Wiem że temat na forum był już poruszany wiele razy ale nie mogę znaleść odpowiedzi która pozwoli rozwiązać moje wątpliwości.
W związku z C19 przeprowadziliśmy się do letniego domku i zastanawiam się czy rachunki jakie dostajemy za prąd nie są za wysokie
Do tej pory spędzaliśmy tu tylko weekendy i rachunki były na tyle niewielkie ze nie zwracałem na to uwagi a teraz w 2 osoby w malym domku 36m2 zużywamy 1200 kWh miesiecznie !
W domku wszystko jest na prąd więc zastanawiam się czy rachunek 900 pln za miesiąc czyli 30 pln dziennie to dużo czy mało ?
Poniżej sporządziłem poglądową listę urządzeń wraz z dobowym czasem użytkowania.
- pompa wody hydroforowa zwykłe domowe użytkowanie wody plus podlewanie ogrodu 60 min dziennie
- pralka 3 razy w tygodniu po 90 min
- lodowka 24 h
- piekarnik 1h dziennie
- plyta indukcyjna 1h dziennie
- zmywarka 1 razy w ciągu dnia
- ekspress do kawy plus czajnik kilka razy dziennie
- odkurzacz dwa trzy razy w tygodniu
- bojler 24h 60 litrów
- pompa basenowa - 24h
- basenowa pompa ciepla 10h
- dwa laptopy
- kilka zarówek głównie w nocy
- system alarmowy 24h
- radio 6h
- wiatrak 20 min
- rzutnik plus glośnik 2h
- ladowarki do telefonów 6h
- router do netu 24h
Jeżeli po wstępnej analizie pobór będzie za duży jak zabrać się do sprawdzania tematu ?
Kupić miernik energi elektrycznej i spróbować sprawdzić każde urządzenie
choć widzę problem w przypadku urządzen kuchennych które sa podłączone za kuchnią i nie mam do nich dostępu
Czy może jakiś systemowy miernik energi jak MEW-01 Zamel lub OneMeter i po kolei sprawdzać pobór ?
Domek mamy pod lasem 250 metrów od licznika energii a może są jakieś straty na kablu który biegnie w ziemi ?
Czy może zwrócić się na początek za sprawdzenie prawidłowości odczytu do ENERGI.
Za wszyskie konstruktywne odpowiedzi z góry bardzo dziekuję,
Pozdraiwam
Tomasz
W związku z C19 przeprowadziliśmy się do letniego domku i zastanawiam się czy rachunki jakie dostajemy za prąd nie są za wysokie

Do tej pory spędzaliśmy tu tylko weekendy i rachunki były na tyle niewielkie ze nie zwracałem na to uwagi a teraz w 2 osoby w malym domku 36m2 zużywamy 1200 kWh miesiecznie !
W domku wszystko jest na prąd więc zastanawiam się czy rachunek 900 pln za miesiąc czyli 30 pln dziennie to dużo czy mało ?
Poniżej sporządziłem poglądową listę urządzeń wraz z dobowym czasem użytkowania.
- pompa wody hydroforowa zwykłe domowe użytkowanie wody plus podlewanie ogrodu 60 min dziennie
- pralka 3 razy w tygodniu po 90 min
- lodowka 24 h
- piekarnik 1h dziennie
- plyta indukcyjna 1h dziennie
- zmywarka 1 razy w ciągu dnia
- ekspress do kawy plus czajnik kilka razy dziennie
- odkurzacz dwa trzy razy w tygodniu
- bojler 24h 60 litrów
- pompa basenowa - 24h
- basenowa pompa ciepla 10h
- dwa laptopy
- kilka zarówek głównie w nocy
- system alarmowy 24h
- radio 6h
- wiatrak 20 min
- rzutnik plus glośnik 2h
- ladowarki do telefonów 6h
- router do netu 24h
Jeżeli po wstępnej analizie pobór będzie za duży jak zabrać się do sprawdzania tematu ?
Kupić miernik energi elektrycznej i spróbować sprawdzić każde urządzenie

Czy może jakiś systemowy miernik energi jak MEW-01 Zamel lub OneMeter i po kolei sprawdzać pobór ?
Domek mamy pod lasem 250 metrów od licznika energii a może są jakieś straty na kablu który biegnie w ziemi ?
Czy może zwrócić się na początek za sprawdzenie prawidłowości odczytu do ENERGI.
Za wszyskie konstruktywne odpowiedzi z góry bardzo dziekuję,
Pozdraiwam
Tomasz