logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaką nakrętkę dokupić do czujnika w kompresorze? Gdzie szukać?

buzonetti 07 Lut 2024 23:02 303 7
REKLAMA
  • #1 20950600
    buzonetti
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Ostatnio kompresor zaczął "gubić mi ciśnienie". Było słyszalne "syczenie", ale ciężko było określić, z którego miejsca ubytek ciśnienia się wydobywa. Natomiast ostatnio świst stał się już tak silny, że udało się zlokalizować miejsce nieszczelności.
    Okazała się nim "lichutka" plastikowa nakrętka na jakimś czujniku, który pokazuję na zdjęciach.
    Ciśnienie na tym wentylu jest na tyle niskie, że paluszkiem można go przytkać. Sama nakrętka też jest lichutka, jak już wspomniałem.
    Sama w sobie ma jeszcze na dodatek jakieś otworki, które ją dyskwalifikują jako jakąkolwiek nakrętkę zabezpieczającą ciśnienie.
    Szukałem w Googlach po różnych nazwach czy po obrazach i na Allegro i nie ma takie części dostępnej,
    lub po prostu nie wiem, jak się nazywa.
    Generalnie czuć było, że w plastikowej nakrętce przekręcił się gwint (nikt nigdy tego nie dotykał i tym nie kręcił).
    Na szybko zalałem gwint Kropelką i teraz kompresor działa raczej prawidłowo. Dopełnia się do 8 bar.
    Rano ciśnienie spada do 4 bar. Co to w ogóle za czujnik i gdzie mogę dokupić taką nakręteczkę?

Zbliżenie na czarną plastikową nakrętkę na czujniku kompresora z zaznaczeniem żółtą linią. Osoba trzyma plastikową nakrętkę na czujniku z kompresora. Osoba trzyma plastikową nakrętkę przed elementem kompresora, wskazując miejsce nieszczelności. Zbliżenie na rękę trzymającą plastikowy czujnik z napisem China na kompresorze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20950619
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Ma to jakąś markę i model? Czy to totalna china?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20950620
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6642
    To elektrozawór, który trzeba rozebrać i wyczyścić, a nakrętka ma mieć otworek do odpowietrzania. Ewentualnie wymienić.
    Chociaż przy tym poziomie wiedzy to bym chyba raczej nie próbował go rozkręcać i czyścić, tylko w imieniu na jakikolwiek inne to normalna typowa rzecz łatwa i prosto do dostania.
  • Pomocny post
    #4 20950623
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 598
    To jest elektrozawór typu NO - otwarty przy braku napięcia. Z tego co opisałeś, to działa on poprawnie. Zawór ten służy odo odprężania kompresora po naładowaniu zbiornika, tak aby silnik mógł ruszczyć bez obciążenia.
    Jeśli uchodzi z niego ciśnienie przy wyłączonym kompresorze, to problem leży w nieszczelnym zaworze zwrotnym - trójniku do którego ten elektrozawór jest przykręcony. Odkręć z niego dużą nakrętkę (korek), w środku jest gumka którą trzeba wyrównać na papierze ściernym na płasko aby była szczelna. Przed odkręceniem spuść ciśnienie do ZERA. Niestety te trójniki są czasem wykonane ze "spienionego alumunium" i są tak słabe, że można je łamać w rękach,
  • REKLAMA
  • #5 20950629
    buzonetti
    Poziom 11  
    Czarny kompresor powietrza z napisem MAGNUM 1500/50 DENT COMPRESSOR na boku, stojący na podłodze. >>20950619
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20950641
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 598
    Jeśli kompresor zasila unit stomatologiczny, i jest z 2016 r, to polecam się zastanowić czy warto.
    Tydzień temu naprawiałem ten sam model, z tym, że z 2018 r.
    Do wymiany było:
    - Oba węże - pęknięte.
    - Spalony jeden silnik.
    - Zużyte uszczelniacze tłoków i zatarty cylinder w drugim.
    - Uszkodzony zawór zwrotny.
    - Uszkodzony presostat (pęknięta membrana).

Części wyszły 600 zł, a roboty w pierony, nigdy więcej.
  • #7 20950836
    buzonetti
    Poziom 11  
    Ok. Dzięki odpowiedziom zlokalizowałem odpowiednią część zamienną do zakupu czyli elektrozawór.
    Kompresor na razie działa ok, gdyż posiada dwa takie zawory i jeden chyba nadal działa prawidłowo.
    Wymiana nie powinna nastręczać problemów. Biorąc pod uwagę, że cały kompresor kosztuje 1250zł,
    a ewentualne naprawy, jak któryś Kolega wyżej napisał, 600zł, to oczywiście jak padnie, to nie będę się
    zastanawiał nawet nad dalszymi naprawami, tylko pewnie nad kupnem nowego kompresora.
    Dziękuję za wskazówki i pozdrawiam.
  • #8 20950839
    buzonetti
    Poziom 11  
    Dzięki odpowiedziom użytkowników forum

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zidentyfikował problem z kompresorem, który traci ciśnienie przez nieszczelność w plastikowej nakrętce czujnika. Po lokalizacji usterki, okazało się, że jest to elektrozawór, który można wymienić lub wyczyścić. Wskazówki dotyczące naprawy obejmowały sprawdzenie zaworu zwrotnego oraz ewentualne wyrównanie gumki w trójniku. Użytkownik znalazł odpowiednią część zamienną i planuje wymianę, biorąc pod uwagę koszty naprawy w porównaniu do zakupu nowego kompresora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA