logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki układ sieci w domu z WLZ 5x16, uziomem i piorunochronem? Jakie połączenia?

WojtekEH 07 Lut 2024 09:09 1887 34
Najlepsze odpowiedzi

Jak powinienem podłączyć rozdzielnicę w domu z WLZ 5x16, uziomem otokowym i instalacją odgromową: jaki to układ sieci, czy łączyć PE i N z bednarką oraz jaki ogranicznik przepięć zastosować?

Jeśli rozdział PEN został faktycznie wykonany w złączu i przewód PE jest tam podłączony, to masz układ TN-C-S: PE prowadzisz na szynę PE, tę szynę uziemiasz lokalnym uziomem/babnarką i najlepiej przez GSW, a przewodu N nie łączysz z bednarką [#20949599][#20949577] Jeśli okaże się, że ta piąta żyła nie jest nigdzie wpięta, traktuje się ją jak nieistniejącą i rozdział PEN wykonuje się w rozdzielnicy głównej, z dodatkowym uziemieniem szyny PE [#20949599] Wskazano też, że podział PEN w złączu odległym od budynku jest błędem, a miejscem podziału PEN ma być tablica główna obiektu [#20949752] Do takiego układu zalecono ogranicznik przepięć typu 1+2, najlepiej z członem iskiernikowym, bo warystorowy typ 1 oceniono jako mniej pewny przy prądach udarowych [#20949599]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 20949110
    WojtekEH
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Dzień dobry wszystkim. Mam kilka pytań odnośnie mojej sieci w nowym domu. Mianowicie, od licznika mam WLZ 5x16, mam uziom otokowy oraz instalacje piorunochronną na dachu. Bednarka z otoku jest wyprowadzona w 4 złączach kontrolnych oraz w rozdzielnicy. I teraz pytania:
    1. Jaki to układ sieci?
    2. Czy przewód PE z WLZ muszę połączyć z bednarką w rozdzielnicy?
    3. Czy przewód N z WLZ również muszę połączyć z bednarką w rozdzielnicy?
    4. Co, gdzie i z czym połączyć w rozdzielnicy żeby to miało ręce i nogi?
    5. Jakiego typu ogranicznik przepięć mogę zastosować w takim układzie? Chodzi mi i typ i rodzaj (iskiernikowy czy warystorowy)
    Dziękuje za uwagę, pozdrawiam!
  • #3 20949140
    WojtekEH
    Poziom 3  
    Tak było w projekcie. Tak też zrobilem.
  • #4 20949147
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    Dlaczego uważasz że przypadkowa osoba przy pomocy przypadkowych odpowiedzi przypadkowych ludzi z internetu jest odpowiednią osobą aby zajmować się instalacją elektryczną w tym doborem i montażem zabezpieczeń od których zależy ludzkie życie?
  • #5 20949148
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4288
    Skoro projektem się kierujesz to w nim powinieneś mieć wyjaśnione wsystko o co pytasz.

A my od lat klarujemy, że podział PEN w złączu odległym od budynku jest błędem w sztuce mogącym przerodzić się w wymierne koszty (straty) gdy zaistnieją nieskorzystne okoliczności.
    Twoim obowiązkiem jest uziemienie szyny PE w tablicy głównej.
  • #6 20949157
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1150
    WojtekEH napisał:

Masz projekt, a pytasz się na forum o rozwiązania, które powinny być w projekcie.
    Ok, może chcesz się upewnić co do niektórych rozwiązań.
    Ale czy nie uważasz, że właściwym byłoby zamieścić ten projekt i wtedy się pytać?
  • #7 20949158
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 744
    WojtekEH napisał:

Skoro masz projekt, to tam powinno być wszystko napisane. Nie ma?
    I teraz masz dwie możliwości:
    1. Za projekt było zapłacone jak "za lekarza", to idziesz do projektanta o wyjaśnienia
    2. Jak zapłaciłeś za pieczątkę, bo trzeba, bo pani w starostwie, to masz jakość adekwatną do ceny.
    1. Dopłacasz za uczciwy projekt
    2. Logujesz się na elektrodę i pytasz się pasjonatów, żeby za darmo dokonali doboru aparatury.
    1. Kupujesz tanie.
    2. Kupujesz tanie
    kkas12 napisał:
    Najpierw pytanie: Czemu służy ta piąta żyła w w.l.z???

Jest stempelek proja? Jest. Widać, że uczony, z uprawnieniami.
  • #8 20949163
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    kkas12 napisał:
    Twoim obowiązkiem jest uziemienie szyny PE w tablicy głównej.

Jakim obowiązkiem? Nie żartuj sobie. Czy przypadkowa osoba ma obowiązek własnymi rękami robić instalację elektryczną? W kilku, a nawet w kilkudziesięciu postach nie da się napisać jak konkretną instalację dobrze zrobić gdy strona pytając nie ma żadnej wiedzy. A skoro nie da się tego samodzielnie zrobić aby było bezpiecznie to trzeba te czynności zlecić osobie która się na tym zna, ma ukończone odpowiednie szkoły i ma doświadczenie oraz narzędzia w tym mierniki i umie się nimi posługiwać.
  • #9 20949164
    cz4rnypan
    Poziom 18  
    Ocena: 83
    Panie Wojciechu, skoro powstał projekt to tak jak kolega wyżej napisał - w nim wszystko powinno być zawarte - przede wszystkim układ sieci, ekwipotencjalizacja na obiekcie, rodzaj zastosowanej ochrony przed przepięciami, widok rozdzielnicy i przede wszystkim schemat instalacji elektrycznej.

Chociaż zakładam, że pisząc "projekt" miał Pan na myśli jakiś plan sytuacyjny, na którym był wrysowany kabel 5x16 i taki też został położony.
    Niemniej jednak, zalecam zatrudnienie elektryka, z projektem czy bez poradzi sobie z tematem, a w szczególności odpowie Ci na stawiane przez Ciebie pytania.
  • #10 20949178
    kkas12
    Poziom 43  
    Ktoś_tam napisał:
    Czy przypadkowa osoba ma obowiązek własnymi rękami robić instalację elektryczną?
    Chyba w cuda wierzysz, że jakiś elektryk z prawdziwego zdarzenia będzie brał w tym procesie udział.
  • #11 20949181
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3504
    WojtekEH napisał:
    instalacje piorunochronną na dachu.
    1. Jaki to układ sieci?
    2. Czy przewód PE z WLZta muszę połączyć z bednarką w rozdzielnicy?
    3. Czy przewód N z WLZta również muszę połączyć z bednarką w rizdzielnicy?
    4. Co, gdzie i z czym połączyć w rozdzielnicy żeby to miało ręce i nogi?
    5. Jakiego typu ogranicznik przepięć mogę zastosować w takim układzie? Chodzi mi i typ i rodzaj (iskiernikowy czy warystorowy)
    Pytania od zera - konieczne napisanie dla ciebie książki o instalacjach.
  • #12 20949243
    WojtekEH
    Poziom 3  
    Moim zdaniem projekt jest ubogi, nie projektował go "typowy" elektryk a biuro projektów budowlanych. Wynika z niego że jest to układ TN-S
    Schemat rozdzielnicy elektrycznej z projektu Archonu
  • #13 20949256
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    kkas12 napisał:
    Ktoś_tam napisał:
    Czy przypadkowa osoba ma obowiązek własnymi rękami robić instalację elektryczną?
    Chyba w cuda wierzysz, że jakiś elektryk z prawdziwego zdarzenia będzie brał w tym procesie udział.

Nie interesuje mnie to. Jak gość chce się zabić lub co gorsza kogoś to ja mu nie zamierzam pomagać w tej zbrodni. Z takim zestawem pytań to jest on na dobrej drodze aby kogoś na drugi świat posłać, zwłaszcza że na niektóre pytania powinien znaleźć odpowiedź w projekcie.
    Jeśli z odpowiedziami przed oczami (projekt) nie da daje rady to przy pomocy przypadkowych odpowiedzi przypadkowych ludzi również nic nie będzie wiedział.
  • #14 20949544
    WojtekEH
    Poziom 3  
    Jeżeli mówicie że rozdział PEN przy liczniku jest błędem to co w takiej sytuacji mogę zrobić? Zignorować przewód PE w rozdzielnicy i wykorzystać swój własny uziom?
  • #15 20949573
    CYRUS2
    Poziom 43  
    WojtekEH napisał:
    Jeżeli mówicie że rozdział PEN przy liczniku jest błędem to co w takiej sytuacji mogę zrobić? Zignorować przewód PE w rozdzielnicy i wykorzystać swój własny uziom?
    Nie, bzdury piszesz.
    Zleć robotę elektrykowi jak kompletnie nie ogarniasz elektryki.
  • #16 20949577
    cz4rnypan
    Poziom 18  
    Ocena: 83
    Nic tam nie ruszaj, masz układ TN-C-S z podzielonym PEN w złączu. Z tego co mówisz to posiadasz uziemienie lokalne na obiekcie. Masz mieć również na obiekcie główną szynę wyrównawczą GSW, którą uprawniony elektryk powinien podłączyć do tego uziemienia. Do uziemionej GSW podłączony będzie również przewód PE Twojej instalacji.

Temat jest prosty - zatrudnij elektryka - nasze porady możesz brać jedynie jako "przygotowanie merytoryczne" dla inwestora przy rozmowie z wykonawcą (uprawniony elektryk).

Pozdr, H
  • Pomocny post
    #17 20949589
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 744
    WojtekEH napisał:

To coś jakbyś poszedł do lekarza na NFZ (czyli bardzo tanio, na sztukę), a teraz pytał się na forum, czy przypadkiem nie przepisał Ci za dużej dawki leków. I czy ewentualnie możesz wykorzystać leki z szuflady w domu.

No, koledzy, pomóżcie, prostujcie projekt. Forum jest od tego, żeby sobie pomagać. Za darmo, w końcu tu są randomowi pasjonaci. A pasjonat oczywiście powinien się cieszyć, że ktoś zechciał wziąć pomoc od niego. Dostanie jednego "pomogła".
    Projekt jest tyle warty ile zapłaciłeś. Tu zapłaciłeś tylko za pieczątkę. Może wydrukuj sobie porady kolegów i załącz do projektu jako "projekt zamienny".
    Tymczasem polska patologia budowlana trwa. Klient chce głupi papierek z projektem tanio, bo przecież nikomu nie jest potrzebny, a elektryk z kastingu będzie wiedział. Tylko pani w urzędzie chce stempelek. Handlarze projektów typowych mają na to odpowiedź - tanio sprzedajemy stempelek. A że rysunek nijak ma się do rzeczywistości, to co innego. Zapytaj się na elektrodzie, albo na innym forum budowlanym, tam są ludzie, co już robili elektrykę i im światło świeci i radio gra, więc się znają. I mogą polecić.

Szukasz adwokata - szukasz najlepszego.
    Szukasz lekarza - szukasz dobrego.
    Szukasz elektryka - szukasz taniego.
  • Pomocny post
    #18 20949599
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Wokół tego rozwiązania są różne kontrowersje, ale podział PEN w ZK nie jest błędem. Po prostu jest to działanie nieekonomiczne (zbędna piąta żyła), nie przynoszące w praktyce żadnych większych korzyści.

Trzeba najpierw określić czy ten podział PEN w ZK został poprawnie wykonany. Zdarzają się bowiem sytuacje, gdzie ktoś pociągnął do ZK 5-żyłowy WLZ sugerując się niskiej jakości dokumentacją projektową (albo czymś innym, dokładnie nie wiadomo) ale w ZK listwa zaciskowa może mieć tylko 4 zaciski bo dany oddział spółki dystrybucyjnej podziału PEN w ZK nie praktykuje, i ten piąty przewód może nie być nigdzie wpięty.

Jeśli podział w ZK jest poprawnie wykonany, to masz do czynienia z oddzielnymi przewodami PE i N od strony zasilania i tu można zrobić tylko jedno: przewód PE wprowadzić na szynę PE, a szynę PE uziemić poprzez dodatkowe przyłączenie jej do uziomu budynku. Najlepiej gdyby po drodze była jeszcze główna szyna wyrównawcza (GSW), do której należy przyłączyć różne części przewodzące obce w budynku.
    Jeśli podziału w ZK nie ma i sprawdzi się scenariusz piątej żyły "latającej w powietrzu", to żyłę tę traktujemy jakby jej nie było (lub wymienić kabel), a w kablu jest żyła PEN i należy wykonać w rozdzielnicy podział PEN na PE i N, a szynę PE dodatkowo uziemić jak wyżej.

To wszystko oczywiście przy założeniu, że w warunkach technicznych przyłączenia zapisano, że sieć pracuje w układzie TN-C.

kkas12 napisał:

Patrząc na to co się dzieje na rynku i na budowach, to rysuje się wniosek, że takich elektryków jest garstka. Nie wiem czy nawet 10% da się uzbierasz.
    Jeśli przyjdzie to podłączać jakiś skądinąd elektryk, to na bazie doświadczeń strzelam, że jest spora szansa na to, że zrobi tam wyspę TT, bo pomimo posiadania tzw. świadectwa kwalifikacji to wielu takich ludzi ma problemy z rozróżnianiem układów sieci (co ciekawe spotykam się też z tym wśród ludzi z UB). Możliwe też, że wykorzysta przewód PE bez sprawdzenia czy jest on z drugiej strony podłączony. Ot, życie. W sumie na nadmiar ludzi nie mających wielkiego pojęcia o swojej pracy cierpi chyba każda branża - jedna mniej, druga bardziej.

WojtekEH napisał:

Ogranicznik typu 1+2. Ich rozwiązania są różne, ale praktyka jest taka, że ogranicznik typu 1 oparty na warystorach jest rozwiązaniem mniej pewnym, zdolnym do przewodzenia mniejszych prądów udarowych, stanowiący w określonych warunkach ryzyko zapalenia się i zniszczenia rozdzielnicy. Zdecydowanie lepiej jest zainwestować w coś, co posiada człon ucinający (iskiernik).
  • #19 20949609
    pawciu-1985
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    WojtekEH napisał:
    Moim zdaniem projekt jest ubogi, nie projektował go "typowy" elekteyk a bouro projektów budowlanych. Wynika z niego że jest to układ tns Schemat rozdzielnicy elektrycznej z projektu Archonu

Projekt z Archonu, taki sam dla każdego budynku z ich stajni. W zasadzie to schemat rozdzielnicy a nie projekt. Załączony po to żeby był, i moim zdaniem mocno poglądowy, dla elektryka bezużyteczny.
  • #20 20949741
    WojtekEH
    Poziom 3  
    W skrzynce z licznikiem widać że L1 L2 L3 oraz N są podłączone. PE z wlz przechodzi do skrzynki obok do której nie mam dostępu i nie mogę wizualnie sprawdzić czy jest podłączony do uziemienia. Ale według tego schematu raczej tak będzie.
    Schemat instalacji elektrycznej z oznaczeniami przewodów i urządzeń zabezpieczających.
  • #21 20949752
    kkas12
    Poziom 43  
    cz4rnypan napisał:
    Nic tam nie ruszaj, masz układ TN-C-S z podzielonym PEN w złączu.

michcio napisał:
    Wokół tego rozwiązania są różne kontrowersje, ale podział PEN w ZK nie jest błędem.

Podział PEN w złączu odległym od budynku był i jest błędem. Wystarczy sobie wyobrazić uszkodzenie N w takim kablu.
    TAURON (i nie tylko) juz to dostrzegł i nie pozwala na taką fanaberię gdyż wyposaża swoje szafki pomiarowe w listwę z czteroma zaciskami Tylko L1, L2, L3 i PEN. Nic wiecej.

Moderator Łukasz opisał jak gość z ZE wymusił na nim wypięcie zielonożółtej żyły w szafce pomiarowej.
    Więc skończmy wreszczie z tym ciemnogrodem.
    Miejscem podziału PEN jeest tablica główna obiektu!!!

I jeszcze FR czterotorowy! To już kwintesencja bezmyślności.
    Nalezy ten aparat zastąpić aparatem trópolowym a niebieską zyłę potraktować jako PEN.
  • #22 20949899
    CYRUS2
    Poziom 43  
    kkas12 napisał:
    Podział PEN w złączu odległym od budynku był i jest błędem. Wystarczy sobie wyobrazić uszkodzenie N w takim kablu.
    Dlaczego ma się uszkodzić N ?
    PEN także się może uszkodzić = skutek taki sam.
  • #23 20949933
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3523
    CYRUS2 napisał:
    Dlaczego ma się uszkodzić N ?
    PEN także się może uszkodzić = skutek taki sam.
    Nie, kolego. Nie taki sam. Rozrysuj sobie i zanalizuj.
  • #24 20949934
    kkas12
    Poziom 43  
    A dlaczego nie może?
    Jest pod specjalnym nadzorem?
    A uszkodzenie PEN gdy PE w tablicy głównej jest uziemiony zostaje jednak złagodzone przez owe uziemienie.

Ile razy można to tłumaczyć?
    Tu jest taki przypadek podziału PEN w złączu i przerwa N opisany.
    Link
    Post 24.

Kto chce niech się zastanowi, kto nie chce niech dalej za partactwem optuje.
  • #25 20950209
    CYRUS2
    Poziom 43  
    elpapiotr napisał:
    Nie, kolego. Nie taki sam.
    Tylko tyle, że przy zasilaniu 4x PEN w obiekcie jest uziemiony(przez PE).
    N w obiekcie nie może być uziemiony.

PEN i N to są żyły w kablu ziemnym.
    Zakładanie awarii kabla ziemnego to katastroficzne teorie.
  • #26 20950245
    kkas12
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    Ależ oczywiscie że jest uziemiony, bo zyłę PEN wprowadzamy na uziemioną szyną PE, którą łączymy z N.
    Tak powinien wyglądać podział PEN w tablicy głównej obiektu!

CYRUS2 napisał:
    Zakładanie awarii kabla ziemnego to katastroficzne teorie.
    Ale wykluczyć tego nie można.
  • #27 20950247
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3523
    CYRUS2 napisał:
    Ale jest uziemiony poprzez szynę podziału PEN, tak trudno zrozumieć?
    I nie ma tzw. "pływającego zera" i napięć zbliżonych do międzyfazowych na odbiornikach 1-fazowych.
    Narysuj, przeanalizuj, nie pisz ...
    EDIT. Pisaliśmy razem z kolegą kkas12
  • #28 20950341
    CYRUS2
    Poziom 43  
    CYRUS2 napisał:
    elpapiotr napisał:
    Ale jest uziemiony poprzez szynę podziału PEN, tak trudno zrozumieć?
    Widzisz teskt uziemiony przez PE - teraz większe litery.
    Napisałem w cytacie.
  • #29 20950666
    WojtekEH
    Poziom 3  
    Kurde, im więcej piszecie tym mniej wszystko rozumię. To że mam wlzta 5x16 a nie 4x16 jest faktem i nie zamierzam teraz wymieniać kabel. Gdyby było inaczej podejrzewam że nie było by tego wątku. Powiedzcie mi moi drodzy, czy jeśli teraz w rozdzielnicy podepnę L1 L2 i L3 pod wyłączik główny, a N dam na zacisk, oraz PE również, po czym zmostkuje je na tych zugach. Następnie z zuga N poprowadzę mostek na ochronnik przepięć a następnie do bloku rozdzielczego. Zuga z PE łącze z bednarką linką 25mm² (podejrzewam że za gruba ale taką akurat mam i mogę ją wykorzystać poza tym im grubsza tym lepiej). Z bednarki prowadzę tej samej grubości linkę do listwy wyrównawczej. Tam podpinam wszystkie żółto-zielone. Będzie hulać czy nie?
  • #30 20950732
    CYRUS2
    Poziom 43  
    cz4rnypan napisał:
    Masz mieć również na obiekcie główną szynę wyrównawczą GSW
    WojtekEH napisał:
    Z bednarki prowadzę tej samej grubości linkę do listwy wyrównawczej. Tam podpinam wszystkie żółto-zielone. Będzie hulać czy nie?
    Nie, listwa wyrównawcza do tego nie służy.
    Nie baw się w elektryka -zatrudnij fachowca.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytania dotyczące układu sieci elektrycznej w nowym domu, mając WLZ 5x16, uziom otokowy oraz instalację piorunochronną. Dyskusja skupiła się na kwestiach związanych z podziałem PEN, konieczności uziemienia szyny PE w rozdzielnicy oraz podłączenia przewodów N i PE. Uczestnicy forum podkreślali, że projekt powinien zawierać wszystkie niezbędne informacje, a w przypadku braku wiedzy zalecali zatrudnienie wykwalifikowanego elektryka. Wskazano również na kontrowersje związane z podziałem PEN w złączu oraz na konieczność uziemienia głównej szyny wyrównawczej (GSW). Użytkownik wyraził frustrację z powodu braku jednoznacznych odpowiedzi na swoje pytania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA