logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie i monitorowanie kotła Beretta A T 25 z opentherm i termostatem Volt 08

michnejtomasz 03 Gru 2022 05:13 855 3
  • #1 20315702
    michnejtomasz
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Panowie witam.
    Posiadam kocioł Beretta A T 25 . Pracuje on ze sterownikiem pokojowym firmy volt 08

Czytając instrukcje natknęłam się na wpis że piec obsługuje opentherm +/-

Jest zapis jak i gdzie podłączyć kable , na płytce są 4 miejsca. , 2 na sondę zew i 2 na open therm ..

Opentherm czyli ?

Zalącz gdy termostat powie załącz .

Czy wymiana informacji między piecem a sterownikiem....?

Mam kocioł w miejscu oddalonym ,nie w części mieszkania w której mieszkam , nie wiem jaki jest status ,czy chodzi ,czy ma błąd , itp ,temperatura ..nic .. jedyne , sterownik pokazuje(ikona) ,ze każe załączyć ale czy kocioł załącza się ....nigdy nie wiem . Aplikacja współpracuje z termostatem nie z kotłem ...

Teraz czy ten kocioł ma możliwość zastosowania takiego podglądu czy se odpuścić ...

Często kociał wpada w tryb błędu ,przez co nie pracuje , problem z zapłonem , przez co trzeba iść , i go resetować ,

Tak wiem trzeba to ogarnąć ,naprawić.

Pewnie spowodowane jest to tym że przewód kominowy 60/100 to około 4 m rury +2 kolanka 90. I według instrukcji to skraca długość ...do 80cm..
    Musiałbym zastosować komin o średnicy 80/125

I tu nie widzę stanu aktualnego kotła .
    Na hwile obecną, dotykam grzejnika i wiem grzeje/niegrzeje , patrzę na tel ,sterownik mówi ...grzać ... I dalej zimno ...

Jak to jest z tym opentherm.... Co on mi może powiedzieć ..
  • #2 20315824
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2693
    Zależy jaki model sterownika. Al np. w Tech ST2801 masz prawie wszystko.
  • #3 20322361
    michnejtomasz
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    No tak. Znam sterowniki tech , nie wiem tylko jak może być że kablem ,dwuzylowym , takie dane z pieca zostaną pobrane ....

A może wiecie czy ten kocioł. Da się podłączyć pod coś by sczytać jakoś przebieg pracy , jakieś dane ...
  • #4 20382870
    frigo55
    Poziom 10  
    Plumpi napisał:
    Zależy jaki model sterownika. Al np. w Tech ST2801 masz prawie wszystko.

Niestety Tech ma słabe te sterowniki. Nie potrafja wyść poza ErP IV. Jest to istotne bo trochę mają i czegoś zawsze brakuje w komunikacji.
    Przejechałem wszystkie z OT i każdy dosłownie nic wiecej poza standartem OT4.0. Nawet najnowszy I3 OT nie smiga zbyt sprawnie z termetem....
REKLAMA