bobyx napisał:
... tak żeby działał tylko w sieci lokalnej na adresie lokalnym IP
Zrozumiałem, że zleży Ci na tym żeby utworzyć włąsną wewnętrzną sieć, do której nie bedzie dostępu od strony internetu oraz, że drugi komputer nie ma mieć dostępu do internetu.
Oczywiście w proponowanym moim rozwiązaniu można tak skonfigurować pierwszy komputer, żeby ten drugi korzystał lub nie z internetu i miał lub nie miał dostępu do innych komputerów podłączonych do routera.
bobyx napisał:
Dzięki za odpowiedź ale jeszcze jedna sprawa mnie nurtuje jak komputer z tymi dwoma sieciówkami zostanie wyłączony czy ten 2-gi który ma działać w sieci lokalnej będzie tą sieć widział?
Niestety nie. Jest w pełni zależny od pierwszego komputera.
Jeżeli faktycznie chcesz aby ten komputer miał dostęp do innych komputerów, które podpięte są do tego routera sprzętowego niezależnie od pracy tego pierwszego to musisz go podłączyć do tego routera. Sam router musisz odpowiednio skonfigurować. Zazwyczaj konfiguruje się wpisując w przeglądarę internetową adres IP tego routera. Następnie trzeba wpisać hasło i wejść w opcje ustawień.
Niestety nie znam tego routera i nie mam do niego dokumentacji dlatego nie powiem Ci jakie opcje posiada i jak odbywa się w nim podział łącza oraz blokowanie poszczególnych protokołów czy portów.
Poza tym jeszcze musisz wziąć pod uwagę, że jeżeli chcesz blokować jednemu komputerowi dostęp do internetu to na routerze przydział dla wszystkich musisz zrobić używając adresów IP lub najlepiej MAC Adresów czyli numerów seryjnych kart sieciowych tzn. przypisujesz poszczególnym adresom z jakich protokołów i portów mogą korzystać. Wszystkie komputery muszą zaś mieć skonfigurowane stałe adresy IP zewnętrzne lub wewnętrzne. Lepszym rozwiązaniem jest zrobienie przydziału po MAC-adresach ponieważ trudniej jest obejść to zabezpieczenie. W przypadku zrobienia przydziałów po IP można bardzo łatwo obejść - wystarczy zmienić nr IP w konfiguracji sieci komputera na numer, który ma pełny dostęp w sieci, a aktualnie jest wyłaczony.
Jest tylko jedno ale - czy ten router umozliwia podział łącza oraz podział łącza po MAC-adresach ?
Powinieneś to znaleźć w dokumentacji do tego routera.
Jacek "Plumpi"