logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeciążenie sieci związane z wieloma sprzętami AGD - awaria audio: jak podzielić obwody?

Husarierk2e4t5 20 Kwi 2023 20:28 1185 29
  • #1 20548920
    Husarierk2e4t5
    Poziom 5  
    Cześć,
    Na wstępie...
    Jestem młody, więc jeszcze dużo nauki przede mną.
    Dlatego nie drwijcie, nie krytykujcie, miejcie proszę cierpliwość do takich ludzi jak ja. Tacy też mają prawo do życia.
    Otóż... 2 lata temu kupiłem mieszkanie w bloku, instalacja aluminiowa, gniazdka elektryczne z 2 przewodami, nieuziemione. Od jakiegoś czasu mam więcej sprzętu AGD i zaczęło wyzwalać bezpieczniki, a właściwie jeden. Dlatego że prawie wszystkie gniazda, tj. salon, kuchnia, łazienka, pokoje dzieciaków są podłączone do 1 bezpiecznika. Najczęściej jak chodzi pralka, piekarnik i zmywarka.
    1 pytanie: czy wystarczy poodpinać kable do innych bezpieczników w skrzynce?
    Podczas jednego przeciążenia zadziałał bezpiecznik. Miałem podłączony nowy sprzęt audio... Aktywne głośniki: subwoofer + górki.. Nie grał, ale był na standby, o czym nie wiedziałem.
    Wyłączyłem zmywarkę, kuchenkę, została tylko pralka. Podszedłem do bezpiecznika, załączyłem - zadziałał, ponownie załączyłem lekko podtrzymując i słyszę... Buu!! 😮
    Nic jak ze sprzętu audio.. Podszedłem... Brak zasilania.. Spalony bezpiecznik. Wymieniam na drugi, to samo. Sprzęt nówka... Nie grzebię, oddam na gwarancję.. Może się uda...
    Cały zestaw podłączony bezpośrednio do nieuziemionego gniazdka.
    Czytam teraz fora: jak uziemić wiem, szukam elektryka nie spojrzy na instalację w moim domu, sprawdzi.
    Szukam jakichś listw zabezpieczających przed przeciążeniem, przepięciem. Te audio teraz, a tym bardziej aktywne czytam, że bardzo wrażliwe na takie rzeczy...
    Gdyby to człowiek o wszystkim wiedział..
    Moje drugie pytanie.. Co się działo w instalacji, że przez chwilę, pomimo wyłączenia 2 z 3 urządzeń AGD bezpiecznik przez kilka sekund nie chciał się załączyć. Wytłumaczcie mi proszę łopatologicznie, co się mogło dziać w tej instalacji, że spaliło coś w sprzęcie audio.
    Czy w takim przypadku listwa przeciwprzepięciowa by pomogła?
  • #3 20549086
    Husarierk2e4t5
    Poziom 5  
    Oczywiście wyłącznik..

Przeciążenie sieci związane z wieloma sprzętami AGD - awaria audio: jak podzielić obwody?
  • Pomocny post
    #4 20549111
    galad
    Poziom 19  
    Ocena: 144
    Pisząc o bezpieczniku, autor ma chyba na myśli bezpiecznik w sprzęcie audio. Masz za dużo podpiętych urządzeń pod jedno zabezpieczenie. Wyłącznik nadprądowy ma dwie funkcje: pierwsza to zabezpieczenie przed zwarciami, druga to zabezpieczenie instalacji przed przeciążeniem. Wyzwalacz zwarciowy zadziała od razu, a przeciążeniowy - w zależności od procentowego przekroczenia prądu znamionowego dla zabezpieczenia. To, że od razu po "wybiciu" zabezpieczenia nie mogłeś go ponownie załączyć, to nic innego jak nadal rozgrzany bimetal wyłącznika nadprądowego. Daj mu trochę czasu, aby ostygł.

Oszacuj, ile W zużywają sprzęty w czasie, gdy pracują razem, i policz, o jakim amperażu musiałbyś mieć zabezpieczenie, aby to wszystko uciągnąć. Ale jak wiadomo, zabezpieczenia dobiera się do przewodów i ilości gniazd w danym obwodzie. Tobie pozostaje zmiana instalacji lub wydzielenie nowych obwodów na nowych przewodach dla wrażliwych urządzeń. Aby zminimalizować uciążliwości z tym związane, najlepiej nowe obwody puścić w korytkach natynkowo. Mimo wszystko dobrze, gdybyś zaprosił elektryka na przegląd i skorzystał z jego rad. Jednak jeśli czujesz się na siłach, sam to ogarnąć, to pytaj o każdy aspekt, który cię nurtuje. Zawsze ktoś ci podpowie, co i jak.
  • #5 20549124
    Husarierk2e4t5
    Poziom 5  
    Dzięki za tak obszerną odpowiedź.
    Mam jeszcze pytanie. Po pierwszym wybiciu wyłącznika nic się nie stało że sprzętem audio. Dopiero przy ponownej próbie załączenia wyłącznika zestaw audio wydał ostatnie tchnienie, pomimo wyłączonych 2 z 3 urządzeń AGD. Czy możliwe że coś się jeszcze dzieje przez chwilę w kablach w sieci??
  • Pomocny post
    #6 20549144
    galad
    Poziom 19  
    Ocena: 144
    Najprawdopodobniejsze jest to że gdy raz po raz próbowałeś załączyć "es-a" w krótkiej chwili było napięcie za chwilę go nie było i tak kilkukrotnie. Wykończyłeś sam sobie zasilacz w audio, po prostu nie wytrzymał w tak krótkiej chwili, serii włączeń i wyłączeń napięcia.
  • Pomocny post
    #7 20549317
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2880
    Husarierk2e4t5 napisał:
    2 lata temu kupiłem mieszkanie w bloku, instalacja aluminiowa, gniazdka elektryczne z 2 przewodami, nieuziemione. Od jakiegoś czasu mam więcej sprzętu AGD i zaczęło wyzwalać bezpieczniki, a właściwie jeden. Dlatego że prawie wszystkie gniazda, tj. salon, kuchnia, łazienka, pokoje dzieciaków są podłączone do 1 bezpiecznika. Najczęściej jak chodzi pralka, piekarnik i zmywarka.
    1 pytanie: czy wystarczy poodpinać kable do innych bezpieczników w skrzynce?
    Podczas jednego przeciążenia zadziałał bezpiecznik.

...

Czytam teraz fora: jak uziemić wiem, szukam elektryka nie spojrzy na instalację w moim domu, sprawdzi.
    Szukam jakichś listw zabezpieczających przed przeciążeniem, przepięciem.

W ciemno nie widząc instalacji postawię diagnozę. Instalacja aluminiowa jest do wymiany. Te instalacje były projektowane na dużo mniejsze obciążenia. Spytaj się kogoś z tamtych czasów jakie były kiedyś urządzenia i o jakiej mocy. Druga kwestia to masz gniazda bez uziemienia, a zerowanie o ile w ogóle jest możliwe to w instalacji aluminiowej, która jest bardzo podatna na uszkodzenia, jest bardzo niebezpieczne.

Listwy nic nie pomogą, a nawet zaszkodzą. Muszą one być podłączone do gniazda z czynnym kołkiem ochronnym, którego jak piszesz, nie posiadasz. Wystarczy, że jedno urządzenie wpięte w listwę będzie miało przebicie, i to napięcie pojawi się na wszystkich urządzeniach wpiętych w listwę.

Ogólnie nie możesz używać urządzeń z wtyczką ze stykiem ochronnym (dziurą) w instalacji, która nie jest wyposażona w gniazda z czynnym kołkiem ochronnym.

Podejrzewam również, że przekrój przewodów nie pozwala na użycie zabezpieczeń o takim amperażu, jaki jest użyty. Jeśli zabezpieczenia są przewymiarowane, to grozi to pożarem.
  • Pomocny post
    #8 20549363
    stonefree
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    Husarierk2e4t5 napisał:
    Czy możliwe że coś się jeszcze dzieje przez chwilę w kablach w sieci??
    Niewykluczone. Warto byłoby zrobić przegląd tej instalacji.
    Husarierk2e4t5 napisał:
    miejcie proszę cierpliwość do takich ludzi jak ja. Tacy też mają prawo do życia
    Nie proś o cierpliwość, a w razie, jeśli się zdarzy, Odpowiadaj chamstwem na chamstwo :)
  • Pomocny post
    #9 20549386
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3500
    Husarierk2e4t5 napisał:
    Po pierwszym wybiciu wyłącznika nic się nie stało że sprzętem audio. Dopiero przy ponownej próbie załączenia wyłącznika zestaw audio wydał ostatnie tchnienie
    Cytat:
    Przeciążenie sieci związane z wieloma sprzętami AGD
    W instalacj jednoazowej nie spowoduje uszkodzenia sprzętu audio.
    Bezpiecznik reaguje na prąd a prąd I z prawa Ohma to:
    I=U/R
    Iaudio = U/Raudio
    Rezystancja sprzętu audio nie zmienia się jak podłączysz kilka odbiorników.

Husarierk2e4t5 napisał:
    Nie reaguje na 500- 560V.
  • Pomocny post
    #10 20549394
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 875
    Zbyt duże obciążenie wyzwalało bezpiecznik - start urządzenia powoduje stany nieustalone bo tez powoduje tzw. "przetężenia" co także może wyzwolić zabezpieczenie w instalacji.

Instalacja Al to inne sprawa - nie ma wpływy az tak w tej sytuacji. Tu chodzi o to, że za dużo sie działo (zbyt częste załączenia obwodu) i padła zasilacz
  • #11 20549414
    Husarierk2e4t5
    Poziom 5  
    Muszę was wszystkich przeprosić. Z racji tego że nie mieszkam tutaj długo... Dla pewności odkręciłem jedno gniazdko i odkryłem... kable miedziane.
    Jak bardzo to wpływa na zmianę sytuacji?
    Chyba ominie mnie wymiana kabli?
    Mogę uziemiać gniazda poprzez mostkowanie?
    Czy to normalne że wszystkie gniazda elektryczne w mieszkaniu są podpięte pod jeden wyłącznik nadprądowy? A 3 pozostałe wyłączniki zabezpieczają tylko oświetlenie?? Czy tak są poprowadzone kable czy jest może szansa na rozdzielenie tego w skrzynce z wyłącznikami??

Dodano po 5 [minuty]:

• Pomocny post
    #12 20549427
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Husarierk2e4t5 napisał:
    Muszę was wszystkich przeprosić.. Z racji tego że nie mieszkam tutaj długo... Dla pewności odkręciłem jedno gniazdko i odkryłem... kable miedziane..
    Jak bardzo to wpływa na zmianę sytuacji?
    Chyba ominie mnie wymiana kabli?
    Mogę uziemiać gniazda poprzez mostkowanie?
    Czy to normalne że wszytkie gniazda elektryczne w mieszkaniu są podpięte pod jeden wyłącznik nadprądowy? A 3 pozostałe wyłączniki zabezpieczają tylko oświetlenie?? Czy tak są poprowadzone kable czy jest może szansa na rozdzielenie tego w skrzynce z wyłącznikami??

Husarierk2e4t5 napisał:
    Jestem młody, więc jeszcze dużo nauki przede mną.

Wiec dam ci pierwszą lekcję gratis.
    Aby grzebać w instalacji elektrycznej trzeba mieć wiedzę, trochę praktyki i świadomość. Tej jak widać nie masz
    Husarierk2e4t5 napisał:
    gniazdka elektryczne z 2 przewodami, nieuziemione. Od jakiegoś czasu mam więcej sprzętu AGD i zaczęło wyzwalać bezpieczniki, a właściwie jeden.

Wiec nie zgrywaj bohatera i nie pchaj rąk tam gdzie nie powinieneś.
    Czy masz aktualny przegląd całej instalacji elektrycznej? Po zdjęciu widać że nie masz. Powinien on być wykonywany co 5 lat. Jeśli go nie masz to zacznij od tego przeglądu, zleć go elektrykowi co wystawi protokół. Może on się przydać przy odszkodowaniu jak się mieszkanie spali. Nie mówię tu o przegladzie ze spółdzielni czy wspólnoty który trwa 5 minut z wystawieniem protokołu i ogranicza się do pobieżnego badania gniazdek w dwóch pomieszczeniach.
    Taki przegląd zawsze warto zrobić jak się kupuje używane mieszkanie w którym ktoś grzebał w instalacji być może z wiedzą mniejszą niż twoja. A to że grzebał bez wiedzy to widać.
  • #13 20549543
    Husarierk2e4t5
    Poziom 5  
    CYRUS2 napisał:
    Husarierk2e4t5 napisał:
    Po pierwszym wybiciu wyłącznika nic się nie stało że sprzętem audio. Dopiero przy ponownej próbie załączenia wyłącznika zestaw audio wydał ostatnie tchnienie
    Cytat:
    Przeciążenie sieci związane z wieloma sprzętami AGD
    W instalacj jednoazowej nie spowoduje uszkodzenia sprzętu audio.
    Bezpiecznik reaguje na prąd a prąd I z prawa Ohma to:
    I=U/R
    Iaudio = U/Raudio
    Rezystancja sprzętu audio nie zmienia się jak podłączysz kilka odbiorników.

Husarierk2e4t5 napisał:
    Nie reaguje na 500- 560V.

Czy możesz rozwinąć co oznacza nie reaguje na 500-560V?
    Czytałem o lepszych listwach z warystorami, filtrami.. One też nie pomogą? To jaki jest ich sens posiadania?
  • Pomocny post
    #14 20549756
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Husarierk2e4t5 napisał:
    Czy możesz rozwinąć co oznacza nie reaguje na 500-560V?
    To wzrosty napięcia w sieci.
    560V - to wartość szczytowa napięcia 400VAC .
    W sieci rozdzielczej jest jednocześnie 400VAC i 230V AC.
    Przy awarii, 400VAC może się przedostać do instalacji odbiorczych.
    (wystarczy poluzowanie "zera")
    Przepięcia spowodowane awariami trwają długo.

Listwa - tam jest warystor wielkości paznokcia, i nie zmniejsza napięcia 400VAC.
    "Przechwyci" tylko bardzo, bardzo krótkie impulsy powyżej 1200V.
    NAPIĘCIE 560V nie "przechwyci"
    Husarierk2e4t5 napisał:
    Czytałem o lepszych listwach z warystorami
    Te lepsze listwy są gorsze po kątem awarii.
    Bo mają więcej dżuli.
    Listwa nie zmniejsza napięcia 400VAC.
    Jej działanie polega na tym, że a ulega uszkodzeniu i robi zwarcie po czasie ok,1 sekundy.
    To oznacza, że sprzęt jest po napięciem 400AC aż 1 sekundę .
    Jak listwa ma więcej dżuli to czas się wydłuży.
  • #15 20549825
    Husarierk2e4t5
    Poziom 5  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Na pewno szukam elektryka do przeglądu instalacji..
    Ale tak po za tą instalacja.. Czytam i czytam i czytam.. To jakaś masakra.
    Wydaję na sprzęt audio kilka tysięcy i nagle się okazuję że nie ma żadnego zabezpieczenia... Na spadki napięcia, przeciążenia, zaniki, zwarcia, pioruny..
    I piszą ludzie żeby kupić listwę, kondycjoner, UPS, regulator napięcia, itd.
    I za chwilę druga połowa pisze ze listwa nie pomaga, że UPS nie wystarczy, to zaraz że dźwięk będzie gorszy, to coś innego...
    Wydałbym jeszcze kilka stówek na jakieś zabezpieczenie żeby mieć spokojną głowę. Ale na co...?
    Eeeeeehhhhhhh....

Z drugiej strony to ja próbowałem na siłę załączyć wyłącznik.... 🤷‍♂️
  • Pomocny post
    #16 20549841
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Husarierk2e4t5 napisał:
    Dziękuję za odpowiedź.
    Na pewno szukam elektryka do przeglądu instalacji..
    Ale tak po za tą instalacja.. Czytam i czytam i czytam.. To jakaś masakra.
    Wydaję na sprzęt audio kilka tysięcy i nagle się okazuję że nie ma żadnego zabezpieczenia... Na spadki napięcia, przeciążenia, zaniki, zwarcia, pioruny..
    I piszą ludzie żeby kupić listwę, kondycjoner, UPS, regulator napięcia, itd.
    I za chwilę druga połowa pisze ze listwa nie pomaga, że UPS nie wystarczy, to zaraz że dźwięk będzie gorszy, to coś innego...
    Wydałbym jeszcze kilka stówek na jakieś zabezpieczenie żeby mieć spokojną głowę. Ale na co...?
    Eeeeeehhhhhhh....

Z drugiej strony to ja próbowałem na siłę załączyć wyłącznik.... 🤷‍♂️

Ty się sprzętem nie przejmuj, to są tylko pieniądze i to jeszcze niewielkie.
    Jak pisałem, nie masz świadomości. Prawdziwym zagrożeniem są gniazda z atrapami kołków ochronnych i podłączanie do nich sprzęty agd i inne.
    Te kilkaset złotych co chcesz wydać na zabezpieczenie sprzętu lepiej wydaj na elektryka aby przegląd zrobił i doprowadził tą instalację do takiego stanu aby nie zagrażała życiu. Jak będzie trzeba kuć ściany to wyjdzie więcej niż kilka stowek ale życie masz tylko jedno.
  • Pomocny post
    #17 20550130
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Husarierk2e4t5 napisał:
    To jakaś masakra.
    Wszystkie instalacje tak mają.
    Dla elektryków awarie zasilania są pomijalne.
    Zabezpieczenia przed piorunem - tylko to każą zakładać.
    Zabezpieczenia przed piorunem nie chronią przed większością przepięć.
    Piorun daje przepięcie znacznie przekraczające 1000V.

Użytkownik nie jest w stanie ocenić , że listwa chroni "na niby".
    Cytat:
    ..............................................
  • #18 20550187
    Husarierk2e4t5
    Poziom 5  
    Ktoś_tam napisał:

Nie przejmuj... Aż mi się nie chce myśleć co tam mogło się zchajcować. Mam nadzieję że naprawią na gwarancji.
    Później...? Znowu stres...
    Dla mnie 6 tys to jest dużo.
  • #19 20550198
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 949
    Husarierk2e4t5 napisał:
    Od jakiegoś czasu mam więcej sprzętu AGD i zaczęło wyzwalać bezpieczniki, a właściwie jeden. Dlatego że prawie wszystkie gniazda, tj. salon, kuchnia, łazienka, pokoje dzieciaków są podłączone do 1 bezpiecznika. Najczęściej jak chodzi pralka, piekarnik i zmywarka.

No ale o czym tu jest te kilkanaście postów - jak autor już wszystko wyjaśnił - na obwodzie zabezpieczonym B16 działa pralka, piekarnik i zmywarka - czasem jednocześnie ?

A tak w ogóle - jak to ma działać to trzeba celować w zasilanie 3 fazowe i moc umowną większą od 10 kilowatów - o ile są warunki techniczne do tego /tu się kłania kontakt z dostawcą prądu/...
    I oczywiście wymiana instalacji mieszkaniowej
  • #20 20550216
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Husarierk2e4t5 napisał:
    Dla mnie 6 tys to jest dużo..
    Żeby w sklepie wydać 6 tys zł, pracodawca musi wypłacić pracownikowi ok 9 tys. zł.
  • #21 20550245
    Husarierk2e4t5
    Poziom 5  
    CYRUS2 napisał:
    Husarierk2e4t5 napisał:
    Żeby w sklepie wydać 6 tys zł, pracodawca musi wypłacić pracownikowi ok 9 tys. zł.

Nie rozumiem. To jakaś aluzja?
  • #22 20550263
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Husarierk2e4t5 napisał:
    Ktoś_tam napisał:

Nie przyjmuj... Aż mi się nie chce myśleć co tam mogło się zchajcować.. Mam nadzieję że naprawią na gwarancji..
    Później...? Znowu stres...

Możesz mi wytłumaczyć jak to jest że aź tak się tym głupim sprzętem przejmujesz? Naprawa pewnie 6 tys nie wyniesie. Przez 2 lata mieszkasz w mieszalniu z niebezpiecznymi gniazdami przez które możesz zginąć i to ciebie nie rusza? Stres, że znowu sprzęt się uszkodzi? Ja bym się stresował tym, że instalacja może zabić rodzinę. Gdzie masz instynkt samozachowawczy? Gdzie instynkt o dbanie o rodzinę? Umiesz to wytłumaczyć?
  • #23 20550264
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Husarierk2e4t5 napisał:
    Nie rozumiem.. To jakaś aluzja?
    Ale nie do ciebie.
    Do tekstu że 6 tys.zł to niewielkie pieniądze.
  • #24 20550275
    Husarierk2e4t5
    Poziom 5  
    CYRUS2 napisał:
    Husarierk2e4t5 napisał:
    Nie rozumiem.. To jakaś aluzja?
    Ale nie do ciebie.
    Do tekstu że 6 tys.zł to niewielkie pieniądze.

No tak. Dzięki za wyrozumiałość. 🙂
  • #25 20550282
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ktoś_tam napisał:
    Możesz mi wytłumaczyć jak to jest że aź tak się tym głupim sprzętem przejmujesz?
    ................
    Odpowiadam autorowi.
    Dla autora to nie jest głupi sprzęt, tylko coś ważnego - wydał na to 6 tysięcy złotych.
  • #26 20550293
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    CYRUS2 napisał:
    Ktoś_tam napisał:
    Możesz mi wytłumaczyć jak to jest że aź tak się tym głupim sprzętem przejmujesz?
    Odpowiadam autorowi.
    Dla autora to nie jest głupi srzęt, tylko coś ważnego - wydał na to 6 tysięcy złotych.

I to mnie martwi w kontekście
    Husarierk2e4t5 napisał:
    Dlatego że prawie wszystkie gniazda, tj. salon, kuchnia, łazienka, pokoje dzieciaków

Husarierk2e4t5 napisał:
    gniazdka elektryczne z 2 przewodami, nieuziemione.

Husarierk2e4t5 napisał:

Zamiast dbać o rodzinę to on zaraz osiwieje od spalonego sprzętu.
  • #27 20550297
    Husarierk2e4t5
    Poziom 5  
    Aktualizacja:
    Bardzo miły pan ze sklepu, w którym kupowałem sprzęt audio, zadzwonił i powiedział, że serwis wymieni zasilacz w ramach gwarancji..
    Uuuffff...
    Naczytałem się o drogich popalonych płytach, procesorach w takich sprzętach, gdzie serwis nie uznaje takich reklamacji i trzeba zapłacić nawet kilkanaście stówek..
    Będę dzisiaj dobrze spał.
    Chyba mogę myśleć o szczęściu, że więcej nie popaliło?

Dodano po 12 [minuty]:

Ktoś_tam napisał:
    CYRUS2 napisał:
    Ktoś_tam napisał:
    Odpowiadam autorowi.
    Dla autora to nie jest głupi sprzęt, tylko coś ważnego - wydał na to 6 tysięcy złotych.

I to mnie martwi w kontekście
    Husarierk2e4t5 napisał:
    Dlatego że prawie wszystkie gniazda, tj. salon, kuchnia, łazienka, pokoje dzieciaków

Husarierk2e4t5 napisał:
    gniazdka elektryczne z 2 przewodami, nieuziemione.

Husarierk2e4t5 napisał:

Zamiast dbać o rodzinę to on zaraz osiwieje od spalonego sprzętu.

Zdaję sobie sprawę z zagrożenia. A w zasadzie to dopiero od kliku dni wiem czym to grozi. Ogarnąłem namiar do elektryka, jutro będę dzwonił.
    Nie śpię na kasie, martwię się zarówno niebezpieczeństwem domowników, jaki i kosztami spalonego sprzętu na kredycie oraz dodatkowymi kosztami, wliczając w to remont związany ze zmianą instalacji.
    Hobby przerodziło się w kłopoty..

P.S.
    Post dotyczy sprzętu audio oraz zrozumienia przyczyny jego awarii.

Wiem jakie kroki podjąć odnośnie samej instalacji i dzięki forumowiczom za dobre rady!
  • #28 20550331
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Husarierk2e4t5 napisał:
    Otóż... 2 lata temu kupiłem mieszkanie w bloku, Wyłączyłem zmywarkę, kuchenkę, została tylko pralka. Podszedłem do bezpiecznika, załączyłem - zadziałał, ponownie załączyłem lekko podtrzymując i słyszę... Buu!! 😮
    Nic jak ze sprzętu audio.. Podszedłem... Brak zasilania.. Spalony bezpiecznik.
    Każdy by tak zrobił.
    Co powinieneś zrobić ?
    Zamontować gniazdko w rozdzielnicy.
    Podłączyć to gniazdko do wejścia rozdzielnicy przez bezpiecznik 1-6A.
    Na gniazdku będzie napięcie dochodzące z klatki.
    Kupić miernik AC .
    Jeżeli wyłączy jakikolwiek bezpiecznik, to przed włączeniem tego bezpiecznika (1-6A) sprawdzić napięcie dochodzące z klatki.

P.S.
    W blokach rożne bywa. podłączają na remoncie maszyny 3f do WLZ luzują na moment "zero" i jest 400V.
  • #29 20550358
    Husarierk2e4t5
    Poziom 5  
    CYRUS2 napisał:
    Husarierk2e4t5 napisał:
    Otóż... 2 lata temu kupiłem mieszkanie w bloku, Wyłączyłem zmywarkę, kuchenkę, została tylko pralka. Podszedłem do bezpiecznika, załączyłem - zadziałał, ponownie załączyłem lekko podtrzymując i słyszę... Buu!! 😮
    Nic jak ze sprzętu audio.. Podszedłem... Brak zasilania.. Spalony bezpiecznik.
    Każdy by tak zrobił.
    Co powinieneś zrobić ?
    Zamonować gniazdko w rozdzielnicy.
    Podłączyć to gniazdko do wejścia rozdzielnicy przez bezpiecznik 1-6A.
    Na gniazdku będzie napięcie dochodzące z klatki.
    Kupić miernik AC .
    Jeżeli wyłączy jakikolwiek bezpiecznik, to przed włączeniem tego bezpiecznika (1-6A) sprawdzić napięcie dochodzące z klatki.

Dzięki CYRUS2 za czynny udział w dyskusji i porady. 🙂
    Z tej ostatniej jednak nie skorzystam z czysto matematycznego powodu:
    Ja + prąd = nieszczęście
    Moja wiedza i umiejętności są zerowe.

Dodano po 9 [minuty]:

Natomiast coraz bardziej wkręca mnie ta moja instalacja...
    Przed chwilą odkręciłem włącznik światła a tam takie cuda...
    2 czarne, 1 brązowy, a niebieski odpoczywa...
    🤔

• #30 20550389
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Husarierk2e4t5 napisał:
    Z tej ostatniej jednak nie skorzystam z czysto matematycznego powodu:
    Moja wiedza i umiejętności są zerowe.
    Poproś kolegę.
    Husarierk2e4t5 napisał:
    Natomiast coraz bardziej wkręca mnie ta moja instalacja...
    Przed chwilą odkręciłem włącznik światła a tam takie cuda...
    2 czarne, 1 brązowy, a niebieski odpoczywa...
    Tu jak z wiedzą ?
    P.S.
    Samo gniazdo w poście # 1 jest dobrej jakości.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przeciążeniem instalacji elektrycznej w mieszkaniu, gdzie wiele urządzeń AGD jest podłączonych do jednego wyłącznika nadprądowego, co prowadzi do wyzwalania bezpieczników. Po podłączeniu nowego sprzętu audio, wystąpiła awaria, co skłoniło go do poszukiwania rozwiązania. Uczestnicy dyskusji sugerują, że instalacja aluminiowa jest przestarzała i nieodpowiednia do obecnych obciążeń, a także wskazują na brak uziemienia w gniazdach. Rekomendują przegląd instalacji przez elektryka oraz rozdzielenie obwodów, aby zminimalizować ryzyko przeciążenia. Użytkownik odkrywa, że w instalacji są kable miedziane, co poprawia sytuację, ale nadal wymaga przeglądu i ewentualnych zmian. W końcu, użytkownik otrzymuje informację, że serwis wymieni uszkodzony zasilacz sprzętu audio w ramach gwarancji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA