logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ocena schematu elektrycznego mieszkania z kuchnią indukcyjną 3-fazową w Holandii

AdamPolfortech 12 Kwi 2024 13:07 681 13
REKLAMA
  • #1 21042635
    AdamPolfortech
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Witam szanownych kolegów elektryków, mam do zrobienia schemat z dokumentacją podzespołów dla małego mieszkania z kuchnią indukcyjną 3 fazową. Mieszkanie znajduje się w Holandii więc na każdą z faz musiałem puścić Różnicówkę, moje pytanie to czy nie popełniłem błędów i czy mogę przedstawić schemat klientowi końcowemu.
    Schemat elektryczny obudowy do montażu z wykorzystaniem komponentów firmy Eaton
    Schemat instalacji elektrycznej z rozdzielnicą trójfazową dla mieszkania z kuchnią indukcyjną.
    Tabela z dokumentacją podzespołów instalacji elektrycznej dla mieszkania z kuchnią indukcyjną w Holandii.
    Schemat instalacji elektrycznej w szafie rozdzielczej.
  • REKLAMA
  • #2 21042707
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2795
    Do instalacji w Holandii stosuj przepisy holenderskie. Więc nie pytaj na polskim forum jak powinna wyglądać instalacja w Holandii. Tu na tym forum mało kto ogarnia polskie przepisy a ty się pytasz o holenderskie.
  • REKLAMA
  • #3 21042724
    AdamPolfortech
    Poziom 4  

Przepisy Holenderskie od Polskich różnią się tylko tym, że na każdą fazę w indukcji należy dać osobny bezpiecznik różnicowy, co też zrobiłem, chodzi mi o to, by ktoś wprawnym okiem spojrzał na połączenia i stwierdził, czy podłączenia są właściwe.
  • #4 21043102
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 354
    Źle to jest podłączone.
    Szczególnie przewody neutralne
    Wyłącznik różnicowoprądowy ma wejście neutralnego i fazowego i wyjście przewodu neutralnego i fazowego .
    Nie można ich mieszać.
  • #5 21043126
    AdamPolfortech
    Poziom 4  
    Szanowny kolega ma na myśli sekcje z indykcją ? Jeśli byś mógł jakoś zakreślić moje błędy i ewentualnie poprawić to był bym bardzo wdzięczny bo nie ukrywam jest to mój pierwszy w pełni samodzielny projekt instalacji...
  • #6 21043132
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1125
    AdamPolfortech napisał:
    ... czy mogę przedstawić schemat klientowi końcowemu. ...

A skoro stworzyłeś widok rozdzielnicy, to i masz schemat - czy możesz go zamieścić? Będzie łatwiej wskazać miejsca do poprawki.

pozdrawiam
    (W jakim programie wytworzyłeś widok rozdzielnicy?)
  • REKLAMA
  • #7 21043145
    remot
    Poziom 33  
    Ocena: 219
    tyqva napisał:
    A skoro stworzyłeś widok rozdzielnicy, to i masz schemat - czy możesz go zamieścić?

Prawda.

Poza kolorkami to do mnie też te rysunki nie za bardzo trafiają.
  • #8 21043261
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 521
    Tam wszystko jest coś nie halo. Jeżeli wchodzisz na RCD fazą z góry, to tak samo neutralnym, a wychodząc fazą z z dołu, również wychodzisz neutralnym, a następnie na wyłącznik nadprądowy. Poczytaj o zasadzie działania RCD.
  • #9 21043386
    AdamPolfortech
    Poziom 4  

Bardzo dziękuję Wam za rady, oczywiście jutro poprawię wszystko i zamieszczę schemat, bo tak jak wspomniałem, jest to mój pierwszy schemat, który zrobiłem poglądowo dla znajomego. Jeśli wszystko będzie ok, pozwoli mi go zrealizować u siebie w domu i przy tym coś zapłaci. Wiadomo, nie tysiące, bo się uczę, ale gdzieś trzeba zacząć ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21043430
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 521
    AdamPolfortech napisał:
    Przepisy Holenderskie od Polskich różnią się tylko tym, że na każdą fazę w indukcji należy dać osobny bezpiecznik różnicowy,

Niekoniecznie, bo są płyty indukcyjne z jednym zaciskiem N, więc nie można takiej płyty podłączyć do RCD jednofazowch. Poza tym przy podłączeniu do jednofazowych RCD płyta z osobnymi zaciskami neutralnymi musi mieć wewnętrzną separację neutralnych dla każdej z faz. Oba typy płyt będą działać na RCD 4P.
    https://www.groepenkastcompleet.nl/perilex-aansluiting-voor-fornuisgroep
    Tu zrzut ekranu z powyższego linku przetłumaczony z niderlandzkiego przez translator.
    Zrzut ekranu z tekstem o podłączeniach płyt indukcyjnych.
  • #11 21043483
    AdamPolfortech
    Poziom 4  

Niesamowicie dziękuję Ci, Kolego, to info jest naprawdę bardzo cenne, a co do pozostałej części skrzynki, czy mógłbyś się wypowiedzieć i ewentualnie pokazać na czystym schemacie (zamieściłem go w poście), jak ty byś to zrobił?
  • #12 21043524
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1125
    AdamPolfortech napisał:

... a co do pozostałej części skrzynki, czy mógłbyś się wypowiedzieć i ewentualnie pokazać na czystym schemacie (zamieściłem go w poście), jak ty byś to zrobił?

Ten nazwany przez ciebie schemat to widok rozdzielnicy. Jest tak marnej jakości, że nie nadaje się do analizy. Może zamieścisz na forum źródłowy plik tego projektu? W wersji jaką zapisuje twój użyty do tego celu program EATON'a (*.sbc, *.niu, *.configurator). Spakuj do *.zip i dodaj jako załacznik.
    pozdrawiam
  • #13 21043539
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3833
    AdamPolfortech napisał:
    Przepisy Holenderskie od Polskich różnią się tylko tym, że na każdą fazę w indukcji należy dać osobny bezpiecznik różnicowy,

Coś źle doczytałeś. Przepisy mówią że każda faza ma być zabezpieczona RCD. O osobnym na każdą fazę mowy nie ma. Zresztą w przypadku większości płyt dostępnych na rynku światowym jest to wręcz niewykonalne

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące schematu elektrycznego mieszkania z kuchnią indukcyjną 3-fazową w Holandii. Użytkownik zapytał o poprawność podłączeń oraz dokumentację dla instalacji, zwracając uwagę na konieczność zastosowania wyłączników różnicowoprądowych (RCD) dla każdej fazy. Otrzymał różne opinie, w tym wskazówki dotyczące błędów w podłączeniach przewodów neutralnych oraz sugestie dotyczące przepisów holenderskich. Uczestnicy forum podkreślili, że każdy RCD powinien być odpowiednio podłączony, a także zasugerowali zamieszczenie lepszej jakości schematu dla dokładniejszej analizy. Użytkownik wyraził chęć poprawienia schematu na podstawie uzyskanych wskazówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA