logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control

syczylo 27 Mar 2023 10:23 1275 20
  • #1 20510546
    syczylo
    Poziom 6  
    Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control Witam!
    Pytania dotyczą urzadzenia firmy SATEL Micra - centrali komunikacyjnej ustawionej w trybie alarmu. W zestawie jest:
    - centrala
    - 4 czujki bezprzewodowe
    - 1 czujka kontraktonowa
    - sygnalizator swietlno-dźwiekowy
    - dwa piloty.
    System był ustawiony z komputera poprzez kabel i bez możliwości dokonywania modyfikacji poprzez internet (GPRS). Kiedyś (z 4÷5 lat temu) miałem zainstalowaną w telefonie aplikację Satela "Micra control", ale przestała funkcjonować i ją odinstalowałem - po drodze wymieniając ze 3 telefony ;-).

Czy ktoś spotkał się z takim problemem:
    1) ni z tego, ni owego jedna z czujek bezprzewodowych - od pewnego czasu (połowy grudnia 2022 r.) - wzbudza system, że ktoś naruszył obszar chroniony,
    2) informacje te pojawia się nieregularnie i co najważniejsze - BEZ ŻADNYCH PODSTAW (zamontowane kamery oraz inne formy informacji o pobycie intruza - nie potwierdzają tej informacji),
    3) jednocześnie ta sama czujka (trochę później) - bez względu czy czy cały system aktywny czy nie - informuje na przemian "dobra bateria"/"słaba bateria". Informacja pojawią się "spontanicznie" od kilka razy dziennie po raz na kilka dni.
    - cały system był ustawiony na wysyłanie informacji testowej do telefonu co 2 dzień. Jednakże od ~ połowy stycznia 2023 r. takowa informacja pojawią się regularnie 4x dziennie (co 6 godzin).

Około 20 grudnia ubr. wymieniłem baterię na nową - nic się nie zmieniło. Informacja o słabej/dobrej baterii nadal przychodziły.

W niedzielę 19 marca br. wymienilem czujkę na nową (MPD-300). Dokonałem rownież usunięcia i powtórnej aktywacji wszystkich pozostałych czujek. Wszędzie wymieniłem baterię na nowe. Dokonałem również modyfikacji "informacji testowej" na cykliczność co 3 dzień.

Okazało się, że nadal ktoś "narusza obszar chroniony" przez "nową"czujkę umieszczoną w tym samym miejscu - ale teraz 2x dziennie co 12 h. Działo się tak przez ... dwa dni, po czym przestała docierać taką informacja :-) . Natomiast "test" przychodził regularnie co ... 6 godzin (nadal!) przez cztery dni. A obecnie wiadomość testowa pojawią się co 2 dni - pomimo, że jej ustawienia są na co 3 dni (!!!!).

Dzwoniłem do działu technicznego SATELA we wtorek 21 marca br. Stwierdzili, że:
    - aktywacja czujki następuje przez słońce lub ... doniczkę (rośliny). Dla przypomnienia - SIEDEM LAT działała bez anomali i ... patrz - teraz jej się coś odwidziło! Przez słońce i kwiaty!
    - najlepiej kupić nową centrale ... np. INTEGRE.
    Po tym telefonie i ... ~ dwoch dniach wszystko wróciło do normy (oprócz meldowania się centrali co 2 dni zamiast co 3)

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc/wytłumaczyć?

Jeszcze dla przypomnienia - kiedyś przeze mnie zainstalowana aplikacja Satel Micra jest obecnie do pobrania - tylko i wyłącznie - ze strony producenta. Nie istnieje ona w "Sklepie Play" - ciekawe dlaczego (?). Czy w związku z tym firma Satel- majac numery kart gsm - ma "wgląd" w to:
    - kto i kiedy używa tych central
    - ma "dostep" do informacji w nich zawartych
    - czy ma możliwość "modyfikacji" ustawień?

Wczoraj (26.03) powtórnie zainstalowałem aplikację - z nadzieją, że coś to pomoże w rozwiązaniu niejasności, ale ... aplikacja nie jest w stanie połączyć mnie z centralą!
    O co w tym wszystkim chodzi - bo nie widzę innych MOCY SPRAWCZYCH mogących zrobić to - co działo się z moim modułem. Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control
  • #2 20512701
    januszek2223
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Też mam micre i wzbudzała mi się jedna czujka i zmieniłem w ustawieniach wszyskich czujek czas reakcji z 0,2 na 0,4s i puki co 3ci tydzień brak alarmów
  • #3 20513062
    syczylo
    Poziom 6  
    Dziękuję za informację.

Pozostaje nadal otwarte pytanie dlaczego po 7 latach bezawaryjnego działania, po wymianie baterii - ta jedyna czujka raportowała błędy wykrywania oraz słabej baterii?

Odpukać w niemalowane - od 21 marca do dzis wszystko w porządku. Tylko test przychodzi co 2 dzień, a nie jak w ustawieniach co 3.
    Dziś był alarm z tej czujki - ale po analizie zapisu z kamery okazało się, że wzbudził ją kot. Następnym razem ustawie w czujce zworki na wykrywanie obiektów powyżej 25 kg.
  • #4 20513287
    niebieskipolo
    Poziom 27  
    Ocena: 131
    januszek2223 napisał:
    Też mam micre i wzbudzała mi się jedna czujka i zmieniłem w ustawieniach wszyskich czujek czas reakcji z 0,2 na 0,4s i puki co 3ci tydzień brak alarmów
    W jaki sposób autor tematu ma to ustawić dla swoich czujek bezprzewodowych?
    syczylo napisał:
    Następnym razem ustawie w czujce zworki na wykrywanie obiektów powyżej 25 kg.
    Na kota skaczącego po meblach i parapetach może nie pomóc.
  • #5 20514384
    januszek2223
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    czas reakcji czujek ustawia się w menu w programie gprs soft
  • #6 20514533
    niebieskipolo
    Poziom 27  
    Ocena: 131
    januszek2223 napisał:
    czas reakcji czujek ustawia się w menu w programie gprs soft

Bezprzewodowych również? W którym miejscu?
  • #7 20514648
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15530
    syczylo napisał:
    Pozostaje nadal otwarte pytanie dlaczego po 7 latach bezawaryjnego działania, po wymianie baterii - ta jedyna czujka raportowała błędy wykrywania oraz słabej baterii?

Może w pobliżu coś "sieje" i dlatego głupieje? Pasmo 433MHz to śmietnik czasami.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20593287
    syczylo
    Poziom 6  
    Może w pobliżu coś "sieje" i dlatego głupieje? Pasmo 433MHz to śmietnik czasami.[/quote]

Możliwe by było w ... mieście/wsi. Ale tam jest las, szczery las i jezioro. W promieniu dwukrotnie większym od najdalszej czujki nie ma żadnych zabudowań, domków czy czegoś podobnego i chronionego.
    Zainstalowałem niedawno 2 kamery z wi-fi - ale dla pewności - połączone z routerem po skrętce. Modem posiada "swoją" kartę gsm. Odległość pomiędzy modułem Micry, a modemem/routerem kamer to ok. 7÷8 m. Ale - co ważne - daty się nie pokrywają. Kamery, zainstalowane w sierpniu, problem z alarmem w październiku.
    Na chwilę obecną:
    - wszystkie baterie wymienione
    - wszystkie czujki wylogowane i na nowo wpisane, nawet nie pod tym samym adresem
    - znowu nasiliły się smsy (od połowy maja) o braku łączności w zasadzę ze wszystkimi czujkami. "Brak łączności", "jest łączności" pojawiają się do 20x dziennie i dotyczą w większości trzech tych samych.
    Jakoś dziwne mam skojarzenie z producentem. 7 lat to i tak ... dlugo działał zestaw. Prawda?
    😉😀
  • #9 20593294
    sosarek

Poziom 43  
    Jakie masz inne urządzenia bezprzewodowe? Stacje pogodowe, dzwonki itd.?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20593510
    syczylo
    Poziom 6  
    Prosze czytać ze zrozumieniem.
    Żadnych inny urządzeń od wspomnianych - czyli router z modemem, dwie kamery po skrętce - tam nie ma. Kolejne zabudowanie jest w co najmniej DWUKROTNIE WIĘKSZEJ odległości niż najdalsza czujka od centrali. Powtórzę jeszcze raz - nawet terminy (instalacji kamer i sygnałów o awariach z alarmu) się nie pokrywają.

Dziękuję za głos.
  • #11 20593941
    sosarek

Poziom 43  
    W takim razie albo płyta albo czujniki do wymiany.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 20594514
    syczylo
    Poziom 6  
    Zamieszczam screeny esemesów, które były nadawane przez centrale od grudnia 2022 do maja 2023 r. Być może na ich podstawie można (chyba) prześledzić rozwój "wirusa". Dodam tylko, że jedyna ingerencja w oprogramowanie polegała na od i ponownym zainstalowaniu czujek nastąpiła 19 marca. Również wówczas nastąpiła wymiana baterii.
    Zwracam uwagę na:
    - pojawianie się jednorodnych tematycznie alarmów np. - ktoś na tarasie, słaba bateria w tej, a później w innej czujce - w różnym czasie.
    - pomimo braku ingerencji w oprogramowanie - w pewnym okresie pojawiły się informacje o 4 krotnym w trakcie doby teście - pomimo, że w oprogramowanie było ustawione na jeden teście na 2 dni. Bez jakichkolwiek ingerencji - test po pewnym czasie samoistnie wrócił do "normalnosci".

Jeszcze raz powtórzę pytanie - CZY KTOŚ Z UŻYTKOWNIKÓW TEGO MODUŁU SPOTKAŁ SIE Z PODOBNYM PROBLEMEM?

Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control
  • #14 20595386
    syczylo
    Poziom 6  
    bhtom napisał:
    Witam,

Bardziej przydatne byłyby screeny z ustawień modułu...

Pozdrawiam.

Być może tak. Tyle, że ustawień nikt nie zmieniał - a posypały się fałszywe informacje. Był moment przed 19 marcem, że pojawiały się 4 dziennie testy - pomimo, że ustawienia były na 1x co 2 dni. 19 marca wpisałem test co 3 dni. I to jest do sprawdzenia. Pomimo tego test przychodzi co 2 dzień. Nikt - fizycznie - nie ma tam dostępu. Nie mam także możliwości modyfikacji przez internet.
  • Pomocny post
    #15 20596210
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 604
    Witam,

Testy mogą przychodzić w reakcji na CLIP-a do modułu jeśli ustawiona jest opcja wysyłania testu na CLIP. Wtedy jeśli ktoś zadzwoni na numer modułu (jeśli nie jest zaznaczona opcja reakcji tylko na numery powiadamiania) będzie taki efekt jak powyżej. Czujki to całkowita loteria, a pasmo 433MHz to istny śmietnik jak już wspomniał wcześniej @sosarek .

Pozdrawiam.
  • #16 20607610
    syczylo
    Poziom 6  
    No - to chyba mamy ... koniec! Teraz otrzymałem coś takiego jak na załączonym zdjęciu. Same znaki zapytanie.

Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control
  • #18 20607619
    syczylo
    Poziom 6  
    No - to chyba mamy ... koniec! Teraz otrzymałem coś takiego jak na załączonym zdjęciu. Same znaki zapytanie.

Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control

Dodano po 2 [minuty]:

>>20607618

Tak mam ustawione przekazywanie. Ale z czymś takim, do tej pory, się nie spotkałem. Jak to zinterpretować?
    Będę wdzięczny za wskazówki.
  • Pomocny post
    #19 20607627
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 604
    Witam,

U mnie też przychodzą takie wiadomości z modułu po doładowaniu konta bądź wykupieniu pakietu. Być może zmienił się jakiś format wysyłania wiadomości przez Operatora GSM którego moduł nie potrafi zinterpretować.

Pozdrawiam.
  • #20 20614171
    syczylo
    Poziom 6  
    Dziękuję wszystkim, którzy starali się mi pomóc!

Problem zdołałem rozwiązać (chyba) - bo od 48 h brak jakiegokolwiek fałszywego esemesa o treściach jak na początku postu.
    Napisałem nowy wsad w programie GPRS Soft w wersji 4,0 (foto 2). Poprzednia wersja oznaczona była 3,14 (foto 1).
    Jedną z podstawowych zmian polegała na wyłączeniu serweru SATELA IP (foto 3).

Zainstalowałem rownież od nowa wszystkie czujki bezprzewodowe.

Temat uważam za zamkniety.
    Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control

Chodzi o te numery wersji:

Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control
  • #21 20614178
    syczylo
    Poziom 6  
    Pomogła wymiana wsadu, w którym przede wszystkim "pominięto" serwer SATELA IP.

Dziękuję wszystkim za sugestie!

EDIT

Dla "jasności" - chodziło mi o te numery wersji:

Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control Satel Micra - problem z fałszywym alarmem, czujki bezprzewodowe i aplikacja Micra control

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z fałszywymi alarmami w systemie alarmowym SATEL Micra, który składa się z centrali, czujek bezprzewodowych, czujki kontraktonowej oraz sygnalizatora. Po wymianie baterii jedna z czujek zaczęła nieregularnie wzbudzać alarmy, mimo braku potwierdzenia intruzów przez kamery. Użytkownicy sugerują zmiany w ustawieniach czasu reakcji czujek oraz sprawdzenie zakłóceń w paśmie 433MHz. Po wymianie wsadu w oprogramowaniu GPRS Soft na wersję 4.0 oraz wyłączeniu serwera SATELA IP, problem z fałszywymi alarmami został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA