logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piloty Nice FLO4RE - przycisk nie działa - otwieranie bramy, wymiana baterii, dioda miga

mariusz689 09 Gru 2022 23:17 3285 9
REKLAMA
  • #1 20327418
    mariusz689
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Mam piloty Nice FLO4RE - jeden przycisk z czterech przestał działać. Najpierw na jednym pilocie później na drugim. Wymiana baterii nie pomaga. Po naciśnięciu dioda na pilocie miga. Co dziwne inne przyciski działają, można otworzyć garaż, uchylić bramę przesuwaną na wjeździe do posesji, ale nie można otworzyć całkowicie tej bramy - bo brama nie reaguje po naciśnięciu przycisku - mimo że dioda na pilocie miga. O co chodzi ?
  • REKLAMA
  • #2 20327435
    jarek225
    Poziom 24  
    Ocena: 219
    Zresetuj jednego pilota i zaprogramuj go ponownie.
    Niewiem dlaczego ale czsami tak bywa.
  • #3 20327444
    mariusz689
    Poziom 15  
    Dzięki za szybką odpowiedź. Szukam ponad godzinę poradnika jak to zrobić. Mógłbyś napisać krok po kroku jak to zrobić? Nie chciałbym jeszcze bardziej popsuć bramy, bo teraz chociaż trochę się otwiera (tryb furtka)
  • REKLAMA
  • #4 20327467
    jarek225
    Poziom 24  
    Ja nie pamiętam wszystkich napędów bram jest ich zbyt wiele,ale napewno masz to opisane w instrukcji.

Dodano po 7 [minuty]:

Tu coś znalazłem: Link
  • REKLAMA
  • #5 20328093
    mariusz689
    Poziom 15  
    Po obejrzeniu jeszcze innych filmików rozkręciłem obudowę napędu, do programowania doszedłem metodą prób i błędów, były trzy przyciski żaden nie był podpisany. Trzeci przycisk od lewej otwiera i zamyka bramę, pierwszy przycisk służy do programowania. Nacisnąłem pierwszy dioda zaczęła migać na pilocie w tym czasie nacisnąłem wolny przycisk - trzymałem go 5 sekund, później nacisnąłem na sterowniku ten trzeci przycisk i gotowe. Brama już działa z pilota - sterownik do bramy nice roa40

Mam jeszcze inne pytania. Wcześniej miałem pilot taki biały dwukierunkowy "Pilot dwukierunkowy Era One BD" do garażu. Później zakładali bramę na podjeździe i powiedzieli że wymienią na lepsze piloty i zabrali ten pilot dwukierunkowy i dali "Pilot 4-kanałowy FLO4RE" bo nie mogli ustawić tak aby ten dwukierunkowy pilot działał na dwóch bramach, napęd też firmy Nice. Powiedzieli że ten "Pilot 4-kanałowy FLO4RE" ma lepszy zasięg. Czy dali gorsze piloty? żaden sterownik nie ma dodatkowej anteny, ale garaż spokojnie mogę otworzyć z ponad 100metrów i sygnał leci przez ścianę a tą bramę na podjeździe aby otworzyć muszę podjechać pod samą bramę a czasami nawet wystawić rękę za okno samochodu? czy coś źle ustawili ? na sterowniku nice roa40 są różne pokrętła do czego służą? da się zwiększyć zasięg? na sterowniku można przykręcić antenę czy może to być kawałek drutu miedzianego?
  • #6 20328113
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15448
    mariusz689 napisał:
    na sterowniku nice roa40 są różne pokrętła do czego służą? da się zwiększyć zasięg?

Nie - i nie ruszaj ich - najpewniej odpowiadają za siłę otwarcia i czasy.
    mariusz689 napisał:
    na sterowniku można przykręcić antenę czy może to być kawałek drutu miedzianego?

Może.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20328564
    jarek225
    Poziom 24  
    mariusz689 napisał:
    da się zwiększyć zasięg? na sterowniku można przykręcić antenę czy może to być kawałek drutu miedzianego?

Na jakiej częstotliwości są te piloty?
  • #8 20358300
    mariusz689
    Poziom 15  
    jarek225 napisał:
    mariusz689 napisał:
    da się zwiększyć zasięg? na sterowniku można przykręcić antenę czy może to być kawałek drutu miedzianego?

Na jakiej częstotliwości są te piloty?

Chyba na takiej jak wszystkie inne piloty do bram.
  • REKLAMA
  • #9 20358370
    jarek225
    Poziom 24  
    mariusz689 napisał:
    Chyba na takiej jak wszystkie inne piloty do bram.

Człowieku o czym ty mówisz są piloty na częstotliwości 433.92 lub 868.35 MHz.
    I stąd moje pytanie.
  • #10 20358512
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3584
    w ROA40 (czyli napędzie ROX) antenkę, czyli kawałek sztywnego druta o długości dokładnie 17 cm wkręcasz pod prawą śrubkę zacisku antenowego (zielona dwuśrubkowa kostka u góry po lewej - symbol antenki). Jeśli nic tam nie było- nie dziwne że zasięg to kilka metrów. Możesz też dać gotową antenkę (specjalnie na 433 MHz - do bram) z przewodem - wtedy mocujesz ją jak najwyżej tak, aby nie zasłaniał jej żaden metal i zasięg powinien skoczyć. Często koguty mają wbudowane anteny - sprawdź czy nie masz takiej opcji.

Gałki - to: TL - maksymalny czas pracy (jak się spieprzy któraś krańcówka - silnik nie będzie do bólu parł na słupek tylko wyłączy się po czasie TL - ustawić kilka sekund dłużej niż czas całkowitego suwu bramy), TP - czas pauzy, jeśłi włączone automatyczne zamykanie, F - siła parcia skrzydła.
    Piloty BD mają podobny zasięg od FLOR, lepsze są o tyle, że pokazują stan bramy lub drzwi (jeśli jest komunikacja zwrotna z napędu) ale do ROXa ich nie da się dopisać, dlatego zmienili na takie (czyli FLOR) które dadzą się dopisać i do garażu i do bramy.
    W sumie do bramy mogli dorzucić dodatkowy odbiornik OXIBD z przejściówką przekaźnikową i za 200-250 zł zostałbyś z pilotami BiDi czyli miałbyś opcję podglądu stanu przynajmniej garażu (na bramie nie byłoby takiej opcji), ale jeśli wymianę pilotów BD na FLOR zrobili bezkosztowo - to już może tak być.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pilotem Nice FLO4RE, gdzie jeden z przycisków przestał działać, mimo że dioda miga po naciśnięciu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują zresetowanie pilota i ponowne zaprogramowanie, co użytkownik potwierdza po samodzielnym zbadaniu instrukcji. Użytkownik odkrył, że programowanie wymagało naciśnięcia odpowiednich przycisków na napędzie Nice ROA40. Pojawiły się również pytania dotyczące zasięgu pilotów oraz porównania z wcześniejszym pilotem dwukierunkowym Era One BD, który został wymieniony na FLO4RE. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że zasięg pilotów może być poprawiony przez dodanie anteny do napędu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA