logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nice MC424L - fotokomórki dają sygnał o przeszkodzie której brak

nowakleszek6 12 Maj 2023 14:05 4872 26
  • #1 20577347
    nowakleszek6
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Chciałem się serdecznie przywitać i poprosić o pomoc.

Zainstalowałem bramę Nice Wino 3524 z dwiema fotokomórkami Noce BF przymocowanymi na słupku około 3 cm od bramy (brak możliwości dalszego odsunięcia), instalacje połączyłem wg schematu:
    Nice MC424L - fotokomórki dają sygnał o przeszkodzie której brak

tak wygląda moje połaczenie:

Problem na jaki napotkałem, to 2 krótkie czerwone mignięcia diody "ok": sygnalizujące brak zgody na ruch z fotokomórek, kiedy aktywną mam funkcję L4: fototest.
    Muszę wyłączać funkcję fotokomórek aby brama zamykała się. Z aktywną tą funkcją, brama jeszcze się otworzy ale nie zamknie. Na drodze fotokomórek nic nie stoi, a czerwone światło fotokomórki nie aktywuje się, mimo to sterownik otrzymuje sygnał braku zgody na ruch.
    Gdyby fotokomórki były zbyt blisko bramy, nie otwierał aby się z właczoną funkcją L4, a otworzyła się. Brak zgody na zamknięcie.

Fotokomórki działają bo czerwona dioda reaguje, kiedy przerwę strumień, na wyłączonej funkcji L4.

Proszę o podpowiedź, co może być przyczyną problemu?
    Dziękuję
  • #2 20577377
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1192
    Nie znam tego modelu, ale ogólnie to masz przecież wyjście z fotokomórki na panel i możesz sprawdzić jego stan. Może być tak że pomimo :
    nowakleszek6 napisał:
    Na drodze fotokomórek nic nie stoi, a czerwone światło fotokomórki nie aktywuje się,
    fotokomórka jednak wyłapuje przeszkodę z racji tego, że wiązka, jej część przy odbiorniku nie jest ściśle wąska i coś z boku ją jednak przesłania ( element bramy zbliżony przy rozsunięciu). Teoretycznie bariera fotoelektryczna to wiązka liniowa, w praktyce różnie to bywa. Może również być to przyczyna defektu bariery. Przykładowo częściowo uszkodzony element wyjściowy. Czy najzwyklejszy niewłaściwy montaż elektroniki wewnętrznej. Inaczej mówiąć "bubel", towar wybrakowany.
    Spróbuj eksperymentalnie zmienić lokalizację fotokomórek względem obecnej konstrukcji.
    Ale wcześniej wspomniany pomiar na wyjściu.
  • #3 20577413
    nowakleszek6
    Poziom 6  
    Nie bardzo wiem jak miałbym sprawdzić wyjście tej fotokomórki? 🤔

Umiejscowione je mam w ten sposób:
  • #4 20577443
    aaanteka
    Poziom 42  
    Zdaje się że fotokomórka posiada przewody przyłączeniowe do centrali, musi być przecież zasilana i mieć sygnał wyjściowy. Sprawdzasz co się dzieje , jaki stan jest w poszczególnych cyklach na wyjściu fotokomórki. na załączonym rysunku można odczytać ze chodzi o styki 4, 5 odbiornika fotobariery łączące wejścia centralki nr 10 ze stykiem wspólnym nr 8 (prawdopodobnie masa -sprawdź). Zapinasz więc miernik na te styki. Możesz nawet styki odbiornika bariery 4, 5 odłączyć od centralki i sprawdzać działanie samej bariery na mierniku bez pracy bramy, przesłaniają i odsłaniając wiązkę bariery na początek testu.
    Wcześniej możesz ustalić eksperymentalnie lub wyczytać w instrukcji jaki stan połączenia styków 8-10 centralki odpowiada za "zezwolenie pracy", a jaki za "blokadę".

Dodano po 7 [minuty]:

Obstawiam, że styki odbiornika są normalnie zwarte dla " zezwolenia pracy" i rozwarte dla "blokady pracy" bramy. trzeba sprawdzić, czy tak to działa i czy nie ma przypadkiem nieprawidłowości w funkcjonowaniu tych wyjść (zawieszenia w pozycji rozwartej w takim przypadku jak wyżej opisane funkcjonowanie).

Dodano po 15 [minuty]:

w sumie po zapoznaniu się z instrukcją tego modelu, to muszę stwierdzić: że diagnostykę masz w samym sterowniku. Czytałeś instrukcję? Masz panel led L9L13 sygnalizujący stany poszczególnych wejść. Co on u ciebie sygnalizuje L10?
  • #5 20577485
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3629
    Dla tego schematu musisz mieć aktywny fototest, 4 i 5 fotki RX podłączyć do 8 i 10 centrali (jak pisał przedmówca) - i oczywiście między tymi 8 i 10 centrali wtedy już nie może być połączenia (może, sugerując się schematem, zostawiłeś je). Zostaje tylko połączenie 8-9.
  • #6 20577490
    aaanteka
    Poziom 42  
    Wow, faktycznie fotografia montażu ukazuje zainstalowane jakieś zworki wejść z bariery. No to mamy wytłumaczenie:-albo zworki, albo wyjście bariery. Jak sobie wyobrażasz funkcjonowanie wyjścia kiedy jego styki są na stałe zwarte?

Dodano po 2 [minuty]:

Nice MC424L - fotokomórki dają sygnał o przeszkodzie której brak Nice MC424L - fotokomórki dają sygnał o przeszkodzie której brak
  • #7 20577495
    nowakleszek6
    Poziom 6  
    >>20577443
    L10 sygnalizuje "wszystko ok, wejście foto aktywne".

Dodano po 5 [minuty]:

aaanteka napisał:
    Wow, faktycznie fotografia montażu ukazuje zainstalowane jakieś zworki wejść z bariery. No to mamy wytłumaczenie:-albo zworki, albo wyjście bariery. Jak sobie wyobrażasz funkcjonowanie wyjścia kiedy jego styki są na stałe zwarte?

Dodano po 2 [minuty]:

Nice MC424L - fotokomórki dają sygnał o przeszkodzie której brak Nice MC424L - fotokomórki dają sygnał o przeszkodzie której brak

Zasugerowałem się schematem i pozostawiłem zworki bo kiepski ze mnie elektronik, uparty jestem i lubię samemu coś zrobić.

Dodano po 1 [minuty]:

>>20577485
    Dużo mi to ułatwi, zaraz pójdę i wyciągnę zworki, sprawdzę działanie. Dziękuję.
  • Pomocny post
    #8 20577500
    aaanteka
    Poziom 42  
    Proponuję jeszcze raz wnikliwie przeczytać instrukcję. Co led sygnalizuje i jak jest tam opisane.

Nie może sygnalizować prawidłowo odblokowania/blokady skoro wejście masz zwarte na krótko zworką w postaci żółtego przewodu.
    Przecież to dla sterownika jest stan taki jakby bariera nie były podłączone. W takim obwodzie obojętne jest, czy fotokomórki działają, czy nie.
    Zworki dajesz tylko i wyłącznie na wejścia które nie wykorzystujesz ( jak jest taka potrzeba według instrukcji dla danej konfiguracji).

Dodano po 11 [minuty]:

Styk roboczy masz w fotokomórkce odbiorczej i jego stan ma decydować o zezwoleniu lub blokadzie pracybramy.
  • #9 20577546
    nowakleszek6
    Poziom 6  
    Ten schemat wszystko wyjaśnia! 😃 Dzięki!
    Dlaczego od razu takich nie rysują w instrukcji? 🤔
  • #11 20577607
    nowakleszek6
    Poziom 6  
    >>20577500

Zworka 9-10 usunięta:

Pamięć sterownika skasowana, ustawiłem od nowa punkty otwarcia i zamknięcia bramy, oraz ustawienia, zostawiając L4: on.
    Brama otworzyła się i w trakcie otwierania zasłonięcie fotokomórek jej nie zatrzymało. Po otwarciu bramy, próba jej zamknięcia kończy się w ten sposób jak na załączonym filmie:

Fotokomórki dają sygnał przeszkody mimo, że na ich drodze nic nie stoi.
    Usunięcie zworek nie wyeliminowało problemu. 🤔
  • #12 20577639
    aaanteka
    Poziom 42  
    Masz efekt w postaci sygnalizacji ledem, gdy przesłaniasz i odsłaniasz fotokomórkę? Dioda zapala się i gaśnie?

Jeżeli tak jak na filmie samoistnie dioda miga , to albo zły montaż (zasięg, nie w osi na chropowatym podłożu- tu odchyłka mogłoby wydawać się minimalna w bok może mieć znaczenie), albo uszkodzenie.
  • #13 20577650
    nowakleszek6
    Poziom 6  
    Efekt sygnalizacji jest i słuchać jakby coś się przełącza w fotokomórce TX. Brama ma 4,5 m więc mają bardzo blisko, zamontowane są na równej wysokości, ale na nierównym pustaku łupanym, i być może to jest jakimś powodem? 🤔 Jak sprawdzić czy fotokomórki są uszkodzone, jest jakiś film, słabo się znam na mierniku i wartościach jakie powinny dawać takie przełączniki.
    Jak sprawdzić czy łapią oś na tym nierównym pustaku?
  • #14 20577677
    aaanteka
    Poziom 42  
    nowakleszek6 napisał:
    Efekt sygnalizacji jest i słuchać jakby coś się przełącza w fotokomórce TX.
    Czyli na wyjściu fotokomórka ma poprostu przekaźnik. To jego pracę słyszysz.

Powód może być jeszcze jeden, że elektronika fotokomórki dostaje po zasilaniu jakieś zakłócenia.

Mierzyłeś to napięcie zasilające +24v w centralce i na czujnikach?

Podłączenie na zaciskach prawidłowo wykonane? Widzę tam skrętkę, czasem potrafi się drut złamać w listwie zaciskowej i tylko styka.

Posiadasz miernik uniwersalny?
    Najpierw musisz być pewny zasilania i podłączeń.

Dodano po 6 [minuty]:

• #15 20577703
    nowakleszek6
    Poziom 6  
    Przepraszam źle napisałem, przełączanie słuchać na fotokomórce RX! Uniwersalny miernik posiadam, ale potrzebuję instrukcję co jak zrobić aby te gniazda sprawdzić? 🙁 Zaraz spróbuję zmierzyć napięcie na gniazdach które narysowałeś na schemacie. 🤝🏻
  • #16 20577725
    aaanteka
    Poziom 42  
    No tak, a gdzie ma być słychać jak nie na odbiorniku, druga to nic innego jak tylko transmiter TX, taka "latarka" tylko w podczerwieni, podobnie jak w pilotach rtv.
    to tylko ma cały czas świecić w podczerwieni. ( Świecenie zobaczysz w kamerze starszych telefonów komórkowych i tabletów, podobnie jak świecenie pilotów RTV.Świecić powinno nieprzerwanie.)
    Jak masz nie pewne, przerywane zasilanie nadajnika TX to on miga, czyli tak jakby wiązka była przerywana i odbiornik prawidłowo reaguje. Jak masz niepewne zasilane odbiornika, to okresowo może się wyłączać i przekaźnik rozwiera. W obu przypadkach skutek jakby przerwana była wiązka- blokowanie pracy.

Można też jeszcze założyć zworkę zamiast tego wyjścia odbiornika RX- beż podłączenia oczywiście wyprowadzeń RX i sprawdzić wtedy funkcjonowanie centralki -dioda L10 powinna wtedy stale świecić. Powinna centralka pracować poprawnie, Tylko ostrożnie nie ma zabezpieczenia zatrzymania bramy.
  • #17 20577767
    nowakleszek6
    Poziom 6  
    >>20577677

Tak wygląda mocowanie fotokomórek na słupku:

Napięcia na gniazdach są następujace:
    5 i 6:

TX 1 i 2:

6 i 7:

RX 1 i 2:
  • Pomocny post
    #18 20577780
    kotbury
    Daruj sobie ten fototest, wyłącz go w menu prostym i podłącz wszystko wg rys. 7B. Oczywiście brak mostka 8-10 i 4,5 fotki TX podpięte do tych 8,10. Będzie mostek 8-9-11.

PS.
    Fotka z b. dużym opóźnieniem reaguje na fototest.
    W momencie startu gaśnie LEDa pod Photo1 - OK ( jest ona symulowana mostkiem 5-11 i "działa" prawidłowo
    bo fototest wyłącza na moment zasilanie na złączu 5), ale LEDa Photo gaśnie z dużym opóźnieniem a powinna natychmiast - tak jak LEDa Photo1 - i to centrala odczytuje prawdopodobnie jako błąd fotek
  • #19 20577787
    nowakleszek6
    Poziom 6  
    Ostatecznie tak zrobię, jednak chciałbym aby to działało, bo żona czasem może wywinąć numer i zamknąć bramę w świetle bramy postawione auto. Również często mam gości nie chciałbym, aby brama zrobiła komuś szkodę.
  • #20 20577799
    kotbury
    Ale fototest nie wpływa na działanie fotek. Bariera bez niego także będzie działac poprawnie - czyli na zamykaniu i po zasłonięciu fotek cofać bramę.
    Fototest to tylko funkcja sprawdzająca poprawnośc działania fotek. Czasem (b. rzadko) zdarza się usterka fotek polegająca na sklejeniu styków przekaźnika - i sytuacja jest podobna do obecności mostka 9-10 - pozornie wszystko jest OK ale nawet po zasłonięciu fotek brama zamyka się dalej - test fotek taki stan wyłapuje i nie daje bramie się zamknąć.
    Fototest polega na tym, że centrala na moment odcina zasilania nadajnika TX i sprawdza, czy fotka RX to wykryła (to właśnie to gaśnięcie LEDów Phot i Phot1). Jeśli tak - fotki sprawne, jeśli nie - uszkodzone.

Ale czasem z jakichś powodów fotka RX nie reaguje od razu tylko z opóźnieniem - i pomimo prawidłowego działania nie przechodzi testu - to chyba jest u ciebie.
    I dlatego jest to funkcja opcjonalna - można tej jej nie używać.
  • #21 20577812
    nowakleszek6
    Poziom 6  
    Więc ten fototest nie jest mi potrzebny. Potrzebuje opcji wykrycia w świetle bramy obiektu i cofnięcia zamykającej się bramy. Jak więc powinienem ustawić programy poziomu 1 L1-L8? Jaki finalnie schemat podłączenia wygrać?
  • Pomocny post
    #22 20577818
    kotbury
    Napisałem w poście #18.
    I wyłącz Fototest w menu pierwszego poziomu gasząc LEDę L4
  • #23 20578074
    aaanteka
    Poziom 42  
    kotbury napisał:
    ale LEDa Photo gaśnie z dużym opóźnieniem a powinna natychmiast - tak jak LEDa Photo1 - i to centrala odczytuje prawdopodobnie jako błąd fotek
    kotbury napisał:
    Ale czasem z jakichś powodów fotka RX nie reaguje od razu tylko z opóźnieniem - i pomimo prawidłowego działania nie przechodzi testu - to chyba jest u ciebie.

Patrząc z punktu rozwiązania konstrukcyjnego, wynikałoby, że takie odbiorniki mają zamontowane zaduże pojemności na szynie zasilania albo błędnie dobrane wartości rozładowujące je.
    kotbury napisał:
    Fototest polega na tym, że centrala na moment odcina zasilania nadajnika TX i sprawdza, czy fotka RX to wykryła

A wymienione kondensatory powodują zbyt długie podtrzymanie napięcia na przekaźniku wyjściowym -zbyt długie podtrzymanie zwartych styków tego przekaźnika. Jednym słowem produkt dostarczany nie przetestowany i nie w pełni sprawny.
    Podziękowanie dla "kotbury" za informację o występującej przypadłości.
  • Pomocny post
    #24 20578073
    aaanteka
    Poziom 42  
    Zgodnie z zaleceniami
    kotbury napisał:
    Daruj sobie ten fototest, wyłącz go w menu prostym i podłącz wszystko wg rys. 7B. Oczywiście brak mostka 8-10 i 4,5 fotki TX podpięte do tych 8,10. Będzie mostek 8-9-11.
    kotbury napisał:
    I wyłącz Fototest w menu pierwszego poziomu gasząc LEDę L4

musisz kolego autorze wykonać coś takiego:

• #25 20578225
    nowakleszek6
    Poziom 6  
    >>20578073

Ooo, ponownie dziękuję Kolego!
    Dzisiaj mam zamiar właśnie zrobić tak jak na schemacie. Mam nadzieję, że fotokomórki będą zatrzymywać bramę.

Wszystko działa jak należy! 😃 Dzięki ludziom jak Wy na tym forum zawsze można znaleźć pomoc. 🤝🏻
  • #26 20578577
    aaanteka
    Poziom 42  
    Patrząc na lokalizację i brak funkcji fototestu warto zastanowić się nad dokupieniem dodatkowej bariery optycznej. Będziesz miał podwójne zabezpieczenie i spokój " w tyle głowy" ,że zawsze może nastąpić uszkodzenie przekaźnika w fotokomórce i nie zadziała.
  • #27 20931134
    nowakleszek6
    Poziom 6  
    Zrobiłem tak, jak mi koledzy w temacie sugerowali. Bramę dodatkowo przestawiłem na uchwytach, tak aby odsunąć ją od światła komórek.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował bramę Nice Wino 3524 z fotokomórkami Nice BF, jednak napotkał problem z sygnalizacją przeszkody, mimo że nic nie blokuje ich drogi. Dioda "ok" miga czerwono, co wskazuje na brak zgody na ruch. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym zmiany lokalizacji fotokomórek oraz usunięcia zworki, ale problem nie ustąpił. Wskazówki od innych użytkowników obejmowały sprawdzenie stanu wyjścia fotokomórek, poprawność podłączeń oraz ewentualne zakłócenia w zasilaniu. Ostatecznie, po zastosowaniu sugerowanego schematu podłączenia, brama zaczęła działać poprawnie, a użytkownik rozważa dodatkowe zabezpieczenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA