logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uformować nowe akumulatory Ni-MH?

neo_ns 10 Lut 2023 19:59 1917 11
  • Jak to jest z formowaniem akumulatorów Ni-mh jak kupiłem nowe to mam ke teraz łaeować do pełna czy najpierw rozładować a dopiero później ładować. Z góry dziekuję za pomoc u pozdrawiam
    Do admina. Jeśli nie ten dział to przepraszam i proszę o przeniesienie tematu.
    O autorze
    neo_ns
    Poziom 12  
  • #2 20433619
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2975
    Jak naładować nową baterię: do uruchomienia należy poddać go formowaniu: 4-6 cykli rozładowania-ładowania. Rozładuj do napięcia 0,9V (nie niższego i jak najbardziej zbliżonego do tego napięcia), a następnie ładuj do pełnego naładowania (1,2V).
    nominalny prąd ładowania - Q/10, gdzie Q to pojemność, akumulator będzie ładowany tym prądem przez 14-16 godzin.

Jak ładować baterię w codziennym użytkowaniu: jeżeli akumulator nie jest rozładowany do napięcia 0,9V, przed ładowaniem należy go rozładować, aby zapobiec „efektowi pamięci”
    następnie naładuj prądem znamionowym.
    aby przyspieszyć proces ładowania można zastosować prąd ładowania „skokowo”: ładuj prądem 1Q do 10% pojemności, następnie 1,5Q do 80% pojemności i następnie doładuj prądem 0,5Q do pełna. https://www.gimmik.net/blog/akumulatory-nimh-budowa-zastosowanie-i-porady/
  • #3 20433648
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2525
    Akumulatorów tych nie musisz formować. Formowanie było konieczne w wypadku baterii akumulatorów kwasowo ołowiowych.
    Kolega wyżej raz pisze bateria, raz akumulator. Akumulator to ogniwo wtórne, które można naładować po rozładowaniu. Bateria to co najmniej dwa akumulatory. Piszę to, bo pełno w sieci bzdur w stylu jeden akumulator szeregowo lub jeden akumulator równolegle. No i jest spora grupa osób nie potrafiących przetłumaczyć nazwy z języka angielskiego na język polski i używająca nazw angielskich "na czuja".
    Akumulatory swoje naładuj do pełna i używaj pojedynczo lub co bardziej prawdopodobne w baterii (w pilocie jest bateria 2 ogniw połączonych szeregowo). Efektu pamięci nie musisz się obawiać, ale może się pojawić efekt leniwej baterii.
    Jeśli do ładowania używasz ładowarkę mikroprocesorową z nastawianym prądem, to użyj prądu pięciogodzinnego - przy tej wartości będzie wyraźniejszy spadek napięcia akumulatora w czasie ładowania (minus delta V).
    W wypadku innych ładowarek - po prostu naładuj akumulatory. Później będziesz je rozładowywał najgłębiej jak się da. Jeśli używasz akumulatory w większych bateriach (nowomodnie zestawach, pakietach...) to zwróć uwagę na to, że przy głębokim rozładowaniu może dojść do sytuacji w której jeden z akumulatorów będzie miał napięcie niższe niż pozostałe. Jeśli rozładowanie nie zostanie przerwane, to jego napięcie może spaść poniżej 0,9V a nawet przyjąć wartość ujemną. Poskutkuje to uszkodzeniem akumulatora (utratą pojemności, wzrostem oporu wewnętrznego). W przypadku baterii lepiej unikać głębokiego rozładowania. Dla akumulatorów niklowo metalowo wodorkowych nie istnieją zabezpieczenia baterii, bo akumulatory takie nie wybuchają i nie palą się jak akumulatory litowo jonowe. Wymienia się całą baterię.
    Jeśli swoje akumulatory oznaczysz i będziesz testował ich pojemność co jakiś czas, to szybko zauważysz, które z nich zużyły się szybciej niż pozostałe.
  • #4 20438284
    neo_ns
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Mam ładowarke procesorowa dc900 wiec moje aku philips 800mhA naładuje teraz prądem 500mA. Używane będą w multimetrze jak da info o słabej baterii to wrzóce na rozładowanie prądem 250mA do poziomu 0.9v i ponowne ładowanie na maxa prądem 500mA i rozumiem że powinno być dobrze?
  • #5 20438287
    LEDówki
    Poziom 43  
    Tak, można tak zrobić. Można włączyć tryb odświeżania, ale to niepotrzebne zużywanie akumulatorów. Prąd możesz zmniejszyć do 200mA. Będzie wystarczająco duży.
  • #6 20438313
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 838
    Od ponad dwudziestu lat użytkuję ogniwa NiMH i nie zauważyłem żadnego efektu pamięci. Od czasu do czasu sprawdzam ich pojemność (mam ładowarkę BC 700) i opisuję ogniwa tak aby dobierać je do pracy w bateriach. Jak któreś ogniwo jest słabe to włączam funkcję odświeżania. Jak nie pomoże to trudno.
    Doradzanie użytkownikowi rozładowywanie ogniw do 0,9V to nie wiem co o tym myśleć. Ma nie pracować, nie spać tylko patrzeć na wskazania miernika?
  • #7 20438325
    sisko
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Prąd ładowania 500 mA , to zdecydowanie za dużo dla akumulatorów 800 mAh. Ładując je w ten sposób, skracasz żywotność akumulatorów i narażasz je na uszkodzenie - przegrzanie i wybuch. Zalecany prąd ładowania w ładowarkach mikroprocesorowych dla tych akumulatorów, to maksymalnie 200 - 250 mA.
  • #8 20438478
    LEDówki
    Poziom 43  
    Staszek_Staszek napisał:
    Od ponad dwudziestu lat użytkuję ogniwa NiMH i nie zauważyłem żadnego efektu pamięci. Od czasu do czasu sprawdzam ich pojemność (mam ładowarkę BC 700) i opisuję ogniwa tak aby dobierać je do pracy w bateriach. Jak któreś ogniwo jest słabe to włączam funkcję odświeżania. Jak nie pomoże to trudno.
    Doradzanie użytkownikowi rozładowywanie ogniw do 0,9V to nie wiem co o tym myśleć. Ma nie pracować, nie spać tylko patrzeć na wskazania miernika?

BC-700 ma taką funkcję Discharge. Po rozładowaniu akumulatora do 0,9V zaczyna go ładować.
    Oznaczanie akumulatorów i łączenie ich w baterie to bardzo dobry pomysł i ja też tak robię. Nie trzeba ich ciągle obmierzać kiedy w szufladzie przewraca się np. 8 sztuk. 8 sztuk to akurat 2 komplety do zasilania aparatur fotograficznego, ewentualnie klawiatury bezprzewodowej. Jak doliczyć do tego jakieś piloty, to się robi spora ilość i trzeba pilnować, żeby nie pomieszać akumulatorów. Poza tym można co jakiś czas przeprowadzić test, ocenić o ile spadła pojemność i wtedy zdecydować czy już czas wyrzucić akumulator. Szkoda tylko, że Eneloop znika z rynku. Niebawem pewnie będą piloty zasilane akumulatorami litowo jonowymi i będzie cyrk z pudłem ładowarek - każda inna do innego urządzenia.
    Masz tutaj jeszcze wątek o trwałości tych akumulatorów. Człowiek sporo o tym napisał. Trochę kuleje terminologia mom zamiast miliom/miliomy (niektórzy wierzą, że jednostek nie odmienia się, a to nieprawda). Trwałość akumulatorów NiMH - niklowo metalowo wodorkowych.
  • #9 20439911
    neo_ns
    Poziom 12  
    Dziękuję wszystkim bardzo za pomoc uważam że temat można już zamknąć wszystko wiem co chciałem wiedzieć Pozdrawiam

Wczoraj rozpakowałem akumulatorki i doznałem szoku. Napięcie na każdym wynosiło jedynie 0.6V a po naładowaniu i wykonaniu testu miały jeden 24mAh drugi 56mAh. Po kilkukrotnym rozładowywaniu dużymi prądami tzn. Max ile dało się wydusić na sztucznym obciążeniu doszedłem do blisko 600mAh. Jak myślicie będzie coś z tych akumulatorów czy raczej nie?
    Pozdrawiam
  • #10 20453570
    neo_ns
    Poziom 12  
    Wczoraj rozpakowałem akumulatorki i doznałem szoku. Napięcie na każdym wynosiło jedynie 0.6V a po naładowaniu i wykonaniu testu miały jeden 24mAh drugi 56mAh. Po kilkukrotnym rozładowywaniu dużymi prądami tzn. Max ile dało się wydusić na sztucznym obciążeniu doszedłem do blisko 600mAh. Jak myślicie będzie coś z tych akumulatorów czy raczej nie?
    Pozdrawiam
  • #11 20453631
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2975
    Twój post jest odpowiedzią dla tych ekspertów, którzy twierdzili, że te akumulatory nie wymagają formowania. Wszystko zależy od stanu zakupionych akumulatorów. Nikt nie wie, jak długo były przechowywane bez ładowania, ale tymczasem ten typ ma duży prąd samorozładowania i traci swoją pojemność po 6-7 miesiącach przechowywania. Fragment instrukcji-Akumulatory Ni-Mh po zakupie można (choć niekoniecznie!) poddać „treningowi”. 4-6 cykli ładowania/rozładowania akumulatorów w wysokiej jakości ładowarce pozwala na dotarcie do granicy pojemności, która została utracona podczas transportu i przechowywania akumulatorów w wątpliwych warunkach po opuszczeniu linii montażowej producenta. Liczba takich cykli może być zupełnie różna dla akumulatorów różnych producentów. Akumulatory wysokiej jakości osiągają limit pojemności po 1-2 cyklach, a akumulatory wątpliwej jakości o sztucznie zawyżonej pojemności nie mogą osiągnąć limitu nawet po 50-100 cyklach ładowania/rozładowania. Jeśli chcesz rozładować akumulator Ni-MH, nie rozładowuj go poniżej 0,9 V na każde ogniwo. Kiedy U akumulatora spadają poniżej 0,9 V , większość ładowarek „z minimalnym intelektem” nie może aktywować trybu ładowania. Jeżeli Twoja ładowarka nie rozpoznaje głęboko rozładowanego ogniwa (rozładowane poniżej 0,9V), to należy podłączyć akumulator na krótki czas do źródła prądu o natężeniu 100-150mA, aż napięcie na akumulatorze osiągnie 0,9V, po czym przedłużyć ładowanie ładowarką do tego typu akumulatorów.
  • #12 20453636
    LEDówki
    Poziom 43  
    Akumulatory będą działać. Może im ubędzie trochę pojemności.
    Akumulatory z niskim prądem samorozładowania mogą przeleżeć 3-5 lat zanim się całkiem rozładują. Zwykłe mogą leżeć 3 miesiące. 0,6V to bardzo głębokie rozładowanie i pewnie już doszło do niewielkiej utraty pojemności. Sanyo uprzejmie informuje, że akumulatory uzyskują pełną pojemność po kilku cyklach ładowania. Ani mru mru o formowaniu przymusowym lub dobrowolnym. Dlatego kol. Aksakal powinien swoją reklamację (docinek, uwagę) kierować do inżynierów firmy Sanyo.

Podsumowanie tematu

✨ Formowanie akumulatorów Ni-MH nie jest konieczne, jednak zaleca się przeprowadzenie 4-6 cykli ładowania i rozładowania, aby odzyskać pełną pojemność, szczególnie po długim przechowywaniu. Akumulatory powinny być rozładowywane do napięcia 0,9V przed ładowaniem, aby uniknąć efektu pamięci. W codziennym użytkowaniu zaleca się ładowanie prądem nominalnym, a w przypadku ładowarek mikroprocesorowych prąd ładowania powinien wynosić maksymalnie 200-250 mA dla akumulatorów o pojemności 800 mAh. Użytkownicy zauważają, że akumulatory mogą tracić pojemność po głębokim rozładowaniu, a ich stan zależy od jakości i warunków przechowywania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA