Pytania dotyczą urzadzenia firmy SATEL Micra - centrali komunikacyjnej ustawionej w trybie alarmu. W zestawie jest:
- centrala
- 4 czujki bezprzewodowe
- 1 czujka kontraktonowa
- sygnalizator swietlno-dźwiekowy
- dwa piloty.
System był ustawiony z komputera poprzez kabel i bez możliwości dokonywania modyfikacji poprzez internet (GPRS). Kiedyś (z 4÷5 lat temu) miałem zainstalowaną w telefonie aplikację Satela "Micra control", ale przestała funkcjonować i ją odinstalowałem - po drodze wymieniając ze 3 telefony
Czy ktoś spotkał się z takim problemem:
1) ni z tego, ni owego jedna z czujek bezprzewodowych - od pewnego czasu (połowy grudnia 2022 r.) - wzbudza system, że ktoś naruszył obszar chroniony,
2) informacje te pojawia się nieregularnie i co najważniejsze - BEZ ŻADNYCH PODSTAW (zamontowane kamery oraz inne formy informacji o pobycie intruza - nie potwierdzają tej informacji),
3) jednocześnie ta sama czujka (trochę później) - bez względu czy czy cały system aktywny czy nie - informuje na przemian "dobra bateria"/"słaba bateria". Informacja pojawią się "spontanicznie" od kilka razy dziennie po raz na kilka dni.
- cały system był ustawiony na wysyłanie informacji testowej do telefonu co 2 dzień. Jednakże od ~ połowy stycznia 2023 r. takowa informacja pojawią się regularnie 4x dziennie (co 6 godzin).
Około 20 grudnia ubr. wymieniłem baterię na nową - nic się nie zmieniło. Informacja o słabej/dobrej baterii nadal przychodziły.
W niedzielę 19 marca br. wymienilem czujkę na nową (MPD-300). Dokonałem rownież usunięcia i powtórnej aktywacji wszystkich pozostałych czujek. Wszędzie wymieniłem baterię na nowe. Dokonałem również modyfikacji "informacji testowej" na cykliczność co 3 dzień.
Okazało się, że nadal ktoś "narusza obszar chroniony" przez "nową"czujkę umieszczoną w tym samym miejscu - ale teraz 2x dziennie co 12 h. Działo się tak przez ... dwa dni, po czym przestała docierać taką informacja
Dzwoniłem do działu technicznego SATELA we wtorek 21 marca br. Stwierdzili, że:
- aktywacja czujki następuje przez słońce lub ... doniczkę (rośliny). Dla przypomnienia - SIEDEM LAT działała bez anomali i ... patrz - teraz jej się coś odwidziło! Przez słońce i kwiaty!
- najlepiej kupić nową centrale ... np. INTEGRE.
Po tym telefonie i ... ~ dwoch dniach wszystko wróciło do normy (oprócz meldowania się centrali co 2 dni zamiast co 3)
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc/wytłumaczyć?
Jeszcze dla przypomnienia - kiedyś przeze mnie zainstalowana aplikacja Satel Micra jest obecnie do pobrania - tylko i wyłącznie - ze strony producenta. Nie istnieje ona w "Sklepie Play" - ciekawe dlaczego (?). Czy w związku z tym firma Satel- majac numery kart gsm - ma "wgląd" w to:
- kto i kiedy używa tych central
- ma "dostep" do informacji w nich zawartych
- czy ma możliwość "modyfikacji" ustawień?
Wczoraj (26.03) powtórnie zainstalowałem aplikację - z nadzieją, że coś to pomoże w rozwiązaniu niejasności, ale ... aplikacja nie jest w stanie połączyć mnie z centralą!
O co w tym wszystkim chodzi - bo nie widzę innych MOCY SPRAWCZYCH mogących zrobić to - co działo się z moim modułem.