logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikroskopy stereoskopowe jakie używacie, polecacie?

dondu 02 Maj 2024 12:45 2382 6
  • #1 21067621
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Cześć,

Muszę zakupić jakiś w miarę porządny mikroskop stereoskopowy (tylko i wyłącznie) do lutowania i inspekcji elektroniki wraz z odpowiednią głębią ostrości, by móc operować lutownicą itp.

Jest ich sporo na rynku, ale chciałbym poznać zdanie tych z Was, którzy na co dzień korzystają z takiego sprzętu.

Opiszcie proszę jaki używacie, co jest w nim dobre, a co mogło by być lepsze. Chodzi mi o praktyczne ich wykorzystanie. Zdjęcia Waszego sprzętu mile widziane.

Kwota jaką mogę wydać, to max 3 tys. zł.
  • Pomocny post
    #2 21068237
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 988
    dondu napisał:
    Cześć,

Muszę zakupić jakiś w miarę porządny mikroskop stereoskopowy (tylko i wyłącznie) do lutowania i inspekcji elektroniki wraz z odpowiednią głębią ostrości, by móc operować lutownicą itp.

W zasadzie wszystkie te chińczyki wiele się nie różnią ;)
    Zerknij na ten wątek to jest recenzja do której doczepił się dłuższy temat... Opisałem tam trochę odnośnie różnych "szkieł" zabaw z kamerą itd. Trochę długi wątek (z miejscowymi offtopami do pominięcia) ale warto przeglądną bo jest trochę informacji i rozwiązań problemów z którymi do tej pory ludzie się męczą (przynajmniej patrząc na YT).

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3701122.html

Jak masz jakieś pytania itp. chcesz abym przetestował jakoś szkła które mam śmiało pytaj w w/w wątku ;)
  • Pomocny post
    #3 21091723
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 918
    dondu napisał:

Jest ich sporo na rynku, ale chciałbym poznać zdanie tych z Was, którzy na co dzień korzystają z takiego sprzętu.

Opiszcie proszę jaki używacie, co jest w nim dobre, a co mogło by być lepsze. Chodzi mi o praktyczne ich wykorzystanie. Zdjęcia Waszego sprzętu mile widziane.

Kwota jaką mogę wydać, to max 3 tys. zł.

Najtańszy:
    https://deltaoptical.pl/mikroskop-stereoskopowy-delta-optical-discovery-l

Ja używam podobnego do tego:
    https://deltaoptical.pl/mikroskop-stereoskopo...elta-optical-sz-630t-statyw-f3-3?from=listing
    w każdym razie na takim samym statywie. Z tym że ceny poszły znacząco w górę.

Jeśli nie potrzebujesz zbyt dużego pola roboczego najlepszy będzie używany MBS 10 .Można kupić używany na e-bay.
  • Pomocny post
    #4 21099220
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1134
    Ja mam jak na zdjdęciach, kupiony 06.2020 za 1200zł od Chińczyka, mam jeszcze maila, ale ogłoszenie nie istnieje. Ważne żeby mieć obiektyw 0,5 on zmniejsza powiększenie, ale daje ostrość z daleka. Była do tego kamerka, ale to lipa jest.
    Wywierciłem sobie swoją dziurę w podstawie na krótkim boku, w ten sposób do stoi stabilnie, mieszczą się płyty (jak posprzątam ;) ) i nie trzeba mocować do blatu.
    Mikroskopy stereoskopowe jakie używacie, polecacie? Mikroskopy stereoskopowe jakie używacie, polecacie? Mikroskopy stereoskopowe jakie używacie, polecacie?
  • #6 21100104
    daro07x
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Carton DSZ44 / DSZT44 / DSZV44.
    (T - opcja montażu kamerki, przełączany tor optyczny oko/kamerka, V - opcja montażu kamerki, 3 tory optyczne)

Japońska firma, produkcja w Tajlandii. Jakość obrazu w porównaniu ze wszystkimi chińczykami które 4 lata temu oglądałem w salonie Delta Optics to niebo a ziemia. Nowy zaczyna się od 1000USD za samo body. Ale można upolować używany w dobrej cenie. W 2020, udało mi się wyrwać DSZT44-PF (z podstawą i oświetleniem na świetlówce 9W) w świetnym stanie za 320EUR (~1350PLN) na eBay.
    Odległość robocza bez dodatków 90mm, z akcesoryjnym szkłem 0.5x - 150mm.
    Fajna sprawa że można zamontować zwykłe filtry fotograficzne 49mm, np. polaryzacyjny.
    Co bym zmienił to podstawę, jest ciężka i solidna ale odległość od metalowej puszki do osi optycznej to 125mm, czasem to przeszkadza.

Zdjęcie poglądowe z internetu:
    Mikroskop stereoskopowy z kamerą, monitor wyświetla powiększony obraz płytki drukowanej
  • #7 21120491
    hustla6969
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Jeśli jeszcze nie kupiłeś, to polecam mikroskop z AliExpress. Droższy na podwójnym wysięgniku z kamerą i soczewkami kosztuje około 2300, ale rusza letnia wyprzedaż i z kodem cena spada do około 2000. Jest też tańsza wersja z krótkim ramieniem oraz bez kamery.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dzielą się doświadczeniami na temat mikroskopów stereoskopowych do lutowania i inspekcji elektroniki. Wskazują, że wiele modeli chińskich jest podobnych, a warto zwrócić uwagę na recenzje i wątki dyskusyjne. Polecane modele to Delta Optical Discovery L oraz Delta Optical SZ-630T, które są dostępne w przedziale cenowym do 3000 zł. Użytkownicy sugerują również zakup używanego mikroskopu MBS 10 lub modeli triokularowych, takich jak MC75T-B1 MINIONEK Mechanic. Wspomniano o mikroskopach Carton DSZ44/DSZT44, które oferują lepszą jakość obrazu w porównaniu do chińskich odpowiedników. Niektórzy użytkownicy polecają zakupy na AliExpress, gdzie dostępne są modele z kamerą w atrakcyjnych cenach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA