logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tonsil ZG40C - brak magnesu, kondensatory, schemat zwrotnic

Bandit10 27 Sty 2024 18:49 1365 33
REKLAMA
  • #1 20932019
    Bandit10
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam, mam kilka pytań do znawców tematu, bo trochę coś wiem, ale to do mnie trafiło ostatnio i zaskoczyło mnie. Zdjęcia załączam, a teraz pytania:
    1. Czy ktoś spotkał się z takim kloszem bez magnesu? Kto i w jakim celu mógł to zrobić?
    2. Jakie kondensatory wstawić w zwrotnicach i jakiś schemat podpięcia? O czym brakuje na dole komuny, tam gdzie powinien być mostek?
    3. Może ma ktoś dwa brakujące głośniki do sprzedania?
    4. Czy takie cienkie kabelki to oryginalne w tych zwrotnicach?
    5. Jakieś pomysły na tanie, ale dobre regeneracje obudów?

To chyba tyle, chciałem zrobić jak najbardziej fabryczny zestaw.

Zdjęcie głośnika leżącego na podłodze, z widocznym brakiem magnesu.
    Rozłożona zwrotnica głośnikowa z przewodami i kondensatorami.
  • REKLAMA
  • #2 20932081
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    To membrana pasywna nie głośnik.
    W obudowie jest między innymi jeden bas i jedno takie coś właśnie.
  • #3 20932098
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1379
    Sam nie wiesz co kupiłeś😄. To Altusy z membraną bierną. Nie przejmuj się cienkimi kabelkami bo średnice przewodów w cewkach głośników są jeszcze mniejsze.
    Co poeta miał na myśli w p. drugim? Możesz to napisać jeszcze raz ale tak aby było wiadomo o jaki mostek chodzi?
    Jeżeli głośniki z magnesami też mają od spodu tekstylną siateczkę to masz farta bo te głośniki są na niezniszczalnym tekstylnym zawieszeniu, oczywiście w porównaniu z zawieszeniem gąbkowym.
    Daj zdjęcia paczek jak chcesz się czegoś dowiedzieć o ich regeneracji.
  • #4 20932136
    Bandit10
    Poziom 13  
    Chodzi mi o ten mostek ze zdjęcia no coś musi być do niego podpięte, puszki w stanie jak na zdjęciach , czyli ta membrana bierna to wypustka fabryczny, w każdej tak jest ?Drewniana powierzchnia z widocznymi śladami zużycia. Zbliżenie na narożnik drewnianej konstrukcji ze sprzętem audio w tle. Widok tylnej części urządzenia elektronicznego z oznaczeniem „Aigues-Treble” i wyprowadzeniem kabli. Zdjęcie płyty z widocznymi otworami i śrubą. Zbliżenie na wnętrze urządzenia elektronicznego z widocznymi elementami, takimi jak kondensatory i kable. Zbliżenie na wnętrze elementu elektronicznego z przewodami i kondensatorami. Zbliżenie na tylną ścianę drewnianej obudowy z trzema otworami i jedną widoczną śrubą. Tylny panel głośnika z kablami i złączami. [img-8] [img-9]
  • #5 20932593
    bratHanki
    Poziom 39  
    Te kolumny miały milka wykonań. U Ciebie najprawdopodobniej jest taka zwrotnica. https://www.google.com/search?q=tonsil+Altus+...d=chrome&ie=UTF-8#vhid=8gg-cdmwc_NnOM&vssid=l

Jeżeli cewek i głośników nie pogryzły myszy to je zostaw. Kondensatory wymień na foliowe o takich samych wartościach pojemności. Jak nie da rady kupić to składaj z kilku aby się zgadzało.
    Skrzynki wyglądają marnie ale dadzą się wyszpachlować i pomalować. Naciągi na przód robię z czarnych leginsów.
  • #6 20932714
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 396
    Przede wszystkim nie wiemy jaka to wersja ZG40 C, nie pokazałeś zdjęcia frontów.
    Po drugie zwrotnica, której zdjęcia pokazałeś nie jest od tego zestawu. Tu w zależności od wersji powinna być na płytce bakielitowej, Tonsil później zaczął stosować plastikowe podstawy.
    https://www.google.com/search?q=zg40c+zwrotni...wAo&bih=703&biw=1536&rlz=1C1GCEU_plPL956PL956

Moim zdaniem aby to odbudować będziesz musiał włożyć kupę kasy, czasu i pracy, jak chcesz sie bawić to zawsze można, ale taniej wyjdzie kupić używki.
  • REKLAMA
  • #7 20932792
    bratHanki
    Poziom 39  
    Jeżeli mają zworkę z tyłu to ZG40C lub ZG40C/2 i różniły się rozmieszczeniem głośników. Jeżeli na dodatek głośniki są sprawne i jeszcze mają tekstylne zawieszenia to ja bym się nawet nie zastanawiał nad podarowaniem drugiego życia tym kolumnom. Jeżeli autor ma smykałkę do prac technicznych to renowacja skrzynek wcale drogo nie wyniesie a w zwrotnicach wystarczy dać nowe kondensatory. Przy takich założeniach jakie podałem zmieścił bym się w stówce.
  • #8 20933333
    Bandit10
    Poziom 13  
    Właśnie z tego, co patrzyłem, to zwrotnice z innych kolumn najchętniej wstawiłbym tam oryginały (ma ktoś może takie na sprzedaż?). Kondensatory wymienię na nowe. Obudowy chyba oddam do stolarza, bo chciałbym, żeby dobrze wyglądały. Głośniki raczej oryginalne, dorzucam kilka zdjęć.
    Pytanko: czym prysnąć te papierowe głośniki, żeby kolor wyrównać, i czym wygłuszenie zrobić, bo ta wata w workach to jakaś tragedia, a gąbki już dawno przestały istnieć.
    Mam trochę czasu, więc zobaczymy, jaka wyjdzie.
  • #9 20933435
    bratHanki
    Poziom 39  
    Fotki nie weszły. Jeżeli to rzeczywiście pierwsza lub druga wersja to przednia ścianka jest cofnięta i powinna być maskownica z materiału więc głośników i tak nie widać.
  • #10 20933634
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    Absolutnie nie pryskaj membran głośników, bo zmienią się ich parametry.
    Do wytłumiania możesz użyć watoliny i zrobić to doświadczalnie.
    Jeśli chcesz zmieniać zwrotnice, to zmiana kondensatorów w tych zwrotnicach, które masz, jest bezcelowa.
    Oryginalne zwrotnice są dostępne na Allegro.
    Stolarz dobrze Cię oceni za te kolumny. Na forum i w sieci znajdziesz poradniki, więc jeśli masz warunki, chęć i trochę smykałki majsterkowicza, to poradzisz sobie z tym.

Pozdrawiam.
  • #11 20933675
    Bandit10
    Poziom 13  
    Fotki Etykieta głośnika Unitra Tonsil z informacjami o modelu i roku produkcji. Zdjęcie dużej, drewnianej kolumny głośnikowej z brakującym dolnym głośnikiem. Głośniki i sprzęt audio na drewnianej podłodze
  • REKLAMA
  • #12 20933738
    Herr_Otto_Flick
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Mam takie zwrotnice do wersji 4 omy, identyczna obudowa ale tabliczka brandowana dla Thomson. Jeśli impedancja ci odpowiada to się dogadamy.
  • #13 20933835
    bratHanki
    Poziom 39  
    Na tabliczce napisali 8 ohm, co mu po zwrotnicy czteroomowej? Głośniki ma tekstylne więc będą grały tyle ile Orkiestra Owsiaka.
  • #14 20933847
    Herr_Otto_Flick
    Poziom 13  
    Na frontowej tabliczce jest 4 omy, ta foliowa z tyłu często była przerabiana przez fabrykę flamastrem, nawet widać jakieś resztki dorabianych ręcznie napisów, zaproponowałem co mam, może autorowi podpasuje.
  • #15 20933849
    bratHanki
    Poziom 39  
    Fakt. Ciekawe co na głośnikach. Może ktoś robił przekładkę, nie skończył.....a po latach wnuki sprzedały.
  • REKLAMA
  • #16 20933871
    Herr_Otto_Flick
    Poziom 13  
    Dlatego już na początku postu oczekujący pomocy autor powinien dokładnie przedstawić co ma, Tj. w skład zestawu wchodzą, dwa bezprzewodowe głośniki Tonsil MB25, GDN 25/40/......, GD12/...... i gdwk 9/40......
  • #17 20933948
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ładnie to ująłeś Her Otto 😆. Głośniki bezprzewodowe 🤣🤣🤣. Jak ktoś zacznie czytać temat z tego miejsca to na bank pomyśli o bluetooth.
  • #18 20934103
    etimark
    Poziom 15  
    Ocena: 16

Bandit wspomniał o renowacji, szukać specjalisty to ciężka sprawa i duża kasa.
    Ja zrobiłem to tak, Altusy były czarne, podrapane, lekko poobijane.
    Folia samoprzylepna z marketu, trochę zabawy, suszarka do włosów, tapeciak, no i oczywiście wymiana membran na nowe. Myślę, że wyglądają przyzwoicie. Odrestaurowana kolumna głośnikowa Altus 110 z drewnianą okleiną. Renowacja głośnika Altus 110 przy pomocy folii samoprzylepnej. Głośnik Altus 110 z nową okleiną i wymienionymi membranami.
  • #19 20934250
    Bandit10
    Poziom 13  

etimark - Na zdjęciach wyglądają fajnie, zobaczę, co mi powiedzą, i wtedy zadecyduję.
    Kolego, ile chcesz za te zwrotnice z tabliczkami? Panowie, a co myślicie o wygłuszeniu matą taką samochodową? Rolka maty wygłuszającej Bitmat AB-2 na białym tle. [img-0]
  • #20 20934255
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7745
    Bandit10 napisał:
    co myślicie o wygłuszeniu mata taka samochodowa ?

To się do kolumn nie nadaje.
  • #21 20934317
    Herr_Otto_Flick
    Poziom 13  
    >>20934250
    Pokaz jakie masz głośniki (co maja napisane na magnesach, ile Ω ?), bo jeśli chodzi o to co jest napisane na frontowej tabliczce, a tylnej naklejce to dwie sprzeczne informacje. Nie chce ci na siłę wciskać czegoś co nie będzie pasowało do głośników.
    P.S. Impedancja głośników to bardzo istotna wartość przy wyborze zwrotnicy, a w przyszłości wzmacniacza.
  • #22 20934389
    bratHanki
    Poziom 39  
    Nie wiadomo też czy głośniki są sprawne a to podstawa w takich działaniach, chyba że chcesz odnowić skrzynki po to aby zrobić w nich rozsadę pomidorów bo do zimnego tunelu to już czas. 😉
  • #23 20935804
    Bandit10
    Poziom 13  

Głośniki jak na foto Dwa głośniki Tonsil leżące na drewnianej podłodze, model GDN 25/40/1.
  • #24 20935935
    bratHanki
    Poziom 39  
    Pozostałe również 4 omy? Jeżeli tak to proponowana zwrotnica powinna pasować
  • Pomocny post
    #25 20936533
    Herr_Otto_Flick
    Poziom 13  
    >>20935804 Zwrotnica, tabliczka frontowa, nalepka tylna(też mogę ją odzyskać i podkleić na dwustronnej taśmie, na gotowo do przyklejenia). BTW, te zwrotnice co masz wyglądają na 8om, Space, Alton, Milton, ale to musiało dramatycznie grać🫢, chyba, że są od space 4 omowych, hmn... Występowały takie. Jak jesteś zainteresowany proszę o wiadomość prywatną.
    Tabliczka z wykresem częstotliwości na głośniku Thomson
    Zwrotnica głośnikowa z kondensatorami i przewodami. Etykieta na głosniku Unitra Tonsil z informacjami technicznymi.
  • #26 20937296
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 521
    Ostatnio przywróciłem do życia takie same kolumny, lecz wersję 8 omową. Tak szczerze, wbrew powszechnym opiniom o nich, jestem trochę zawiedziony tym jak brzmią. Jak na taką wielkość skrzynek, to dźwięk przy wyłączonej korekcji trochę sflaczały, mało soczysty. Nieco mniejsze trójdrożne Philipsy z lat 70 zjadają je na śniadanie. ZG40C dopiero po włączeniu konturu nieco ożywają, ale i tak ten bas nie jest taki, jak się spodziewałem, tzn. niski i mruczący. One po prostu nieprzyjemnie dudnią na basach. Czytałem, że dużo w nich wnosi pozycja wygłuszenia wewnątrz. Czy ma ktoś jakiś sprawdzony patent jak wpłynąć pozytywnie na brzmienie?
  • #27 20937548
    Bandit10
    Poziom 13  
    No właśnie czytałem gdzieś ze trzeba dobre wygłuszenie zrobic bo będą dudniły
  • #28 20937571
    miniu1
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    Poszukaj na Unitraklubie. Gdzieś tam było, jak powinno być zrobione wygłuszenie. Z tego, co kojarzę, to z gąbki wygłuszającej powinna być uformowana przegroda między głośnikiem niskotonowym, a głośnikiem biernym.
  • #29 20938514
    Bandit10
    Poziom 13  
    Panowie mam jeszcze jedno pytanie bo przygotowywałem obudowy do fornirowania i napotkałem następną niespodziankę - ktoś wymienił średniotonowe głośniki na takie ze zdjęcia - pytanie co powinno być fabrycznie?
    Dodatkowo zastanawiaj mnie wnętrza w jednej jest lola płyta wiórowa a w drugiej okleina jak na foto czy tak występowało czy to jakieś modyfikacje? Zbliżenie wnętrza obudowy głośnika z otworami na głośniki i częściowo widoczną płytą wiórową. Dwa głośniki leżą obok siebie na drewnianej powierzchni. Struktura obudowy głośnikowej bez głośników z widocznymi otworami. Wnętrze obudowy głośnika z różnymi materiałami wewnętrznymi Wnętrze obudowy głośnika z widocznymi otworami na głośniki średniotonowe oraz różnymi materiałami wykończeniowymi wewnątrz.
  • #30 20938579
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    Bandit10 napisał:
    co powinno być fabrycznie?

GD 12/5

Bandit10 napisał:
    w jednej jest lola płyta wiórowa a w drugiej okleina jak na foto czy tak występowało

Czasami zdarzało się widzieć kolumny z płyty meblowej. Takie to były czasy, ze robiono z tego, co było dostępne.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat kolumn Tonsil ZG40C, w tym brak magnesu w kloszu, co wywołało pytania o cel takiej modyfikacji. Użytkownicy wskazali, że kolumny mogą mieć różne wersje zwrotnic, a zalecane jest wymienienie kondensatorów na foliowe o tych samych wartościach. Pojawiły się również pytania o oryginalne głośniki oraz o metody regeneracji obudów, w tym użycie folii samoprzylepnej i watoliny do wygłuszenia. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z renowacją, wskazując na różnice w konstrukcji i materiałach użytych w różnych wersjach kolumn. Wskazano na znaczenie impedancji głośników przy doborze zwrotnic oraz na konieczność dokładnego sprawdzenia stanu głośników przed podjęciem decyzji o renowacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA