logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[FL_M99_V3/BK7231N] Typowy moduł przekaźnika LXU402 za 30 zł, sterowany przez WiFi

p.kaczmarek2 28 Gru 2023 08:44 3285 1

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• LXU402 to typowy moduł przekaźnika WiFi/Bluetooth z BK7231N, wyglądający jak klon Sonoff i przeznaczony do odblokowania z Tuya na OpenBeken.
  • W środku siedzi PCB FL-S63-V1.0 z przekaźnikiem Y3F-105DM, bezpiecznikiem, warystorem oraz zasilaczem BP2525 i AMS1117-3.3V; przekaźnik rozłącza tylko jedną żyłę.
  • Wgrywanie odbywa się po wylutowaniu modułu i podłączeniu 3.3V, GND, RX oraz TX; urządzenie kosztowało około 30 zł.
  • Po cyklu power off/on flasher poprawnie wgrał OpenBeken, a Tuya odczytała konfigurację jako CB2S z pinami P23, P7, P8 i P6.
  • Zasilacz jest nieizolowany i słabej jakości, więc warto włączyć w OBK PowerSave 1, by oszczędzić kondensator na wyjściu przetwornicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
Słuchaj:
  • Moduł przekaźnika z obudową FL-S63-V1.0 na drewnianej powierzchni
    Zapraszam na krótką prezentację wnętrza oraz procesu zmiany firmware typowego modułu przekaźnika będącego poniekąd klonem Sonoff zbudowanym w oparciu o mikrokontroler WiFi+Bluetooth BK7231N.

Zakup LXU402
    Kilka sztuk tego przekaźnika podrzucił mi czytelnik, bym mu wgrał OpenBeken,
    Z tego co wiem, kupił je w polskim sklepie, ale nie ma już tej oferty. Nie jest to problem, gdyż jest wiele innych ofert z LXU402:
    Biały moduł przekaźnika LXU402 z etykietą ON/OFF i parametrami technicznymi.
    Zobaczmy zatem, jak wygląda ten produkt w praktyce:
    Opakowanie modułu przekaźnika LXU402 z informacjami o zasilaniu i certyfikatach. Pudełko przekaźnika LXU402 z opisem i kodem kreskowym Opakowanie modułu przekaźnika Smart Breaker
    Kropka przy WiFi+BT (a nie przy samym WiFi) świadczy o tym, że w środku raczej nie ma ESP8266, ale może być BK7231:
    Biały karton z oznaczeniem Wi-Fi i Bluetooth LE na drewnianym tle.
    Zawartość zestawu:
    Moduł przekaźnika Wi-Fi ON/OFF i elementy montażowe na stole
    Instrukcja:
    Instrukcja obsługi przekaźnika Smart Breaker na stole. Instrukcja obsługi modułu przekaźnika LXU402.
    Test z aplikacja Tuya pomijam, było to testowane wiele razy.

Wnętrze LXU402
    Zaglądamy do środka:
    Otwarty moduł przekaźnika LXU402 z widocznymi elementami elektronicznymi na płytce PCB.
    Nazwa PCB: FL-S63-V1.0
    Widać tu miejsce na układ radiowy, element w SOIC8 i rezonator. Przekaźnik Y3F-105DM:
    Zbliżenie na wnętrze modułu przekaźnika LXU402 z widoczną płytką PCB. Płyta PCB przekaźnika LXU402 z elementami elektronicznymi.
    Przynajmniej na wejściu jest bezpiecznik i warystor.
    Wnętrze modułu przekaźnika z oznaczeniem FL-S63-V1.0
    Całość zasilacza BP2525 (jak zwykle! Nieizolowany zasilacz, step down z siec) i AMS1117-3.3V:
    Widok zbliżeniowy komponentów elektronicznych na płytce drukowanej. Zbliżenie na wnętrze modułu przekaźnika z elementami elektronicznymi.
    Ścieżki prądowe są pogrubione (przekaźnik odcina tylko jedną żyłę):
    Widok dolnej strony płytki PCB z przekaźnika LXU402.

REKLAMA

Zmiana firmware LXU402
    Najprościej jest raczej wylutować moduł. Wystarczy topnik i plecionka. Oszczędza to nam problemów w stylu "akurat mamy przycisk z kondensatorem na TXD1 i on zakłóca programowanie":
    Płyta drukowana FL-S63-V1.0 z przylutowanymi kablami na drewnianym tle.
    Wylutowane:
    Płytka drukowana z oznaczeniami pinów, w tym 3.3V, GND, RX1, TX1. Zdjęcie modułu WiFi z mikrokontrolerem BK7231N. Zbliżenie na płytkę PCB FL_M99_V3 z układem BK7231.
    GPIO są podpisane - potrzebujemy 3.3V, GND, RX i TX.
    Wgrywamy wsad zgodnie z:
    https://github.com/openshwprojects/BK7231GUIFlashTool
    Najpierw pobieliłem pady:
    Moduł elektroniczny z podpisanymi pinami na niebieskiej płytce PCB.
    Potem przylutowałem kabelki:
    Moduł przekaźnika z przylutowanymi czterema przewodami na stole.
    Oto mój konwerter USB na UART i LDO 3.3V aby zasilić moduł WiFi:
    Prototyp płytki stykowej z kablami i modułem USB.
    Moduł PCB przekaźnika LXU402 z wylutowanym i przylutowanym układem.
    Płytka przekaźnika FL-S63-V1.0 z wlutowanymi przewodami układu WiFi.
    Po wykonaniu cyklu power off/on flasher poprawnie programuje ten moduł i wgrywa OpenBeken, wcześniej odczytawszy konfigurację Tuya:
    Kod: JSON
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Co ciekawe, moduł FL_M99_V3 jest widziany przeze Tuya jako CB2S.
    Opis słowny:

Device configuration, as extracted from Tuya: 
    - Button (channel 1) on P23
    - Pair/Toggle All Button on P7
    - WiFi LED on P8
    - Relay (channel 1) on P6
    Device seems to be using CB2S module, which is using BK7231N.
    And the Tuya section starts, as usual, at 2023424

Szablon OBK wygenerowany przez https://openbekeniot.github.io/webapp/templateImporter.html:
    Kod: JSON
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Po wgraniu OBK można np. wykonać parowanie z HA (Home Assistant Discovery) wedle poradnika na kanale YT Elektroda: https://www.youtube.com/@elektrodacom

Podsumowanie
    Proste i szybkie flashowanie. Chyba nawet prostsze niż w przypadku ESP, bo lutowałem tylko 4 kabelki a nie 5 a dodatkowo szablon GPIO mój BK7231 Easy Flasher sam wykrył, a w przypadku Tasmoty trzeba by było go pewnie zgadywać ręcznie, czyli albo testować piny po kolei albo prześledzić ściezki. W ten sposób kolejne urządzenie zostało uwolnione od chmury:
    PS: Ze względu na słabą jakość i wydajność zasilaczy w tego typu produktach polecam włączyć w OBK PowerSave 1, by nieco oszczędzić kondensator na wyjściu przetwornicy. Już kilka razy taki kondensator musiałem wymieniać ...

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14803 postów o ocenie 12966, pomógł 659 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 20883027
    marik_te
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    Jako ciekawostkę zdjęcia Sonoffa. Z zewnątrz obudowa identyczna, a w środku zupełnie inna budowa. A cena niemalże taka sama.
    Zdjęcie płytki elektronicznej Sonoff na czarnych spodniach, ukazującej różne komponenty. Zbliżenie płytki drukowanej Sonoff trzymanej w rękach.
Słuchaj:
REKLAMA