logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie awaryjne nie tylko z baterii ale też z paneli, jak to zrobić?

mohinder 10 Gru 2023 23:48 732 8
REKLAMA
  • #1 20855793
    mohinder
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam
    Już kilka miesięcy mam uruchomioną instalację PV z dołączoną baterią. Falownik Solis + 15 paneli w dwóch stringach 9 i 6. Falownik posiada specjalne wyjście AC Backup do krytycznych urządzeń. Przyszedł czas na wykorzystanie tego. Mam o tyle prościej, że ktos kiedyś zrobił osobną skrzyneczkę z trzema bezpiecznikami i do nich właśnie są podłączone krytyczne urządzenia. Wystarczy tylko odłączyć zasilanie od tej skrzynki i podłączyć zasilanie z wyjścia AC Backup. To jest proste. Niestety w momencie zaniku zasilania z sieci zostaną odłączone panele od falownika aby nie posżło zasilanie na sieć. Chciałbym jednak w jakis sposób zmusic panele do pracy czyli podac zasilanie na odłącznik który je odłącza. Mogę to chyba wziąć z tego wyjścia AC Backup ale nie bardzo wiem jak odłączyć wtedy falownik od sieci. Chciałbym aby to robiło się automatycznie. Jednocześnie chciałbym aby pozostała cześć instalacji pozostała bez zasilania. Widziałem w sieci jakieś automatyczne przełączniki ale nie mam z nimi żadnego doświadczenia. Szczególnie ten mi się wydaje właściwy.

https://www.ebay.ie/itm/394669861078

A może zrobić to nieco inaczej. Dać zasilanie na odłącznik paneli (nie wiem jak to się fachowo nazywa) z wyjścia AC Backup żeby zawsze były podłączone, no chyba że je sam odłącze, a takim wyłącznikiem jedynie robic przerwę na przewodzie łączącym obie skrzynki bezpiecznikowe? Nie wiem czy tak można. Otworzyłem obie skrzynki i to co tam zobaczyłem to przeraziło. Niestety tak wygladają irlandzkie instalacje elektryczne.
    Tutaj link do zdjęć ale to chyba raczej jako ciekawostka.

https://photos.app.goo.gl/wJwxLX8djjDEoyXM7
  • REKLAMA
  • #2 20855798
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    mohinder napisał:
    To jest proste
    Wobec tego, że jest to proste, to jak brzmi Twoje pytanie?
  • REKLAMA
  • #3 20855803
    mohinder
    Poziom 14  
    Chodzi o to co pisałem dalej. Jak odłączyć się od sieci aby zasilanie z falownika nie poszło w sieć do jakiegoś majstra który gdzieś tam będzie grzebał, a jednocześnie zmusić panele do pracy.
  • #4 20856169
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 675
    mohinder napisał:
    Jak odłączyć się od sieci aby zasilanie z falownika nie poszło w sieć do jakiegoś majstra który gdzieś tam będzie grzebał, a jednocześnie zmusić panele do pracy.
    Nazywa się to instalacja off_grid.
  • #5 20856238
    mohinder
    Poziom 14  
    Tyle to wiem. Możesz teraz wytłumaczyć jak to zrobić. I przy okazji mam pytanie. Co się dzieje w instalacji off-grid kiedy panele produkują dużo energii, a akumulatory są już pełne i aktywne odbiory nie potrzebują tyle mocy?
  • REKLAMA
  • #6 20856244
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20856251
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1112
    mohinder napisał:
    Co się dzieje w instalacji off-grid kiedy panele produkują dużo energii, a akumulatory są już pełne i aktywne odbiory nie potrzebują tyle mocy?
    Nic specjalnego - to samo co panele odłączone od falownika/kontrolera ładowania. Jak nikt nie odbiera energii to panele osiągają swoje maksymalne napięcie i jak reszta instalacji to wytrzyma (jak ktoś nie oszczędzał na falowniku/kontrolerze ładowania i dobrał taki powyżej Voc max) to nic więcej się nie dzieje.
  • #8 20858582
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 358
    @mohinder Nie podałeś typu falownika jaki posiadasz.
    Skoro posiada on wyjście AC Backup to sprawdzić czy na wyjściu przy normalnej pracy jest napięcie i czy te napięcie jest również przy zaniku napicia w sieci .
    Jeżeli w obydwu przypadkach jest dostępne do tego wyjścia podłączyć kluczowe odbiorniki.
  • #9 20859150
    mohinder
    Poziom 14  
    Już podaję. Solis S5-EH1P5K-L
    Podpiąłem do tego wyjścia to co chciałem i miałem problem z jednym obwodem oświetlenia. Jak włączyłem światło to wywalało zabezpieczenie przed falownikiem ale światło normalnie świeciło. Odłączyłem ten obwód i podłączyłem w poprzednie miejsce i jest ok ale nie mam tego obwodu jako krytyczny. Nie bardzo rozumiem dlaczego tak się dzieje. Będę jeszcze z tym walczył.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada instalację fotowoltaiczną (PV) z falownikiem Solis i baterią, która ma wyjście AC Backup do zasilania krytycznych urządzeń. Chce zautomatyzować proces przełączania zasilania, aby panele mogły pracować podczas zaniku zasilania z sieci, jednak napotyka problem z odłączeniem falownika od sieci. W odpowiedziach zasugerowano, że falownik powinien przełączyć się w tryb Zero export, co pozwoli na działanie w trybie off-grid. Użytkownik zadał również pytanie o zachowanie instalacji, gdy panele produkują nadmiar energii, a akumulatory są pełne. Wspomniano, że falownik reguluje moc pobieraną z paneli w zależności od aktualnych potrzeb. Dodatkowo, użytkownik miał problemy z jednym obwodem oświetlenia, który powodował wyzwolenie zabezpieczenia falownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA