Na razie zastanawiam się nad wymianą aluminiowego przyłącza elektrycznego. Resztę remontu zrobię później. Ile pieniędzy powinienem zarezerwować 5000 zł, 8000 zł czy 10 000 zł?
Dzięki;-)
Dzięki;-)
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tampseudocfoch napisał:Po opłaceniu nieruchomości będę miał 12 tys. Czy to wystarczy?
sosarek napisał:Zadaj to pytanie ELEKTRYKOWI który przeprowadzi wizję lokalną, oceni stopień trudności itd. - innej opcji nie ma.
pseudocfoch napisał:A możesz rozwinąć? Co to jest "częściowa miedź", a dalej "miedź"? No i z ostatniego wpisu wynika, że jednak nie chodzi o w.l.z. tylko o wymianę instalacji wewnątrz lokalu. Ale nadal nie wiadomo jaki to budynek, jaki rodzaj instalacji, jaki układ... Z wpisów wynika także, że nie masz jeszcze tego mieszkania, ale dopiero... Zamierzasz nabyć? Skoro tak, to chyba najprościej jeszcze przed podpisaniem umowy choć wstępnie oszacować zakres i koszty remontu? A a jeśli na tym się zupełnie nie znasz (tak to wygląda) poproś osobę kompetentną, żeby oceniła stan lokalu i wyjaśniła, jaka jest najrozsądniejsza kolejność prac. Nawet jak będzie trzeba za to zapłacić kilka stówek, to oszczędzisz w ten sposób sporo na nietrafionych wydatkach. I być może na zawyżonych kosztach kredytu. Nie bierz tego do siebie, ale mam wrażenie że zabierasz się do tego zupełnie nie z tej strony co trzeba. Zwolnij więc nieco i przemyśl kolejne kroki.Wiem tylko, że jest to częściowa miedź...
Mobali napisał:pseudocfoch napisał:A możesz rozwinąć? Co to jest "częściowa miedź", a dalej "miedź"? No i z ostatniego wpisu wynika, że jednak nie chodzi o w.l.z. tylko o wymianę instalacji wewnątrz lokalu. Ale nadal nie wiadomo jaki to budynek, jaki rodzaj instalacji, jaki układ... Z wpisów wynika także, że nie masz jeszcze tego mieszkania, ale dopiero... Zamierzasz nabyć? Skoro tak, to chyba najprościej jeszcze przed podpisaniem umowy choć wstępnie oszacować zakres i koszty remontu? A a jeśli na tym się zupełnie nie znasz (tak to wygląda) poproś osobę kompetentną, żeby oceniła stan lokalu i wyjaśniła, jaka jest najrozsądniejsza kolejność prac. Nawet jak będzie trzeba za to zapłacić kilka stówek, to oszczędzisz w ten sposób sporo na nietrafionych wydatkach. I być może na zawyżonych kosztach kredytu. Nie bierz tego do siebie, ale mam wrażenie że zabierasz się do tego zupełnie nie z tej strony co trzeba. Zwolnij więc nieco i przemyśl kolejne kroki.Wiem tylko, że jest to częściowa miedź...
pseudocfoch napisał:Trochę nierozsądne, ale... Trudno.Za późno. Już zapłaciłem 10%.
TAAG napisał:Czyli co?
Bo Nie wiem, czy dobrze rozumiem ideę?
Jak już położysz świeże tynki, pomalujesz,postawisz meble itd.
To wtedy będziesz kuł i wymieniał przewody w mieszkaniu???
pseudocfoch napisał:
Tak, ale biorę pożyczkę i chcę mieć wystarczająco dużo pieniędzy na wymianę przyłącza elektrycznego. Po opłaceniu nieruchomości będę miał 12 tys. Czy to wystarczy?