logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor kolorowy 14 cali :)

MinisterQ 29 Paź 2005 15:21 16992 39
  • Tematem jest... telewizor kolorowy 14 cali, który samodzielnie wykonałem kilkanaście lat temu. Właściwie z nudów, i z chęci "sprawdzenia się", jeszcze w trakcie szkoły średniej ;) Oryginalna obudowa i kineskop pochodzi z jakiegoś starego monitora z USA (zasilanie 110V, wejścia cyfrowe RGB). Oryginalnie elektronika zajmowała całość urządzenia wewnątrz, jakiekolwiek przeróbki tejże nie miały sensu i racji bytu. Kineskop jest (był) w bardzo dobrym stanie - monitor przeleżał w jakimś magazynie kilka dobrych lat, po czym w niewyjasnionych okolicznościach dostał się do polski. ;) Kineskop posiada znacznie dłuższy czas gaśnięcia luminoforu - w trakcie odbioru programu skutkuje to ciekawymi efektami smużenia, np. w scenach "nocnych", gdy przesuwają się po ekranie punkty świetlne ;). Generalnie nie przeszkadza to w odbiorze.
    Kineskop ma przełożony zespół odchylający z jakiegoś padniętego soniacza 20 cali. Oryginalny zespół odchylający niechcący uszkodziłem podczas sprzątania warsztatu, poza tym jego parametry mi nie odpowiadały. Ustawienie zbieżności i czystości kolorów z nowym zespołem odchylającym zajęło mi kilka godzin. ;)
    Konstrukcja niemal w całości jest moja, korzystałem ze standardowych układów dostępnych "w sklepie za rogiem". Wszystkie płytki i moduły wykonałem i uruchomiłem we własnym zakresie (oprócz p.cz wizji i głowicy). Posiłkowałem się schematami telewizorów, często publikowanymi w tamtych czasach na łamach RadioElektronika. Wewnątrz obudowy jest metalowa rama, na której osadzony jest kineskop - służy ona równiez jako szkielet montażowy dla podzespołów. Przetwornica w całości na elementach dyskretnych, stopien wykonawczy na BU208. Odchylanie poziome - TVL108 + BU508DF + TDA 2593. Odchylanie pionowe - TDA 1170 + dodatkowy wzmacniacz mocy na BD 911/912. Fonia na UL1244 + UL1480. Zdalne sterowanie zrealizowane na PCA 84C641P/068 (40 programów). Do tego telegazeta na standardowej aplikacji SAA5243P/H + SAA 5231 + PCF 84C81/CTV972. Dekoder koloru - TDA 3510 + TDA 4565 + TDA 3505. Wzmacniacze wizji na BF 459. Do tego dochodzą wejścia composite i RGB, przełączniki zrealizowane na 4066. Moduł p.cz wizji - jest fabryczny, głowica - pierwsza lepsza z hyperbandem. ;) Całość właściwie uruchomiona za pomocą... miernika uniwersalnego. :) Działa do dziś, bez większych awarii i problemów. Na wszelkie pytania chętnie odpowiem. :)
    Zdaję sobie sprawę z tego że wygląd owego dzieła nie jest imponujący, i w żadnym wypadku nie przypomina niekiedy prezentowanych tutaj cudeniek - zwłaszcza wzmacniaczy, ale co mi szkodzi się pochwalić. ;)
    Załączniki:
    • Telewizor kolorowy 14 cali :) 6.jpg (145.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Telewizor kolorowy 14 cali :) 5.jpg (127.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Telewizor kolorowy 14 cali :) 4.jpg (125.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 3.jpg (261.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 2.jpg (295.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Telewizor kolorowy 14 cali :) 1.jpg (126.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Telewizor kolorowy 14 cali :) 000_0857.JPG (134.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Telewizor kolorowy 14 cali :) 000_0849.JPG (143.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Telewizor kolorowy 14 cali :) 000_0838.JPG (135.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Telewizor kolorowy 14 cali :) 000_0837.JPG (153.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    MinisterQ
    Poziom 18  
    Specjalizuje się w: serwis, programowanie (c, java)
    MinisterQ napisał 316 postów o ocenie 16, pomógł 17 razy. Mieszka w mieście Dąbrowa Górnicza. Jest z nami od 2004 roku.
  • #2 1938048
    gregor10
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Super!!!
    To chyba 1 tak nieoczekiwana konstrukcja jaka widzialem , nigdy bym sie nie spodziwal zeby ktos sam skonstruowal TV :d
    naprawde respekt dla MINISTERQ

Pozdrawiam!
  • #3 1938054
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    Po prostu nie ma bata!
    Zbudowanie odbiornika telewizyjnego od podstaw to prawdziwa sztuka, a co dopiero kolorowego, z telegazetą i programatorem!
    Dzisiaj pewnie taniej było by zakupić nowy TV o wyższych możliwościach w hipermarkecie - ale jako popis kunsztu elektronicznego, projekt jest pierwszorzędny :-) .
  • #4 1938208
    karolmichalewcz
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    MinisterQ - pełen szacunek dla Ciebie ! Widzę że jesteś kawał fachowca, jak piszesz że budowałeś ten telewizor jeszcze w szkole! Naprawdę super !
    Pozdrawiam !
  • #5 1938350
    kozik
    Poziom 16  
    Po porostu nie mam pytań, w końcu cos innego od wzmacniaczy i kolumn. Gratuluje pełen profesjonalizm.
  • #6 1938554
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Muszę przyznać że projekcik super, wykonanie jak na tamte czasy to niezłe, moim zdaniem lepiej niż niektóre ówczesne produkcje z byle czego. Przynajmniej jak się popsuje to kolega nie musi szukać schematu.
    Pozdrawiam.
  • #7 1938648
    Segment
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Coś niewyobrażalnego, aż wierzyć mi się nie chce.
    MinisterQ teraz czas na komputer :)
  • #8 1939354
    MinisterQ
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Dzięki za opinie. :) Szczerze mówiąc nie spodziewałem się takich reakcji. ;) Obudowa wygląda jak wygląda, a i w środku mogło by to trochę ładniej wyglądać... Zwłaszcza gdy oglądam zamieszczane tutaj obudowy i projekty niektórych - jestem pełen podziwu np. dla zdolności obróbki metali... ;)
    Zabawa w budowę tego TV to nie było niewiadomo co, ot, powolutku, moduł po module, uruchamianie, po szkole, przez kilka miesięcy, w zależności od czasu i zasobów pieniężnych. ;)
    Nie jest to moja pierwsza konstrukcja - wcześniej samodzielnie zbudowałem TV czarno - biały (niestety już nie żyje, zresztą część podzespołów poszła do powyższego TV). Jeszcze wcześniej bawiłem się w przerabianie TV lampowych na tranzystory - zaczynałem jako piętnastolatek przy Rubinie 714. ;) Nawet powstały z tego artykuły do Radioelektronika, zostały zresztą opublikowane... :)
    A co do komputera... To hmm. Można powiedzieć że zbudowałem coś na wzór komputera - sterownik do wieży oparty na procesorze 8510 (Commodore 64). Jak znajdę trochę czasu, to rozkręcę całość, porobię trochę fotek, i znów wystawię. :)
  • #9 1939481
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    no nie powiem to jest talent naprawde szacunek b omu by sie chcialo t po pierwsze akto by umial po drugie pierwsze pracochonne wymaga precyzji i kasy a juz nie mowie co bedzie jak nie zadziala to ile czasu lokalizuje sie błąd gratulacje za zrobienie czegoś tak złożonego jak telewizor.
  • #10 1940377
    wueska
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Jakieś 30 lat temu kiedy o wszystko było trudno a elektronika byłą zawodem eletarnym mój tato zaczoł robić własne telewizory :) przez 15 lat zrobił ponad 100 tv:) Jeden na ekranie 32 cale pracuje do dzis w domu :) Jak na tamte czasy to były luxusowe TV :) Z zdalnym sterowaniem kompletem wyjść i środkiem od Simensa(tak sie to pisze:> ) Jednak wszystko zakończyło pod koneic lat 80 tata wtedy wyjechał :) Jak wruciuł niebyło już sensu robić tv:)
  • #13 1940797
    MinisterQ
    Poziom 18  
    Przetwornica oparta jest na schemacie neptuna 505, trafo równiez pochodzi z tego telewizora. Do oryginalnego schematu przetwornicy wprowadziłem kilka przeróbek - układ zastępczy tyrystora na dwóch tranzystorach (BD140/139), zrobiłem również inny sposób wzbudzania przetwornicy niż w oryginale.
    A ta "zielona kreska" wyszła na zdjęciu, zapewne aparat złapał jedną z funkcji układu TDA3505.;) Podczas normalnej pracy, gdy się patrzy "gołym okiem" na obraz - nie ma żadnych "zielonych kresek". :)
  • #14 1940806
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 895
    hehe, pewnie to efekt optyczny przyrobieniu fotki :)

Pyt 1. Czy tam w USA to monitory mają tyle samo lini co nasze ?? W sumie to zależy od układu odchylania ...ale tak z ciekawości pytam.

Pyt. 2. Niektóre z tych częsci wyglądają na duzo starsze od innych, sugeruje, ze używałeś częsci z odzysku ??

Ogólnie to jesteś the best !! Mało jest takich ludzików, którzy potrafią złożyć TV. Ja w technikum zaprojektowałem i złożyłem dość skomplikowany jeśli chodzi o budowe ( i obsługę też ) zasilacz..... ale to był tylko zasilacz...a tu telewizor !!

JESTEŚ WIELKI !!!
  • #16 1940939
    MinisterQ
    Poziom 18  
    Tak, korzystałem z części z odzysku. :)
    Oryginalnie to był monitor CGA, 640x480, pracujący przy częstotliwości 15.7 KHz.
    BU208 w zasilaczu ma podczas normalnej pracy temperaturę ok. 55-60 stopni. W początkowych projektach pracował tam nawet BU205, róznicy w temperaturze wielkiej nie było. Temperatura BU508 podczas uruchamiania WN i późniejszej pracy nie przekraczała 50 stopni. W obecnym momencie może być większa, ze względu na położenie bloku WN - BU508 znajduje się poniżej trafopowielacza. Obydwa tranzystory pracują od kilku lat bezawaryjnie.
    Zdjęcia były robione w tym roku, w marcu.
  • #17 1941166
    rafels
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Gratuluje talentu. Zwłaszcza że telewizor wykonałeś w szkole średniej. U mnie w technikum wielu kolegów nie potrafiło zrozumieć prostych układów tranzystorowych a nawet prawa ohma, a co dopiero mówić o budowie telewizora.
  • #18 1941371
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 394
    Moim zdaniem jest to bardzo dobra konstrukcja tego telewizora.

Mam takie pytania dotyczące tego telewizora:
    Czy ten kineskop jest 110°?
    Ile to pobiera prądu z sieci?
  • #20 1941923
    MinisterQ
    Poziom 18  
    Koneskop to toshiba E2940XLA TC07DT (G1), wygląda na 110°, i zapewne nim jest. :) Niestety nie byłem w stanie znaleźć dokładnych informacji na temat tej bańki, pewnie ze względu na jej leciwość.
    Urządzenie pobiera z sieci około 80W.
    A odnośnie tego czy sie mieści w standardowej obudowie - dołączam dwie dodatkowe fotki. Na jednej z nich widać że przykryte są otwory wentylacyjne nad przetwornicą - niestety musiałem tak zrobić - obudowa jest uszkodzona (otwory wentylacyjne były wyłamane) w tym miejscu, i wolałem to, niż "dziurę". I stad tez ów "gustowny" srebrny kolor obudowy. ;) Kawałeczek ktory dosztukowalem miał oryginalnie inny kolor niż reszta obudowy.
    Potencjometr widoczny na zdjęciu w obudowie to regulacja częstotliwości odchylania pionowego - przydawało mi się to dawniej, gdy tego tv używałem z Amigą 1200. Drugie to gniazdo słuchawkowe. To przydaje mi się nocą. :)
    TV podczas pracy jest ciepły, ale nie gorący, nawet latem.
    Swoją drogą jak ktoś chce, to mogę zaprezentować TV osobiście, urządzenie działa do dziś, i każdy kto chce może je zobaczyć. :)
    Załączniki:
    • Telewizor kolorowy 14 cali :) 23.jpg (227.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Telewizor kolorowy 14 cali :) 22.jpg (233.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 1942030
    tomahawk_
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    hej, naprawde gratuluje, mój ojciec też złożył tv, ale czarno-biały, gdzieś w 80 latach, zakres wiedzy musi być bardzo szeroki, dziś po technikum elek. niewiele osób dalej się zajmuje elektroniką, nie mówiąc już o poziomie wiedzy, ale jak ktoś się naprawdę interesuje elektroniką to sam będzie dążył do zdobywania coraz większej wiedzy
  • #23 1942096
    MinisterQ
    Poziom 18  
    Najwiecej problemów... Hmm. Miałem trochę problemów z dekoderem koloru, pierwsza wersja pracowała na TDA4510, dziwnym trafem nie udało mi się zmusić tego układu do stabilnej pracy. Drugą wersję zbudowałem na TDA3510, który - wbrew temu że wymaga większej ilości elementów, i generalnie jest starszym układem - poszedł niemal "z buta". Zapewne uruchomiłbym pierwszą wersję, gdybym wówczas posiadał oscyloskop, ale niestety nie posiadałem go. :) Całość musiałem uruchamiać na "wyczucie", i polegając jedynie na mierniku uniwersalnym i intuicji. :) Było też troche problemów z odchylaniem pionowym - ponieważ chciałem mieć "własny" układ więc było kilka wersji tegoż - próbowałem kilku rozwiązań, jedno z nich było zbudowane w oparciu o generator na elementach dyskretnych + TDA 2030, inne w całości na elementach dyskretnych, ostatecznie zatrzymałem się na TDA1170. Podczas uruchamiania modułu zdalnego sterowania raz niechcący zwarłem masę modułu z siecią zasilającą - poszły korki w mieszkaniu, a wraz z nimi PCA 84C641P ;) TV stał i czekał na lepsze czasy jakies dwa miesiące po tej przygodzie ;) Z uruchomieniem przetwornicy nie miałem większych problemów, podobnie z blokiem WN - miałem już wcześniej doświadczenie z uruchamianiem takich układów, podczas budowy pierwszego TV - czarnobiałego. :)
    Generalnie przetwornica była pierwszym uruchomionym układem w tym TV.
    Trochę męczarni było z odpowiednim prowadzeniem masy, tak by przetwornica, ani PCA84C641 nie zakłócały odbioru.
    Przy uruchamianiu telegazety miałem przygodę z uszkodzoną pamięcią, i związane z tym jazdy, i szukanie nieistniejących błędów w układzie. ;)
    No i oprócz tego kilkanaście zarwanych nocek, a potem przysypiania na lekcjach w szkole ;) Zawsze najlepiej pracowało mi się w nocy, zresztą do dziś tak jest.
    TV był, i jest używany. Dawniej bardzo intensywnie, po kilkanaście godzin dzienne, dziś już niestety rzadziej - jakoś wolę bardziej posiedzieć w sieci, niż oglądać telewizję. ;)
  • #25 1942119
    MinisterQ
    Poziom 18  
    jak najbardziej sam. Samodzielnie złożone i uruchomione. Gotowce są tylko dwa - głowica, i UMP 1005.
  • #26 1942637
    wueska
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    No ja zaprezentowałem wczoraj moejemu tacie twóuj projekt :) Przeczytał i Powiedział ze jesteś zdolny i ambitny :) Powiedział też ze za jego czasów mało dało sie zrobić na kościach :]

Radził jedyne skumac jakiśu szkodzony tv z większym kineskopem :)

Jeszcze raz gratulacje Rozmachu w działaniu :)

Co do technikum to jestto świetna baza przygotowawcza:/ niestety Zeby było to pełne nauczanie uczniowie muszą sie chociarz interesowac tym czego sie uczą :/
  • #27 1942993
    bestler
    a masz pętle degausa ??? bo jakoś nie moge znaleść :))
  • #29 1943025
    MinisterQ
    Poziom 18  
    Oczywiście że degauss jest ;) I nawet działa ;)
  • #30 1943050
    bestler
    Od czego to zalezy że raz mi sie wyswietlaja fotki a niera nie ?? teraz widze petle, bo odkryla mi sie ta fotka, ale tez nie wszystkie sie pokazują, w zasadzie za kazdym razem jak wejde na elektrode to jest inaczej, od czego to zalezy ??

sorki, za odejscie od tematu ale moze ktos to potrafi wytłumaczyć.

Jesli chodzi o tv to nieopisany jest mój podziw, a w szczegonosci dlatego, że byles wtedy mlodym chlopakie, pamietam jak ja bylem w technikum i mimo, ze z elektroniki to bylem z cala pewnością najlepszy to wiedza jaką wtedy posiadałem nie wystarczyłaby na zaprojektowanie przetwornicy, wiec sam rozumiesz mój podziw ...

Pozdrawiam :)

Paweł

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Projekt samodzielnie wykonanego kolorowego telewizora 14 cali opiera się na kineskopie Toshiba E2940XLA TC07DT (G1) o kącie odchylania około 110°, pochodzącym z amerykańskiego monitora CGA 640x480 przy 15,7 kHz. Obudowa i część elementów pochodziły z odzysku, m.in. z uszkodzonego monitora i soniacza 20 cali (zespół odchylający). Przetwornica zasilająca bazuje na schemacie Neptuna 505 z modyfikacjami, zastępując tyrystor dwoma tranzystorami BD140/139 oraz zmieniając sposób wzbudzania. Układ dekodera koloru początkowo oparto na TDA4510, który nie działał stabilnie, ostatecznie zastosowano TDA3510. Odchylanie pionowe realizowane jest układem TDA1170 po kilku próbach z generatorami na elementach dyskretnych i TDA2030. Telewizor wyposażono w działającą pętlę degaussa oraz regulację częstotliwości odchylania pionowego, co umożliwiało współpracę z Amigą 1200. Urządzenie pobiera około 80 W mocy i pracuje stabilnie, choć obraz charakteryzuje się dłuższym czasem zaniku luminoforu, co powoduje efekt smużenia w scenach nocnych. Wykonanie projektu wymagało dużej precyzji i wiedzy, a uruchomienie odbywało się bez oscyloskopu, jedynie na podstawie miernika i intuicji. Projekt jest uznawany za zaawansowany i unikatowy w środowisku DIY, wyróżniając się na tle typowych konstrukcji audio. Autor posiada doświadczenie w budowie telewizorów czarno-białych oraz przeróbkach lampowych na tranzystorowe, a także w tworzeniu sterowników opartych na procesorze 8510 (Commodore 64). Dyskusja podkreśla trudności techniczne, zastosowane rozwiązania oraz uznanie dla kunsztu elektronicznego autora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA