logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Videodomofon Vidos M670B-S1 brak obrazu, sygnał CVBS, układ T581VT uszkodzony?

Stani12 09 Lip 2024 18:17 864 12
REKLAMA
  • #1 21148807
    Stani12
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    Videodomofon Vidos M670B-S1 brak obrazu. Sygnał CVBS doprowadziłem bezpośrednio do monitora. Pojawił się na taśmie łączącej płytę główną z płytą Video. Ekran czasem mignie.
    Na rezystorach (prawdopodobnie wyjściowych na wyświetlacz) z układu T581VT pojawia się w takt tych mignięć sygnał treści prawdopodobnie wizyjnych.
    Brak datasheet układu. Podejrzewam uszkodzony ten układ. Czy ktoś miał do czynienia z tym domofonem?. Prosiłbym o jakies refleksje.
  • REKLAMA
  • #2 21148817
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15459
    Wyprowadź sygnał na tv i sprawdź czy pojawia się cokolwiek.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21149912
    Stani12
    Poziom 28  
    Myślałem, że to co napisałem w pierwszym poscie będzie jasne. Treść wizyjna z kamery po podłączeniu do złącza monitora pojawia się i dochodzi do płyty głównej i dalej do płytki z procesorem wizji (sprawdzone oscyloskopem). Jest cały czas. Czyli do procesora wizji dochodzi ciągły prawidłowy sygnał. Na rezystorach, które są na sygnałach wyjściowych z procesora wizji na taśmę wyświetlacza pojawiają się przerywane, krótkie sygnały wizyjne. W tak tych sygnałów pojawia się obraz na wyświetlaczu. Krótko, żeby coś dostrzec konkretnego ale sądzę, że jest to prawidłowa treść obrazu i sygnał OSD z datą.
    Zasilania procesora myślę, że są ok. Nie zmieniają się w czasie.
  • #4 21241534
    Momento
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    W moim, naprawianym M670W-S1, wystąpił brak jakiegokolwiek obrazu - czarny ekran.
    Uszkodzeniu uległ XL1583, podający 5V na driver smd BV(BH)
    Napięcie 5V było, ale dostarczany prąd był zbyt niski, żeby driver odpalił podświetlenie.
    Wylutuj dławik L7 i podaj 5V z zewnętrznego zasilacza na driver.
  • REKLAMA
  • #5 21245954
    Stani12
    Poziom 28  
    U mnie też jest czarny ekran. To, że jest moim zdaniem jakaś treść obrazu to wynik pomiarów oscyloskopem na punktach pomiarowych przy taśmie wyświetlacza.
    Nie mogę znaleźć na płytce XL1583 oraz L7. Może występują pod inną nazwą lub nasze płyty się różnią.
    Moja ma oznaczenie CDV-40NM VER 1.40

W załączeniu zdjęcie.
    Płyta główna z widocznymi różnymi komponentami elektronicznymi oraz etykietą oznaczoną jako CDV-40NM VER 1.40.

Na mojej uszkodzeniu uległ układ H2=mMK. Zżarte piny przez wylany kondensator 5,4V 2.5F. Kupiłem na Ali bo u nas niedostępny i nie mogłem znaleźć zamiennika chociaż pewnie jakiś jest. Napięcie na piny kondensatora wróciło ale reszta bez zmian.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z zaznaczonym zielonym kółkiem uszkodzonym miejscem.
  • #6 21246007
    Momento
    Poziom 10  
    Niby mała różnica jednej literki w modelu, a finalnie dwa różne urządzenia.

Zbliżenie na dwie różne płytki drukowane, jedna zielona, druga pomarańczowa, pokazujące układy elektroniczne.
  • REKLAMA
  • #7 21246062
    Stani12
    Poziom 28  
    Dzięki za zainteresowanie.
    Pozdrawiam.
  • #8 21500468
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 960
    Momento napisał:
    W moim, naprawianym M670W-S1, wystąpił brak jakiegokolwiek obrazu - czarny ekran.
    Uszkodzeniu uległ XL1583, podający 5V na driver smd BV(BH)
    Napięcie 5V było, ale dostarczany prąd był zbyt niski, żeby driver odpalił podświetlenie.

Ta sama płyta to samo uszkodzenie tzn brak obrazu i podświetlenia. Podaję 5V jak na zdjęciu i zero prądu.

Zdjęcie wnętrza urządzenia elektronicznego z widoczną płytką z układami scalonymi. Czerwona strzałka wskazuje na komponent, obok którego jest zaznaczone pytanie: Jakie napięcie?.
    Jakie ma być napięcie na C20 bo w tej chwili to 5V.
    Domniemuję, ze XL1583 to DC/DC step up i u mnie też nie pracuje.
    Zresztą to chyba jest kod. U mnie ten scalaczek to XR3161(5A).

Układ scalony XR3161 na płytce drukowanej, z widocznymi elementami elektronicznymi.
    Co to będzie faktycznie?
  • #9 21506727
    Momento
    Poziom 10  
    Porównałem zdjęcia naszych modułów - wygląda, że są takie same.
    W twoim module jest też 8-pinowy XL1583. Wlutuj go i podaj na pad 3 tego układu (albo za cewką) z zewnętrznego zasilacza 5 V o wydajności ok. 2 A.
    Na tym moim wczorajszym foto widać, gdzie to jest - w niebieskiej ramce.
  • #10 21506761
    Darek.S
    Poziom 34  
    Darek.S napisał:
    Domniemuję, ze XL1583 to DC/DC step up i u mnie też nie pracuje.
    Zresztą to chyba jest kod. U mnie ten scalaczek to XR3161(5A).

To to oczywiście małe nieporozumienie - pisaliśmy o różnych układach
    Momento napisał:
    Wlutuj go, i podaj na pin 3 tego układu (albo za cewką

Miałeś raczej na myśli wylutuj...
    To jest przetwornica

Schemat przetwornicy DC-DC 12V-5V 3A
    I to najwyraźniej też
    Zdjęcie wnętrza urządzenia elektronicznego z widoczną płytką z układami scalonymi. Czerwona strzałka wskazuje na komponent, obok którego jest zaznaczone pytanie: Jakie napięcie?.
    I o ile do tego 8-nóżkowego jest dokumentacja, to do tego drugiego 6-nóżkowego nie udało mi się znaleźć.
    Kolega, który dał mi do naprawy, ma jeszcze jeden taki monitor, ale jest to ta druga wersja. Poprosiłem go, by zmierzył napięcie w miejscu, które zdaje się być odpowiednikiem C20.

Zbliżenie na płytę drukowaną z układami scalonymi i oznaczeniami.

Zbliżenie na żółtą płytkę drukowaną z widocznymi układami scalonymi i rezystorami.
    Też jest układ 6-cio nóżkowy ale o innym oznaczeniu kodowym S(?)VY4. Pewnie to to samo co mój XR3161 i tez nic po tym oznaczeniu znaleźć nie mogę.
    I jest tam 9,6 V, jak monitor pracuje, a brak gdy ciemny.
    Na razie to odstawiłem, ale mając już te informacje, sprawdzę, który układ zasila który.
    Serdecznie dziękuję.
  • REKLAMA
  • #11 21506881
    Momento
    Poziom 10  
    Szkoda czasu na szukanie problemu w tym U4, czyli driverku LED:

Zbliżenie na płytkę drukowaną z układem scalonym oznaczonym jako BVBH.

Wlutuj tego "nieszczęsnego" XL1583 (step-down) i podaj na trzeci pad/pin - 5 V/2 A

Schemat aplikacyjny przetwornicy XL1583 z oznaczeniami do modyfikacji.

W moim przypadku uszkodzony był właśnie XL1583, podawał napięcie 5 V, ale silnie ograniczał prąd dla tego drivera BVBH... dlatego nie było podświetlenia ...
  • #12 21508363
    Darek.S
    Poziom 34  
    Momento napisał:

Co zrobiłem
    Darek.S napisał:
    Ta sama płyta to samo uszkodzenie tzn brak obrazu i podświetlenia. Podaję 5V jak na zdjęciu i zero prądu.
    Jakie ma być napięcie na C20 bo w tej chwili to 5V.

I logiczne bo nie pracował U4 XR3161 przetwornica Step-Up 5 > 9,6V

Układ scalony XR3161 na płytce drukowanej, z widocznymi elementami elektronicznymi.

Wróciłem do sprawy . Najpierw obciążyłem wyjście przetwornicy Step-Down 14,5 >5V na U1 ( XL1583) rezystorem 10Ω. Napięcie siadło do 2,5V. czyli U1 nie pracuje poprawnie. Wylutowałem go i podałem 5V na dławik po jego 3 - ciej nodze
    Cytat:
    Schemat aplikacyjny przetwornicy XL1583 z oznaczeniami do modyfikacji.

U4 dalej nie zapracował a na C20 było 5V. Ekran oczywiście nadal ciemny. Podłączyłem zatem mój trzeci zasilacz do C20
    Wnętrze obudowy elektronicznej z widocznymi płytkami drukowanymi i podłączonymi przewodami.
    Czasami jak widać potrzeba więcej ;) i pomału zwiększałem napięcie na C20.
    Przy 9,6V podświetlenie zapracowało i mam obraz.

Zestaw zasilaczy laboratoryjnych z wyświetlaczami.
    Niestety nie ma sterowania tym napięciem i po wyłączeniu monitora podświetlenie nadal pracuje.
    Wyświetlacz systemu monitoringu z napisem Vidos i interfejsem użytkownika.
    Zapewne któraś nóżka U4 to sterowanie tą przetwornicą. I to zamierzam pomierzyć. całkiem niewykluczone, że ta przetwornica jest sprawna tylko właśnie tego sterowania nie ma i jest permanentnie w stanie wyłączonym.

Dodano po 30 [minuty]:

Darek.S napisał:
    I to zamierzam pomierzyć.

Sterowanie U4 to 4-ta noga i jest obecne. Pomiary robiłem najpierw zasilając c20 z zasilacza a potem bez niego i o dziwo wszystko ruszyło.
    Darek.S napisał:
    U4 dalej nie zapracował a na C20 było 5V.

A czemu tak było nie wiem. Może za szybko robiłem :)
    Jutro na giełdzie powinienem jakiś modulik Step Down kupić.

Podsumowanie tematu

✨ Wideo-domofon Vidos M670B-S1 ma problem z brakiem obrazu na wyświetlaczu, mimo że sygnał CVBS z kamery dociera do płyty głównej i procesora wizji (układ T581VT). Na wyjściu procesora wizji pojawiają się przerywane sygnały wizyjne, które powodują krótkie mignięcia obrazu. Podejrzewa się uszkodzenie układu T581VT, jednak brak jest dostępnej dokumentacji tego układu. W podobnych modelach (np. M670W-S1) przyczyną braku obrazu i podświetlenia bywa uszkodzony układ XL1583, który jest przetwornicą step-down dostarczającą 5 V do drivera podświetlenia LED (oznaczanego jako BV(BH)). Uszkodzenie XL1583 skutkuje brakiem odpowiedniego prądu dla drivera, mimo obecności napięcia 5 V. W modelu M670B-S1 występuje również przetwornica step-up XR3161 (lub oznaczenia podobne, np. S(?)VY4), która podnosi napięcie do około 9,6 V potrzebne do podświetlenia. Podanie zewnętrznego zasilania 5 V na wyjście XL1583 i 9,6 V na kondensator C20 przywraca podświetlenie i obraz, choć sterowanie tym napięciem wymaga dalszej diagnostyki. Różnice w oznaczeniach i wersjach płytek (np. CDV-40NM VER 1.40) mogą wpływać na obecność i nazewnictwo elementów. Uszkodzenia mechaniczne i zalania kondensatorów również komplikują naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA