Po obejrzeniu jeszcze innych filmików rozkręciłem obudowę napędu, do programowania doszedłem metodą prób i błędów, były trzy przyciski żaden nie był podpisany. Trzeci przycisk od lewej otwiera i zamyka bramę, pierwszy przycisk służy do programowania. Nacisnąłem pierwszy dioda zaczęła migać na pilocie w tym czasie nacisnąłem wolny przycisk - trzymałem go 5 sekund, później nacisnąłem na sterowniku ten trzeci przycisk i gotowe. Brama już działa z pilota - sterownik do bramy nice roa40
Mam jeszcze inne pytania. Wcześniej miałem pilot taki biały dwukierunkowy "Pilot dwukierunkowy Era One BD" do garażu. Później zakładali bramę na podjeździe i powiedzieli że wymienią na lepsze piloty i zabrali ten pilot dwukierunkowy i dali "Pilot 4-kanałowy FLO4RE" bo nie mogli ustawić tak aby ten dwukierunkowy pilot działał na dwóch bramach, napęd też firmy Nice. Powiedzieli że ten "Pilot 4-kanałowy FLO4RE" ma lepszy zasięg. Czy dali gorsze piloty? żaden sterownik nie ma dodatkowej anteny, ale garaż spokojnie mogę otworzyć z ponad 100metrów i sygnał leci przez ścianę a tą bramę na podjeździe aby otworzyć muszę podjechać pod samą bramę a czasami nawet wystawić rękę za okno samochodu? czy coś źle ustawili ? na sterowniku nice roa40 są różne pokrętła do czego służą? da się zwiększyć zasięg? na sterowniku można przykręcić antenę czy może to być kawałek drutu miedzianego?