  • #9 20310414
    sosarek

Poziom 43  
    badboy84 napisał:
    Że są obudowy z interfejsem USB to każdy wie.

jak widać nie
    csvrbntyu napisał:
    nVME to protokół danych działający po interfejsie PCIE i tylko w porcie PCIE te dyski mają prawo działać
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20310415
    psycode
    Poziom 17  
    sosarek napisał:
    ...Więc jak wytłumaczysz zewnętrzne obudowy, choćby https://www.amazon.pl/ORICO-USB-zewn%C4%99trzna-obudowa-NVMe/dp/B092LXZJH9

Dobry trop.

Przykładowo widzę, że ten zewnętrzny adapter też konwertuje PCIE NVMe do USB 3.1.
    Odpowiedzialny za to jest chip Realtek RTL9210 (zaznaczyłem na zdjęciu)

...

Skoro więc RTL9210 konwertuje NVME do USB 3.1 to może jest taki, który robi to do SATA?
  • Pomocny post
    #11 20310437
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Tak, do USB są, jak i do thunderbolt jak kojarzę.

Do SATA nie orientuje się. Ogólnie zaopatrzył bym się w przejściówkę pasywną na slot PCI-e o ile to u ciebie możliwe lub zakupił dyski SATA.

Post #7 dobrze tłumaczy działanie pasywnego adaptera.

sosarek napisał:
    badboy84 napisał:
    Że są obudowy z interfejsem USB to każdy wie.

jak widać nie
    csvrbntyu napisał:
    nVME to protokół danych działający po interfejsie PCIE i tylko w porcie PCIE te dyski mają prawo działać

Jak by nie patrzeć dysk jest podłączany do portu PCI-E. To że jest układ który tłumaczy protokół PCI-E na USB to co innego.
  • REKLAMA
  • #12 20310611
    psycode
    Poziom 17  
    sylweksylwina napisał:
    Tak, do USB są...do SATA nie orientuje się.

:cry:
    sylweksylwina napisał:
    Ogólnie zaopatrzył bym się w przejściówkę pasywną na slot PCI-e o ile to u ciebie możliwe lub zakupił dyski SATA.
    "ogólnie" to niepotrzebnie byś to zrobił :D bo sytuacja wygląda tak:

chipset Z390

-PCIEx1<-adapter 1394a PCIe
    -PCIEx1<-adapter ExpressCard34 PCIe
    -PCIEx1<-niedostępny (GPU zasłania)
    -PCIEx16<-GPU
    -PCIEx8<-pusty (żeby GPU nie zwolniło do 8x)

-PCIEx4<-Adapter M.2<-NVMe 2TB 990PRO
    -M.2<-NVMe 1TB 970PRO
    -M.2<-NVMe 2TB 990 PRO

+ jeszcze dwa dyski o których była mowa:

-USB 3.1/SATA?<-NVMe 1TB 970PRO
    -USB 3.1/SATA?<-NVMe 2TB 970 EVO PLUS

Dlaczego kupiłem dodatkowe 2 dyski NVMe (zamiast SATA), skoro brakuje mi gniazd PCIE i musze je spowolnić do prędkości SATA/USB?
    Bo zbieram kasę i w przyszłości docelowo chcę zamienić chipset Z390 na Z790, który ma już 5xM.2 więc wtedy wszystkie dyski się zmieszczą w pełnej prędkości, a teraz szukam tymczasowego rozwiązania.

Mam nadzieję, że teraz jest wszystko jasne.
  • #13 20310863
    badboy84
    Poziom 43  
    Nie podłączysz ich do SATA, do USB tak jak użyjesz np jakiejś obudowy.
    Teraz wszystko jasne?
  • #14 20311044
    psycode
    Poziom 17  
    badboy84 napisał:
    Nie podłączysz ich do SATA, do USB tak jak użyjesz np jakiejś obudowy. Teraz wszystko jasne?
    Tak, teraz wszystko jasne :cry:
    badboy84 napisał:
    ...pokaż adapter który pozwala podłączyć dysk NVMe do portu SATA bo chyba tego dotyczy temat......że są obudowy z interfejsem USB to każdy wie..
    Racja, temat dotyczy tylko SATA i lubię gdy każdy trzyma się tematu i nie wymyśla innych rozwiązań.
    Tylko, że akurat ja nie wiedziałem, że takie obudowy istnieją i że jest w ogóle możliwa konwersja NVMe do USB i to w sensowniej prędkości.

Skoro wszyscy mówicie, że nie ma adapterów PCIE NVMe->SATA, to w ostateczności jestem zmuszony użyć takiej zewnętrznej obudowy.
    Wtedy te 2 dyski będą nieprofesjonalnie wisieć na przewodach USB z tyłu obudowy, ale z drugiej strony, jakby się zastanowić, to

SATA3.0 (o które mi chodziło) ma w teorii 6GB/s, a w praktyce pozwala na maksymalny transfer chyba około 550MB/s (w CrystalDiskMark),
    a USB 3.1 gen2 mnie zaskoczyło, bo ma w teorii 10GB/s więc w praktyce transfery wyższe od SATA, które zobaczyłem na poniższych zdjęciach:

Moja płyta Z390 PRO, akurat ma z tyłu obudowy 2x 3.1 gen2

OK, to nie jest odpowiedź na moje pytanie z tematu, ale jak się nad tym zastanowić
    to ten pomysł wydaje się nawet i lepszy, bo otrzymam prawie 2x większy transfer danych niż na SATA, o które prosiłem.

Poświęciłem godzinę na znalezienie i analizowanie każdej dostępnej obudowy i z tych najtańszych chyba ta jest najlepsza, bo
    -jest metalowa, ma termopad i wywietrzniki (a te dyski się mocno grzeją),
    -ma przewód USB-A (bo większość ma USB-C, który mnie nie interesuje),
    -i przewód jest dłuższy niż u innych (a nie chcę, żeby dyski wisiały i robiły naprężenia na płytę główną).
    Jeśli ktoś będzie miał podobny problem i brak czasu na analizę to może to zdjęcie mu ułatwi/przyspieszy wybór.

Tak więc sosarek pomógł mi niechcący, podsunąć inne rozwiązanie, trochę nielogiczne i nieestetyczne, ale dające większą wydajność.
    i wam wszystkim też dziękuję za wskazówki i zainteresowanie.
  • Pomocny post
    #15 20311070
    sosarek

Poziom 43  
    Obudowa do obudowy taśmą dwustronną i do obudowy komputera - wiele to nie waży, nie będziesz się bał o naprężenia jak to napisałeś.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje adaptera M.2 NVMe gen 3 do portu SATA dla dwóch dysków: 1TB 970 PRO i 2TB 970 EVO PLUS. Odpowiedzi wskazują, że nie ma możliwości bezpośredniego podłączenia dysków NVMe do portu SATA, ponieważ różnią się one protokołami komunikacyjnymi. Zamiast tego, sugerowane są zewnętrzne obudowy, które konwertują NVMe do USB, co może być alternatywnym rozwiązaniem. Użytkownik zauważa, że USB 3.1 gen 2 oferuje wyższe prędkości transferu niż SATA 3.0, co czyni tę opcję bardziej atrakcyjną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA