logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć żyrandol z 3 kablami do sufitu? Nie działa po instalacji

jackmcfly84 23 Lut 2024 23:59 498 8
REKLAMA
  • #1 20975784
    jackmcfly84
    Poziom 2  
    Cześć Wszystkim
    Na początku chciałbym powiedzieć, że mam znikomą wiedzę w tej tematyce dlatego potrzebuje Waszej pomocy. Zakupiłem żyrandol i pojawiły się moje problemy. Z sufitu mam 3 kable: żółty, brązowy oraz niebieski. Żyrandol jest na 3 żarówki.
    W żyrandolu mam kable żółty, niebieski i czarny.
    Rozumiem, że jest to uziemienie, faza i neutralny.
    Po podłączeniu żółty do żółtego, niebieski do niebieskiego oraz czarny do brązowego - żyrandol najzwyczajniej nie działa. Bardzo proszę Was o pomoc, poradę co mogę zrobić.
    Dziękuję wszystkim za rady.
    W załączeniu zdjęcia.

Pojemnik z zaciskami elektrycznymi i widocznymi przewodami. Kable wiszące z sufitu zabezpieczone taśmą izolacyjną
  • REKLAMA
  • #2 20975840
    danielgontarzzrk
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Z tego co widzę na zdjęciu czarny i niebieski idą do jednej z żarówek, czyli że do żarówek idzie faza i neutralny. Podłączyłeś tak jak trzeba, ale możliwe, że jest jakaś usterka w żyrandolu. Jeżeli masz miernik, to sprawdź czy jest przejście z oprawek do kostki, przyłóż jedną sondę do ścianki oprawki a drugą do niebieskiego, później jedną sondę do środkowej blaszki a drugą do czarnego, i tak w każdej oprawce. Jeżeli miernik nie piszczy, to spróbuj zamienić sondy na oprawce, czyli niebieski z środkiem a faza z gwintem (ścianką). Jeżeli dalej nic nie piszczy, to masz zepsuty żyrandol.
  • #3 20975875
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 939
    1. Spróbuj ustalić czy żyły o poszczególnych kolorach /szczególnie chodzi o tą żółtą/ spełniają rolę jaką im przeznaczono - np odkręć wyłącznik od ściany i tam zerknij czyli pokaż nam zdjęcie tylko jakieś czytelne nie takie jak żyrandola - tak w ogóle to czy przypadkiem wyłącznik nie jest podwójny ???

2. Prąd zabija - zrób to przy wyłączonym prądzie /bezpieczniku/
  • REKLAMA
  • #4 20975910
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2857
    Przede wszystkim, czy ustaliłeś jaką funkcję pełnią poszczególne żyły wystające z sufitu czy tak na pałę podłączałeś do lampy? Pytanie jest o tyle zasadne że dla wielu idiotów którzy bawią się w elektryka, przy robieniu instalacji kolory izolacji nie mają najmniejszego znaczenia i często, a nawet bardzo często aby nie powiedzieć, że prawie zawsze przewód o izolacji ż-z robi za fazowy.
    Wtedy przychodzi nieświadomy człowiek i podłącza lampę po kolorach. Kto wie może zasilanie lampy nie jest zrealizowane na przewodach koloru niebieskiego i brązowego.
  • #5 20975995
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    W tym przypadku prawdopodobnie żyła żółto-zielona w suficie pełni rolę przewodu neutralnego a kolega podłączył lampę do dwóch faz (tej samej fazy ale przez osobne klawisze wyłącznika).
    Z dwojga złego takie wykorzystanie kolorów jest "lepsze" od niebieskiego N i faz na czarnym i ż-z.

Edyta: A jaka lampa i jak podłączona była tam poprzednio?
  • REKLAMA
  • #6 20976002
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4277
    Co jest lepsze?
    To, że oprawa w I kkasie ochronności pozostanie bez ochrony???
    Należy przepiąć żyły aby przywrócić im funkcję, przez barwy przypisaną.

Autor podłączył oprawę tak jak oznaczenia barwne sugerują.
    Nie wziął jednak pod uwagę radosnej twórczości partacza, który wcześniej spaprał co mógł.
  • REKLAMA
  • #7 20976013
    jackmcfly84
    Poziom 2  
    >>20975995
    Dziękuję za odpowiedź. Wcześniej żyrandol działał prawidłowo. Mam dwa przełączniki we włączniku, pierwszy odpowiada za inne oświetlenie, a drugi za to.
  • #8 20976027
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 719
    Musisz zrobić lub pożyczyć próbówkę żarówkową i ktoś pstryka wyłącznikiem a ty sprawdzasz na których przewodach świeci, tak samo z żyrandolem zasilasz go na stole i zapamiętujesz na których świeci i wtedy podłączaj po kolorach.
  • #9 20998035
    jackmcfly84
    Poziom 2  
    Problem rozwiązany. Okazało się, że poprzedni właściciel w dziwny sposób puścił instalację i kolory kabli się nie zgadzały.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z podłączeniem żyrandola z trzema kablami do sufitu, gdzie z sufitu wychodziły kable żółty, brązowy i niebieski, a w żyrandolu były kable żółty, niebieski i czarny. Po podłączeniu zgodnie z kolorami żyrandol nie działał. Użytkownicy forum zasugerowali sprawdzenie funkcji poszczególnych żył, użycie miernika do testowania połączeń oraz upewnienie się, że kolory kabli są zgodne z ich przeznaczeniem. Ostatecznie użytkownik odkrył, że poprzedni właściciel instalacji pomylił kolory kabli, co było przyczyną problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA