logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suzuki Grand Vitara 1.9 DDIS EDC16C3 - Nie Odpala, Kontrolki

bubbo 23 Kwi 2024 14:28 1971 11
REKLAMA
  • #1 21056828
    bubbo
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam , pytanko odnośnie GVII 1.9DDIS, Przy próbie odpalenia bez kluczyka nie da się przekrecic stacyjki,
    Pilota wykrywa bo jak z nim wsiądę to przy wciśnięciu motylka pali niebieski kluczyk ale tak jak by jakas blokada nie odpuszczała i nie da się przekrecic stacyjki, z tradycyjnym kluczykiem wszystko działa.
    Rodzice mówią że tak jest od kad ja kupili, ale bym sie pobawil moze naprawil jak ktoś ma jakieś pomysły to ja chętnie skorzystam z rady.

Pierwszy mój pomysł to zepsuta stacyjka ale może jakaś kostka spadła albo trzeba to aktywować ,

Z góry dzięki za każdą wskazówkę.

Dodam że pilot działa, otwieranie z przycisku działa
    Jak wsiądę bez Pilota i próbuje przekrecic stacyjkę (wcisnę ten motylek) to zapala się czerwony kluczyk na desce jak wsiądę z pilotem i Próbuję przekrecic kluczyk to zapala się niebieski kluczyk ale nie da rady przekrecic stacyjki bo jest tak jakby zblokowana w pozycji wyłączonej nawet zapłonu nie można włączy, dopiero jak włożę kluczyk w stacyjki to mogę włączyć zapłon i odpalić samochód.

A co do samego systemu keyless to nie wiem czy ten samochód go posiada bo rodzice od kąd go kupili to odpalali ją standardowo z kluczyka,
    Wywnioskowałem to z tego że ta kontrolka kluczyka na desce reaguje na to czy pilot jest w kabinie czy nie,
    Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czy w ogóle taki bajer jest w tym modelu?

Pozdr.

Post został wydzielony z innego tematu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4049499.html#21050668
    Reg. 3.1.14. Publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką wątku dyskusji.
    Mod.[CameR]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21057060
    bubbo
    Poziom 14  
    Programowałem innym sposobem niż na filmiku i też nic się nie zmieniło dzwi można otworzyć z przyciski a stacyjka się nie przekreca
  • #4 21057071
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15540
    Skąd pomysł że tam wogóle był keyless?
    W niektórych autach trzeba wcisnąć hamulec i sprzęgło by móc odpalić.
    Poza tym poczytaj https://www.suzukiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6609&start=125
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21057116
    bubbo
    Poziom 14  
    Czy ten czerwono niebieski kluczyk który się zapala na desce przy próbie przekrecenia stacyjki też występuje w wersji bez keylessa, bo może naprawdę w tym samochodzie go nie ma a ja kombinuje na darmo?
  • #6 21057121
    sosarek

Poziom 43  
    Wstaw zdjęcie przedstawiające o co Ci chodzi.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21057158
    bubbo
    Poziom 14  
    Suzuki Grand Vitara 1.9 DDIS EDC16C3 - Nie Odpala, Kontrolki1713883335...329732.jpg (1.35 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Jak wcisnę stacyjkę beż kluczyka a pilot trzymam za oknem to pali się czerwony kluczyk
    Suzuki Grand Vitara 1.9 DDIS EDC16C3 - Nie Odpala, Kontrolki1713883526...644405.jpg (1.77 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    A jak pilot jest w kabinie to pali się niebieski kluczyk
    Suzuki Grand Vitara 1.9 DDIS EDC16C3 - Nie Odpala, Kontrolki1713883609...186355.jpg (1.4 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Jak mam otwarte drzwi i próbuje przekrecic to pali niebieski kluczyk i pika, ale w żadnym wypadku nie można przekrecic stacyjki
  • #8 21057168
    sosarek

Poziom 43  
    Masz wciśnięte sprzęgło i hamulec jednocześnie?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21057188
    bubbo
    Poziom 14  
    Tak już to wszystko przerobiłem,
    Nigdy nie rozbierałem takiej stacyjki i nie wiem jak to działa ale pewnie jakiś elektromagnes odblokowuje stacyjkę i może jakiś bezpiecznik albo kostka spadła albo sie zaciał i dlatego nie działa
    Może kolego wiesz który bezpiecznik jest za to odpowiedzialny? Ja zaraz postaram się zdjąć plastiki i zobaczę co tam się dzieje
  • #10 21057197
    sosarek

Poziom 43  
    Zamiast pruć łatwiej sprawdzić wyposażenie po VIN.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 21057313
    bubbo
    Poziom 14  
    A gdzieś sprawdzę to gratis?
  • #12 21057983
    bubbo
    Poziom 14  
    Witam, teraz mam bajer że nawet fachmajster by mi zazdrościł,
    U mnie był taki nietypowy przypadek, rozebrałem stacyjkę a tam kupa rdzy, jakimś cudem wilgoć się dostała do środka i zeżarło całą płytkę z modułem od elektromagnesu który odblokowywał stacyjkę,
    Wymontowałem bolec z elektromagnesu i teraz jak wsiądę bez kluczyka to mogę kręcić ale nie zapali a jak wsiądę z kluczykiem to pali jak to fa ryka przewidziała - bezkluczykowo hehe.
    Już zamówiłem nową stacyjkę, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Suzuki Grand Vitara 1.9 DDIS, polegający na niemożności przekręcenia stacyjki bez kluczyka, mimo że pilot działa poprawnie. W przypadku użycia kluczyka stacyjka działa, co sugeruje, że może być problem z blokadą stacyjki lub uszkodzeniem elektromagnesu. Użytkownicy sugerują sprawdzenie, czy wciśnięte są pedały hamulca i sprzęgła, a także zwrócenie uwagi na ewentualne uszkodzenia stacyjki spowodowane wilgocią. W jednym z przypadków stwierdzono rdzę w stacyjce, co prowadziło do uszkodzenia modułu elektromagnesu. Użytkownik planuje wymianę stacyjki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA