logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka do akumulatorów AGM, element do czasowego włączania alarmu i podłączanie systemu

mrmcmaster981 14 Maj 2023 19:05 567 6
  • #1 20580043
    mrmcmaster981
    Poziom 3  
    Witam,

Zbudowałem pierwszy "system alarmowy" i potrzebuję pomocy. Mam na działce dwa akumulatory 12V 5Ah, do tego podłączony jest włącznik na pilota, dalej kontaktron i na końcu syrena 12v. Jak wychodzę z działki to "aktywuj" alarm. Mam więc pytanko w jaki sposób mogę zacząć ładować te akumulatory? Czy zwykła ładowarka do akumulatorów AGM da radę? Oraz jak się nazywa i jak znaleźć element, który włączy alarm np na 30 sekund a potem odetnie zasilanie aby nie wyło długo
  • #2 20580089
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2540
    Jak ładować akumulatory? Podłączyć do ładowarki i ładować. Akumulatory AGM różnią się trochę od akumulatórów żelowych i akumulatorów z ciekłym elektrolitem, więc ładowarka będzie trochę niszczyła akumulatory, do których nie jest przeznaczona.
    Pytanie nr 2. To powinna załatwiać centrala alarmowa.
    Chcesz to robić sam, to poszukaj układów "przerzutnik monostabilny" - szukaj wariantu z układem CD (licznik/dzielnik). Może nada się przekaźnik czasowy.Alarm wyłączy się z prądu po 30 sekundach i dalej co? Coś go znowu będzie chciało wyzwolić, a tu zasilania brak. Dlatego nie zasilanie powinno być odcinane a przerzutnik, który wyzwala alarm na 30 sekund. Później uklad wraca do stanu czuwania.
  • Pomocny post
    #3 20580101
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15449
    Zasilacz buforowy i przekaźnik z podtrzymaniem - poskładać całość i będziesz miał to co chcesz.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20580119
    mrmcmaster981
    Poziom 3  
    A taka ładowarka nie przeładuję akumulatora? Nie muszę jej odłączać po naładowaniu? Czy taka da radę? https://allegro.pl/oferta/prostownik-ladowarka-do-akumulatorow-12v-zel-agm-13498843889 Nie mogę znaleźć tej "ładowarki buforowej" są tylko zasilacze, czy zasilacz naładuje akumulator? W altance jest prąd od 8-19 dlatego o ładowanie mi chodzi.
  • #5 20580162
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2233
    Kup w Lidlu "automatyczne" i po sprawie. Nie przeładuje ci akumulatorów.
  • #7 20580270
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1659
    W pierwszej ofercie jest informacja
    "WSKAŹNIK POZIOMU NAŁADOWANIA – prostownik posiada 6 opisanych procentowo diod, które wskazują poziom naładowania akumulatora. Pozwala to na naładowanie urządzenia do wybranego poziomu. Dzięki tej funkcji nie musisz się zastanawiać czy akumulator naładował się wystarczająco – prostownik po prostu Ci to pokaże."
    ale nie ma informacji, czy poza pokazaniem poziomu naładowania, nastąpi przerwanie ładowania gdy akumulator zostanie naładowany.
    W drugiej, po podanym napięciu ładowania 13.8V można sądzić, że można to sprowadzić do powiedzenia - podłącz akumulator i zapomnij.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował system alarmowy z dwoma akumulatorami 12V 5Ah i poszukuje informacji na temat ładowania akumulatorów AGM oraz elementu do czasowego włączania alarmu. Odpowiedzi sugerują użycie ładowarki automatycznej, która nie przeładowuje akumulatorów, oraz układów monostabilnych lub przekaźników czasowych do zarządzania czasem aktywacji alarmu. Użytkownik pyta o konkretne modele ładowarek, a w dyskusji pojawiają się różne propozycje, w tym zasilacze buforowe i prostowniki, z uwagą na ich funkcje i bezpieczeństwo ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA