logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszt wymiany aluminiowego przyłącza elektrycznego w mieszkaniu

pseudocfoch 30 Mar 2024 20:13 1371 16
REKLAMA
  • #1 21026182
    pseudocfoch
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Na razie zastanawiam się nad wymianą aluminiowego przyłącza elektrycznego. Resztę remontu zrobię później. Ile pieniędzy powinienem zarezerwować 5000 zł, 8000 zł czy 10 000 zł?

Dzięki;-)
  • REKLAMA
  • #2 21026200
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15448
    Z takim opisem - ile się da.
    Zadaj to pytanie ELEKTRYKOWI który przeprowadzi wizję lokalną, oceni stopień trudności itd. - innej opcji nie ma.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21026215
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3766
    Bez wskazania jakichkolwiek szczegółów nikt nie jest w stanie tego określić. Powierzchnia mieszkania nie ma tu nic do rzeczy, bo o kosztach instalacji decyduje jej układ, wybrany osprzęt, ilość i rodzaje punktów, system wykonania, itp. Jeśli zamierzasz modernizować przyłącze, to wskaż najpierw jakie przyłącze masz w tej chwili, a także zapoznaj nas z niezbędnymi danymi dotyczącymi posiadanej instalacji - kompletnie nic na ten temat nie wiadomo. I wreszcie ostatnia kwestia; chyba jednak bardziej opłaci się zaplanowanie kompleksowego remontu niż wykonywanie go etapami. Tak jest taniej, prościej i rozsądniej, bo łatwiej zaplanować, łatwiej rozliczyć, a straty będą mniejsze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21026250
    TAAG
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Czyli co?
    Bo Nie wiem, czy dobrze rozumiem ideę?
    Jak już położysz świeże tynki, pomalujesz,postawisz meble itd.
    To wtedy będziesz kuł i wymieniał przewody w mieszkaniu???
  • #5 21026271
    pseudocfoch
    Poziom 2  

Tak, ale biorę pożyczkę i chcę mieć wystarczająco dużo pieniędzy na wymianę przyłącza elektrycznego. Po opłaceniu nieruchomości będę miał 12 tys. Czy to wystarczy?
  • #6 21026272
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15448
    pseudocfoch napisał:
    Po opłaceniu nieruchomości będę miał 12 tys. Czy to wystarczy?

sosarek napisał:
    Zadaj to pytanie ELEKTRYKOWI który przeprowadzi wizję lokalną, oceni stopień trudności itd. - innej opcji nie ma.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21026306
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6572
    pseudocfoch napisał:
    Czy to wystarczy?
    Jesteś blondynką? Bo poziom pytania podobny do:
    - Ile kosztuje samochód?
    - Jaki?
    - Czerwony.
  • REKLAMA
  • #8 21026308
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4265
    Jeśli to mieszkanie w bloku to lepiej przeznacz tę kase na wymianę instalacji bo w.l.z. prędzej czy później administrator i tak wymieni.
    Ale poinformuj przynajmniej jak obecnie to przyłącze wygląda.
  • #9 21026342
    pseudocfoch
    Poziom 2  
    Wiem tylko, że jest to częściowa miedź od zewnątrz aż do łazienki. Łazienka to pokój obok głównych drzwi. Reszta to miedź. Nie znam więcej szczegółów. Dowiem się, kiedy podpiszę umowę sprzedaży. Na razie chcę tylko wiedzieć, ile pieniędzy powinienem na to zarezerwować. Czy 10 000 czy 12 000 wystarczy?

Dodano po 2 [minuty]:

Tak czy inaczej oddzielę tylko 12000 zł. Mam nadzieje że to wystarczy. Przy zakupie mieszkania poproszę o wycenę.
  • #10 21026363
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3766
    pseudocfoch napisał:
    Wiem tylko, że jest to częściowa miedź...
    A możesz rozwinąć? Co to jest "częściowa miedź", a dalej "miedź"? No i z ostatniego wpisu wynika, że jednak nie chodzi o w.l.z. tylko o wymianę instalacji wewnątrz lokalu. Ale nadal nie wiadomo jaki to budynek, jaki rodzaj instalacji, jaki układ... Z wpisów wynika także, że nie masz jeszcze tego mieszkania, ale dopiero... Zamierzasz nabyć? Skoro tak, to chyba najprościej jeszcze przed podpisaniem umowy choć wstępnie oszacować zakres i koszty remontu? A a jeśli na tym się zupełnie nie znasz (tak to wygląda) poproś osobę kompetentną, żeby oceniła stan lokalu i wyjaśniła, jaka jest najrozsądniejsza kolejność prac. Nawet jak będzie trzeba za to zapłacić kilka stówek, to oszczędzisz w ten sposób sporo na nietrafionych wydatkach. I być może na zawyżonych kosztach kredytu. Nie bierz tego do siebie, ale mam wrażenie że zabierasz się do tego zupełnie nie z tej strony co trzeba. Zwolnij więc nieco i przemyśl kolejne kroki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 21026368
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21026376
    pseudocfoch
    Poziom 2  
    Mobali napisał:
    pseudocfoch napisał:
    Wiem tylko, że jest to częściowa miedź...
    A możesz rozwinąć? Co to jest "częściowa miedź", a dalej "miedź"? No i z ostatniego wpisu wynika, że jednak nie chodzi o w.l.z. tylko o wymianę instalacji wewnątrz lokalu. Ale nadal nie wiadomo jaki to budynek, jaki rodzaj instalacji, jaki układ... Z wpisów wynika także, że nie masz jeszcze tego mieszkania, ale dopiero... Zamierzasz nabyć? Skoro tak, to chyba najprościej jeszcze przed podpisaniem umowy choć wstępnie oszacować zakres i koszty remontu? A a jeśli na tym się zupełnie nie znasz (tak to wygląda) poproś osobę kompetentną, żeby oceniła stan lokalu i wyjaśniła, jaka jest najrozsądniejsza kolejność prac. Nawet jak będzie trzeba za to zapłacić kilka stówek, to oszczędzisz w ten sposób sporo na nietrafionych wydatkach. I być może na zawyżonych kosztach kredytu. Nie bierz tego do siebie, ale mam wrażenie że zabierasz się do tego zupełnie nie z tej strony co trzeba. Zwolnij więc nieco i przemyśl kolejne kroki.

Za późno. Już zapłaciłem 10%.
  • #14 21026408
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6572
    pseudocfoch napisał:
    Za późno. Już zapłaciłem 10%.
    To po co zawracasz gitarę użytkownikom forum Elektroda.pl, skoro na to mieszkanie jesteś tak napalony, że nic cię już nie odwiedzie od decyzji zakupu?
  • #15 21026788
    TAAG
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Zacznij od wizyty dobrego Elektryka.
    On w takim przy przypadku powinien doradzić, od czego najlepiej zacząć.

Ja bym zaczął od ustalenia obecnych warunków przyłącza...w PGE..

PS. Sztuczne oszczędności — od razu zrób całą instalację.
    W perspektywie czasowej to wyniesie wg mnie taniej.
  • #17 21026833
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2816
    TAAG napisał:
    Czyli co?
    Bo Nie wiem, czy dobrze rozumiem ideę?
    Jak już położysz świeże tynki, pomalujesz,postawisz meble itd.
    To wtedy będziesz kuł i wymieniał przewody w mieszkaniu???

pseudocfoch napisał:

Tak, ale biorę pożyczkę i chcę mieć wystarczająco dużo pieniędzy na wymianę przyłącza elektrycznego. Po opłaceniu nieruchomości będę miał 12 tys. Czy to wystarczy?

Twoj cyrk, twoje małpy. Ja bym zaczął od wezwania elektryka aby ocenił i pomierzył instalację. Być może nawet same oględziny wystarczą jeśli instalacja jest w stanie agonalmym. Nie znam twoich kompetencji. Na jakich merytorycznych przesłankach oceniasz że przyłącze jest do natychmiastowej wymiany a przewody w ścianie już nie. Poprzedzone to było jakimś przeglądem, czy po prostu jak czegoś nie widać bo jest w ścianie to jest w lepszym stanie niż to co widać.
    Poza tym po wprowadzeniu się już się nie robi generalnych remontów. Trudno mieszkać w mieszkaniu gdzie wszystkie pomieszczenia na raz są remontowane. Tak się najczęściej wymienia instalację, że we wszystkich pomieszczeniach robi jednocześnie. No ale jak już wspomniałem, twój cyrk, twoje małpy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa wymianę aluminiowego przyłącza elektrycznego w mieszkaniu i pyta o szacunkowe koszty, sugerując kwoty 5000 zł, 8000 zł lub 10 000 zł. Odpowiedzi wskazują, że bez szczegółowych informacji o obecnej instalacji, jej układzie oraz rodzaju osprzętu, trudno oszacować koszty. Wiele osób sugeruje, aby skonsultować się z elektrykiem, który oceni stan instalacji i zaproponuje najlepsze rozwiązania. Wskazano również, że lepiej jest przeprowadzić kompleksowy remont niż działać etapami, co może być bardziej kosztowne. Użytkownik planuje przeznaczyć 12 000 zł na wymianę, ale niektórzy uczestnicy dyskusji podkreślają, że cała instalacja może wymagać wymiany, co może zwiększyć koszty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA