logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ryobi czy Makita - który system akumulatorowy wybrać dla narzędzi?

Tekumsech 21 Kwi 2024 22:12 7461 10
REKLAMA
  • #1 21054839
    Tekumsech
    Poziom 9  
    Witam, chciałbym zacząć gromadzić elektronarzędzia akumulatorowe z jednego systemu akumulatorowego, tj. Młotowiertarka, szlifierka czy wiertarko-wkrętarka. Myślałem o Ryobi lub Makicie. Makita jest mi znana, ale Ryobi już nie. Czy Ryobi warto się zainteresować?
  • REKLAMA
  • #2 21054850
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Ryobi to sprzęt "hobby". Niby ludzie to kupują i coś tam tym robią - to taka chińszczyzna z wyższej pólki. Makita ma tą zaletę, że ma pełną dostępność części zamiennych, nawet po zaprzestaniu produkcji modelu.
  • #3 21054969
    robig
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    To zależy od kieszeni i tego, co chcesz tym robić. Do ciężkiej i ciągłej pracy Makita, do sporadycznej Ryobi - choć mam dużo narzędzi aku w systemie One+ i nie narzekam, zarzynam i paść mnie chcą. A jak kieszeń pozwola i mają to być muły robocze, to tylko HILTI.
  • REKLAMA
  • #4 21055012
    Tekumsech
    Poziom 9  

To ma być sprzęt na fuchy. Jestem elektroinstalatorem i często się trafiają jakieś roboty typu monitoring, domofon itp. Trochę mam dość narzędzi z kablami 😁
  • #5 21055171
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1602
    Tekumsech napisał:
    Jestem elektroinstalatorem i często się trafiają jakieś roboty typu monitoring, domofon itp

To tym bardziej inwestuj w profesjonalną i sprawdzoną markę.
    Ja od kilku lat używam systemu 18 V Boscha i mam o nim bardzo dobrą opinię.
  • #6 21061499
    TooSlow95
    Poziom 11  
    Ocena: 42
    Bierz Parkside Performance, będziesz Pan zadowolony. Ostatnio na robocie miałem swoją szlifierkę Performance i obok DeWalta. Różnicy w pracy brak.
  • #7 21061675
    robokop
    TooSlow95 napisał:
    Różnicy w pracy brak.
    Za to jest kosmiczna różnica w trwałości i ewentualnym serwisie.
  • REKLAMA
  • #8 21061699
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2594
    robokop napisał:
    TooSlow95 napisał:
    Różnicy w pracy brak.
    Za to jest kosmiczna różnica w trwałości i ewentualnym serwisie.

Nie ma żadnej. Jedno i drugie nienaprawialne :)
    Choć porównywanie gadżetów kolekcjonerskich jakimi są sprzęty Parkside do normalnych, przyzwoitych narzędzi DeWalta jest po prostu śmieszne.

Jak na profesjonalne roboty to tylko Bosch lub Makita.
    Bosch ma bardzo duży serwis (duża ilość punktów napraw) i dostępność części zamiennych. Makita zaś nieco słabszy serwis, ale bardziej bogata oferta w różnorodności narzędzi liczonych w setkach - seria LXT.
  • REKLAMA
  • #9 21061744
    robokop
    Sam obecnie mam tylko Boscha i Makitę - zarówno sieciowe, jak i bateryjne. Nawet nowe oryginalne śrubki do obudowy można bez problemu kupić. Do Boscha można kupić części do urządzeń nie produkowanych od ponad 30-tu lat.
  • #10 21062705
    beam_beer
    Poziom 23  
    Ocena: 135
    Jeśli wybierasz z tych dwóch, to zdecydowanie Makita. Jeśli jesteś otwarty na inne propozycje to zerknij na stronę dedra.pl.
  • #11 21062779
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2078
    Z tych dwóch zdecydowanie polecam DEWALT

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano systemy akumulatorowe Ryobi i Makita, z naciskiem na ich zastosowanie w elektronarzędziach. Użytkownicy wskazali, że Ryobi jest bardziej odpowiedni do sporadycznych prac, podczas gdy Makita jest preferowana do intensywnego użytkowania i profesjonalnych zastosowań. Zwrócono uwagę na dostępność części zamiennych, gdzie Makita ma przewagę, ale Bosch również cieszy się dobrą opinią w tym zakresie. Użytkownicy sugerowali, że dla elektroinstalatorów, którzy potrzebują niezawodnych narzędzi, lepszym wyborem będzie Makita lub Bosch. Pojawiły się także rekomendacje dla innych marek, takich jak DeWalt i Parkside, jednak z zastrzeżeniem, że dla profesjonalnych zastosowań lepsze są Makita i Bosch.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA