logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Makieta sygnalizacji świetlnej

bocian90 05 Gru 2005 17:54 6575 8
  • Witam!W ramach zajęć szkolnych (lekcja techniki w 3 gimnazjum)Wykonałem tą właśnie makietę.Układ jest banalnie prosty.Składa sie z 3 pozycyjnego przełącznika (własnoręcznie wykonanego :) ),baterii jednego rezystora :) i 4 sygnalizatorów.Może jak bedzie mi sie nudziło to zrobie jeszzce dodatkowe sygnalizatory dla pieszych :) i jakieś sterowanie żeby same sie światła zmieniały. Pozdrawiam! :):):) Ocena 6 :P Niewiem dlaczego ale trawa na fotkach wyszła zielona.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    bocian90
    Poziom 27  
    bocian90 napisał 1243 postów o ocenie 34, pomógł 92 razy. Mieszka w mieście Bydgoszcz. Jest z nami od 2004 roku.
  • #2 2056447
    ToomiX
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Fajne. Podobny włącznik jest w książce A. Słodowego "Lubię majsterkować":D
  • #3 2056637
    Rabe
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Troche prymitywne ale jest. szkoda ze makieta nie jest bardziej sztywna:|
  • #4 2056882
    Marcin_126
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    To kiedyś (na uczelni) widziałem podobną makiętę sterowaną sterownikiem Omron (wyposażonym w panel dotykowy i moduł fuzzy logic) :)
  • #5 2056901
    bocian90
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Dzięki za odpowiedzi.Jak juz wspomniełaem zrobiłem bo musiałem,ale nie móie ze nie sprawiało mi to przyjemności.Wiem ze jest to bardzo prymitywna rzecz ale jest.Zrobienie tego cuda zajeło mi 2 godzini i robiłem to wczoraj wieczorem od 22 do północy. Pozdawrawiam! :P:P:P
  • #6 2057170
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Witam

Ja zamiast tych pinesek dał bym układik CD4017 i sterował bym jednym przyciskiem.

Pozdrawiam
  • #7 2061074
    karolj
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Hehe, dokładna kopia makiety z książki Słodowego. No, może poza LEDami :) Nawet przełącznik taki sam i umieszczony w tym samym miejscu:) Ale wykonanie kiepściutkie.
    P.S - jeszcze 10 lat temu znałem tą książkę na pamięć:)
  • #8 2061271
    poohatek2
    Poziom 11  
    u mnie na uczelni tez jest taka makieta, sterowana sterownikiem simensa, sygnalizacja obejmuje skrzyzowanie, boczne skrzyzowanie i swiatla dla pieszych. Sa tam laborki z S5 ;]
  • #9 2062748
    xml2000
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    mógłbym poprosić o schemacik takego urządzonka mi też by się przydała dobra ocenka z techniki oczywiście proszę o wersje sterowania jednym przyciskiem

Podsumowanie tematu

✨ W ramach szkolnych zajęć technicznych wykonano prostą makietę sygnalizacji świetlnej składającą się z trójpozycyjnego przełącznika własnej konstrukcji, baterii, rezystora oraz czterech sygnalizatorów LED. Autor planuje rozbudowę o dodatkowe sygnalizatory dla pieszych oraz automatyczne sterowanie zmianą świateł. W dyskusji zwrócono uwagę na prostotę i prymitywność układu oraz sugestie dotyczące poprawy stabilności makiety. Zaproponowano zastosowanie układu scalonego CD4017 do sterowania sygnalizacją za pomocą jednego przycisku. Wspomniano również bardziej zaawansowane rozwiązania z użyciem sterowników przemysłowych, takich jak Omron z panelem dotykowym i logiką rozmytą oraz sterownik Siemens S5 stosowany na uczelniach do sterowania sygnalizacją obejmującą skrzyżowania i światła dla pieszych. Dyskusja zawierała także odniesienia do książki A. Słodowego "Lubię majsterkować", gdzie znajduje się podobny projekt makiety.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA