logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic KX-TCD210 - krótki czas pracy na baterii, problem z wskaźnikiem naładowania

szmit 29 Lis 2005 18:02 4804 6
  • #1 2037910
    szmit
    Poziom 2  
    Witam.
    Czy ktos z Was posiada moze ten model telefonu bezprzewodowego
    (http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=2595)? Kupilem go jakis czas temu (z miesiac) i mam wrazenie ze cos jest nie tak: w instrukcji jest napisane, ze wytrzymuje 20h rozmow lub 170h czuwania. Moj tel. (z 2 akumulatorkami AAA 750mAh, ktore byly w zestawie), wytrzymuje cos miedzy 2 a 3 dni - podczas gdy rozmawia sie z niego jakies max. 1-2h dziennie (mam DWiW w Tepsie :-) ). Jednak np. ostatnio zdjalem go z ladowarki rano, a wieczorem juz byl rozladowany, mimo, ze praktycznie sie z niego nie dzwonilo. Drazni mnie to, bo wczesniej uzywalem Siemensa C100 i wytrzymywal jakies 3-4 dni przy podobnym wykorzystywaniu, a przy tym mial mniejsze akumulatorki - 700mAh.

A z innej beczki: ten moj Panasonic, chyba ma tez jakas wade wskaznika naladowania (?). Jak tel jest naladowany, wskaznik jest pelny (3/3) i taki stan wskazuje przez prawie caly cykl rozladowywania sie akumulatorkow. Jak sa one juz prawie rozladowane, pokazuje 2/3 kreski. Doslownie kilka minut pozniej (w czasie rozmowy) wskazuje 1/3 kreski, no i chwile potem, ze bateria jest pusta... Oczywiscie sprawdzalem tez z ciekawosci miernikiem stan napiecia tych akumulatorkow gdy telefon wskazywal rozladowanie i moim zdaniem tel blednie je wskazuje.
    Wiem, ze kazdy telefon moze miec ustawiony pewien poziom napiecia, przy ktorym ma pokazywac rozladowanie i w zaleznosci od tela moze sie ten poziom roznic - ale "niby rozladowane" akumulatorki z tego Panasonika wlozylem do wymienionego wczesniej Siemensa, no i na nim stan baterii byl 1/3 kreski - czyli jeszcze kilkadziesiat minut albo pare godzin rozmowy w tym telefonie na tych samych akumulatorkach...

Jesli ktos mial okazje uzywac tego Panasonica, bede bardzo wdzieczny za
    informacje na jego temat - czy zachowuje sie podobnie jak moj. Po prostu nie wiem, czy trafilem na wadliwy model, czy moze to akurat normalne. Przeciez dziwne, zeby w ciagu kilku godzin sie rozladowywal bedac nieuzywany (z 2 razy sie mi tak zdazylo). Sorki za przydlugiego posta :).
    Oczywiscie dzieki z gory za wszelkie maile :).
  • #2 2038791
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1232
    Spróbuj z innymi egzemplarzami akumulatorów. To produkcja masowa. Niestety akumulatory nie są objęte gwarancją ale i rzadko bywają uszkodzone jako nowe.

Zrób też cos takiego:
    Naładuj przez noc, rano włącz słuchawkę tak jakbyś miał z niej rozmawiać (aparat odłączony od sieci tel.). Niech tak popracuje kilkanaście godzin.
    Potem znów naładuj i rozładuj ponownie.
    To dobry trening. Zwykle pomaga.
  • #3 2054671
    Heavyman
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ja akurat niedawno kupiłem ten sam model. Nie zauważyłem jeszcze żadnych problemów, jednak pierwsze ładowanie trwało kilkanaście godzin. To bardzo ważne dla akumulatora, żeby go na początku sformatować odpowiednio. W tym właśnie upatrywałbym przyczyny, a jeśli ładowałeś je na początku długo... to chyba faktycznie wadliwy egzemplarz.
  • #4 2563442
    cryped
    Poziom 11  
    Witam
    Czy ktos mial tez ten problem i rozwiazal go w jakis sposob bo ostatnio kupilem taki sam model i zachowuje sie w ten sam sposob, czasem trzyma 2 - 3 dni a czasem zdjejme go rano z ladowarki i wieczorem jest rozladowany (tak juz pare razy). Prosze o jakies rady bo nie wiem czy isc z nim do serwisu czy to u niego norma.
    Pozdrawiam
  • #5 2567606
    pol_s
    Poziom 25  
    Ocena: 34
    Ja kupiłem go jakieś 8 m-cy temu i jest ok.
    Użytkuję go na zasadzie - ładowanie następnie użytkowanie ( około 5 dni) a dopiero po rozładowaniu następne ładowanie. Słuchawka przez cały czas leży sobie poza bazą. Te 5 dni to też nie zawsze - wszystko zależy od ilości rozmów , ale nie zdażyło się aby działała krócej niż 3dni. Spróbuj za radą WP ponownego formatowania , może pomoże.

Pozdrawiam
  • #6 2567799
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    w pełni popieram w. p. tylko poprawne uformowanie akumulatora może pomóc. Co zreszta powinno sie uczynić po zalupie. ieżali to nie pomoże tz akumulatory aut.
  • #7 2704203
    McGod
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Potwierdzam co napisano wyżej, jakość konkretnych egzemplarzy akumulatorków decyduje o czasie czuwania słuchawki.
    Ja do nowego KX-TCD200 zamiast nowych firmowych Panasoniców włożyłem krótko używane GP 750mAh. Czas czuwania wynosił wówczas tylko około 3-4 doby. Po założeniu oryginalnych Panasoniców czas wydłużył się aż do 7-8 dób.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy modelu Panasonic KX-TCD210 zgłaszają problemy z krótkim czasem pracy na baterii, który jest znacznie krótszy niż deklarowane 20 godzin rozmów lub 170 godzin czuwania. Często telefon rozładowuje się nawet przy minimalnym użytkowaniu. Wskazuje się, że przyczyną mogą być akumulatory AAA 750mAh dołączone do zestawu, które mogą mieć różną jakość i wpływać na czas pracy urządzenia. Zalecane jest prawidłowe formatowanie akumulatorów poprzez pełne naładowanie i rozładowanie ich kilka razy, co może poprawić ich wydajność. W niektórych przypadkach wymiana na oryginalne, wysokiej jakości akumulatory Panasonic znacząco wydłuża czas czuwania, nawet do 7-8 dni. Dodatkowo, użytkownicy zauważyli, że wskaźnik naładowania baterii w telefonie nie działa prawidłowo – przez większość czasu pokazuje pełny poziom, a dopiero przy prawie rozładowanych akumulatorach wskazuje spadek. Problem ten może być wadą wskaźnika lub oprogramowania telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA