yogi84 napisał: Na starym nic się wychyla, bo jest uwalony, brak szybki i wskazówki, dlatego pomyślałem nad wymianą na inny. Na nowym tylko do 1 A się wychyla i nic poza tym, ale mam jeszcze inny prostownik, w którym mam amperomierz, który działa. Podmienię i się okaże...
Dodano po 46 [minuty]:
Wyjąłem drugi amperomierz z innego prostownika, działa tak samo po podłączeniu w miejsce tego zepsutego, wychyla się do 1 A, ale za to jak wstawię ten amperomierz pomiędzy akumulator a kabel z żabką z prostownika, to pokazuje 8 A ładowania i to na obu, więc nie wiem, jak to wytłumaczyć. Szukałem nawet takiego samego amperomierza, ale niestety nie ma, czy winą by tutaj była ilość tego grubego drutu miedzianego w amperomierzu, czy to jakiś ma wpływ na działanie dla tego typu prostownika?
Rozumiem, że biegunowość dla wszystkich mierników zachowujesz, bo jednak wtedy wychylałby się nieco w drugą stronę.
Jeżeli masz podłączony oryginalny tam, gdzie był, a między akumulator i żabkę podłączasz ten nowy biały miernik i on pokazuje 8 A, to znaczy, że prąd płynie. Zatem jak po takim teście zamienisz miejscami amperomierze to wynik powinien być identyczny! Cudów nie ma. Jak wynika ze schematu, to wtedy oba mierniki są podłączone szeregowo i obojętne jest, który pierwszy, a który drugi w szeregu.