logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niska prędkość internetu LTE Cyfrowy Polsat - Modem USB MF821, spadek do 50kb/s, sygnał -81dBm

Yvki 25 Paź 2023 12:46 873 8
REKLAMA
  • #1 20784807
    Yvki
    Poziom 3  
    Posiadam internet LTE z Cyfrowego Polsatu w postaci modemu USB - MF821, normalnie prędkość wynosi jakieś 2Mb/s z jakiegoś powodu prędkość internetu nagle drastycznie spada do 50kb/s trwa to tak 2-3 dni i wraca do normy, dzieje się tak może 6-7 razy w roku, nieregularnie. Tym razem jednak już od ponad tygodnia utrzymuje się bardzo mała prędkość (Youtube to tylko w 144p). Poziom sygnału zawsze wskazuje -81dBm, Myślałem że może został przekroczony limit, ale w tym miesiącu nawet dużo z internetu nie korzystałem, a dawniej pobierałem gry po 100GB a prędkość nadal utrzymywała się na wyższym poziomie. Zrzut ekranu z interfejsu modemu USB LTE MF821 pokazujący statystyki prędkości Internetu.
  • REKLAMA
  • #2 20788111
    adamoo17g
    Poziom 1  

Witam, mam ten sam problem. Udało się go jakoś rozwiązać?
  • REKLAMA
  • #3 20788156
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 434
    Od takich spraw jest biuro obsługi klienta.
  • REKLAMA
  • #4 20788185
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5764
    A co ty możesz wiedzieć na ten temat, tyle samo co konsultanci BOK czyli nic. Rozmowy z nimi to strata czasu.
    A pytajacym proponuję na początek podanie lokalizacji, autor posiada zabytkowy modem LTE, kolega powyzej niech napisze jaki posiada sprzęt do PLUSA/CP. Czekaja was tez testy w domu i na zewnatrz na telefonie LTE Android z kartami CP/Plusa i pokazanie screenów z aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US or speedtestów.No i to sieć PLUSA, najgorszego opertor mobilnego LTE w Polsce, ilośćią BTS-ów oraz infrastruktura na nich znacznie odbiega od reszty.
    Oczywiście trzeba znaleźć rozwiązanie waszych problemów w miarę możliwości i optymalnego wykorzystania stacji bazowych PLUSA w waszej okolicy. To wymaga wiedzy, dotyczącej sieci, sprzętu, anten zew czy zewnętrznych punktów dostępowych LTE a nie kontaktowania się z operatorem, nie znam nikogo kto uzyskałby fachowe wsparcie z BOK i dotyczy to wszystkich operatorów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 20788417
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2506
    Lukas6432 napisał:
    Od takich spraw jest biuro obsługi klienta.

Nie rzucaj takich żartów w necie. Przeczytałem teraz i o mało się kanapką nie zadławiłem, bo tak parskłem śmiechem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20789263
    Yvki
    Poziom 3  
    >>20788185
    Oj tam od razu zabytkowy, ten modem ma tylko 10 latek :), tej karty z modemu nie jestem w stanie umieścić w telefonie - nie ma wycięcia micro sim, tylko mini, a niestety zabytkowego telefonu na taką kartę już nie mam. Nie wiem mogę spróbować wynieć komputer na balkon czy coś. Zamówiłem też taką antenkę/wzmacniacz podpinaną do modemu, może pomoże. Lokalizacja to: 49.66241465508727, 20.618189330031356 - zadupie, ale do tej pory było całkiem ok, no chyba że pada deszcz wtedy w ogóle się nie da połączyć. Czarna antena z długim kablem i wtyczką.
  • #7 20789376
    matek451
    Poziom 43  
    Ten modem nie nadaje się nawet do syfu z PLUSA, w tej lokalizacji nie ma żadnych szans na normalny internet Plusa/CP na nim bez anteny zewnętrznej, takze u innych operatorów. To zwykły elektrosmieć, modem 3 kat. LTE na dodatek bez LTE900, wartość 0 zł. Tak samo jak ten patyk który kupiłeś, to idealny maszcik na chorągiewkę i tłumik a nie antena, kasa wyrzucona w błoto. CP na tym co masz nie miaŁ prawa nigdy działać normalnie i nie działa.
    Lokalizacja jest trudna,PLUS ma stacje bazowe z LTE2600+1800+900 w Kłodnym i Kurowie, stacja Kurów działa tez na 5g2600. Testy mozna zrobić na dowolnej karcie PLUSA w telefonie a nie tylko na tej z CP.
    Bez inwestycji we współczesny sprzęt zapomnij tam o internecie mobilnym. 2Mb/s to jest nędza nie nadajaca się do normalnego użytkowania w dzisiejszych realiach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20789410
    Yvki
    Poziom 3  
    To jaki sprzęt polecasz? Modem, router, antena? Ja się na tym nie znam, nie wiem co wybrać, nie wiem co się nada.
  • #9 20789421
    matek451
    Poziom 43  
    Najpierw test na karcie PLUSA/PLUSHA w telefonie LTE, na zewnatrz i screen z wymienionej aplikacji i speedtestu. To podstawa do doboru operatora, sprzętu i anteny. No i w tej lokalizacji sa tez inni operatorzy, Orange, Play, T-mobile mąją stacje w Zawadce, Kurowie i Wysokim. Wybory operatora , sprzętu w ciemno z reguły kończą się porazką, wiedza na ten temat jest praktycznie niedostępna dla 99% uzytkownikow, podobnie jak w salonach operatorów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niską prędkością internetu LTE z Cyfrowego Polsatu, korzystając z modemu USB MF821, gdzie prędkość spada do 50 kb/s, mimo stabilnego sygnału -81 dBm. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z przestarzałego sprzętu oraz lokalizacji, gdzie infrastruktura sieciowa jest niewystarczająca. Rekomendowane są testy prędkości z użyciem karty PLUSA oraz rozważenie zakupu nowoczesnego sprzętu, w tym anten zewnętrznych, aby poprawić jakość sygnału. Użytkownik planuje przetestować nową antenę i rozważa zmianę operatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA