logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy schemat wzmacniacza TDA 7294 i zasilacza jest poprawny?

GrzMiL 11 Kwi 2003 11:48 2426 6
REKLAMA
  • #1 184274
    GrzMiL
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Od dawna przymierzam sie do zrobienia wzmacniacza na TDA 7294
    i chcialbym w ta sobote lub niedziele zaczac to robic (zrobic).
    Zrobilem dwa schematy (zasilacza i wzmacniacza) i zamiescilem na
    http://www.grzmil.prv.pl/audio.html
    Czy moglibyscie zobaczyc na dwa pierwsze obrazki na tej stronie
    i zobaczyc czy wszystko z nimi w porzadku?

Odnosnie zasilacza
    1. Diody do mostka na 25 amper starcza ?
    2. Jakie napiecia kondensatorow C3-C10 i jaki rodzaj C6 i C10

Odnosnie wzmacniacza
    2. Czy napiecia i rodzaje kondensatorow sa OK ?
    4. Na ile amper diody ?

Czy uzycie jednego zassilacza do dwuch koncowek mocy(tak to sie chyba zwie)
    grozi pogorszeniem jakosci czy nie?

Bede wdzieczny za wszelka pomoc i z gory dziekuje

P.S.
    Opieralem sie na stronie
    http://home.elka.pw.edu.pl/~mgalach/audio/audio.html
    i pomocy Szymona ktoremu bardzo dziekuje za poswiecony czas.
    P.P.S
    Posta umiescilem tez na Akustyka i jesli tutaj jest to przestepstwem to
    odrazu przepraszam
  • REKLAMA
  • #2 184351
    abrat
    Poziom 12  
    Sciagnij sobie aplikacje tego TDA i porownaj ze schematem a bedziesz wiedzial czy wszystko OK.

Zasilacz
    1. jak nie bedziesz pilowal wzmacniacza to mysle ze spokojnie
    2. jezeli napiecia z transformatora sa podane dobrze to wystarcza na 50V (dla pewnosci 63 V)

Wzmacniacz
    1. Z tych diod to bym w ogole zrezygnowal. Ze schematu wynika, ze sa to diody zabezpieczajace przed nieprawidlowa polaryzacja ukladu TDA. Jak polaczysz dobrze zasilanie to sa zbyteczne.
    2. zastosuj wszystkie kondzioly na 63 V (albo 100V) i po problemie

Uzywanie jednego zasilacza do dwoch koncowek mocy wiaze sie z tym, ze musi byc to BARDZO mocny zasilacz (suma poboru mocy przez obie koncowki). Nie sadze jednak zeby to byl dobry pomysl. Jest jeszcze kwestia wzajemnego wplywu koncowek przy wspolnym zasilaniu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 184385
    Piotrek Cieśliński
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Zdaje sie że niezbyt Ci wyszedł układ opóżnionego załączania. Ja bym zwarł n. 9 i 10, od nich kondensator do masy i rezystor do plusa. Tak jak masz teraz na tym schemacie to albo możesz sobie wybierać tym przełacznikiem mute albo stand by ale nie możesz włączyć wzmachola! poza tym te diody d1 są niepotrzebne, zewrzyj 13 i 7 oraz 15 i 8.
    Nawet gdyby były konieczne to nie takie duże bo 7 i 8 to zasilanie stopnia sterującego, tak było na schemacie blokowym kostki. Aha poza tym wydaje mi sie że w zasilaczu wystarczą te 2*10 000 uF i 100n na szyne, a poza tym czy widziałeś kiedyś kondensator ceramiczny 470uF bo ja nie :) Odnośnie bootstrapu to ja mam w swoim wzmacniaczu 22uF/63V włączony plusem do nóżki 6 minusem do wyjścia. Zresztą jak radził Kolega zajrzyj na note aplikacyjną. Ja mam wzmacniacz zrobiony według niej i jestem bardzo zadowolony :) http://www.nedis.com/datasheets/datasemi/TDA/TDA7294.pdf
  • REKLAMA
  • #4 184463
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1331
    całkiem dobra aplikacja tda 7294 jest w kicie AVT-290 . płytka kosztuje parę złoty... w swojej konstrukcji zmieniełem tylko pojemności kondensatorów filtrujących na trochę większe mające mały opór wewnętrzny... zasilanie to trafo 2x24V 250VA, mostki 6A, przdwzmacniacz na bazie aplikacji technicsa...
    Załączniki:
    • Czy schemat wzmacniacza TDA 7294 i zasilacza jest poprawny? Im000254.jpg (176.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy schemat wzmacniacza TDA 7294 i zasilacza jest poprawny? Im000250.jpg (16.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 184541
    GrzMiL
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Piotrek Cieśliński napisał:
    Zdaje sie że niezbyt Ci wyszedł układ opóżnionego załączania.
    ............
    , a poza tym czy widziałeś kiedyś kondensator ceramiczny 470uF bo ja nie :) com/datasheets/datasemi/TDA/TDA7294.pdf

Czy teraz dobrze i jaki kondensator dobrej jakosci jesli nie ceramiczny ?
  • #7 184582
    Piotrek Cieśliński
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Mówie ci nie rób 2 razy tego samego, zewrzyj bezpośrednio nóżke 9i 10, od tego zwarcia daj kondziora na mase i rezystor przez wyłącznik do plusa. Pozatym tam wystarczy tylko jeden 10uF, czyli C6 ten C7 jest niepotrzebny, Jeszcze jedno tam przy nóżce 2 gdzie od niej dałeś rezystor 680 ohm na mase to miedzy tym rezystorem a masą u mnie mam i chyba tak powinien być kondensator 22uF włączony minusem oczywiście do masy. Odnośnie kondensatorów ceramicznych to są to chyba najgorsze pod względem tolerancji (no może wyprzedzają je elektrolity) kondensatory, a poza tym mają wartości tylko od kilku pF do 100nF, natomiast 470 mikro ceramicznych NIE MA!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawności schematów wzmacniacza i zasilacza opartego na układzie TDA7294. Zaleca się porównanie schematu z aplikacją producenta TDA7294, dostępną w notach katalogowych, aby zweryfikować poprawność. W zasilaczu diody mostka 25A są wystarczające, jednak kondensatory filtrujące powinny mieć napięcie znamionowe co najmniej 63V lub 100V dla bezpieczeństwa. Kondensatory ceramiczne o dużej pojemności (np. 470µF) nie istnieją, dlatego do filtracji stosuje się elektrolityczne o odpowiednich parametrach. W układzie wzmacniacza diody zabezpieczające przed odwrotną polaryzacją są zbędne, jeśli zasilanie jest poprawne. Zaleca się zastosowanie kondensatorów o napięciu 63V lub wyższym. Układ opóźnionego załączania wymaga modyfikacji: zwarcia nóżek 9 i 10, kondensatora do masy oraz rezystora do plusa, co umożliwia prawidłowe włączanie wzmacniacza. Wspólne zasilanie dwóch końcówek mocy wymaga bardzo mocnego zasilacza i może powodować wzajemne zakłócenia. Wzmacniacz według aplikacji producenta i popularnego kitu AVT-290 działa poprawnie, z możliwością modyfikacji pojemności kondensatorów filtrujących na większe o niskim ESR. Kondensatory ceramiczne mają ograniczone wartości pojemności i gorszą tolerancję, dlatego do filtracji stosuje się elektrolityczne. Bootstrap w układzie powinien mieć pojemność około 22µF/63V, podłączony między nóżką 6 a wyjściem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA