logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poprawa jakości Internetu w bloku - modem zewnętrzny

Bartek08_12 12 Gru 2023 12:22 1257 22
  • #1 20857802
    Bartek08_12
    Poziom 8  

Witam.
    Ojciec, który mieszka w bloku z wielkiej płyty, ma Internet mobilny z Plusa. W abonamencie dostał jakiś standardowy modem + router. Nie pamiętam teraz dokładnie nazwy, ale był to sprzed zdecydowanie z niskiej półki.
    Router stoi w jednym pokoju, komputer z którego korzysta na codzień stoi w innym (sygnał musi przejść przez 2-3 ściany zbrojone).
    Według mapy Plusa, w miejscu gdzie mieszka, sygnał powinien być dobry, jednak co tam jestem, to mogę powiedzieć tyle, że Internet na komputerze działa tragicznie (komputer łączy się za pomocą wifi bez kabla), tzn. bardzo mała prędkość oraz bardzo długi czas otwierania się każdej strony.
    Chciałem mu na święta kupić coś lepszego, żeby można było normalnie korzystać z Internetu.
    Co polecacie kupić, żeby w ww. ustawieniu Internet działał dobrze?
    1. Modem zewnętrzny + router + karta sieciowa z anteną.
    2. Router + antena zewnętrzna + karta sieciowa z anteną.
    3. Jakaś wasza propozycja.
    Budżet: około 1500-2000 zł.
  • #2 20857873
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 826
    Najpierw trzeba sprawdzić obie sieci - LTE i Wi-Fi
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3376951.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    i pokazać wyniki. Prawdopodobnie w obu sieciach są problemy, a Wi-Fi na pewno, skoro to blok i jeszcze zbrojone ściany. Ale może choć LTE w miarę dobre. A jak to działa, gdy router i komputer są blisko siebie? Skoro to router mobilny, to chyba nie ma problemu, żeby go dać obok komputera.
    Jaka lokalizacja?
  • Pomocny post
    #4 20858442
    jprzedworski
    A testy?
  • #5 20858485
    Bartek08_12
    Poziom 8  
    Dziękuje za pomoc
    Zrobię jak będę u ojca , za 2-3 dni i od razu wrzucę tutaj wyniki
  • Pomocny post
    #6 20858525
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5735
    A skąd w ogóle pomysł aby tam korzystać z LTE Plusa, jaki to dokładnie sprzęt ale to ma i tak niewielkie znaczenie,BTS Plusa na Liceum na LTE to dno i metr mułu czyli LTE1800+900 ale i tak liczy się to pierwsze na 20MHz. To jedna kwestia, druga to sieć WiFi w domu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20858701
    Bartek08_12
    Poziom 8  
    hhehe pomysł pochodzi z głowy mojego ojca i wyprzedzam następne pytania albo sugestie. Nie , nie da się go przekonać żeby to zmienił bo jest fanem Polsatu a jak ma pakiet Plus + Cyfrowy Polsat to ma trochę taniej ............
  • #8 20858725
    matek451
    Poziom 43  
    To wyjaśnia wszystko, tanio to korzystam ja ,czyli 460GB/m-c za 15 zł bez umowy i takie prędkości https://www.speedtest.net/my-result/a/7710526380
    , Ale to PLAY w agregacji 4 pasm LTE a nie LTE1800 z BTS-a nędzy Plusa, fani Zygmunta to świata poza CP nie widzą, głupie i kłamliwe reklamy w POLSACIE piorąim od lat mózgi, Plus ma rację bytu tylko na 5G2600 pod warunkiem ze ma sięjego zasieg i CPE 5G do niego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20863037
    Bartek08_12
    Poziom 8  
    Witam
    Testy przedstawiają się następująco
    Pierwszy screen wifi na komputerze o którym mowa powyżej
    Drugi Screen predkosc pobieranie na komputerze
    Trzeci screen stan LTE przy ruterze

Zrzut ekranu przedstawiający panel Acrylic Wi-Fi Home z informacjami o dostępnych sieciach Wi-Fi, ich jakości sygnału i innych parametrach.
    Zrzut ekranu wyników testu prędkości internetu ze strony speedtest.pl
    Parametry sieci LTE wyświetlane na ekranie smartfona.
  • #10 20863110
    matek451
    Poziom 43  
    Dramat czyli LTE900 jako pasmo podstawowe w agregacji z LTE1800z 2 sektora na BTS-e na terenie Liceum nr.5, parametry sygnału na telefonie na LTE900 bardzo słabea na LTE zasięg szczatkowy, widać po sąsiadach ze jesteś pomiędzy sektorami 1 i 2 ale to i tak bez znaczenia.PLUS na LTE tak działa w wielu lokalizacjach gdzie brak LTE2600, To na LTE operator dla masochistów których najwiecej jest wsród fanów POLSATU i Zygmunta, goli ich aż miło.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20863370
    jprzedworski
    Czyli obie rzeczy cieniutko. Która jest twoja sieć Wi-Fi? Poziomy sygnałów wszystkich sieci beznadziejny, więc i twojej też. Ale podaj nazwę. Uniwersum?
    Bartek08_12 napisał:
    sygnał musi przejść przez 2-3 ściany zbrojone

Czyli i LTE i Wi-Fi do zmiany. No to tak i działa.
  • #12 20863607
    Bartek08_12
    Poziom 8  

Tak, sieć to Uniwersum oraz Uniwersum _RPT (repeater WiFi), tylko nie jestem pewny, której aktualnie używał.
    Dodam jeszcze tylko wykres analizy LTE z balkonu, wydaje mi się, że jest trochę lepszy.
    Oraz router, który aktualnie używa.
    Co by trzeba kupić/zmienić, żeby poprawić ten internet, nie popadając w jakieś gigantyczne koszty?
    Router D-Link DWR-116 z widocznymi etykietami i informacjami technicznymi. Router Plus z dwoma antenami i podłączonym modemem USB. Zrzut ekranu aplikacji pokazujący parametry sieci LTE-A Plus 4G.
  • #13 20863636
    matek451
    Poziom 43  
    To nie jest sprzet tylko elektrosmieci sprzed 10lat, kiepski router i modem USB E3373,widać ze czas u was się zatrzymał ale klienci PLUSA w większości korzystają z muzealnych zabytków, do PLUSA u ciebie nawet to wystarczy bo jest i tak tylko jedno pasmo uzywalne na BTS-ie czyli LTE1800, LTE900 się nie liczy bo ma 5MHz szerokości.
    Inwestowanie na LTE PLUSA mija się z celem, na balkonie parametry sygnału LTE1800 są poprawne wiec wystaw ten łom na balkon i tyle, moze będzie szybciej bo tam jest zasięg na LTE1800. Ewentualnie zakup do E3372 anteny zewnetrznej kierunkowej ale watpię aby rodzic wyraził na to zgodę, wyznawcy Zygmunta są niereformowalni. W Plusie tylko 6G2600 daje jakieś szanse na normalny internet ale to nowy abonament lub przedłuzenie obecnego na nowych warunkach i zmiana sprzetu na ten z 5G, kosty pewnie wyższe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 20863652
    jprzedworski
    Bartek08_12 napisał:
    sieć to Uniwersum oraz Uniwersum _RPT (repeater WiFi)
    O repeaterze nie napisałeś wcześniej! Podaje się konfigurację na początku!! Oba sygnały beznadziejne -80 dBm. Pomijając fakt, że repeater z natury spowalnia, to gdzie on stoi, skoro ma sygnał gorszy niż router?? Koło niego?
  • #15 20863733
    Bartek08_12
    Poziom 8  
    Tak racja , nie pisałem , bo dopiero wczoraj sobie o nim przypomniałem jak tam byłem.
    Repeater stoi moze 1-2m od routera w tym samym pokoju i nie wiem czy coś daje.

Dodano po 14 [minuty]:

Czy więc zatem , kupienie :
    1. Anteny kierunkowej : https://allegro.pl/kategoria/anteny-helikalne-i-yagi-77959
    2. Karty sieciowej do komputera : https://www.x-kom.pl/p/1109860-karta-sieciowa...archer-tx20u-plus-1800mb-s-a-b-g-n-ac-ax.html
    3. Wymiana Anten w Polsatowskim routerze na lepsze : https://allegro.pl/oferta/antena-dual-lte4g-h...-b535-3-pro-9857090304?fromVariant=7669928296
    Czy takie zmiany powinny przeynieść jakiś efekt?
  • #16 20863771
    matek451
    Poziom 43  
    Ogólnie to niezła graciarnia ,pewnie Plus działał wolno to ojciec kupił repeater, on nic nie daje ale to tez norma w domach uzytkowników mobilnego i nie tylko. Ludzie czytają w necie porady zwykłych głupców, z reguły opłacane przez producentów szajsu i brną w te pseudo rozwiązania. Dla mnie to wszystko co masz to elektrosmietnik a dlaczego napisałem, PLUS na LTE u ciebie to nędza, zmiana operatora lub testy PLUSA NA 5g2600 i przejście na tą technologię.
    Widać jednak ze ty nic nie zrozumiałeśbo pomysły masz tragiczne a linki do kolejnych elektrosmieci do niczego ci niepotrzebnych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 20863784
    Bartek08_12
    Poziom 8  
    Tragiczne pomysły? Może tak dlatego się pytam tutaj, O antenie kierunkowej Ty napisałeś pare postów wyżej wiec obydwaj mamy tragiczne pomysły.
    W dodatku wydaje mi się ze Ty nie zrozumiałeś problemu który tu opisuje. Chciałem wiedzieć czy można niewielkim kosztem poprawić jakoś internetu w domu. Ty natomiast piszesz o wymianie całe sprzetu w domu i wymianie go nowy za pare tys. zł.
    Pomysł pewnie dobry z technicznego punktu ale nie w sytuacji którą tutaj opisuje
  • Pomocny post
    #18 20863909
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1328
    Bartek08_12 napisał:
    ... Chciałem wiedzieć czy można niewielkim kosztem poprawić jakoś internetu w domu.

Reapeter pracuje jako reapeter (zapięty do routera po Wifi) czy jako AP (zapięty do routera po skrętce) ?

Dociągnij skrętkę od głównego routera do pokoju gdzie jest komputer. Jeśli możesz podłącz do tej skrętki komputer, jeśli nie możesz to podłącz ten reapeter do skrętki. To poniekąd rozwiąże problem wifi.

LTE musisz wymienić najlepiej wraz z operatorem. Na razie nie wiadomo na co. Jeśli nie wymienisz to jedyne co możesz zrobić to router LTE zamknąć w hermetycznej puszce na balkonie gdzie jest lepszy zasięg oczywiście wspomnianą wyżej skrętkę dociągnąć do routera na balkonie. W najgorszym przypadku router na parapecie bo chodzi o poprawę sygnału LTE. To chyba wszystko co można zrobić w kwestii LTE nie ponosząc dodatkowych kosztów i nie zmieniając operatora.

Powodzenia.

[edyta]

Bartek08_12 napisał:
    i wymianie go nowy za pare tys. zł.

Nie za tyle. Można wymienić na jakiś używany za 200-300 zł, który pozwoli odebrać lepszy sygnał z balkonu. Ja bym tak nie robił tylko zmienił operatora ale skoro nie chcesz / nie możesz to trzeba zadbać przynajmniej o polepszenie sygnału ale moim zdaniem efekt będzie mizerny choć zawsze jakiś.
  • Pomocny post
    #19 20864038
    jprzedworski
    Bartek08_12 napisał:
    Repeater stoi moze 1-2m od routera w tym samym pokoju i nie wiem czy coś daje.
    To ja wiem, że to NIC nie daje. Wyobraź sobie, że twoich dwóch chce rozmawiać z większej odległości i proszą cię, żebyś im rozmowę przekazywał. Jeśli stoisz przy A, nie słyszysz B i odwrotnie. Musisz stać gdzieś w środku, żeby słyszeć obu.
    Repeater przenieś do pokoju między tymi zbrojonymi ścianami. Cudu nie będzie, ale powinno być trochę lepiej. Repeater ma wiele wad. Zwalnia transmisję, jest większa wrażliwość na zakłocenia, mniejsza stabilność itd. Ale jak się nie ma co się lubi ...
    Ale jeszcze lepiej:
    Erbit napisał:
    Dociągnij skrętkę od głównego routera do pokoju gdzie jest komputer. Jeśli możesz podłącz do tej skrętki komputer, jeśli nie możesz to podłącz ten reapeter do skrętki. To poniekąd rozwiąże problem wifi.
  • Pomocny post
    #20 20864264
    matek451
    Poziom 43  
    Niektórym nie idzie pomóc, mają moje porady i osobę głęboko w poważaniu, na dodatek nie rozumieją nic co się do nich pisze. Antena zew. antenie nie równa, ja elektrosmieci z linków nie polecałem, tak samo nie pisałem o sprzęcie za grube tysiące.
    Wręcz przeciwnie, napisałem ze do syfu z PLUSA szkoda wydatków, pudrowanie tego syfu najlepiej wykonać wystawiając ten zestaw na balkon.
    I tak a propos to łaczność LTE zapewnia nie ten DWR116 tylko modem USB E3372 sprzed 10 lat wpięty do tego słabego routera, router tworzy tylko sieć lokalną a wbudowany w niego AP sieć WiFi.
    Repeater nic nie poprawi bo problem jest w operatorze i połaczeniu w domu na LTE900.
    Autor zarzuca mi ze ja nic nie rozumiem, zadziwjający brak szacunku.
    Zapewniam go ze ja doskonale wszystko rozumiem a internet mobilny nie ma dla mnie żadnych tajemnic, nie moją wina jest ze jego rodzic wybrał PLUSA 10 lat temu i zabytkowy sprzęt do niego.
    Mogłeś się czegoś nauczyć ale jak widać niedaleko pada jabłko od jabłoni. Życzę kolejnych, owocnych 10 lat korzystania z LTE PLUSA na tym zestawie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 20869299
    elektronik123456789
    Poziom 22  
    Ocena: 158
    Bartek08_12 napisał:
    Witam.Ojciec, który mieszka w bloku z wielkiej płyty, ma Internet mobilny z Plusa.

Bardzo słaby pomysł, aby korzystać tam z jakiegokolwiek internetu mobilnego ;)

Bartek08_12 napisał:
    https://maps.app.goo.gl/vZyCBDsMAHwL7bSx8

Czyli Orzepowicka 22B w Rybniku
    Bartek08_12 napisał:
    bardzo mała prędkość oraz bardzo długi czas otwierania się każdej strony.

A prędkości od 300 do 1000Mb/s są na wyciągnięcie ręki ;)

matek451 napisał:
    A skąd w ogóle pomysł aby tam korzystać z LTE Plusa,

Popieram! Tam są dostępne dwie niezależne sieci światłowodowe Orange i Netii, sieć HFC Vectry i sieć LAN LEON.
    https://internet.gov.pl/map/?center=2061643.9269596012%3B6463804.569009157&zoom=20

Bartek08_12 napisał:
    Budżet: około 1500-2000 zł.

To starczy na kilka lat opłaty za abonament a sprzęt dostarczy operator. Najlepiej zapytać w Plusie o migrację tej telewizji i internetu na opcję FTTH z IPTV po sieci optycznej Netii. Może cenowo wyjść całkiem podobnie a skok jakości będzie niesamowity :)
  • #22 20869459
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2026
    elektronik123456789 napisał:
    po sieci optycznej Netii.
    Sugeruję Oragne, skoro jest dostępny. Warto sprawdzić, kto jest właścicielem Netii i czy to nam gwarantuje najlepszy, najwydajniejszy i najbezpieczniejszy sprzęt w sieci operatora.
  • #23 20869476
    elektronik123456789
    Poziom 22  
    Ocena: 158
    freebsd napisał:
    Warto sprawdzić, kto jest właścicielem Netii i czy to nam gwarantuje najlepszy, najwydajniejszy i najbezpieczniejszy sprzęt w sieci operatora.

Właścicielem jest Grupa Polsatu, a co do sprzętu Orange/Netia w szkielecie opiera się na Huawei. Modemy klientów w Orange to Sagemcom, w Netii Huawei.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na poprawę jakości Internetu mobilnego w bloku, gdzie sygnał LTE z Plusa jest słaby, a router i modem są przestarzałe. Wskazano na problemy z sygnałem Wi-Fi, który musi przechodzić przez zbrojone ściany. Użytkownik rozważa zakup nowego sprzętu, takiego jak modem zewnętrzny, router, karta sieciowa z anteną lub antena zewnętrzna. W dyskusji podano różne sugestie, w tym przeniesienie routera na balkon dla lepszego sygnału LTE, wymianę anteny oraz użycie karty sieciowej TP-Link. Zasugerowano również rozważenie zmiany operatora na Orange lub Netię, które oferują lepsze prędkości i stabilność połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA