logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Weller WHA-2000 - Uszkodzony element grzejny, radzimy zakup bądź naprawę własnoręczną.

PermBan 11 Maj 2023 20:55 3825 102
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak samodzielnie odbudować przepaloną grzałkę w hot-air Weller WHA-2000 i jaki drut oraz sposób nawijania dobrać, żeby uzyskać właściwą moc?

Grzałkę najlepiej odbudować z drutu Kanthal A1/KA1 o średnicy ok. 0,38–0,40 mm, a nie z przypadkowego drutu „na 800°C”; dla 230 V i ok. 700 W celuj w całkowitą rezystancję rzędu 75–76 Ω, co daje około 7,3–7,5 m drutu [#20577986][#20578275][#20593236][#20595059] Nawijaj ciasno na trzpień ok. 1,2–1,5 mm, najlepiej ręcznie, a nie w wiertarce, i rób to sekcjami odpowiadającymi oryginałowi [#20578435][#20598608] Po zdjęciu z trzpienia rozciągnij sekcje do około 40 mm, pilnując równego skoku zwojów i prostych odcinków łączących, żeby nie blokować przepływu powietrza i nie robić zwarć między zwojami [#20578435][#20605999] W praktyce podawano orientacyjnie ok. 80 zwojów na kanał i 18 kanałów, co przy odpowiedniej długości drutu daje moc w okolicy 600–700 W [#20593236][#20595059] Trzeba też koniecznie zachować izolację z mica/krzemionki, bo bez niej grzałka bardzo szybko się przegrzewa i przepala [#20605789][#20605969]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 20576544
    PermBan
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Witam.
    Mam kłopot z 'HOT AIR-em'.
    Kupiłem (ze względu na koszty) uszkodzonego Wellera, jak w tytule.
    Wszystko działa, oprócz grzania. :/
    Znalazłem uszkodzony/przepalony element grzejny.
    Doradźcie, gdzie coś podobnego kupić, albo jak zrobić spiralę samemu, o ile to możliwe, albo jak sobie inaczej poradzić.
    W instrukcji piszą, że 'maszynka' ma 820 W, mam rozumieć, że całość i element grzejny powinien być wówczas około 500/600 W?
    Podobno nie święci garnki lepią.
    ps.1
    Ale jaja odezwał się do mnie serwis WELLERA! wooow! >>> ostatnie zdjęcie.
    Tłumaczone TRANSLATOREM:
    Patrzę w naszym archiwum jakie dane mogę dla Ciebie zebrać. Ale to trochę potrwa, ponieważ nadal jestem w podróży służbowej przez 1,5 tygodnia.
    Załączniki:
    • Weller WHA-2000 - Uszkodzony element grzejny, radzimy zakup bądź naprawę własnoręczną. 3.jpg (203.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • weller_oi_wha2000.pdf (745.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Weller WHA-2000 - Uszkodzony element grzejny, radzimy zakup bądź naprawę własnoręczną. IMG_20230511_182440.jpg (5.56 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Weller WHA-2000 - Uszkodzony element grzejny, radzimy zakup bądź naprawę własnoręczną. IMG_20230511_183325.jpg (2.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Weller WHA-2000 - Uszkodzony element grzejny, radzimy zakup bądź naprawę własnoręczną. i611748_13.jpg (164.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Weller WHA-2000 - Uszkodzony element grzejny, radzimy zakup bądź naprawę własnoręczną. i611748_11.jpg (125 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Weller WHA-2000 - Uszkodzony element grzejny, radzimy zakup bądź naprawę własnoręczną. i611748_14.jpg (155.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Weller WHA-2000 - Uszkodzony element grzejny, radzimy zakup bądź naprawę własnoręczną. i611748_7.jpg (80.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Weller WHA-2000 - Uszkodzony element grzejny, radzimy zakup bądź naprawę własnoręczną. i611748_10.jpg (154 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Weller WHA-2000 - Uszkodzony element grzejny, radzimy zakup bądź naprawę własnoręczną. i611748_4.jpg (84.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20576584
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 762
    Zmierz średnicę drutu oporowego.
    Rozciągnij i wyprostuj drut oporowy tak, żeby miał 1 metr i zmierz, jaką ma rezystancję na 1 metrze.
    Rozciągnij wszystkie kawałki i zmierz ile metrów masz kupić takiego drutu oporowego.
    Jak będziesz miał te informacje, to możesz zacząć szukać odpowiedniego drutu oporowego.
    Następnie pozostaje Ci nawinięcie i ułożenie odpowiedniej ilości zwojów i jeśli ze sterowaniem jest wszystko OK, to powinno ruszyć.
    Pozdrawiam.
  • #3 20576628
    PermBan
    Poziom 16  
    Dziękuję za tak szybką odpowiedź.
    Średnica drutu, to 0.4mm
    Na długości 1m opór to 11.3Ω
    Nie było łatwo ten drut wyprostować, bo wyjąłem z grzałki same 'ogryzki', a tym bardziej przegrzany, ale w końcu się udało.
    Teraz kto mądrzejszy ode mnie odpowie jaki to ma być drut (bo niemiecki się przegrzał) i ile go trzeba, bo to musi być spirala o średnicy około 2mm (bo 2.5mm mają otworki w krzemionce) i na czym ten drut nawinąć, żeby osiągnąć tak małą średnicę?
    18 otworów w grzałce razy 40mm jej długość to około 72cm spirali.
  • Pomocny post
    #4 20576666
    tomtim123
    Poziom 37  
    Skoro średnica drutu 0,4mm, a otworu 2mm, to ja bym takie spiralki nawinął na wiertło 1.5mm.
    Tylko jeszcze pozostaje kwestia ile zwoi masz na jednej sekcji.
    Musisz jeszcze pamiętać, żeby zwoje były nawinięte tak, żeby się nie zwierały z sąsiednimi zwojami, czyli żeby zachować regularne odstępy i rezystancję.
  • Pomocny post
    #5 20577986
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 846
    PermBan napisał:
    jaki to ma być drut (bo niemiecki się przegrzał)

12 Ω/m ma kanthal A1 i raczej taki bym kupił. Jest trochę tańszy kanthal D ma opór 10,7 Ω/m ale ma nieco niższą temperaturę użytkowania.
    Ilość trzeba sobie wyliczyć - liczbę zwojów pomnożyć przez 6,28.
  • Pomocny post
    #6 20578000
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 623
    Czy dobrze widzę że to urządzenie zasilane 120V? Pewnie ktoś podłączył pod 230V i grzałka zaświeciła się jak żarówka...
    Ale do rzeczy - nawijanie to będzie męczarnia , lepiej zmierzyć wymiary i poszukać podobnej na aliexpress, widziałem sporo różnych do chińskich kopii urządzeń Leistera.
  • REKLAMA
  • #7 20578015
    PermBan
    Poziom 16  
    Zdjęcia z amerykańskiego ebay-a, bo były ładniejsze niż moje.
    Mój WELLER-ek jest na 230V
    Mimo wszystko zazdroszczę Ci wprawnego oka :)
    Ja nawet niczego przybliżonego wymiarami nie znalazłem, jakieś grzały po 1600W.
    Napisałem nawet do wellera, ale jakichś szczególnych emocji i wydarzeń nie przewiduję.

Niemniej jednak DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM, za Wasz czas i chęć pomocy.
    ps.
    chyba jednak będę musiał tą spiralkę robić 'na piechotkę', podpowiedzcie mi proszę, czy mam dobry drut. Link
    Wybrałem szpulkę 10m i mam nadzieję, że wystarczy.

edit:
    A jednak te grzałki widziałem - za duże, musiałbym je łupać..
    Załączniki:
    • Weller WHA-2000 - Uszkodzony element grzejny, radzimy zakup bądź naprawę własnoręczną. DD.jpg (105.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20578275
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    PermBan napisał:
    podpowiedzcie mi proszę, czy mam dobry drut. Link
    Wybrałem szpulkę 10m i mam nadzieję, że wystarczy.

Ten zalinkowany to zupełnie inny drut. Ma pracę do 800 °C.
    Te 8.71 Ω/m można by jakoś naciągnąć ale temperatury pracy nie bardzo.
    Czy już kupiony?
    Trzeba było zamówić u nich KA1 wire.
    https://wireandstuff.co.uk/product-category/metal/ka1/
    Ten jest najbardziej zbliżony:
    https://wireandstuff.co.uk/product/ka1-fecral-a1-round-wire-0-45mm-25-awg-296g-spool/
    No i ten jeszcze bardziej zbliżony:
    https://wireandstuff.co.uk/product/0-38mm-27-awg-ka1-fecral-a1-electrical-wire/
    Sobota jest to jak nie wysłali trzeba podmienić zamówienie.
  • #9 20578384
    PermBan
    Poziom 16  
    Staszek_Staszek napisał:

No i ten jeszcze bardziej zbliżony:
    https://wireandstuff.co.uk/product/0-38mm-27-awg-ka1-fecral-a1-electrical-wire/
    Sobota jest to jak nie wysłali trzeba podmienić zamówienie.

Niestety już zamówiłem, ale może jeszcze nie wysłane?
    Tego 0.45mm nie upcham do tych drobniutkich otworów! I tak mam 'zagwózdkę' na czym ten drut nawinąć, szprycha będzie za gruba i za krótka żeby uzwojenie wyszło około 2mm średnicy i (chyba) najlepiej byłoby, żeby tą spiralę zrobić na powiedzmy 75 cm, a dopiero później dzielić ją i układać segmentami po 4cm do tej 'wydmuszki'!
    Również dziękuję za zainteresowanie tematem :)
    Masz jakieś doświadczenie z tego typu asortymentem?
    (mam na myśli druty oporowe).
    tomtim123 napisał:
    Skoro średnica drutu 0,4mm, a otworu 2mm, to ja bym takie spiralki nawinął na wiertło 1.5mm.
    Tylko jeszcze pozostaje kwestia ile zwoi masz na jednej sekcji.
    Musisz jeszcze pamiętać, żeby zwoje były nawinięte tak, żeby się nie zwierały z sąsiednimi zwojami, czyli żeby zachować regularne odstępy i rezystancję.

Zastanawiam się też nad propozycją kolegi tomtim123, bo niczego (póki co) wokół siebie nie widzę, no nie mam niczego średnicą zbliżonego i o długości około 80cm :(
    DZIĘ-KU-JĘ wszystkim.
    Załączniki:
    • Weller WHA-2000 - Uszkodzony element grzejny, radzimy zakup bądź naprawę własnoręczną. drut1.jpg (284.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Weller WHA-2000 - Uszkodzony element grzejny, radzimy zakup bądź naprawę własnoręczną. drut.jpg (225.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 20578435
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    PermBan napisał:
    Masz jakieś doświadczenie z tego typu asortymentem?
    (mam na myśli druty oporowe).

Tak, mam spore doświadczenie.
    W drugim linku jest drut 0,38 mm.
    PermBan napisał:
    żeby uzwojenie wyszło około 2mm średnicy i (chyba) najlepiej byłoby, żeby tą spiralę zrobić na powiedzmy 75 cm, a dopiero później dzielić ją i układać segmentami po 4cm do tej 'wydmuszki'!

To nie tak. Podczas nawijania układamy drut tak że drut do drutu się styka. Po zdjęciu z pręta rozciągamy wg. potrzeb.
    Jeżeli chodzi o pręt to najprościej kupić wiertła ø 1,4, 1,5 i 1,6 mm. na którymś z nich powinno wyjść jak należy. Nawijamy sekcjami i długości trzpieni wierteł powinny mieć ze 4 cm długości.
    Imadełko jakieś może być pomocne.
  • #11 20578575
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 623
    Takie pytanie do kolegi @Staszek_Staszek bo kolega widzę że bardziej w temacie drutów oporowych - jaki wybrać, aby bez problemu go nawijać, bo też kiedyś chciałem grzałkę nawijać, ale kupiłem drut, który był dosyć twardy i sprężysty i nie bardzo dało się nawinąć nim spiralę o małej średnicy.
  • #12 20578735
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Na pewno nawijałem kanthal D. Ostatni raz kilka tygodni temu.
    Weller WHA-2000 - Uszkodzony element grzejny, radzimy zakup bądź naprawę własnoręczną.
    Tutaj nawijałem w innym celu, trzpień grota ma 4 mm średnicy, ale sam drut (0,5 mm) skręciłem wzajemnie aby zacisnąć mocowanie.
    Tak więc możliwe możliwe jest nawinięcie drutu 0,5 mm na trzpień np. 1 mm.
  • #13 20589522
    tomtim123
    Poziom 37  
    >>20578575
    Jeśli drut oporowy jest twardy, to można go podgrzać palnikiem podczas nawijania.
    Nie mam zbytnio doświadczenia z nawijaniem grzałek.
    Co o tym pomyśle myślicie ?
    Pozdrawiam
  • #14 20589581
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    tomtim123 napisał:
    Jeśli drut oporowy jest twardy, to można go podgrzać palnikiem podczas nawijania.

Te druty oporowe które mam nie sprawiają mi problemów. Ale one są ze starych zapasów. Teraz wszystko jest możliwe i odpuszczenie może być czasem konieczne.
    Kiedyś producenci przestrzegali norm.
  • #15 20589928
    PermBan
    Poziom 16  
    tomtim123 napisał:
    >>20578575
    Nie mam zbytnio doświadczenia z nawijaniem grzałek.
    Co o tym pomyśle myślicie ?
    Pozdrawiam

Ja też nie mam ŻADNEGO doświadczenia.
    Drut oporowy 'przyszedł' w sobotę, a ja zabieram się do niego, jak pies do jeża.
    Ktoś wyżej podpowiedział, żeby nawijać na wiertło - jak 'zmusić' drut, żeby nawijał się równo na wiertło??? wiertarka będzie obracać wiertło, ale w żaden sposób nie wyobrażam sobie, żeby ten drut chciał się nawijać. Zwyczajnie wiertło będzie się ślizgać wewnątrz pierwszego zwoju. Nic na wiertło nawinąć nie można (typu taśma dwustronna) bo średnica wzrośnie.
    A pamiętajmy, że ukończone 'dzieło' ma mieć 2mm zewnętrznej średnicy!
    Sam nie wiem...
    Może coś typu igła z oczkiem na końcu, gdzie początek drutu można by włożyć w oczko?
    Ale gdzie znajdę coś co ma około metra długości, MAX 1.2mm średnicy (średnica drutu, to 0.4mm x dwie grubości = około 2mm wyjściowo) i oczko na końcu?
  • #16 20589988
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    PermBan napisał:
    wiertarka będzie obracać wiertło,
    nie robimy tego w wiertarce.
    Robimy to palcami.
    Tu akurat drut miedziany ale zasada jest taka sama.
    PermBan napisał:
    Ale gdzie znajdę coś co ma około metra długości,

Potrzebny jest trzpień i długości 25-30 mm.
    Na obrazku są dwie sekcje ale my nawijamy tyle sekcji ile było w oryginalnej spirali.
    Nawijamy ciasno (chyba po 30 zwojów) a potem rozciągamy każdą sekcję do 40 mm.
  • Pomocny post
    #17 20590010
    tomtim123
    Poziom 37  
    Zastanawiam się, czy dało by się zgrzać poszczególne spirale ze sobą zgrzewarką do ogniw.
  • #18 20590086
    PermBan
    Poziom 16  
    tomtim123 napisał:
    Zastanawiam się, czy dało by się zgrzać poszczególne spirale ze sobą zgrzewarką do ogniw.

Wydaje mi się, że spoina będzie nietrwała, trzeba pamiętać że materiał będzie INTENSYWNIE 'pracował' mam na myśli rozszerzalność cieplną.
  • #19 20590093
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Tam nic nie trzeba zgrzewać ani kombinować.
    Jak ktoś ma opuszki palców delikatne to drugie szczypce mogą być pomocne.
  • #20 20590276
    tomtim123
    Poziom 37  
    Też bym nie zgrzewał, ale zapytałem hipotetycznie.
    Pozdrawiam
  • #21 20590378
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2103
    Podobne z wyglądu wkłady ceramiczne są w grzałkach Leister ale z wymiarami już nie wiem czy by spasowały.

Lub coś z tego:
    https://pl.thermo-heater.com/ceramic-heater/c...amic-heating-element-for-hot-air-welding.html

Z obliczeń wychodzi jakieś 40 zwojów na jeden otwór.
    Przy tym przekroju na jeden zwój spiralę przypadnie jakieś 200mm drutu
    20cm x 18 = 360cm łącznie na same spiral
    3.6m drutu nie licząc tych połączeń pomiędzy spiralami i odejść do połączenia z pcb.

http://www.springs.com.pl/oblicz.php

820W
    230V
    65 Ohm/ 3.6m = 16-18 Ohm na 1m
    0.40mm przekrój

Inna opcja to zakup gotowej spirali 4m
    https://www.drutoporowy.pl/spirala-grzejna-z-drutu-040mm-fi23mm-l4m-1szt-p-457.html
    https://www.drutoporowy.pl/spirala-grzejna-z-drutu-030mm-fi21mm-l4m-1szt-p-450.html

Przewlec przez otwory i gotowe.

Załączniki:
    • Weller WHA-2000.zip (2.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 20591575
    PermBan
    Poziom 16  
    gradek83 napisał:
    Podobne z wyglądu wkłady ceramiczne są w grzałkach Leister ale z wymiarami już nie wiem czy by spasowały. Lub coś z tego:

Te grzałki nawet nie są zbliżone wymiarami do potrzebnej, napisałem jednak e-maila do firmy i poczekam na odpowiedź. O ile zajmują się grzałkami, to nie sądzę, żeby chciało im się tworzyć jedną, bądź dwie sztuki dla mnie, a jeśli już to cena będzie kosmiczna - chyba.

ps.1
    Fajnie edytowałeś moje zdjęcie :)
    gradek83 napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3977478.html#20591575#gallery-18

ps.2
    Właśnie odezwał się serwis WELLERA!!
    Ale ten ktoś, kto do mnie pisał jest gdzieś w trasie i twierdzi, że za półtora tygodnia dopiero wraca - cokolwiek to znaczy i gdziekolwiek teraz jest.
    Znaczy to, że pojawia się światełko w tunelu?? ;) (na zdjęciu poniżej?)
    ps.3
    Staszek_Staszek napisał:
    nie robimy tego w wiertarce.
    Robimy to palcami.

Wybacz, ale jakoś sobie tego nie wyobrażam, żeby trafić z wymiarami i odstępami pomiędzy spiralkami idealnie. 18 x ćwierć milimetra pomyłki i odstęp między dwoma ostatnimi uzwojeniami wypadnie wewnątrz otworu krzemionki(?) :/
    Aaaale pomysłu nie odrzucam i dzięki kolego!!
    Jeśli wszystko inne zawiedzie, to będę 'szydełkował', bo tematu nie odpuszczę.
    ps4.
    Właśnie dostałem wiadomość z e-bay, że ktoś ma (na składzie) pręt o średnicy 1mm - zadałem jednak pytanie o max. moment skręcający dla takiej igły.
    Czekam na odpowiedź.
    Może jestem w błędzie, ale wydaje mi się że byłoby łatwiej nawinąć na takim pręcie/igle całą długość grzałki, a dopiero później odmierzać 40 milimetrowe odcinki i odstępy?
    Albo odcinek około 80 cm gotowej spiralki najpierw przetestować, a później przeplatać w krzemionce i na bieżąco rozciągać/tworzyć odstępy??
    A raz (testem) zagrzany prądem drut oporowy nie straci swojej sprężystości? Ten przepalony jest kruchy, jednak dało się cząstkę rozciągnąć do mierzenia.
    Eeech setki pytań, a to nie fizyka kwantowa ;)
    POZDRO DLA WSZYSTKICH!
    Załączniki:
    • Weller WHA-2000 - Uszkodzony element grzejny, radzimy zakup bądź naprawę własnoręczną. światełko.jpg (84.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 20591644
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    PermBan napisał:
    zadałem jednak pytanie o max. moment skręcający dla takiej igły.

Zginający jest istotny, nie skręcający. Zresztą i tak nie odpowiedzą.
    PermBan napisał:
    Wybacz, ale jakoś sobie tego nie wyobrażam, żeby trafić z wymiarami i odstępami pomiędzy spiralkami idealnie.

To tylko tak groźnie wygląda:
    Może warto trochę potrenować?

Światełko w tunelu z pewna piosenką:
    "Then it comes to be that the soothing light at the end of your tunnel was just a freight train coming your way"
  • #24 20591661
    TAAG
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Na przyszłość pręt stalowy np. 1 mm na 1 mb można kupić po prostu na alledrogo (przykładowy numer aukcji to 13115564758) za grosze.
    Wówczas można całą grzałkę za jednym zamachem nawinąć.
  • #25 20591667
    PermBan
    Poziom 16  
    Staszek_Staszek napisał:

Zginający jest istotny, nie skręcający. Zresztą i tak nie odpowiedzą.

Wyobraziłem sobie to tak, że zrobię w drewnie z dwóch listewek metrowy 'tunel' około 2mm głębokości, wypalę/wytnę/wyrzeźbię i to w tym tunelu powstanie (chyba) grzałka.
    Tak, że temat zginania udałby się ominąć - co o tym myślisz?

Staszek_Staszek napisał:
    Światełko w tunelu z pewna piosenką:
    "Then it comes to be that the soothing light at the end of your tunnel was just a freight train coming your way"

Potrafisz pocieszyć ;)
  • #26 20591668
    gradek83
    Poziom 43  
    Są druty oporowe izolowane.
    No albo zakup innej kolby
    Info
  • #27 20591670
    TAAG
    Poziom 20  
    tomtim123 napisał:

To bym odradzał.

Zrobić w całości i przeciągać.

Dodano po 2 [minuty]:

gradek83 napisał:
    Są druty oporowe izolowane.
    No albo zakup innej kolby
    Info

Tylko Weller lubił dawać innego rodzaju termopary.
    Trzeba by to doczytać.
  • #28 20591731
    gradek83
    Poziom 43  
    TAAG napisał:
    Tylko Weller lubił dawać innego rodzaju termopary.
    Trzeba by to doczytać.

Nie wiem w którym miejscu u ciebie jest ten termopad obstawiam że w tej centralnej dziurce. Może wystarczy go przełożyć.
    Jak byś się zdecydował na taką kolbę to przed zakupem warto dopytać jaka grzałka tam siedzi.

Weller WHA-2000 - Uszkodzony element grzejny, radzimy zakup bądź naprawę własnoręczną. Weller WHA-2000 - Uszkodzony element grzejny, radzimy zakup bądź naprawę własnoręczną.
  • #29 20591734
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    PermBan napisał:
    ak, że temat zginania udałby się ominąć - co o tym myślisz?

Na biurku miałem kawałek spiralki grzejnej i igłę punkcyjna 2mm.
    W minutę skręciłem kawałek spirali z drutu 0,5 mm.
    Nie wiem czego się boisz.
    Może jednak sprawdź czy Twój Weller ma sterowanie na termoparę. Wówczas opcja z zakupem innej kolby nie nie byłaby głupia.
  • Pomocny post
    #30 20591817
    TAAG
    Poziom 20  
    Możesz także napisać do firmy: https://labem.pl
    Mają sporo części do Wellera - nie są niestety najtańsi.
    Skoro zabrnąłeś jednak aż tak daleko, to próbuj. :)

Nie wiem, czy to pomoże, ale mam schemat z numerami części zamiennych.
    Może na przyszłość warto zachować.
    Poniżej zamieszczam WHA-2000.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z uszkodzoną grzałką w urządzeniu Weller WHA-2000, która nie grzeje. Po zidentyfikowaniu przepalonego elementu grzejnego, poszukuje porady dotyczącej zakupu nowego lub samodzielnego wykonania spirali grzejnej. W dyskusji poruszane są metody nawijania drutu oporowego, dobór odpowiednich materiałów (kanthal A1, kanthal D), a także kwestie związane z rezystancją i mocą grzałki. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami w zakresie nawijania spirali, wskazując na potrzebę zachowania odpowiednich odstępów między zwojami oraz na problemy z regulacją temperatury. Wspomniano również o konieczności sprawdzenia triaków i potencjometrów w układzie sterującym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA