logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zużycie energii w domu 100m2 - bojler, komputery, ogrzewanie elektryczne

front247 12 Lis 2023 11:16 9084 210
Najlepsze odpowiedzi

Jak realnie obniżyć miesięczne i roczne koszty prądu w dobrze ocieplonym domu 100 m², gdzie największy pobór robi bojler i kilka komputerów?

Największy efekt uzyskasz, uderzając w CWU i zużycie komputerów; po odjęciu tych pozycji reszta domu wygląda już jak zużycie przeciętnej rodziny, więc z AGD, RTV i oświetlenia nie zejdziesz radykalnie [#20810981][#20813251] Bojler ma duże straty postojowe, więc sugerowano jego wymianę na przepływowy ogrzewacz albo podgrzewacz z pompą ciepła, a przynajmniej sterowanie czasowe i taryfę dopasowaną do profilu zużycia [#20811693][#20811862][#20811880] Najczęściej polecano też PV jako najbardziej praktyczny sposób obniżenia rachunków: małą instalację ok. 3,6–4 kW lub zestaw 6×400 W z osprzętem do CWU (np. Eco Solar Boost) i dużym zasobnikiem 200–300 l; taki układ ma dać CWU przez większą część roku i około 1500 kWh oszczędności rocznie [#20812200][#20812933] Jeśli chcesz maksymalizować autokonsumpcję, lepszy jest układ paneli wschód–zachód niż tylko południe, bo daje dłuższą produkcję w ciągu dnia [#20813251][#20813498] Off-grid z akumulatorami oceniano tu raczej jako rozwiązanie dla pasjonatów niż najlepszą drogę do cięcia kosztów, bo łatwiej wykorzystać każdą wyprodukowaną kWh w instalacji on-grid/mikroinwerterowej [#20812773][#20813251] Komputery można ograniczyć głównie przez wymianę na oszczędniejsze i wyłączanie tych zostawianych na noc, ale jeśli to narzędzie pracy, to ich poboru nie da się mocno „wyciąć” bez wpływu na pracę [#20810981][#20813251]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #151 20824532
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 702
    Znalazłem ciekawy materiał na YT od kolesia co ma off-grida i on-grida:
    https://youtu.be/vhJVemST8Hg
    ps. aktualnie wylądował na hybrydzie z profesjonalnym magazynem energii Pylontech - i tu w naszej dyskusji już się to pojawiło, że najlepsza opcja PV to właśnie inwerter hybrydowy z magazynem energii.

Potwierdza swoimi danymi praktycznie to do czego doszedłem w moim przypadku: przy off-gridzie się mnóstwo marnuje kWh
    Na uwagę zasługują jego słowa zaczynające w 7:11 tego filmiku https://youtu.be/vhJVemST8Hg?feature=shared&t=431

Wyświetlacz miernika energii z cyframi i opisami dotyczącymi zużycia energii.
    Produkcja z instalacji off-grid: 731 kWh (2,75 kWp)

Wyświetlacz licznika energii elektrycznej z wartościami kWh.
    Nadprodukcja z instalacji on-grid: 744 kWh (5,34 kWp)
  • #152 20824576
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #153 20824586
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #154 20824593
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #155 20824602
    michalPV
    Poziom 31  
    Maverick73 napisał:
    Też mogę mieć większy pobór

Możesz mieć większy pobór z PV ale jednocześnie mając mniejszy z sieci?
    Ty na dodatek nie wykorzystujesz aku do magazynowania nadwyżek by zasilać dom (czy tam części urządzeń) gdy nie ma prądu z paneli (noc, dni pochmurne, etc)

Napisz w jakim % Twoja PV 3,6kWp pokrywa Twoje roczne zapotrzebowanie na prąd w domu. Jest tego chociaż 30% ?
  • #156 20824668
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #157 20824682
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #158 20824732
    michalPV
    Poziom 31  
    Maverick73 napisał:
    Zużycie roczne mam ~1700kWh a w tym roku wraca mi się do tej pory:

Te 1041kWh ze screenshota to czego jest? Pobranych z sieci?

Maverick73 napisał:
    Nie wykorzystuje akumulatorów aby nie płacić za ich ponowne kupowanie ... wiem ze się tego wyobrazić nie umiesz ... to tylko matematyka 😁

No to policzmy geniuszu ekonomii i matematyki:
    Koszt magazynowania i zużywania 1,25kWh w aku LifePo4 to koszt: 0,91zł (min.2000 cykli pełnego rozładowania i ładowania)
    Koszt 1kWh z ZE po przekroczeniu limitu to 1,27zł
    A biorąc pod uwagę, że Ty akumulatorów nie miałeś za darmo to kiepsko z Twoją matematyką
  • #159 20824845
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #160 20824891
    michalPV
    Poziom 31  
    Maverick73 napisał:
    Piszę chyba wyraźnie ze mi się wraca

To z łaski swojej pisz po polsku a nie gwarą.

1041kWh z zainstalowanych 3,6kWh ?
    Przy on-gridzie miałbyś min. drugie tyle oddane do sieci - i o to mi chodzi jak piszę, że off-grid jest nieekonomiczny a co za tym idzie opłacalność off-grida jest totalną mżonką.

Maverick73 napisał:
    U mnie 0zł bo go nie używam a Ty płacisz 0,91 zł to jak z tą matematyką 🤔

Można płacić 0,91 zł z aku a można i 1,27zł z ZE.
    To jak z matematyką?
    Podpowiedź: patrz dalej niż swój nos, bo kolega - autor posta za prąd płaci 1,27 bo u niego limit niskiej ceny za kWh się skończył w marcu. I albo będzie korzystał z aku i prądu za 0,91zł albo będzie płacił wieczorem 1,27zł (a raczej więcej bo w 2024 raczej będzie drożej) I co geniuszu ekonomii i matematyki?

I nie rozumiem skąd wziąłeś, że ja płacę 0,91zł z aku? Ja piszę globalnie a nie o sobie.
  • #161 20824985
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #162 20825030
    front247
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Panowie czytam co piszecie i licze i w sumie oboje macie racje...nic sie nie opłaca..tak na prawde ciezko to wszystko zgrać...jak nie akumulatory to płacenie 91 groszy..jak nie 91 groszy to 1,27 ...jak sie nie obrócisz to dupa zbita. Wychodzi na to ze jeśli ktoś ma mega duże zużycie na CWU czyli np. ja 340kWh/miesiąc to rzeczywiscie montujesz i magazynem jest bojler i okej tu sie to zgrywa na bank..płacisz połowe ceny za wode licząc cały rok. Ale reszta to rzeczywiscie słabo...
  • #163 20825114
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #164 20825163
    michalPV
    Poziom 31  
    Maverick73 napisał:
    To jest jeden z Twoich błędów ze mogłeś mieć więcej z OFF jak mówisz ze pracujesz w domu.

Ty to jesteś jednak niereformowalny:
    Ja mam w offie 1,6kWp i z tego zużyłem 740kWh w tym roku, drugie tyle z 1,6kWp pod eco solar boosta, który mi zrobił 75% tego co Ty zużyłeś.
    Nie mam już co podłączać pod offa stąd doszedłem do wniosku, że nie będę marnować potencjału 1,6kWp i przechodzę na większe zyski z tego co już mam na dachu.
    A Ty się ekscytujesz, że masz nieco ponad 33% automonsumpcji przy tej Twojej automatyce i wykorzystaniu grzałki bez eco boosta? Faktycznie "imponujące"
  • #165 20825179
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #166 20825232
    michalPV
    Poziom 31  
    Maverick73 napisał:
    Bo jak piszę po pierwsze zbędne zabawki a po drugie jak żarówka nie świeci to nie zużywa prądu. To tak na logikę.

Po pierwsze: nie każdy jest takim geniuszem jak Ty, że zrobi sterowanie z komparatorów napięcia, natężenia, żarówek DC, panelikiem pv sterujacym dzialanie grzałki a po drugie to albo porównuj wszystko w ilościach kWh albo wszystko w % bo jak Ci pasuje to wyciągasz ilości kWh a jak ja o ilościach pisze to się zasłaniasz, że "jak żarówką nie świeci to prądu nie pobiera"
    A prawdą jest, że masz mizerne wykorzystanie swoich ilości kWp jakie posiadasz i nijak nie jest to opłacalne chociaż uparcie tak twierdzisz.
    3,6 kWp to koszt samych paneli to 7200zł. A Ty wyciągasz z tego marne 1000kWp rocznie i jeszcze się tym chwalisz?

front247 napisał:
    Wychodzi na to ze jeśli ktoś ma mega duże zużycie na CWU czyli np. ja 340kWh/miesiąc to rzeczywiscie montujesz i magazynem jest bojler i okej tu sie to zgrywa na bank..płacisz połowe ceny za wode licząc cały rok. Ale reszta to rzeczywiscie słabo...

Zasada jest taka, że im więcej zużywasz tym więcej zyskasz na założeniu PV bo koszta startowe założenia instalacji PV (inwerter, uziomy, zabezpieczenia, przewody, montaż paneli) rozłożą Ci się na więcej kWp zainstalowanych.
    Lub inaczej: koszt montażu w przeliczeniu na 1kWp będzie dużo droższy przy montażu 2kWp od 6kWp. A zysk przy dużym zużyciu większy.
  • #167 20825347
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #168 20825363
    michalPV
    Poziom 31  
    Maverick73 napisał:
    panele mnie wyszły do 2000zł

To z łaski swojej zaktualizuj cennik bo obecnie takich cen nie uświadczysz i pisanie komuś jakie to jest wspaniałe nijak ma się do Twojej rzeczywistości.
    Niektórzy co zakładali on-grida 5 lat temu mają obecnie 100% prądu za free no ale wiem, są dojną krową dla ZE i pompują ten balon aż pęknie.
    A Ty zaledwie 33% swojego zapotrzebowania...

I tak będę do znudzenia punktował póki mi się będzie chciało bo tej Twojej pięknej gadki jakoś nie mogę zlekceważyć - niech inni mają też drugą stronę tego całego off-grida, że to nie jest takie różowiutkie jak przedstawia Maverick73 z forum elektrody.
  • #169 20825576
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 251
    Maverick73 napisał:
    Oczywiście można dużo zaoszczędzić na grzaniu wody i tutaj podam przykład z czerwca tego roku:

@michalPV : Sprzęt ECO BOOST, jak tutaj przeczytałem z dwoma MPPT, grzałka 3kWh 🤔 - 107kWh
    Maverick, jakoś nie dociera do Ciebie, że ta grzałka ma nominalnie 3kW specjalnie po to, żeby pracowała z mocą 900W w tym konkretnie dobranym układzie paneli. Miałaby faktycznie 3kW gdyby ją podłączyć do gniazdka sieciowego, a nie do przetwornicy Eco Solar Boost.
  • #170 20825723
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #171 20825956
    michalPV
    Poziom 31  
    Maverick73 napisał:
    Do czego zmierzałem, ze zwykła przetwornica (najprostsza) sobie tak samo radzi jak to cudo i może być wykorzystana do wielu innych zastosowań.

Nieprawdą jest, że zwykła przetwornica tak samo sobie radzi jak to cudo bo jedynie sama sobie poradzi jeśli SAMEMU się włączy grzałkę o danej mocy i ta moc nieprzekracza AKTUALNEJ mocy uzyskiwanej z paneli PV.

Żeby zwykłą przetwornicę (najprostszą) używać do grzania wody cwu trzeba sobie zmajstrować samodzielnie do tego automatykę. A to cudo robi tyle, że praktycznie w każdych warunkach w ciągu dnia (od marca do października) grzeje wodę i robi to automatycznie: grzałka chodzi w zakresie od 100W do 900W w zależności od warunków (w moim przypadku: grzałka 3kW za 100zł i 1,6kWp w panelach)
  • #172 20826000
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #173 20826019
    michalPV
    Poziom 31  
    Maverick73 napisał:
    Co do Watt grzania, to wiesz takie niskie (W) to to samo daje co byś chuchał na ten bojler albo ciepłymi dłońmi grzał.

Grzałka działająca z mocą 100W przez 10h czy nie działająca wcale - która bardziej ogrzeje wodę?

I analogicznie: eksport nadwyżki kWh do sieci za cenę >0 czy brak eksportu nadwyżki kWh - które bardziej opłacalne?
  • #174 20826062
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #175 20826099
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 559
    @michalpv - jesteś tu jak walczący z wiatrakami Don Kichot ;)

Nie da rady, wiary nie pokona się faktami.

A co najciekawsze, ci tak wieszający psy na ZE, nie odłączają się całkowicie od tych wrednych operatorów, będąc od nich na full uzależnionymi, a stawiają jakieś off-y pokrywające cząstkę poborów z ZE i tworzące ułudę niezależności, a nie on-gridy z back-upem, pozwalające coś jeszcze dodatkowo zarobić na ZE (przy obecnych zasadach).
  • #176 20826169
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 251
    Maverick73 napisał:
    Wiadomo ze 1,6kWp nie da na niebieskim cudzie chociaż by miało i 6 MPPT 3kWh.
    Wystarczyłoby dołożyć piąty taki sam panel i spokojnie taki Eco Solar z tą samą grzałka 3kW będzie grzać wodę z mocą około 1,4-1,6kW, a przy sześciu takich panelach moc "grzewcza" tej grzałki dojdzie do około 2kW (na marginesie - ten ostatni panel to już czysty zysk - bo zwiększa moc grzałki w tym układzie Michała o całe swoje nominalne 400W).

A co do on-grid - to jest bardzo dobre, ale wymaga podporządkowania czyimś zasadom, które w dodatku mogą prosumentowi w przyszłości zmienić wg potrzeb. A off-grid daje poczucie wolności, czysto psychiczny efekt, niewycenialny, więc się opłaca nawet jeśli jest nieopłacalny:)
  • #177 20826232
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #178 20826251
    k_pec
    Poziom 34  
    @adse - u @michalpv to głównie napięcie jest trochę za niskie - gdyby pokuglować doborem paneli pod kątem napięć i prądów to i przy 1.6kWp mógłby mieć znacznie więcej w grzałce. Możliwe, że wtedy zagrzewałby sobie wodę trochę wcześniej niż połowa marca, a na pewno trochę szybciej by ją zagrzewał, mając mniejszą wrażliwość na kaprysy pogody. Choć więcej by się chyba wtedy marnowało po wyłaczeniu grzałki, a przy braku drugiego zbiornika.

Co do uzależnienia od ZE - przecież jesteśmy wszyscy uzależnieni od wszystkiego. Kto z nas nie pracuje w jakiejś firmie albo ma jakąś firmę, która od siebie nie stara się uzależnić klientów w ten czy inny sposób lub stara się w jak najkorzystniejszy sposób wydrenować portfele klientów na maxa? Przecież to podstawy działania gospodarki. NAwet za komuny tak było, nie mówiąc o obecnej komunie.

A co do ZE - oczywiście, że to monopoliści, którzy choćby z tego powodu mogą wiele. Ale są też okiełznani obwarowaniami, jako struktury wrażliwe, że nie tak prosto byłoby inm całkowicie odciąć od prądu kogo im się tylko podoba czy w dowolny sposób kreować swoją politykę handlową. To nie Orlen.

Więc chciałbym zobaczyć przykłady odłączenia dla samego "widzimisię" przez ZE?

Nie, jak się ma tak duże coś pod bokiem i umożliwia ono handel z nim, to moim zdaniem powinno się z tego daru korzystać, jeśli stwarzane są takie możliwości.
  • #179 20826356
    michalPV
    Poziom 31  
    Ale ja jestem bardzo zadowolony z pracy eco solar boosta i podpiętych pod niego 1,6kWp. W zupełności mi wystarcza. Od połowy marca do połowy października w 100% zapewniał nam cwu.
    Jeśli komuś za mało to jak piszecie, 5 albo i nawet 6 panel i heja. Dla autora tematu z jego zapotrzebowaniem to spokojnie nawet 6 by mógł podpinać.
    k_pec napisał:
    Możliwe, że wtedy zagrzewałby sobie wodę trochę wcześniej niż połowa marca, a na pewno trochę szybciej by ją zagrzewał, mając mniejszą wrażliwość na kaprysy pogody. Choć więcej by się chyba wtedy marnowało po wyłaczeniu grzałki, a przy braku drugiego zbiornika.

Tak by właśnie było, zbyt szybko woda byłaby nagrzana na maxa a wcześniej w ciągu roku niż połowa marca zapewnianie 100% cwu mi nie jest potrzebne bo jeszcze kocioł CO pracuje. Od października analogicznie z tym, że już kocioł CO pracuje.

Maverick73 napisał:
    Tutaj cały czas piszę ze jesteś uzależniony od ZE

Przecież Ty też jesteś od ZE zależny. Zbyt małą masz autokonsumpcje a na dodatek nie korzystasz z magazynowania energii (i proszę nie pisz ponownie dlaczego nie korzystasz bo już to wiem i rozumiem - nie mylić ze "zgadzam się" - dlaczego tak robisz)

k_pec napisał:
    A co najciekawsze, ci tak wieszający psy na ZE, nie odłączają się całkowicie od tych wrednych operatorów, będąc od nich na full uzależnionymi

Otóż to

napisał:
    A jak falownik będzie zgodny z SunSpec to już tylko krok dzieli ZE od zainstalowania telemetrii i dyktowania prosumentom kiedy i ile mogą sprzedać do sieci. Niby pod płaszczykiem ochrony przed ujemnymi cenami przy przyszłorocznym przejsciu na taryfy godzinowe ale jak mamy dostępną technologię to czemu nie pójść o krok dalej.

Nawet jeśli doszłoby do takiego czegoś to ustawić tryb zero exportu i tyle. Albo w ostateczności przejść (lub wrócić) na off-grid.
    Ja nie likwiduje off-grida: będzie działał w trybie UPS a być może nawet (jeśli to dam radę zrobić) będę dalej korzystał wieczorami z moich aku
  • #180 20827595
    k_pec
    Poziom 34  
    michalPV napisał:
    napisał:
    A jak falownik będzie zgodny z SunSpec to już tylko krok dzieli ZE od zainstalowania telemetrii i dyktowania prosumentom kiedy i ile mogą sprzedać do sieci. Niby pod płaszczykiem ochrony przed ujemnymi cenami przy przyszłorocznym przejściu na taryfy godzinowe ale jak mamy dostępną technologię to czemu nie pójść o krok dalej.

Nawet jeśli doszłoby do takiego czegoś to ustawić tryb zero exportu i tyle.

Trzeba by spojrzeć w odpowiednie uregulowania tych kwestii, ale jak znam kwestie systemowe, to taki systemowy rozkaz wyłączenia falownika, przesłany czy to przez frequency shifting czy poprzez remote control albo inną drogą miał by najwyższy priorytet, czyli wyłączyłby falownik zawsze, niezależnie jak falownik byłby ustawiony i co by robił.

michalPV napisał:
    Albo w ostateczności przejść (lub wrócić) na off-grid.

Jeśli takie klimaty typu "switch-off" rzeczywiście staną się powszechne to pewnie pojawią się falowniki bądź jakieś automatyki przełączające falownik na off-a do adowania magazynu czy jeszcze co innego.

Inna kwestia, na ile takie krótkotrwałe wyłączenia mogłyby wpływać na kompleksowe roczne rozliczenia - bo może w sposób mało istotny, jeśli byłyby sporadyczne i krótkotrwałe. Może ktoś ma zorientowanie, jak to jest w zachodniej Europie, która w końcu trochę nas wyprzedza, w tym i w cenach godzinowych.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wysokiego zużycia energii w domu o powierzchni 100m2, gdzie głównymi odbiornikami są bojler elektryczny oraz komputery. Użytkownik zauważył wzrost rachunków za prąd z 500-700 zł do 1263-1600 zł miesięcznie. Uczestnicy forum sugerują różne rozwiązania, takie jak instalacja paneli fotowoltaicznych, zmiana taryfy na nocną, zastosowanie kolektorów słonecznych do podgrzewania wody, a także wymianę bojlera na przepływowy ogrzewacz wody. Wskazano również na korzyści z zastosowania mikroinwerterów oraz systemów hybrydowych, które mogą zwiększyć efektywność energetyczną. Dyskusja dotyczy także kwestii ekonomicznych związanych z inwestycjami w energię odnawialną oraz zależności od dostawców energii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA