logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bieżnia na skróty, ominięcie elktroniki poprzez regulator obrotów

Pentelek 17 Sie 2023 14:23 732 6
  • #1 20697127
    Pentelek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Cześć wszystkim. Posiadam bieżnię, w której poległ mikrokontroler N76E003AT20, niestety brak wsadu, by postawić bieżnię na nogi. Pytanie do was... Czy jest możliwość ominąć całą elektronikę i połączyć się poprzez jakiś regulator obrotów+kontroler (fot.) bezpośrednio z sieci na silnik DC180V (fot.)? Chodzi mi o to, bym mógł regulować sobie pokrętłem szybkość przesuwu pasa bieżni. Z góry dziękuję za porady.
    Załączniki:
    • Bieżnia na skróty, ominięcie elktroniki poprzez regulator obrotów s-l1600.jpg (129.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bieżnia na skróty, ominięcie elktroniki poprzez regulator obrotów silnik DC.jpg (19.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 20697134
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1401
    Silnik 180V czy 180W ?
  • #3 20697196
    Pentelek
    Poziom 11  
    180VDC
  • #4 20700073
    Pentelek
    Poziom 11  
    Oscyloskop, i całą resztę posiadam, obawiam się właśnie tak jak mówisz o stałość obrotów przy zmiennym obciążeniu. Najgorsze jest to że przez jeden mikrokontroler a w zasadzie brak wsadu do niego bieżnia za 2.5 tys umarła.
  • Pomocny post
    #5 20700147
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1238
    Ja podziękowałem procesorowi, do którego miały dochodzić jakieś nie znane mi sygnały z zadajnika. Po prostu zrobiłem sterownik na TL494.

Stałość obrotów była największym problemem. 2 magnesy umieszczone fabryczne na obwodzie wirnika oddziaływające na kontaktron nie pozwalały na wypracowanie odpowiedniego sygnału analogowego do utrzymania prędkości niezależnej od obciążenia.

Dopiero naklejony pasek z czarnymi polami oraz dorobiony naprędce transoptor refleksyjny rozwiązał problem.
    Silnik prądu stałego z naklejonym czarno-białym paskiem na wirniku oraz okablowaniem i transoptorem.
  • #6 21857195
    mariomistrzu
    Poziom 9  
    I elegancko!

Czy może kolega się podzielić info, prostym schematem zas. PWM na TL494 i jaki MOSFET mocy i jak ta stabilizacja obrotów jest włączona?
    Dziękuję.
  • #7 21857229
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1238
    Oczywiście, miło powspominać dość zabawną historię tej roboty.

Pewien teatr przygotowywał się do inscenizacji, podczas której dziewczyna miała chodzić a równocześnie nie przemieszczając się po scenie. Wymyślono więc, że najlepsza będzie tu bieżnia umieszczona w określonym miejscu na scenie nieco poniżej podłogi tak, by widz jej nie widział.
    I wszystko byłoby dobrze, gdyby pracownicy techniczni po obcięciu pionowej części z balustradą zachowali zadajnik z wyświetlaczem. Niestety wszystko wylądowało na złomie. Otrzeźwienie przyszło na ok. miesiąc przed premierą.

Układ sterowania powstał więc naprędce pod presją czasu i ma na pewno wiele niedociągnięć. Na szczęście udało się na czas.

Schemat ideowy układu sterowania z TL494, LM331 i silnikiem DC, z opisanymi elementami i złączami

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz bieżni z uszkodzonym mikrokontrolerem N76E003AT20, bez dostępu do oryginalnego wsadu, pyta o możliwość ominięcia elektroniki sterującej i bezpośredniego podłączenia silnika DC 180V do sieci za pomocą regulatora obrotów, umożliwiającego manualną regulację prędkości pasa. W dyskusji wyjaśniono, że stabilność obrotów przy zmiennym obciążeniu jest kluczowym problemem. Jeden z uczestników opisał własne rozwiązanie oparte na układzie PWM TL494, który zastąpił oryginalny procesor. Problem stabilizacji prędkości rozwiązano przez zastosowanie dodatkowego czujnika optycznego (transoptor refleksyjny) i naklejenie na wirniku paska z czarnymi polami, co pozwoliło na precyzyjne utrzymanie prędkości niezależnie od obciążenia. Wątek zawiera także prośbę o schemat zasilania PWM i informacje o doborze tranzystora MOSFET do sterownika. Całość ilustrowana jest zdjęciami autorskiego układu sterowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA