logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana kondensatorów w radioodbiorniku UNITRA Zodiak dss402 - poszukiwany spis.

gracz5050 31 Lip 2023 08:01 1437 12
REKLAMA
  • #1 20674534
    gracz5050
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Dzień dobry.
    Potrzebuję pomocy w związku z radioodbiornikiem
    Marki UNITRA.
    Model Zodiak dss402.
    Problem polega na tym że muszę wymienić w nim kondensatory
    i stąd pytanie, czy ktoś ma kompletny spis jakie to muszą być
    kondensatory ich pojemność rodzaj.
    Zdegradowane kondensatory powodują, że we wzmacniaczu prawie
    nie działa lewy kanał dźwięku, a tunera nie da się zestroić,
    jak ma ktoś taki spis kondensatorów byłbym wdzięczny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20674623
    baset
    Poziom 17  
    Ocena: 99
    W załączniku.
    Załączniki:
    • instrukcja_serwisowa_zodiak_-_skadrowana.pdf (32.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 20676602
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Ocena: 236
    ja na początek wymienił bym wszystkie elektrolity, plus kondensatory powyżej 100nF. Trzeba spisać ile ich jest z każdej wielkości i napięcia pracy Pójść do sklepu i kupić , najlepiej wszystkie w danej wielkości żeby były z jednej partii. Potem każdy zmierzyć (dla pewności) i po kolei wymieniać. Zanim jednak zabierzesz się za robotę sprawdź czy radio odbiera na wszystkich zakresach oraz UKF. Poza tym ja zaczął bym od przestrojenia UKF na irascibly i od zestrojenia głowicy i całego toru FM. Potem można wymienić kondensatory i jeszcze raz całe radio zestroić. Jak to sie powiedzie można myśleć np. o wymianie tranzystorów przedwzmacniacza z BC...XX na BC 550C. Baw sie dobrze!
  • #4 20676749
    MDD
    Poziom 31  
    Ocena: 544
    Delikatnie ujmując piszesz tak żeby rozwalił całkiem to radio. Czy od tej strony zaczyna się taką usterkę. Jak by tak podłączył inne źródło sygnału. To by coś wyeliminował. Tak to lewy nie chodzi tuner się nie stroi.Jaki tuner?. Nie obrażając autora tematu to sobie nie poradzi. Mało informacji. Nie wymienia wszystko po kolei?
  • REKLAMA
  • #5 20676831
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    @ NDD 30 Każdą drogę zaczyna się od pierwszego kroku. Ja Mu w żadnym razie nie życzę żeby radio rozwalił a tylko żeby wyremontował. Chce zrobić sam niech robi sam. Jego wola i jego radio. Ja Mu napisałem jak zacząć. Jeśli to zrobi to sobie poradzi. Każdy się uczył ja np. na O.R. Dana a potem na Tarabanie 3. ( przestrajania) Nie strasz Kolegi , niech kupi kondensatory i robi.
  • REKLAMA
  • #6 20676957
    MDD
    Poziom 31  
    Ocena: 544
    Nie robi. Nie od tej strony. Po za tym ma różne podpowiedzi.Zobaczymy.
  • #7 20676980
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1405
    Najlepiej niech zmieni radio i w nim też zmienia kondensatory 🤣. Po pierwsze jakim cudem kondensatory zdegradowały się tylko w jednym kanale?! Po drugie czy tuner jest przestrojony?
  • REKLAMA
  • #8 20677257
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 754
    A może na początek naprawić, a potem usprawniać? Jak rozgrzebie wszystko, to zginie.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #9 20678035
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Kolego Graczu! O ile ja się znam na elektronice a "siedzę w tym" od 45lat , to w Zodiaku najczęstszym zjawiskiem są tak zwane zimne luty. A zwłaszcza w obwodach wzmacniacza. JA osobiście to zaczął bym od oglądnięcia radia od spodu płytek oraz sprawdzenia czy nie jest czasem pęknięta jakaś ścieżka. To są najczęstsze przyczyny braku sygnału w jednym z kanałów. Poza tym to czasami ulega przerwie jedna sekcja gniazda słuchawkowego. Kiedy wkładamy wtyczkę słuchawek dodatkowy przełącznik odłącza głośniki a po wyjęciu czasami nie załączy wszystkiego z powrotem. Dokumentacje masz, zrób przegląd i poszukaj uszkodzenia. Jak znajdziesz to daj znać. Poza tym wymiana kondensatorów w celu remontu jest dobrym rozwiązaniem bo te polskie owszem maja dobre parametry ( a raczej miały!) ale już są po prostu stare i czasem może się zdarzyć że rzeczywiście coś "dostało przerwy" i nie przewodzi sygnału. Jak masz miernik pojemności to sobie posprawdzasz i będziesz wiedział co i jak. Powodzenia!
  • #10 20678362
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1405
    Ktoś na elektrodzie napisał i to nie tak dawno , że nasze elektrolity tzw. leżaki magazynowe, mają lepsze parametry niż bieżąca produkcja z Chin. Tak wyszło w pomiarach.
  • #11 20678547
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 362
    Zdegradowane kondensatory powodują, że we wzmacniaczu prawie
    nie działa lewy kanał dźwięku, a tunera nie da się zestroić

Kto dał taką diagnozę i na jakiej podstawie? Jakieś pomiary zostały zrobione czy to tylko takie voodoo, wróżenie z fusów lub szklanej kuli?
    Wymienia się tylko to co jest niesprawne i potwierdzone pomiarami.
    Skoro jeden kanał działa, a drugi nie to porównujemy napięcia tych samych miejsc w obu kanałach. Różnice są do sprawdzenia. Jeśli pomiary pokazują te same wartości to sprawdzamy kondensatory toru sygnałowego, te o małej wartości elektrolity polskie po latach degradowały, czego nie można powiedzieć o tych o dużej pojemności -> te są jak wino z biegiem lat :) Różne metody , podstawianie sprawnych, krosowanie kanałów tam gdzie to możliwe itp.
    Dopiero po doprowadzeniu do działania wzmacniaczy w wyniku takiego toku pracy zabieramy się za strojenie "tunera" , czy raczej części am/fm sprzętu.
    NIE wymieniamy na pałę jakleci kondensatorów, bo to może przynieść więcej szkody jak pożytku, szczególnie że kolega -za przeproszeniem- nie jest raczej serwisantem z praktyką, co wynika z jego postu.
    ps. przy sprawdzaniu działania wzmacniacza nie wskazane podawanie na wejście sygnału z telefonu komórkowego itp wynalazków tylko typowych sprzętów audio, zakładając że sie je ma...
  • #12 20678699
    Olkus
    Poziom 32  
    Ocena: 918
    bratHanki napisał:
    Ktoś na elektrodzie napisał i to nie tak dawno , że nasze elektrolity tzw. leżaki magazynowe, mają lepsze parametry niż bieżąca produkcja z Chin. Tak wyszło w pomiarach.

Ja o tym nie pisałem, ale mogę potwierdzić, że faktycznie tak jest. Elwy trzymają się w większości bardzo dobrze, poza czerwonymi i czasem tych o pojemności kilku uF.

Do autora: nie wymieniaj żadnych kondensatorów bo to sposób na zepsucie a nie naprawę. Zanieś lepiej komuś kto się zna.

Pozdrawiam,
    A.
  • #13 21324489
    gracz5050
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    nie zrezygnowałem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem wymiany kondensatorów w radioodbiorniku UNITRA Zodiak dss402, gdzie zdegradowane kondensatory mogą powodować brak działania lewego kanału wzmacniacza oraz trudności z dostrojeniem tunera. Zalecane jest najpierw dokładne sprawdzenie radia, w tym przeglądanie płytek pod kątem zimnych lutów i uszkodzonych ścieżek, które są częstą przyczyną usterek w tym modelu. Wymiana kondensatorów powinna być poprzedzona pomiarami i diagnozą, a nie wykonywana na zasadzie „na pałę”, aby uniknąć pogorszenia stanu urządzenia. Wskazano, że elektrolity polskiej produkcji, mimo wieku, często zachowują dobre parametry, z wyjątkiem niektórych typów (np. czerwonych lub o małej pojemności). Zaleca się wymianę kondensatorów elektrolitycznych i powyżej 100nF, dobierając je według pojemności i napięcia pracy, najlepiej z jednej partii produkcyjnej. Przed wymianą warto sprawdzić działanie radia na wszystkich zakresach i dokonać strojenia układu FM. Wskazano także możliwość wymiany tranzystorów przedwzmacniacza na typ BC550C. Podkreślono, że naprawa powinna być metodyczna, z pomiarami porównawczymi między kanałami, a nie polegać na wymianie wszystkich elementów bez analizy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA