logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stare radio z gramofonem na lampach. Czy da się to naprawić? Jakie pomiary wykonać?

P4363 07 Cze 2024 12:50 1401 16
REKLAMA
  • #1 21110548
    P4363
    Poziom 2  
    Czy da się to jeszcze reanimować? Mogę zrobić pomiary itd. ale niestety nie znam się za bardzo na takich sprzętach. Wiadomo radio nie będzie działać bo nie ma już takich pasm. Chodzi mi raczej o ten gramofon. Stary radioodbiornik z gramofonem w drewnianej obudowie, z panelem przednim i pokrywą. Wnętrze starego urządzenia elektronicznego z widocznymi lampami próżniowymi i przewodami. Części starego gramofonu i radioodbiornika lampowego z widocznymi lampami elektronowymi. Wnętrze starego gramofonu z widocznymi lampami elektronowymi i elementami elektronicznymi. Stary sprzęt elektroniczny z widocznymi lampami elektronowymi i mechanizmem wewnętrznym. Widok wnętrza starego gramofonu z widocznymi lampami próżniowymi i przewodami. Stary gramofon w obudowie drewnianej. Retro gramofon z zakurzoną powierzchnią i ramieniem na płyty. Wnętrze starego gramofonu z widocznymi przewodami i częściami mechanicznymi. Stary sprzęt elektroniczny z widocznymi elementami wewnętrznymi i częściami metalowymi.
  • REKLAMA
  • #2 21110560
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7729
    P4363 napisał:
    radio nie będzie działać bo nie ma już takich pasm.

Pasma są nadal, kwestia tego jakie stacje tam nadają. Podaj dokładny model tego sprzętu.
  • REKLAMA
  • #3 21110563
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    P4363 napisał:
    Wiadomo radio nie będzie działać bo nie ma już takich pasm. Chodzi mi raczej o ten gramofon.

Takich płyt też już nie ma.
    W moim dzieciństwie 1970 juz nie były wydawane płyty 78obrotowe od dawna
  • REKLAMA
  • #4 21110576
    P4363
    Poziom 2  

ArturAVS, post=21110560 napisał:
    P4363, post=21110548 napisał:

Pasma są nadal, kwestia tego jakie stacje tam nadają. Podaj dokładny model tego sprzętu.

No o to mi chodziło, z tego co pamiętam Radio Matyja jeszcze nadaje heh. No właśnie z modelem jest problem bo ostała się tylko nalepka z ŚFM Świdnica
    z datą produkcji 07.08.1960. Ew. jakieś cyfry 750/3 ale to chyba nie to.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21110563 O dziwo ten model działa też na 45 i 33, 1/3
  • #5 21110583
    Nori2
    Poziom 22  
    Ocena: 106
    P4363 napisał:
    ostała się tylko nalepka z ŚFM

To producent obudowy tego odbiornika.
  • Pomocny post
    #6 21110595
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1110
    P4363 napisał:
    Odziwo ten model działa też na 45 i 33, 1/3

Dokładnie tak - ma trzy prędkości i oryginalnie wkładkę z dwoma igłami - dla płyt 78 rpm oraz drugą dla płyt drobnorowkowych czyli tych 45 i 33 1/3. Igły przełączało się tymi przyciskami na ramieniu - czerwony/zielony.
    Jeżeli wkładka jest i działa to można się cieszyć bo inaczej ciężko taką dostać.
    Właściwie gramofon można uruchomić bez radia - on wymaga tylko zasilania silnika a sygnał jest na tych wtyczkach bananowych (Pod żadnym pozorem nie wtykać do sieci energetycznej !!!).
    Można podłączyć do współczesnego wzmacniacza tylko trzeba przylutować wtyki na współczesne albo zrobić przejściówkę.
    P4363 napisał:
    No o to mi chodziło ,z tego co pamiętam Radio Matyja jeszcze nadaje heh.

Chyba dzwonili ale nie koniecznie w tym kościele. To radio nie ma UKF a tylko D(ługie), Ś(rednie) i dwa zakresy krótkich (K1, K2). PR I powinno być na długich dostępne a na pozostałych zakresach czasem da się coś odebrać. Raczej potrzebna antena - przynajmniej kawałek przewodu.
  • #7 21110602
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    stachu_l napisał:
    Dokładnie tak - ma trzy prędkości i oryginalnie wkładkę z dwoma igłami - dla płyt 78 rpm oraz drugą dla płyt drobnorowkowych czyli tych 45 i 33 1/3. Igły przełączało się tymi przyciskami na ramieniu - czerwony/zielony.

Drugie ostrzeżenie - igła.
    Igły z wkładki tej "przejściowej" generacji były niszczące dla płyt stereofonicznych, znacznie bardziej precyzyjnych co do swoich rowków
  • #8 21110603
    P4363
    Poziom 2  
    >>21110560

Jednak znalazłem tylną płytkę

Serenada 6299

Fragment tylnej płytki z radia Serenada 6299 z nadrukowanymi elementami i oznaczeniami. Tylny panel radia Serenada 6299 z otworami wentylacyjnymi i oznaczeniami serwisowymi. Tylna płytka radia Serenada 6299 z instrukcjami.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21110595 No właśnie jeśli się da oczywiście, chciałbym żeby zadziałało na wbudowanym wzmacniaczu. Z tego co wiem to wkładka prawdopodobnie powinna działać tylko igła jest do wymiany. Tzn. na tym zielonym przełączniku. bo na czerwonym jest cała.

Dodano po 6 [minuty]:

>>21110602 A da się zamontować inną igłę. Kompletnie się na tym nie znam. Jeśli chodzi o części to znalazłem parę takich samych radyjek do kupienia, więc może coś się uda odkupić.

Dodano po 15 [minuty]:

>>21110563 Kiedyś miałem takie pocztówki gające takie prostokątne płyty.

Nie wymontowywałem na razie ale z internetu ten sam model
    Wewnętrzne okablowanie starego radia Serenada 6299. Widok od góry na podzespoły wewnętrzne starego radia lampowego.
  • REKLAMA
  • #9 21110638
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3766
    P4363 napisał:
    ale niestety nie znam się za bardzo na takich sprzętach.
    Naprawa odbiorników lampowych wymaga nieco wiedzy i doświadczenia. Ponadto, w tego typu sprzęcie występują napięcia niebezpieczne dla życia, więc trzeba uważać. Po trzecie, ten odbiornik ma już dzisiaj bardzo mierne walory użytkowe - to sprzęt typowo kolekcjonerski. A każda nieumiejętna naprawa czy przeróbka może definitywnie przekreślić jego wartość także jako eksponatu.
    P4363 napisał:
    Jeśli po naprawie radio będzie działać, to będzie także odbierać, bo na tych zakresach wciąż nadawane są audycje. Na falach długich na pewno "złapiesz" PR1 z Warszawy (225kHz). Także na falach średnich, po podłączeniu anteny drutowej, możesz odbierać kilkadziesiąt stacji obcojęzycznych.
    P4363 napisał:
    Chodzi mi raczej o ten gramofon.
    Ten gramofon zdecydowanie nie nadaje się do odtwarzania współczesnych płyt. Zastosowana tam wkładka ma co prawda przełącznik dla 33,1/3 oraz 45 obrotów, ale ze względu na materiał, konstrukcję i nacisk igły, bardzo szybko zniszczy współczesne płyty. Żeby korzystać z gramofonu musiałbyś więc zaopatrzyć się w stare płyty 78 obr. lub tak zwane pocztówki dźwiękowe, bardzo popularne kilkadziesiąt lat temu. Jednak do współczesnych płyt należy używać współczesnego sprzętu z wkładką MM oraz igłą o innej konstrukcji i odpowiednim nacisku.
    P4363 napisał:
    z tego co pamiętam Radio Matyja jeszcze nadaje heh.
    Akurat Radio Maryja, jak wiele współczesnych rozgłośni radiowych. nadaje na falach metrowych, a konkretnie na paśmie UKF. Obecnie obowiązuje w Polsce tzw. pasmo górne, albo pasmo CCIR, obejmujące częstotliwości w zakresie 87,5–108 MHz. "Serenada" nie obsługuje tego pasma. Zresztą w okresie, kiedy odbiornik był produkowany, transmisja UKF była jeszcze w powijakach. A po jej upowszechnieniu po 1962 roku, w Polsce obowiązywało inne pasmo niż obecnie. Tto oznacza, że na pewno nie posłuchasz tej rozgłośni na tym odbiorniku.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21110674
    P4363
    Poziom 2  
    >>21110638 Teoretycznie to radio powinno działać, a przynajmniej działało 10 lat temu. Od tego czasu stało nieużywane.
    A co do tego Radia Maryja to pamiętam że było odbierane w nim ale ok. 15-20 lat temu może nawet trochę wcześniej. Może wtedy nadawali też na innych pasmach. Chyba że wtedy była jakaś inna rozgłośnia z tematyką religijną, nie wiem byłem wtedy bardzo młody.
    Wiem jak niebezpieczny jest prąd w tak starych sprzętach, aż taką lebiegą w rym temacie na szczęście nie jestem. Po podłączeniu regulacja głośności działa, niestety Ale coś jest nie tak z regulacją pasma "okazało się problem czysto mechaniczny trzeba było zmienić sznurki do regulacji". Lampy świecą rozgrzewają się. Oko nie świeci się ale rozgrzewa. Niestety na wszystkich długościach fal słychać tylko buczenie.
  • #11 21110994
    Hexody
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Zapewne wkładka gramofonowa jest piezoelektryczna (jak w Bambino) a nie magnetyczna. Trwałość ich była kilkuletna, po takim czasie nie będzie działać, nie da sie jej zreanimować i zapewne nie ma w sprzedaży odpowiedników.
    Do wkładek magnetycznych (długowiecznych; w Polsce moim zdaniem od końca lat 70, na Zachodzie czy USA wcześniej) nie będzie igły o odpowiednim kształcie. Raczej będzie to eksponat do oglądania a nie działający gramofon.
    Produkowany wówczas w Polsce srzęt powszechnego użytku był marny i projektowo dekadę czy dwie za średnim ówczesnym sprzętem zachodnim.
    Niestety dowcip "gdybyśmy mieli blachę, to produkowalibyśmy konserwy. Ale, towarzysze, nie mamy mięsa" opisuje wiele aspektów ówczesnych możliwości przemysłu, gdzie sprzęty codziennego użytku miały niski priorytet.
  • #12 21111013
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3766
    P4363 napisał:
    A co do tego Radia Maryja to pamiętam że było odbierane w nim ale ok. 15-20 lat temu może nawet trochę wcześniej.
    Teoretycznie jest to możliwe, jeśli nie mylisz tej rozgłośni z inną stacją o zbliżonej tematyce. Rzeczywiście, Radio Maryja ma w swojej historii pewien interesujący epizod. Otóż ponoć aż do 2003 roku, audycje emitowano również z nadajników krótkofalowych, wynajmowanych od operatorów na terenie Rosji. Obecnie jednak, RM nadaje wyłącznie na UKF, wykorzystuje także transmisje satelitarne. Nie posłuchasz więc tej rozgłośni na "Serenadzie".

Skoro jest szansa, że radio jednak jest sprawne, to próbuj. Jednak pamiętaj, że tego typu odbiorniki nie znoszą zakłóceń. Tymczasem obecnie zdecydowana większość elektroniki i sprzętów domowych "sieje" aż miło. Źródłami zakłóceń są nawet źródła światła LED (tzw. żarówki). Jeśli masz więc taką możliwość, to próbuj uruchomić rado w szopie, garażu, itp, z dala od źródeł zakłóceń. Odbiór poprawi antena drutowa. Na Elektrodzie znajdziesz kilka pomysłów jak ją wykonać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21111646
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 705
    Mobali napisał:
    Jeśli masz więc taką możliwość, to próbuj uruchomić rado w szopie, garażu, itp, z dala od źródeł zakłóceń. Odbiór poprawi antena drutowa. Na Elektrodzie znajdziesz kilka pomysłów jak ją wykonać.

Do samej naprawy i testowania radia można wykorzystać generator funkcyjny, podobnie, jak przedstawione jest na https://www.youtube.com/watch?v=9xj7_Dl-JLc od 7:25 do 10:20
  • Pomocny post
    #14 21111680
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 289
    Fale długie, średnie i krótkie nadal są w użyciu w Europie. W Polsce na falach długich mamy Program 1 Polskiego Radia. Na średnich i krótkich są głównie stacje zagraniczne. Kwestia czy stacje nadające na tych pasmach są atrakcyjne jeżeli chodzi o muzykę, inne treści i jakość dźwięku. Wiele osób uważa, że radio które nie odbiera RMF FM to nie radio.
    Nie przesadzajmy z tym niszczeniem płyt przez taki stary gramofon. Oczywiście głupotą będzie kupować w Empiku nową płytę za 100 ileś złotych żeby odtwarzać ją na tym zabytku. Ale starych singli czy pocztówek dźwiękowych znalezionych u kogoś na strychu spokojnie warto by na tym posłuchać. Większym problemem może być fakt, że przetworniki piezoelektryczne w tego typu adapterach miały bardzo marną trwałość i w tej "Serenadzie" wkładka już na pewno dawno nie działa. Kryształ piezoelektryczny (tzw. sól Seignetta) rozpada się pod wpływem wilgoci zawartej w powietrzu.
  • #16 21111930
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Dyskusja szeroka i mało konkretna która raczej nie przyczynia się do rozwiązania zagadnienia. Przy tym właściwie nie wiadomo jaki jest stan odbiornika. Jeśli gramofon ma działać w zestawie to chyba jasne, że część radiowa ma funkcjonować. A więc lampy, przełączniki zakresów, potencjometry. I tutaj przy braku wiedzy i zapału może być ciężko. W gramofonie też czas zrobił swoje. Pierwsza sprawa to usprawnienie mechaniczne jak silnik i mechanizm przekładni. Rolki mogą być zbyt twarde lub nawet całkiem zdematerializowane. Wiadomo części zamiennych zero. A co do wkładki to nie jest źle. Mianowicie za ok 50 PLN nabywasz wkładkę krystaliczną kompletną i dopasowujesz do mocowania w ramieniu np drogą klejenia taśmą dwustronną. Płyty to już zależy od miejsca w którym poruszasz się ale są dostępne w różnych wydaniach. Natomiast czy warto z tym walczyć aby uzyskać niewielkiego zastosowania sprzęt to sprawa wyboru. W takich sprzętach przełączniki zakresów mogą przysporzyć kłopotów.
  • #17 21112831
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 313
    Nie wiem czy w to wchodzić, ale przybliżę CI z czym się spotkasz. Rozbierz silnik i przesmaruj, następnie sprawdż mechanizm przenoszenia obrotów inaczej mówiąc rolki. Te ( 3) to są na te trzy prędkości 33, 45, 78. W obecnym czasie to są one w takim stanie że nadają się tylko do wymiany. Guma po tych latach jest sparciała, twarda, odkształcona ale nie tylko w rolkach ale też na tym dużym kułeczku. Przy rozbiórce wkładki krystalicznej uważaj na to aby nie zgubić kuleczki i sprężynki które służą do przełączenia igły odtwarzającej. A zasada jest taka że napisy obrotów są w dwóch kolorach i jak dobrze pamiętam to 33 1/3 i 45 na czerwono i igłę przełączyć czerwonym przyciskiem w ramieniu a odtwarzając na 78 obrotów to przełączyć igłę zielonym. I taka uwaga że jak nie używasz adapteru to przełącznik ustaw na 0 wtedy guma na rolce nie odkształci się. Szkoda że te zdjęcia zrobione nie pokazują napisów tych obrotów, bo chyba potem nie było tych kolorów co widać na tym napisie 33 1/3 i 45. Podpowiem jeszcze tak, nim włączysz to radio do sieci odkęć ten duży elektrolit ( kondensator elektrolityczny) i oczyść miejsce styku tego kondensatora z chassis unikniesz przydżwięku ( brumu). Jak widzisz nie ma tam anteny ferrytowej więc za antenę może być kawałek drutu i na DŁ 'Złapiesz Wa - wę 1 a na innych zakresach za moich czasów słuchało się Wolnej Europy, Rozgłośni Harcerskiej, Radia Luxemburg a teraz ........nie wiem. Jeszcze zapomniałem dodać jak dostać się do wnętrzności ramienia. Z konca ramienia wychodzi kawałek drutu wyciągnij kombinerkami i w ten sposób masz dostęp do wkładki tylko uważaj jak będziesz to robił ( wyjmował wkładkę) bo sprężynka wypchnie kulkę, małą kulkę. Jeszcze taka uwaga wkładka do adapteru miała dwie igły i były one przełączane zielono/czerwono i na początku produkcji były na czerwono napisy 33 1/3 i 45 a na zielono 78.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości naprawy radia z gramofonem na lampach, modelu Serenada 6299, z datą produkcji 1960 roku. Użytkownicy podkreślają, że radio może odbierać stacje na falach długich i średnich, ale wymaga odpowiedniej anteny. Gramofon, który obsługuje płyty 78, 45 i 33 1/3, może być trudny do uruchomienia z powodu uszkodzonej wkładki piezoelektrycznej, która jest często nietrwała. Wskazówki dotyczące naprawy obejmują sprawdzenie mechanizmu silnika, wymianę igły oraz ostrożność przy pracy z wysokim napięciem. Użytkownicy sugerują, że sprzęt ma wartość kolekcjonerską, a jego naprawa może być skomplikowana i wymagać doświadczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA