logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stabilizator napięcia, wyłącznik RCD czy transformator separacyjny - co lepiej chroni instalację?

kpatryk7091 24 Wrz 2023 02:45 843 13
REKLAMA
  • #1 20744869
    kpatryk7091
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Co chroni lepiej instalacje przed skokami napięć podczas serwisu urządzeń elektrycznych? Stabilizator napięcia czy wyłącznik różnicowo-prądowy zewnętrzny, np. listwa RCD? Czy transformator separacyjny? Zastanawia mnie, z czego korzystają serwisanci, żeby chronić instalacje przed czymś takim, jednocześnie nie latając co 15 minut do skrzynki, przełączając wyłącznik RCD.
  • REKLAMA
  • #3 20744905
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 20745039
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3479
    Cytat:
    Czym chronić instalacje przed przepięciami?
    Mysle, że nie rozumiesz o czym piszesz .
    Bo:
    kpatryk7091 napisał:
    Stabilizator napięcia czy wyłącznik różnicowo-prądowy zewnętrzny, np. listwa RCD? Czy transformator separacyjny? Zastanawia mnie, z czego korzystają serwisanci, żeby chronić instalacje przed czymś takim, jednocześnie nie latając co 15 minut do skrzynki, przełączając wyłącznik RCD.
    RCD nie reaguje na wzrost napięcia w sieci lub w instalacji
    Instalacja nie posiada żadnych zabezpieczeń przed wzrostem napięcia.
    dokytorMusiał napisał:
    Żadne urządzenia ochrony przeciwprzepięciowej nie są przez normę wymagane w przypadku wielu instalacji, na przykład w obiektach o prostym wyposażeniu elektrycznym, zasilanych z sieci kablowej.
    W XXI wieku nie ma instalacji o prostym wyposażeniu.
  • REKLAMA
  • #5 20745109
    kpatryk7091
    Poziom 2  
    Ktoś_tam napisał:
    Wiesz co to jest przepięcie?

Faktycznie, nie jesteśmy na forum, na którym możemy się tego dowiedzieć...
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Proszę dokładnie przeczytać zasady działu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3663880.html

Chodzi mi o różnice napięcia wejściowego z wyjściowym, gdy jest zwarcie w urządzeniu, które powoduje załączanie się wyłącznika różnicowoprądowego albo w ogóle bezpiecznika, jeśli ktoś nie posiada dodatkowego zabezpieczenia.
  • #6 20745148
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #7 20745372
    CYRUS2
    Poziom 43  
    kpatryk7091 napisał:
    Faktycznie nie jesteśmy na forum na którym możemy się tego dowiedzieć..
    Nie obrażaj tego forum.
    Możesz sie dowiedzieć ale pod warunkiem że wiesz o co pytasz.
    Ty nie wiesz o co chcesz pytać.
    kpatryk7091 napisał:
    Chodzi mi o różnice napięcia wejściowego z wyjściowym, gdy jest zwarcie w urządzeniu które powoduje załączanie się wyłącznika różnicowoprądowego
    Na to, też RCD nie reaguje.
    kpatryk7091 napisał:
    zwarcie w urządzeniu albo w ogóle bezpiecznika jeśli ktoś nie posiada dodatkowego zabezpieczenia
    Dodatkowe zabezpieczenie to za mało.
    Należy też wymienić bezpieczniki w rozdzielnicy.

Ale jeżeli zasilasz urządzenie z trafa separacyjnego 200-300VA to trafo+ jego bezpiecznik zapewni selektywność zwarciową.
  • REKLAMA
  • #8 20745406
    kpatryk7091
    Poziom 2  
    Dobrze by było rozwinąć w zyciu jakieś inne umiejętności np. interpersonalne niż wytykać palcami ludzi którzy chcą po prostu znaleźć odpowiedź, ale wolę juz zapytać sztucznej inteligencji o to niz ludzi którzy na słowo napięcie zamieniają się w wojowników klawiatury. Prowadzicie to forum wykluczając osoby sprzeciwiajace się waszym autorytetom, brak wolnośći słowa i ataki personalne mające zabrać innym wiarygodność.
    Mój ostatni post na tym forum. 8mld ludzi na świecie a odpowiedzi szukam u osób które podbudowują własną wartość zaniżając ją innym.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

• #9 20745418
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2847
    kpatryk7091 napisał:
    Ktoś_tam napisał:
    Wiesz co to jest przepięcie?

Faktycznie, nie jesteśmy na forum, na którym możemy się tego dowiedzieć...

Chodzi mi o różnice napięcia wejściowego z wyjściowym, gdy jest zwarcie w urządzeniu, które powoduje załączanie się wyłącznika różnicowoprądowego albo w ogóle bezpiecznika, jeśli ktoś nie posiada dodatkowego zabezpieczenia.

Pytałeś się jak zabezpieczyć się przed przepięciami. Skoro pytasz o konkretną rzecz i jak się uchronić przed nią to chyba wiesz co ta rzecz oznacza?
    Trudno mi sobie wyobrazić aby serwisowane urządzenie powodowało przepięcia w sieci i to jeszcze skutkujące rozłączaniem wyłącznika różnicowoprądowego. Dlatego pytam się czy wiesz co to są przepięcia bo wydaje mi się że używasz słów których nie rozumiesz. Jeśli faktycznie jest tak że nie rozumiesz podstawowych wielkości elektrycznych to może nie zabieraj się za serwisowanie urządzeń zasilanych z sieci elektrycznej? Może najpierw naucz się na urządzeniach zasilanych z bateryjki? Doświadczenie również pomaga unikać czegoś tam (niech to będzie przepiecie jak wolisz) aby zabezpieczenia nie rozłączały.

O jaką różnicę napięć między wejściem a wyjściem tobie chodzi?

Wyluzuj, nie ma się co obrażać bo ktoś ma wątpliwości jeśli chodzi o to czy wiesz o czym piszesz i czy rozumiesz używane słowa. W końcu jak się mówi jakimś językiem to dwie strony muszą mówić w tym samym języku aby się zrozumiały.

Możesz tutaj zapytać
    https://www.elektroda.pl/elektrodabot
    Ale wydaje mi się że odpowiedź będzie adekwatna do pytania.
  • REKLAMA
  • #10 20745434
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    kpatryk7091 napisał:
    Dobrze by było rozwinąć w zyciu jakieś inne umiejętności np. interpersonalne niż wytykać palcami ludzi którzy chcą po prostu znaleźć odpowiedź, ale wolę juz zapytać sztucznej inteligencji o to niz ludzi którzy na słowo napięcie zamieniają się w wojowników klawiatury. Prowadzicie to forum wykluczając osoby sprzeciwiajace się waszym autorytetom, brak wolnośći słowa i ataki personalne mające zabrać innym wiarygodność.
    Mój ostatni post na tym forum. 8mld ludzi na świecie a odpowiedzi szukam u osób które podbudowują własną wartość zaniżając ją innym.

Nikt tu nie zamienia się w wojownika klawiatury, raczej każdy usiłuje Ci wyjaśnić że zadajesz pytania o działanie czegoś, o czym masz błedne pojęcie. Jesteś kolejnym, który na konstruktywne uwagi reaguje obrażaniem się. Nikt tu Cię nie krytykuje, nie ośmiesza, próbują tylko dać do zrozumienia że kompletnie nie wiesz o co pytasz. Poczytaj najpierw do czego służą RCD, wyłączniki nadprądowe, ochronniki itd. A Ty chyba wyszedłeś z założenia że "zostanę elektrykiem, zadam jakieś mądre pytanie na grupię i mnie oświecą". Ale zadałeś pytanie z tezą, na które nie bardzo Koledzy mogą sensownie odpowiedzieć, bo się po prostu nie da :-).
    Więcej dystansu do siebie ;-)
  • #11 20745566
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Precyzyjnie odpowiedziałem na twoje pytania.
    Jężeli tego co napisałem, nie zrozumiałeś to powinieneś pytać o to czego ne zrozumiałeś.
    A tu obraza kpatryk7091.
    kpatryk7091 napisał:
    Mój ostatni post na tym forum.

kpatryk7091. - RCD jest tylko od tego żeby cie prąd nie "kopnął".
    RCD nie służy do wykrywania zwarć.
  • #12 20745770
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ochrony instalacji elektrycznych przed skokami napięcia podczas serwisowania urządzeń. Uczestnicy forum wskazują, że wyłącznik różnicowo-prądowy (RCD) nie reaguje na wzrost napięcia, a jego główną funkcją jest ochrona przed porażeniem prądem. Zamiast RCD, sugerowane są stabilizatory napięcia oraz transformatory separacyjne, które mogą zapewnić lepszą ochronę przed przepięciami. Użytkownicy podkreślają również znaczenie wymiany bezpieczników w rozdzielnicy oraz stosowania regulowanych ochronników, które wyłączają zasilanie przy przekroczeniu ustalonego progu napięcia. Wskazano na potrzebę zrozumienia podstawowych pojęć elektrycznych, aby skutecznie zabezpieczać instalacje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA