logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki sprzęt LTE z PoE do 200Mb wybrać? BTS PLAY 500m, budżet 1000 zł

JuNxXx 15 Lip 2024 11:56 558 6
REKLAMA
  • #1 21155228
    JuNxXx
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Hej, przeglądałem już forum i po negatywnych/wątpliwych opiniach nt. mikrotik LHGG Kat.18 (co planowałem zakupić) postanowiłem poradzić się mądrzejszych.
    Aktualnie mam w bliźniaku swoim radiowy internet, który niestety jest bardzo wątpliwej jakości. 20/30Mb i częste problemy z łączem. Kilka miesięcy temu nowego BTS'a PLAY postawili w odległości 500m odemnie (widzę go z okna). Po testach na dachu (kupiłem started za 5zł) wychodzi mniej więcej taki wynik jak na screenach. Nie jest źle ale jeśli miałbym inwestować w jakiś sprzęt to fajnie by było ten wynik jeszcze podbić (jak stoję około 200m od BTS'a to prędkości sięgają poziomów 170Mb na telefonie.
    Z kolei w domu wynik to około 30 Mb stad koniecznie coś na dach chcę zamontować.

Mam na dachu pociągniętą ładnie skrętkę i fajnie by było wpiąć coś z możliwością PoE tak by już nie kombinować z innymi kablami.
    Chciałbym osiągnąć jakieś 200Mb i mogę wydać na to nawet tysiaka. Dwie osoby pracujące z domu więc jest to dość kluczowe dla mnie. Mam wrażenie, że przez ilość anten na dachu (każdy sąsiad w 20 bliźniakach ma coś na dachu) jest taka strata w sygnale bo to w końcu nie jest wielka odległość.

Tak jak pisałem - już myslałem o mikrotik ale poczytałem forum, poczytałem o agregacjach, zasięgach, odpaliłem netmonster i mam wrażenie, że więm mniej niż wcześniej :)
    Będę wdzięczny za pomoc w temacie.

Zrzut ekranu testu prędkości internetu na smartfonie z wynikami pobierania 69,0 Mbps i wysyłania 31,1 Mbps.
    Zrzut ekranu przedstawiający wyniki pomiarów sieci 4G z aplikacji NetMonster.
  • REKLAMA
  • #2 21155274
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5753
    BTS Play w okolicy Lipowej jest mocno obciązony i to z nim łaczysz sie na telefonie , agregacja 4 pasm LTE z niego na 3 sektorze, LTE2100 jako pasmo podsatawowe, parametry sygnału poprawne ale SINR fatalny, stacja jest znana z duzej ilości klientów i w godzinach szczytu nie zapewnia dobrych prędkości.
    Co do LHG18 to nie jest z gruntu złe rozwiązanie ale niedla kzdego, nie podałes lokalizacji. Nie logujesz się do nowego BTS-a Play na Borowieckiej bo zapewne o nim piszesz.
    Przeczytałeś co pisałem w kilku tematach dotyczacych przyblizonych do ciebie lokalizacji w ŻUKOWO/Miszewko?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21155307
    JuNxXx
    Poziom 7  
    Dzięki za odpowiedź, po cichu liczyłem, że się odezwiesz, ale nie śmiałem wołać :)
    Lokalizacja moja jest na mapie poniżej (54.387283521555595, 18.396134840493893). Automatycznie loguje mi się telefon do KAR5901 (to jest ten nowy, z tego co wiem, zamontowany w marcu tego roku - ten na dole grafiki).
    Na ten moment nie wiem, jak mógłbym ręcznie się do innego BTS podłączyć (jutro pewnie będę miał do zabawy Huawei E5785, ale póki co na samym telefonie działam - Pixel 7).
    Jeszcze raz sprawdzę to, co napisałeś w wątkach - czytałem, ale na ten moment chyba nie wyłapałem nic, co potrafiłem wykorzystać.

Mapa lokalizacji BTS z zaznaczonymi masztami
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21155336
    matek451
    Poziom 43  
    Ta stacja bazowa nie posiada 5G3500 na N78, działa w agregacji LTE2600+2100+1800+800 i to z niej korzystasz ale osiagi sa przecietne, zastanawia bardzo słaby SINR nie pozwalajacy na pracę w modulacji QAM64, nie wspominajac o QAM256 ale to normalne bo 3 sektor z BTS-a jest na azymut 250 stopni a ty jesteś na około 300 stopni względem niego, czyli na skraju bo 1 sektor z kolej na 0 stopni czyli jesteś pomiędzy sektorami 3 a 1.
    BTS ma też 5G2100 w DSS z LTE2100.
    Dodatkowo masz tez zasięg na 2 sektorze z Borowieckiej który swieci na azymut 220 stopni czyli mniej więcej w twoim kierunku, działa w agregacji 4 pasm LTE , ma 5G2100 DSS z LTE2100 a przede wszystkim N78 czyli prawdziwe szybkie 5G3500.
    I na to zwracałem uwagę w innych tematach dotyczacych pobliskich lokalizacji, dodatkowo BTS Miszewko tak jak BOROWIECKA tez pracuje na 4 pasmacH LTE i mozliwe że juz tez na 2 pasmach 5G.
    Sektor 2 na azymut 120.
    Ogólnie widać ze jesteś na styku zasiegu z tychb 3 stacji bazowych PLAY przy czym akurat , najbliższa nie celuje sektorem na ciebie.
    Podsumowując , PLAY i LHG18 dla ciebie to nie jest dobry wybór, wiem ze zaraz spotka się to z reakcja zwolenników MIKROTIKA ale infrastruktura PLAY u ciebie wymaga sprzetu z obsługa 5G i chodzi o zew. punkt dostępowy 5G jakiego Mikrotik w ofercie nie posiada.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21155381
    JuNxXx
    Poziom 7  
    Bardzo dziękuję, kawa już leci do Ciebie na 100%.
    Bonusowe pytanie jeszcze - czy masz coś do polecenia, co mogłoby faktycznie wyłapać sygnał z Borowieckiej?
    Kompletnie to nie mój świat i guglam teraz, wpisując słowa kluczowe: 3500MHz peo i punkt dostępowy, ale wiadomo, że praktyka tutaj jest bezapelacyjnie na 1 miejscu.

Jednocześnie dobrze rozumiem, że jak kierunkową antenę wyceluję w tego drugiego BTS'a na Borowieckiej, to raczej nie powinno być problemu, by nie łączył się z tym zapchanym LTE, z którym teraz się łączę?
  • Pomocny post
    #6 21155410
    matek451
    Poziom 43  
    Z reguły CPE 5G/LTE powinien się połaczyć na N78 z tego BTS-a ale to jest też NSA wiec połaczenie jest inicjowane na kotwicy LTE i ta kotwica moze być z innego BTS-a , nawet z tego blizszego ale własciwe połaczenie na 5G N78 z Borowieckiej https://si2pem.gov.pl/media/27/lab/30127/LBMT-078-01-24-PEM-OS.pdf, dlatego w CPE 5G oprócz anten MIMO4X4 do 5G sa tez dookólne do kotwicy na LTE.
    W Play w abonamencie jest w ofercie zestaw NETBOX 5G CPE MAX 5 (H352-381) + HUAWEI WiFi AX3 lub Router NETBOX 5G TP-Link NE210 + HX510 , w ofertach na uzyczenie lub na własność, w tym 2 wypadku w ratach zestaw kosztuje 1599 zł.
    Alternatywa to o zakup sprzętu samodzielnie i abonament bez limitu lub jakispre-paid. Najtaniej Nokia Fastmile 5G14-B, uzywana za 799 zł, to sprzęt na T750, agreguje N78+N1+B7+B3 czyli 5G3600+5G2100+LTE2600+1800 .
    Ze starszych MC7010 na X55 uzywane za podobna kasę. Z nowych MC889 na X62 i wspomniane wyzej z oferty PLAY. Zewnętrzne CPE 5G wymagaja jeszcze routera wewnętrznego IDU,te z PLAY są już w zestawach z nimi, MC889 bywa sprzedawany z T3000 lub T5400, często zestawy pochodzą z dystrybucji PLUSA/T-mobile i przy zakupie z 2 ręki wymagaja weryfikacji właściciela po IMEI.
    Oczywiście gdybyś kupił LHGG18 czy ATLGM&EG18-EA za około 1100 zł to do nich też potrzebny router wewnętrzny, biorąc pod uwagę ze PLAY maw poblizu N78 zakup tych Mikrotików w tej cenie bez 5G jest bezpodstawny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21166252
    JuNxXx
    Poziom 7  
    Dzięki za pomoc! Wczoraj w końcu miałem czas by wszystko spiać. Nokia Fastmile 5G14-B z allegro postwiona na poddaszu przy oknie, wycelowana w maszt T-mobile na zwykłym starterze za 5zł wyciąga 200Mbps bez problemu.
    Jak będzie większa potrzeba to się do masztu przyczepi i zapewne podskoczy o kolejne 50/100 w górę.

Także klasa porada, dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sprzętu LTE z PoE do 200 Mb/s, aby poprawić jakość swojego połączenia internetowego, które obecnie wynosi 20-30 Mb/s. Zauważył nowy BTS PLAY w odległości 500 m, który oferuje lepsze prędkości (do 170 Mb/s) w pobliżu. Po analizie lokalizacji i parametrów sygnału, użytkownik otrzymał porady dotyczące wyboru sprzętu, w tym CPE 5G/LTE, które mogą łączyć się z BTS-em na Borowieckiej. Zasugerowano modele takie jak Nokia Fastmile 5G14-B oraz inne urządzenia, które mogą poprawić prędkość internetu. Użytkownik zdecydował się na zakup Nokii Fastmile 5G14-B, co pozwoliło mu osiągnąć prędkości 200 Mb/s.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA