logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór zasilacza warsztatowego: Zhaoxin RXN-305D vs KORAD KA3005D vs WANPTEK DPS3010U

bpjl 02 Maj 2024 12:59 2181 12
REKLAMA
  • #1 21067637
    bpjl
    Poziom 12  
    Ocena: 176
    Cześć,

Musiałbym kupić sobie zasilacz warsztatowy. Mój niestety postanowił wyzionąć ducha a razem z nim moje zaufanie do niego. Oczywiście na moje potrzeby nie planuję niczego powyżej znanych i "lubianych" parametrów 30V-5A za max 300zł.

Waszym zdaniem lepiej wziąć coś na transformatorze czy zasilacz impulsowy?

Tego jest tyle na rynku, że ciężko wybrać. Wiem ze to wszytko wewnątrz jest na jedno kopyto, ale może praktycy wytkną jakieś różnice na plus czy na minus.

Zhaoxin RXN-305D czy dopłacić do KORAD KA3005D? A może mocniejszy WANPTEK DPS3010U?
  • REKLAMA
  • #2 21067679
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1250
    Moim zdaniem tylko liniowy.
    Impulsówki OK ale taki dobry impulsowy to >2kzł.

Dopłać i bierz z trafo.
  • REKLAMA
  • #3 21068258
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    bpjl napisał:

Mój niestety postanowił wyzionąć ducha a razem z nim moje zaufanie do niego.

...i zapewne odpłynie to zaufanie do innych ;) Tak na serio to wszystkie te zasilacze są takie sobie ;)

Ja bym celował w KORAD KA3005D + na dzień dobry wymiana blaszki na solidny radiator. Mój Korad (co prawda podwójny) chodzi po takiej modyfikacji już z 9 lat... koledze natomiast bez wymiany (kupowaliśmy razem) padł...

Natomiast jak szukasz coś do czego można mieć zaufanie to Rigol tylko cena niestety tak razy dziesięć (bliżej 3000zł np. DP811 spełnia te 5A i 30V) ;)
  • #4 21068318
    bpjl
    Poziom 12  
    tplewa napisał:
    ...i zapewne odpłynie to zaufanie do innych Tak na serio to wszystkie te zasilacze są takie sobie

Wiem, że nie są to profesjonalne narzędzia pracy, ale na moje potrzeby nic lepszego nie potrzebuję.

tplewa napisał:
    na dzień dobry wymiana blaszki na solidny radiator. Mój Korad (co prawda podwójny) chodzi po takiej modyfikacji już z 9 lat... koledze natomiast bez wymiany (kupowaliśmy razem) padł...

Cenna porada, dzięki.

tplewa napisał:
    Rigol tylko cena niestety tak razy dziesięć (bliżej 3000zł np. DP811 spełnia te 5A i 30V)

Jak wyżej. To zdecydowanie za droga zabawka jak na moje potrzeby.
  • REKLAMA
  • #5 21068341
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    bpjl napisał:
    tplewa napisał:
    ...i zapewne odpłynie to zaufanie do innych Tak na serio to wszystkie te zasilacze są takie sobie

Wiem, że nie są to profesjonalne narzędzia pracy, ale na moje potrzeby nic lepszego nie potrzebuję.

Tak tylko napisałem że trzeba mieć niestety do takich zasilaczy ograniczone zaufanie ;) Choć jak wspomniałem mój po założeniu dwóch solidnych radiatorów + termostaty załączające wentylatory po osiągnięciu konkretnej temperatury chodzi bezbłędnie. Natomiast z tego co wiem to pada najczęściej tranzystor mocy, ot jak wspominam zamiast radiatora dali blaszkę i liczą że wentylator da radę (najwidoczniej niezbyt). Dlatego go w sumie mogę polecić bo wiadomo co trzeba poprawić i nie jest to trudna modyfikacja bo miejsca na radiator jest dość sporo (nawet chyba na elektrodzie jest opis takiej modyfikacji)....
  • #6 21078620
    Piotr_Burnos
    Specjalista elektryk
    Ocena: 151
    bpjl napisał:
    Cześć,

Musiałbym kupić sobie zasilacz warsztatowy. Mój niestety postanowił wyzionąć ducha a razem z nim moje zaufanie do niego. Oczywiście na moje potrzeby nie planuję niczego powyżej znanych i "lubianych" parametrów 30V-5A za max 300zł.

Waszym zdaniem lepiej wziąć coś na transformatorze czy zasilacz impulsowy?

Tego jest tyle na rynku, że ciężko wybrać. Wiem ze to wszytko wewnątrz jest na jedno kopyto, ale może praktycy wytkną jakieś różnice na plus czy na minus.

Zhaoxin RXN-305D czy dopłacić do KORAD KA3005D? A może mocniejszy WANPTEK DPS3010U?

Oczywiście liniowy. WANPTEKA testowałem na jednym z moich filmów na YT. Nie wypadł dobrze. Ktoś wyżej napisał o RIGOLu. W sensownej cenie to całkiem stabilne zasilacze.
  • #7 21078656
    bpjl
    Poziom 12  
    Piotr_Burnos napisał:
    Ktoś wyżej napisał o RIGOLu. W sensownej cenie to całkiem stabilne zasilacze.

No tak tylko wspomniał też o cenie tego sprzętu. Oczywiście że jakby był fundusz i potrzeba posiadania takiego cacka to ja bardzo chętnie. Niestety sytuacja jest kompletnie przeciwna.
  • #8 21078701
    Piotr_Burnos
    Specjalista elektryk
    Ocena: 151

bpjl napisał:
    Piotr_Burnos napisał:
    Ktoś wyżej napisał o RIGOLu. W sensownej cenie to całkiem stabilne zasilacze.

No tak tylko wspomniał też o cenie tego sprzętu. Oczywiście że jakby był fundusz i potrzeba posiadania takiego cacka to ja bardzo chętnie. Niestety sytuacja jest kompletnie przeciwna.

Wiem, że każdy by chciał superstabilny zasilacz za 40 zł. Ale to tak nie działa.
  • #9 21078729
    bpjl
    Poziom 12  
    Piotr_Burnos napisał:
    Ale to tak nie działa.

Jestem tego świadomy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21083656
    stan
    Poziom 25  
    Ocena: 172
    Używam takiego Korad KKG305D, do dostania w NDN za ok 390 zł

Programowalny zasilacz DC Korad KKG305D z wyświetlaczem.

wersja z interfejsem za 490 zł.
    Korad KKG305P
    https://ndn.com.pl/pl/glowna/4867-korad-kkg305p-zasilacz-programowalny-dc-30v5a.html
    Link
    Zalety: liniowy, cichy wentylator, bardzo dokładny pomiar prądu, dobry wyświetlacz
    Wady: na wyjściu przekaźnik elektroniczny w momencie regulacji napięcia gałką chwilowo rozłącza wyjście.
  • #11 21141259
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 924
    Zobacz sobie np w ndn model QJ3005P.
    Ma wskazanie poboru prądu do 3 miejsc po przecinku. To się bardzo przydaje.
    Ma też sterowanie po USB.
    https://ndn.com.pl/pl/zasilacze-laboratoryjne...-3005p-ndn-30v-5a-150w-z-oprogramowaniem.html
  • #12 21141280
    bpjl
    Poziom 12  
    Całkiem ciekawa propozycja. Mój zakup odsunął się w czasie z powodu innych wydatków ale temat jest nadal żywy. Z pewnością skorzystam z waszych sugestii w przyszłości.
  • #13 21149342
    drunek
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    Korad KA3005 to jedyny sensowny wybór w tej klasie cenowej.
    W Zhaoxin zapewne jest tak jak w podobnym modelu Yihua - pętla stabilizacji nie jest zrealizowana analogowo, tylko cyfrowo, co jest totalną głupotą i rodzi masę problemów. Producent chciał zapewne zaoszczędzić na wzmacniaczach operacyjnych. A to tylko jeden z wielu problemów z tymi zasilaczami.
    Za to Wanptek jest impulsowy. Nigdy nie kupuj zasilacza impulsowego jako główny zasilacz warsztatowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru zasilacza warsztatowego w przedziale 30V-5A do 300zł, porównując modele Zhaoxin RXN-305D, KORAD KA3005D oraz WANPTEK DPS3010U. Wskazują na przewagę zasilaczy liniowych nad impulsowymi, podkreślając, że KORAD KA3005D jest najlepszym wyborem w tej klasie cenowej, zwłaszcza po modyfikacji z radiatorami. Zauważają również, że Zhaoxin może mieć problemy z cyfrową stabilizacją, a WANPTEK, jako impulsowy, nie jest zalecany jako główny zasilacz. Użytkownicy sugerują również inne modele, takie jak Korad KKG305D oraz QJ3005P, które oferują dodatkowe funkcje, takie jak dokładne pomiary prądu i sterowanie przez USB.
REKLAMA