logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektrolux ENN 2853 COW - niezwykle głośna sprężarka i alarm temperatury w chłodziarce

zlotnikdusz 09 Lis 2023 17:18 633 8
REKLAMA
  • #1 20806972
    zlotnikdusz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Proszę Was o pomoc co może być problemem sprężarka ciągle chodzi nie wyłącza się. Pracuje głośniej, alarm wysokiej temperatury na wyświetlaczu, a temperatura w zamrażarce podniosła się do -8°C , lodówka dalej trzyma 4°C czy 5°C. Uszczelki są ok, drzwi są zamknięte, proszę o propozycje rozwiązania problemu.
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20807223
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4483
    Możliwe, że ubyło czynnika chłodzącego - rozszczelnił się układ.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 20807607
    zlotnikdusz
    Poziom 11  
    Też to brałem pod uwagę, więc fachowiec potrzebny z gazem. Ona raz dobrze pracuje, a raz tragicznie, ale pracuje ciągle, co oznacza wyciek gazu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20808258
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2796
    Z tego co wyczytałem na stronie Elektroluxa o tej lodówce wynika, że układ chłodniczy ma jedną sprężarkę i zawór przełączający obiegi chłodnicze chłodziarki i zamrażarki. Może on jest uszkodzony? Czy przypadkiem ten hałas nie wydobywa się właśnie z tego zaworu? Trzeba wysunąć lodówkę i sprawdzić. Przy okazji pasuje zrobić dobre zdjęcia sprężarki, rurek i ew innych elementów.
    Była dyskusja na Elektrodzie na temat tego typu zaworu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4000939.html
  • REKLAMA
  • #5 20809008
    zlotnikdusz
    Poziom 11  
    Był serwisant! Uciął zgiętą rurkę, wstawił zawór shredera - serwisowy. Czynnika było mało.... Później zrobił próżnię, dodał czynnik, ale strona ssania pokazuje zero na manometrze. Mówi, że rurki są zatkane. Przepłukał obie rurki do zaworu rozdzielającego - faktycznie jedna była zatkana. Zrobił próżnię, później dodał gaz i hop, śmiga! Ale śmiga ciągle bez wyłączania. Nie ma alarmu, mrozi dobrze, tak jak zadam, tak mrozi. Ale sprężarka non stop chodzi, nieważne jaki to program wybiorę, i tak śmiga na okrągło już od 8 godzin. Na moje to coś na płytce siedzi. Proszę Jack 63, na jakiej stronie czytałeś o tym zaworze? Zawór nie daje dźwięków, chodzi jak należy. Dziękuję Panowie za rady, pozdrawiam. I moja walka z lodówką trwa.

Elektrolux ENN 2853 COW - niezwykle głośna sprężarka i alarm temperatury w chłodziarce
  • #6 20809016
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6660
    Jak dojdzie do temperatury to się wyłączy jak nie może utrzymać zadanej to będzie chodzić.
  • #7 20814765
    zlotnikdusz
    Poziom 11  
    Niestety, dziś w nocy znów to samo - alarm wysokiej temperatury na zamrażarce. Na pewno jest przeciek, ale gdzie...? Przelewało się od czasu, jak napełniłem ją czynnikiem. Wyłączała się, a później znowu powtórka z rozrywki. Dziś zamówiłem nową lodówkę, bo wyjeżdżam na 4 tygodnie. Jak wrócę, trzeba będzie zrobić dokładną próbę ciśnienia. Bo nic innego nie może się z nią dziać, któryś z pracowników cieknie.
  • #8 20819152
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2796
    zlotnikdusz napisał:
    Był serwisant!

To jak wstęp do filmu grozy....
    zlotnikdusz napisał:
    Uciął zgiętą rurkę, wstawił zawór shredera - serwisowy.

I tak sobie lutował bez usunięcia resztek PALNEGO czynnika (R600a) i zastąpienia go azotem aby nie doszło do eksplozji (małej, ale jednak) i aby po lutowaniu nie została, wewnątrz rurki, zendra ???
    To pierwszy błąd świadczący i braku profesjonalizmu.
    zlotnikdusz napisał:
    Czynnika było mało....

Ciekawe skąd taka informacja??? Czyżby ktoś był u wróżki?
    Przy tak małych ilościach, dziesiątki gramów, nie ma możliwości ocenienia prawidłowości napełnienia, nawet odzyskując czynnik i go ważąc.
    Do tego nie wiadomo jaka była temp w komorach lodówki, szczególnie zamrażarki? To ważne, bo usuwanie czynnika najlepiej przeprowadzić po podgrzaniu parownika(ów) do temp pokojowej, aby czynnik odparował.
    zlotnikdusz napisał:
    Później zrobił próżnię,

OK.
    zlotnikdusz napisał:
    dodał czynnik,

Czyli nie napełnił azotem aby sprawdzić szczelność układu?
    Znowu wróżka mu podpowiedziała, że układ jest szczelny, a kapilary drożne.
    Waga była w użyciu??? Czy może znów wróżka udzieliła podpowiedzi?
    zlotnikdusz napisał:
    ale strona ssania pokazuje zero na manometrze.

Sprężarka pracowała? W każdym razie, przy ciepłym parowniku, takiego ciśnienia nie powinno być. Natomiast podczas pracy sprężarki takie ciśnienie na ssaniu może być gdy pracuje tylko parownik chłodziarki. Czyli zawór przełączający jest ustawiony na pracę właśnie chłodziarki i prawdopodobnie brak jest przełączania zaworu na pracę parownika zamrażarki.
    zlotnikdusz napisał:
    Mówi, że rurki są zatkane.

Ciekawe, skąd taki wniosek? Znowu wróżka?
    zlotnikdusz napisał:
    Przepłukał obie rurki do zaworu rozdzielającego - faktycznie jedna była zatkana.

Czyli wypuścił czynnik? A może ucinał rurki od zaworu i słuchał czy syczy?? Pewnie nie zmieniał położenia zaworu przez podanie napięcia na jego cewkę? Która rurka była była zatkana i co o tym świadczyło? Czym płukał?
    zlotnikdusz napisał:
    Zrobił próżnię, później dodał gaz i hop, śmiga!

Czyli co? Nic nie lutował? Czyżby zamieszczone zdjęcie nie tyczyło tematowej lodówki?
    Poza tym co śmiga? Przecież jest ten zawór przełączający, więc pracować mógł tylko jeden parownik. Albo chłodziarki albo zamrażarki i trzeba było sprawdzać temp parownika oraz ciśnienie na ssaniu sprężarki.
    Coś to wszystko śmierdzi na kilometr.
    zlotnikdusz napisał:
    jak napełniłem ją czynnikiem.

No to sam to robiłeś czy był podobnej "klasy" fachowiec???
  • #9 20826070
    zlotnikdusz
    Poziom 11  
    Aby tak się przyczepić do słów jeszcze nie widziałem! Ludzie z Tobą, człowieku, mają naprawdę ciężko!
    To był fachowiec zatrudniony przez lokalny serwis narodowości ukraińskiej - mówię, co zrobił i tyle, a Ty bawisz się w jakieś filozofowanie, jak moja nastoletnia córka. Nie o to tu chodzi. Lodówka dalej stoi, ja wyjechałem, system nie ma gazu i tyle, jest przeciek, dużej filozofii nie ma. Mam nową Przyjadę i sam, ogarnę, bo widzę, że na ludzi pod żadnym kątem nie można liczyć.
    I chłop Nie używał wagi! Wszystko robił na oko. Znam się, więc wiem, co mówię. A dodanie gazu można bardzo dokładnie określić za pomocą cyfrowego manometru.... No Tieso. Można dodać fluid który zatka przecieki do wielkości 0.05 mm, pełno tego na rynku. Kolejne komentarze są zbędne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lodówką Elektrolux ENN 2853 COW, która ma głośną sprężarkę, alarm wysokiej temperatury oraz nieprawidłowe działanie zamrażarki, gdzie temperatura wzrosła do -8°C. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak ubytek czynnika chłodzącego, uszkodzenie zaworu przełączającego obiegi chłodnicze, a także zatykanie rurek. Po interwencji serwisanta, który dodał czynnik chłodniczy, problem z ciągłym działaniem sprężarki nadal występuje, co może wskazywać na nieszczelność układu. Użytkownik planuje dalsze testy ciśnienia po powrocie z wyjazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA