logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Scenic 2.0 16v - kolizja tłoka po wymianie rozrządu

michalmaniak65 28 Sty 2024 22:09 852 7
REKLAMA
  • #1 20933990
    michalmaniak65
    Poziom 2  
    Renault scenic wymieniłem rozrząd silnik 2.0 16 v z kołem faz rozrządu wszystko na blokadach samochód normalnie odpalił jezdził po jakimś czasie zaczoł tracić moc przy 3000 obrotów tracił moc po chwili się zatrzymał i po rozebraniu okazało się że nastąpiła kolizja z 3 tłokiem tylko że ustawienia rozrządu została na miejscu czy to możliwe że zakupiłem zepsute koło faz rozrządu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20934028
    jachris69
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    michalmaniak65 napisał:
    Renault scenic wymieniłem rozrząd silnik 2.0 16 v z kołem faz rozrządu wszystko na blokadach samochód normalnie odpalił jezdził po jakimś czasie zaczoł tracić moc przy 3000 obrotów tracił moc po chwili się zatrzymał i po rozebraniu okazało się że nastąpiła kolizja z 3 tłokiem tylko że ustawienia rozrządu została na miejscu czy to możliwe że zakupiłem zepsute koło faz rozrządu

Możesz edytować tekst i napisać jeszcze raz o co chodzi? Co to znaczy - "... nastąpiła kolizja z 3 tłokiem tylko że ustawienia rozrządu została na miejscu czy to możliwe że zakupiłem zepsute koło faz rozrządu"?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20934063
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1336
    jachris69 napisał:
    Co to znaczy - "... nastąpiła kolizja z 3 tłokiem tylko że ustawienia rozrządu została na miejscu czy to możliwe że zakupiłem zepsute koło faz rozrządu"?

To znaczy że rozrząd się przestawił bo został coś nie tak skręcony.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20934335
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20934456
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2983
    Tam słabym punktem jest śruba na wale korbowym. Ją się dokręca momentem i potem o kąt o ile dobrze pamiętam. Jeśli używana (wielokrotnie) albo z chińskiego stopu “shitolithium” to się rozrząd mógł rozjechać.
  • Pomocny post
    #6 20934481
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2934
    Jak odpalił i jeździł normalnie, a pieprzło to po jakimś czasie, to znaczy, że raczej był dobrze skręcony. Coś się poddało po prostu.
  • Pomocny post
    #7 20934545
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Kolizja rozrządu bardzo rzadko występuje tylko na jednym cylindrze. Kzf jest tak skonstruowana że więcej się nie przestawi niż może i w żadnym ze swojej skrajnych położeń nie będzie następowała kolizja.
  • #8 20959241
    michalmaniak65
    Poziom 2  
    Obrócił się wałek rozrządu na kole faz rozrządu silnik do remontu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Renault Scenic 2.0 16v po wymianie rozrządu, gdzie doszło do kolizji z tłokiem, mimo że ustawienia rozrządu były prawidłowe. Odpowiedzi sugerują, że mogło dojść do przestawienia rozrządu z powodu błędów w montażu lub uszkodzenia elementów, takich jak śruba na wale korbowym. Wskazano, że kolizja rozrządu rzadko występuje tylko na jednym cylindrze, co sugeruje, że problem mógł leżeć w uszkodzeniu wałka rozrządu lub koła faz rozrządu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA