logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maks. 60% mocy z tabliczki znamionowej, urządzenie nowe

Janeo 13 Lip 2023 18:25 981 28
  • #1 20653076
    Janeo
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Witam wszystkich, mam problem z nowozainstalowaną klimatyzacją AUX 12QC (moc 1,18 kW).
    Ponieważ na moje odczucie wolno schładza pomieszczenie wyłączyłem ograniczenie mocy, ustawiłem wydmuch turbo i nastawiłem 16 st.C żeby wymusić maksymalną moc. Okazało się, że na przeciąg 1,5 godz. od włączenia urządzenie pobiera maksymalnie 730W, a po 1 godz. zaczyna sie zmniejszać do 710 W.

Zwracam się do Was o pomoc bo jak zgłosiłem firmie instalacyjnej to wyczułem zdenerwowanie i próbę motania (że niby bardziej ekonomiczny :-))
    Proszę o opinię czy to normalne.
  • #2 20653098
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2651
    A na pewno masz założoną AUX 12QC a nie AUX 09QC ?
  • #4 20653113
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2651
    No to przyznam Ci że ciekawy przypadek aż sam chętnie przeczytam tu odpowiedź kogoś z branży klimatyzacji.
  • #6 20653280
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 559

Wymuszenie trybu turbo działa tylko przez określony czas, tak jest w większości urządzeń klimatyzacji, potem urządzenie wraca do swoich nominalnych parametrów. Następnie sprężarka będzie modulować swoją moc, bo zabezpiecza sprężarkę np. przed wysoką temperaturą końca skraplania. Podstawowy parametr, jaki powinieneś zmierzyć, to temperatura powietrza przed chłodnicą i za chłodnicą (na wydmuchu). Różnica, jaką powinieneś zaobserwować, to 10-12 stopni. Jeśli temperatury znacznie odbiegają, powinieneś wezwać serwis.
  • #7 20653645
    Janeo
    Poziom 12  
    Dziś zmierzę temp. wlotu/wydmuchu, poczekam aż w pomieszczeniu będzie gorąco żeby uzyskać dużą różnicę początkową wtedy zobaczę nie tylko jaka to różnica ale i jaka w tym momencie moc sprężarki.
  • #8 20653871
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2807
    p.obelix napisał:
    zabezpiecza sprężarkę np. przed wysoką temperaturą końca skraplania.

Wytłuszczenie moje.
    Chodzi o temp końca sprężania a nie skraplania. Kolega p.obelix się przejęzyczył.
    Mniejsza o to. Najważniejsze jest to:
    p.obelix napisał:
    Podstawowy parametr, jaki powinieneś zmierzyć, to temperatura powietrza przed chłodnicą i za chłodnicą (na wydmuchu). Różnica, jaką powinieneś zaobserwować, to 10-12 stopni.

I od tego trzeba było zaczynać diagnozę, a nie od pomiarów mocy ELEKTRYCZNEJ.
    Pobór mocy elektrycznej zależy głównie od wymaganego, w danych warunkach pracy i temp otoczenia, ciśnienia skraplania.
    Skraplacz, czyli wymiennik JZ dla chłodzenia, ma być czysty. Wentylator ma pracować i "wydmuchiwać" ciepłe/gorące powietrze ze skraplacza.
    Można zrobić identyczne pomiary temp przed i za skraplaczem.
    Także mała moc ELEKTRYCZNA pobierana z sieci wcale nie musi świadczyć o jakiejś usterce.
    PS. Pomiary temperatury powietrza należy wykonać termometrem z sondą, a nie pirometrem!
    PS2. Uważać przy pomiarach temp powietrza wylotowego z parownika (JW) aby sonda nie dostała się do wentylatora!
  • #9 20653976
    Janeo
    Poziom 12  
    jack63 napisał:
    Można zrobić identyczne pomiary temp przed i za skraplaczem.

I jaka różnica temperatur przed i za sprężarką (skraplaczem) winna być?
    Ew. jakaś inna wartość krytyczna, np. max dopuszczalna temperatura wydmuchu ze skraplacza, która limituje moc?
    Bo p.obelix wskazując na parownik (o ile się nie przejęzyczył) jasno napisał 10-12 stopni.

Dodano po 56 [minuty]:

@p.obelix
    Różnica na parowniku (jednostka wewnętrzna) wynosiła od 7 stopni na początku na 14,5 stopnia skończywszy przy 60 minucie pomiarów. Więc chyba mieści się to w normie, ale wykorzystywana moc skraplacza (jednostka zewnętrzna) wciąż zbyt niska- 630W. Z Tego co napisałeś wynika, że te 10-12 stopni to mniej więcej wartość stała bo parametry inne wskazują na wadę. Wg mnie oznacza to, że jedyne co może wymusić zwiększoną moc skraplacza (przy stałej dopuszczalnej różnicy 10-12 s.C na parowniku) to szybsza wymiana ciepła na parowniku - czyli większa siła wydmuchu i/lub większa chłodnica.
    Więc jeśli wentylator/parownik w pomieszczeniu bździ, to i skraplacz na zewnątrz bździ. Czyli może być, że parownik wadliwy - mam rację?
  • #10 20654043
    jack63
    Poziom 43  
    Janeo napisał:
    I jaka różnica temperatur przed i za sprężarką (skraplaczem) winna być?

Przed skraplaczem a nie sprężarką! A różnica może wynosić 20 - 35 K.

Janeo napisał:
    Różnica na parowniku (jednostka wewnętrzna) wynosiła od 7 stopni na początku na 14,5 stopnia skończywszy przy 60 minucie pomiarów.

Który bieg wentylatora? Miał być max. Nie Auto!
    Filtry czyste? Czy nie widać szronu na lamelach parownika po wyjęciu filtra z prawej strony?

Janeo napisał:
    Czyli może być, że parownik wadliwy - mam rację?

Ciekawe na czym ta wada ma polegać? Jedyną jaką znam to nieszczelność.

Najbardziej podejrzany jest ubytek czynnika, ale tego nie stwierdzi się przez pomiary temp. , ciśnień czy mocy elektrycznej.
    Trzeba czynnik umiejętnie odzyskać i zważyć. To wymaga narzędzi, stacji do odzysku i ...wiedzy.
  • #11 20654166
    Janeo
    Poziom 12  
    jack63 napisał:
    Przed skraplaczem a nie sprężarką! A różnica może wynosić 20 - 35 K.

Dziękuję za pouczenie i uprzejmie proszę o Celsjusza a nie Kelwina.

jack63 napisał:
    Który bieg wentylatora? Miał być max. Nie Auto!
    Filtry czyste? Czy nie widać szronu na lamelach parownika po wyjęciu filtra z prawej strony?

Ja na samym początku pisałem jaki używam bieg w przeprowadzaniu doświadczenia. Ponadto też na samym początku pisałem o nowozainstalowanej klimie.

jack63 napisał:
    Ciekawe na czym ta wada ma polegać? Jedyną jaką znam to nieszczelność.

Ja znam również wady fabryczne.

jack63 napisał:
    Najbardziej podejrzany jest ubytek czynnika, ale tego nie stwierdzi się przez pomiary temp. , ciśnień czy mocy elektrycznej.
    Trzeba czynnik umiejętnie odzyskać i zważyć. To wymaga narzędzi, stacji do odzysku i ...wiedzy.

Możliwe... szybko by ubył bo przez 1 miesiąc realnego użytkowania. Pana wiedza mnie oszałamia :-).
  • #12 20654181
    jack63
    Poziom 43  
    Janeo napisał:
    Ja znam również wady fabryczne.

Ciekawe jakie???
    Janeo napisał:
    szybko by ubył bo przez 1 miesiąc realnego użytkowania.

A co ma do rzeczy okres użytkowania?
    Czynnika mogło brakować już w momencie montażu. Mogł zacząć ucoekać przez niechlujnie wykonane połączenia lub przez ścianki chińskich rur robionych z zanieczyszczonej miedzi.
    Ty patrzysz przez pryzmat jednego klimatyzatora, a ja przez doświadczenia z setkami napraw.
  • #13 20654188
    Janeo
    Poziom 12  
    Jak miałem niedobór czynnika w klimie samochodowej, to przy kiepskim chłodzeniu pracowała na najwyższych obrotach co oznacza że osiągała moc maksymalną, bo - jak to rozumiem - nie mogła schłodzić wnętrza.

Przepraszam, ale nie widzę związku braku czynnika z tym, że AUX nie osiąga mocy nominalnej, nie mówiąc o maksymalnej (30%).
    Żeby jeszcze zakończyć z przytupem, pan z Wienkry powiedział o kontroli różnicy temperatur parownika, a nie skraplacza, czyli p.obelix (którego niniejszym pozdrawiam) miał rację.
  • #14 20654510
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 559
    Z wykresu mocy pobieranej widać że ta moc spada z czasem oraz piszesz że różnica temperatur między wlotem a wylotem wynosi 14,5 stopni. Wnioskuje że urządzenie nie jest wstanie wejść na wyższe obroty bo ma problem z pobraniem ciepła z otoczenia. Czy przypadkiem zimne powietrze nie odbija się od ścian mebli i nie wraca z powrotem do urządzenia?
    @jack63
    Tam była moja pomyłka faktycznie chodziło mi temperaturę końca sprężania. Tego dnia czyściłem byczy skraplacz zawalony 10 letnim brudem jakoś mi tak zostało do końca dnia :-)
  • #15 20654861
    Janeo
    Poziom 12  
    Witam,
    żeby wyrównać powietrze ustawiłem wentylator stojący prostopadle do wydmuchu, więc podczas próby to, co trafiało do parownika, nie miało zaciągniętego własnego zimnego dopiero co wyrzuconego.

Co do kontroli różnicy temperatur zasysanego i wydalanego to moim zdaniem dobrze na początku mówiłeś o parowniku - telefonowałem do Wienkry (wyłączny przedstawiciel i dystrybutor AUX) i na poczekaniu Pan właśnie mi proponował takie sprawadzenie. Jeszcze dopytałem czy rzeczywiście mam sprawdzić przy parowniku, rozmówca potwierdził: parownik a nie skraplacz, więc jack63 nie ma w tym przypadku racji i wprowadził w błąd.

No i na koniec też uważam, tak jak pisałem wcześniej zaraz po Twoim pomocnym wpisie, że - biorąc pod uwagę stałą, prawidłową różnicę 14,5 st.C przy parowniku - jednostka zewnętrzna jest OK ale pracuje na pół gwizdka bo jest hamowana przez niedostateczną pracę parownika w pomieszczeniu. Parownik albo ma wadliwą / nieadekwatną chłodnicę albo za mały wydmuch wentylatora.
  • #16 20654868
    jack63
    Poziom 43  

p.obelix napisał:
    Tam była moja pomyłka, faktycznie chodziło mi o temperaturę końca sprężania. Tego dnia czyściłem brudny skraplacz, który był zawalony 10-letnim brudem. Jakoś tak mi zostało do końca dnia.

Napisałem: "przejęzyczenie" i poprawiłem, aby było zgodnie z prawdą.
    Jest pełnia sezonu, więc jesteś usprawiedliwiony. :D
    p.obelix napisał:
    wyższe obroty, bo ma problem z pobraniem ciepła z otoczenia. Czy przypadkiem zimne powietrze nie odbija się od ścian mebli i nie wraca z powrotem do urządzenia?

Według mnie hipoteza jest jak najbardziej uprawniona. Na to zjawisko mogłaby wskazywać temperatura na wlocie do parownika. Dlatego różnica temperatur jest trochę mała.

Nie wiadomo, czy urządzenie ma kapilarę czy EEV?

Janeo napisał:
    Jak miałem niedobór czynnika w klimie samochodowej, to przy kiepskim chłodzeniu pracowała na najwyższych obrotach, co oznacza, że osiągała moc maksymalną, bo - jak to rozumiem - nie mogła schłodzić wnętrza.

Obrotach czego???
    Pewnie ciał niebieskich....
    Janeo napisał:
    Przepraszam, ale nie widzę związku braku czynnika z tym, że AUX nie osiąga mocy nominalnej, nie mówiąc o maksymalnej (30%).

Nie brak, tylko niedobór, i jest to jedna z hipotez.
    A to, że "nie widzisz", świadczy tylko o braku wiedzy i doświadczenia.
    Dlatego słuchasz takich doradców:
    Janeo napisał:
    Pan z Wienkry powiedział o kontroli różnicy temperatur parownika, a nie skraplacza,

Ten pan powie ci wszystko, aby oddalić ewentualne zgłoszenie reklamacyjne...
    Jak się czyta ściemy, jakie serwisanci czy sprzedawcy sadzą klientom, to nie wiadomo, czy się śmiać, czy płakać.
  • #17 20654874
    Janeo
    Poziom 12  
    @p.obelix
    I dodam na koniec:
    Zanim sie komuś przyzna rację, należy zachować wobec takiej osoby szczególną ostrożność gdy po swoich pouczeniach kończy "To wymaga narzędzi, stacji do odzysku i ...wiedzy". :-). Co potwierdziła konkluzja o niedostatecznej ilości czynnika chłodzącego w mojej instalcji.
  • #18 20654881
    jack63
    Poziom 43  
    Janeo napisał:
    Co potwierdziła konkluzja o niedostatecznej ilości czynnika chłodzącego w mojej instalcji.

Nic nie potwierdziła, ani nie zaprzeczyła, bo nie było kontroli ilości czynnika przez odzysk!
    Także nie pisz głupot.
    Zero logiki, tylko chęć dyskredytacji dyskutanta, który stawia niepasujące do "koncepcji" tezy.
  • #19 20654887
    Janeo
    Poziom 12  
    Szanowny Panie, ja nigdy w dyskusji nie chwalę się swoją wiedzą, a staram sie myśleć logicznie i asertywnie. Ale jeśli Pan tak ze swojej wiedzy i myślenia jest dumny, to jak raz n i e s t e t y się Pan odbił od magistra inżyniera technologii żywności (m.in. wałkowanie obróbki cieplnej i chłodnictwa), co może nie jest tutaj najistotniejsze, a wytrenowanie przez uczelnię do bólu myślenie i dociekliwość.
    Pozdrawiam i kończę bo nie chcę, żemy moderator ten wątek (uważam pomocny i dla innych) wstawił do kosza.
  • #20 20655103
    Poope
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    jack63 napisał:

Nie trzeba mierzyć ubytku bo to nie moze być ubytek czynnika i każdy z podstawową wiedzą o tym wie - o tym swiadczy wlasciwa roznica temperatury 14,5 C.
  • #21 20655743
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Ocena: 524
    Wydaje mi się, że autor szuka dziury w całym, ale nie mam na to dowodów 😛
    Pobór prądu zależy od 1 obciążenia skraplacza, 2 parownika, 3 ewentualnych aktywnych funkcji ochrony, takich jak zamrożenie parownika, lub przegrzanie sprężarki
    Więc zagrzej pokój do 30°C, doczekaj się 35°C na polu, daj wentylator na maksimum i kontroluj Tks. Jeśli Tks nie przekroczy 85°C i twoja klimatyzacja nie osiągnie oczekiwanego poboru, to zwracam honor.
  • #22 20655805
    Janeo
    Poziom 12  
    Dziękuję za radę, ale pobór prądu nie zależy od obciążenia warunkami zewnętrznymi np. wysoką temperaturą pomieszczenia, a od zadanego reżimu schładzania. Już nie musisz zwracać honoru a gdybyś chciał to zrobić, poczułbym się raczej nieswojo :-).
  • #23 20655896
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Ocena: 524
    Ok, wszystko z tobą jasne 😛
    Pozdrawiam
  • #24 20656478
    windowsowy27
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Z ciekawości sprawdziłem ile moja taka sama bierze, tylko 2,5kw i jakieś 800-830w trzyma cały czas od 2h przy jakiś 22 stopniach w pokoju.
  • #25 20656626
    Janeo
    Poziom 12  
    To warunki zwykłej pracy, automatyka utrzymuje pewnie jakiś optymalny poziom poboru mocy.
    Przy włączeniu daj skrajne ustawienia czyli najniższą temp. chłodzenia (u mnie to było 16 st.C), nastaw wydmuch Turbo i wtedy zobacz. Najlepiej kilka pomiarów co 5 minut.
  • #26 20657338
    windowsowy27
    Poziom 12  
    Janeo napisał:
    Przy włączeniu daj skrajne ustawienia czyli najniższą temp. chłodzenia (u mnie to było 16 st.C), nastaw wydmuch Turbo i wtedy zobacz. Najlepiej kilka pomiarów co 5 minut.

No to przecież tak zrobiłem jak pisałeś w pierwszym poście i dałem ci wyniki wyżej.
  • #27 20657353
    Janeo
    Poziom 12  
    Heh, trzeba było to napisać.
    Nadal nie wiadomo ile W ciągnął na początku i jakie warunki skrajne przyjąłeś, nawet jeśli się na mnie powołujesz, ogólnikowo.
  • #28 20657526
    windowsowy27
    Poziom 12  
    Tak jak pisałem, od samego początku do kiedy go nie wyłączyłem trzymał na turbo około 800w, temp na minimum, tryb turbo, w pokoju jakieś 22 stopnie cały czas, na zewnątrz 31
  • #29 20657537
    Janeo
    Poziom 12  
    Jakiego producenta to klimatyzacja?

No bo mamy zagadkę, producenci coś kombinują z wykorzystywaniem pełnej mocy znamionowej (np. u Ciebie 2,5 kW). To było do niedawna praktycznie nie do wykrycia do czasu pojawienia się na masową skalę gniazdek z monitorowaniem mocy i teraz dla każdego łatwe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nowo zainstalowaną klimatyzacją AUX 12QC, która nie osiąga oczekiwanej mocy chłodzenia. Po wyłączeniu ograniczenia mocy i ustawieniu trybu turbo, urządzenie pobiera maksymalnie 730W, co spada do 710W po godzinie. Uczestnicy dyskusji sugerują, że wymuszenie trybu turbo działa tylko przez określony czas, a następnie sprężarka moduluję moc w zależności od warunków pracy. Kluczowe jest zmierzenie różnicy temperatury powietrza przed i za chłodnicą, która powinna wynosić 10-12°C. Wskazano również na możliwość nieszczelności lub niedoboru czynnika chłodzącego jako przyczyny problemu. Użytkownik planuje dalsze pomiary temperatury, aby zdiagnozować problem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA