logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja pinów i schemat podłączenia dekoderów K161PR2 i lamp ИВ3А

NewTornus 17 Lut 2024 17:22 1164 12
REKLAMA
  • #1 20965719
    NewTornus
    Poziom 7  
    Ocena: 7

Ostatnio dostałem coś takiego. Prawdopodobnie nie jest w pełni sprawny.
    Układ elektroniczny z lampami i dekoderami K161PR2
    Na lampach się nie znam, więc zająłem się wyszukiwaniem datasheetu do drivera tego wyświetlacza. Z tego, co wywnioskowałem (wszystko po rusku a na ruskim się znam jak na lampach) jest to jakiś dekoder z dodanymi na wejściu/wyjściu przerzutnikami typu D. Znalazłem do niego taki schemat (cokolwiek znaczą te komentarze):
    Schemat układu elektronicznego z dekoderem K161PR2 i wyświetlaczem siedmiosegmentowym
    (pin 1 - +27V
    pin 9 - masa
    piny 2 - 5 to wejścia dekodera
    pin 6 - kropka
    pin 7 - zegar przerzutników)

Jak miernikiem przeleciałem to każde wejście 2 - 6 jest połączone z odpowiadającymi im wejściami w innych układach, a każdy układ ma oddzielnie wyprowadzony pin 7:
    Płytka drukowana z lampami i układami scalonymi, oznaczona opisami funkcji i połączeń pinów. Płytka elektroniczna z lampami i układami K161PR2 z opisem pinów i schematem.
    dekodery - K161PR2, lampy - ИВ3А 20 81
    wie ktoś może czym są piny które oznaczyłem jako: ?, !1, !2, !3, !4?
  • REKLAMA
  • #2 20965818
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 472
    Szukaj po rosyjskiej nazwie К161ПР2. Jest do dekoder kodu 8421 (BCD) na kod wyświetlacza siedmiosegmentowego. Te przerzutniki na wejściach to prawdopodobnie zatrzaski zapobiegające migotaniu cyfr podczas zliczania. Dekoder ten przystosowany jest do sterowania wyświetlaczami lampowymi.
  • REKLAMA
  • #4 20965874
    Citizen75
    Poziom 30  
    To może być zasilanie włókna żarzenia wyświetlaczy ИВ3А. Są to wyprowadzenia 8 i 9 lampy ИВ3А. Należy uważać z tym napięciem bo zbyt wysokie napięcie żarzenia może spowodować przepalenie włókien żarzenia lamp i ich nieodwracalne uszkodzenie. Tutaj masz parametry tych lamp. Napięcie żarzenia to 0,7-1V, a prąd żarzenia to 25-35 mA.
  • REKLAMA
  • #6 20966102
    Citizen75
    Poziom 30  
    Żarnik prawdopodobnie może być zasilany napięciem przemiennym, ale jedno z jego wyprowadzeń musi być dołączone do masy. Przykładowy schemat poniżej. Więcej informacji o wyświetlaczach VFD znajdziesz tutaj.

Układ schematyczny połączeń żarnika z wyświetlaczem VFD.
  • #7 20966169
    NewTornus
    Poziom 7  
    Dzięki. Dobra mam na tym pinie ok.1 Ohma wzg. masy, więc wygląda na grzałę, początkowo walnę mosfet z bazą na potencjometrze do regulacji, potem przerobię na przetworniczkę, ale to za tydzień na razie nawet się nie powinienem za to zabiera,
  • #8 20966251
    Citizen75
    Poziom 30  
    Poszukaj tu na forum i w internecie schematów zegarów na lampach VFD. Dostępne są schematy współczesnych amatorskich zegarów i zegarów produkowanych w dawnym ZSRR. Będziesz mógł zobaczyć jak rozwiązane jest sterowanie tego rodzajami lamp. Zamiast stosować archaiczne dekodery К161ПР2 można zastosować nowsze rozwiązania.
  • #9 20966492
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7784
    NewTornus napisał:
    początkowo walnę mosfet z bazą na potencjometrze do regulacji

Stanowczo odradzam, łatwo uszkodzić grzałkę.
    Citizen75 napisał:
    Napięcie żarzenia to 0,7-1V, a prąd żarzenia to 25-35 mA.

Coś mi tak świtało że są niskonapięciowe :D. Jako żarzenie daj z zewnętrznego transformatora 12VAC poprzez rezystor 1k. Połączenia na tej płytce mogą być tak zrobione że grzałki wszystkich wyświetlaczy są połączone szeregowo. Na początek proponuję spróbować jak napisałem, w razie czego uszkodzisz tylko jedną lampę.
  • #10 20966551
    Citizen75
    Poziom 30  
    W zegarach byłego ZSRR do żarzenia tego typu lamp stosowane jest odrębne uzwojenie transformatora o niskim napięciu dostosowanym do danego typu lampy VFD. Spotyka się też rozwiązania z przetwornicą. Dlatego pisałem, żeby podejrzeć jak to rozwiązano w zegarach produkowanych w byłym ZSRR.
  • REKLAMA
  • #11 20966676
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 953
    Lata temu do sterowania (statycznego) lamp VFD używałem 7447, potem 74247, teraz D324D (prod. NRD, wszystkie podane scalaki kompatybilne czyli można stosować zamiennie tylko np. D347D wyświetla siódemkę dodatkowo z segmentem F, wygląda to ciekawie) plus tranzystor (dowolny małej mocy NPN) i dwa rezystory na każdy segment VFD, trochę dużo tego ale wychodzi taniutko i wszystko dostępne.
  • #13 20988145
    NewTornus
    Poziom 7  

Citizen75 napisał:
    To może być zasilanie włókna żarzenia wyświetlaczy ИВ3А. Są to wyprowadzenia 8 i 9 lampy ИВ3А. Należy uważać z tym napięciem bo zbyt wysokie napięcie żarzenia może spowodować przepalenie włókien żarzenia lamp i ich nieodwracalne uszkodzenie. Tutaj masz parametry tych lamp. Napięcie żarzenia to 0,7-1V, a prąd żarzenia to 25-35 mA.

No to bardzo pomocne było.
    Najpierw mosfet i potencjometr - bardzo niestabilne.
    Próbowałem zrobić źródło prądowe na przetwornicy - nie wyszło.
    Potem zrobiłem źródło prądowe na mosfecie - grzało się do ponad 65°C, ale odczytałem napięcie na grzałkach (445-465[mV] przy ok 400mA (12 x 33mA) - wszystkie grzałki są połączone równolegle),
    Więc na sam koniec zrobiłem na przetworniczce zwykłe źródło napięciowe.

!1, !3 i !4 to wyprowadzenia zasilania te same co po bokach
    !2 - jak się tu poda 27V, to zaczynają świecić 3 segmenty najbardziej lewego wyświetlacza

1 scalak wydają się nie działać

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące identyfikacji pinów i schematu podłączenia dekoderów K161PR2 oraz lamp ИВ3А. W odpowiedziach wskazano, że K161PR2 to dekoder kodu 8421 (BCD) przeznaczony do sterowania wyświetlaczami lampowymi. Piny 8 i 9 lampy ИВ3А mogą być zasilaniem włókna żarzenia, które wymaga niskiego napięcia (0,7-1V) i odpowiedniego prądu (25-35 mA). Użytkownicy podkreślili znaczenie polaryzacji prądu oraz zalecili ostrożność przy zasilaniu, aby uniknąć uszkodzenia lamp. Proponowano również alternatywne rozwiązania, takie jak użycie nowoczesnych układów scalonych do sterowania lampami VFD. Użytkownik planuje wykorzystać K161PR2 do sterowania, stosując n-mosfety z rezystorem podciągającym do 27V.
REKLAMA