badboy84 napisał: Nie podłączysz ich do SATA, do USB tak jak użyjesz np jakiejś obudowy. Teraz wszystko jasne?
Tak, teraz wszystko jasne
badboy84 napisał: ...pokaż adapter który pozwala podłączyć dysk NVMe do portu SATA bo chyba tego dotyczy temat......że są obudowy z interfejsem USB to każdy wie..
Racja, temat dotyczy tylko SATA i lubię gdy każdy trzyma się tematu i nie wymyśla innych rozwiązań.
Tylko, że akurat ja nie wiedziałem, że takie obudowy istnieją i że jest w ogóle możliwa konwersja NVMe do USB i to w sensowniej prędkości.
Skoro wszyscy mówicie, że
nie ma adapterów PCIE NVMe->SATA, to w ostateczności jestem zmuszony użyć takiej zewnętrznej obudowy.
Wtedy te 2 dyski będą nieprofesjonalnie wisieć na przewodach USB z tyłu obudowy, ale z drugiej strony, jakby się zastanowić, to
SATA3.0 (o które mi chodziło) ma w teorii 6GB/s, a w praktyce pozwala na maksymalny transfer chyba około 550MB/s (w CrystalDiskMark),
a USB 3.1 gen2 mnie zaskoczyło, bo ma w teorii 10GB/s więc w praktyce transfery wyższe od SATA, które zobaczyłem na poniższych zdjęciach:
Moja płyta Z390 PRO, akurat ma z tyłu obudowy 2x 3.1 gen2
OK, to nie jest odpowiedź na moje pytanie z tematu, ale jak się nad tym zastanowić
to ten pomysł wydaje się nawet i lepszy, bo otrzymam prawie 2x większy transfer danych niż na SATA, o które prosiłem.
Poświęciłem godzinę na znalezienie i analizowanie każdej dostępnej obudowy i z tych najtańszych chyba ta jest najlepsza, bo
-jest metalowa, ma termopad i wywietrzniki (a te dyski się mocno grzeją),
-ma przewód USB-A (bo większość ma USB-C, który mnie nie interesuje),
-i przewód jest dłuższy niż u innych (a nie chcę, żeby dyski wisiały i robiły naprężenia na płytę główną).
Jeśli ktoś będzie miał podobny problem i brak czasu na analizę to może to zdjęcie mu ułatwi/przyspieszy wybór.
Tak więc
sosarek pomógł mi niechcący, podsunąć inne rozwiązanie, trochę nielogiczne i nieestetyczne, ale dające większą wydajność.
i wam wszystkim też dziękuję za wskazówki i zainteresowanie.