logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd do bramy garażowej EL16H Wiśniowski - cykanie przy próbie otwarcia

Bizi2272 15 Lip 2024 18:08 447 7
REKLAMA
  • #1 21155679
    Bizi2272
    Poziom 8  
    Witam posiadam napęd do bramy garażowej el16h brama wiśniowski, wszystko działało świetnie przez nie wiem około 10 lat aż do teraz. Po naciśnięciu na przycisk otwarcia bramy słychać tylko cykniecie, diody od sterownika się świeca jakby napęd działał i tyle przy drugim naciśnięciu tak samo cykanie i diody gasną myślałem, że to wina sterownika wiec postanowiłem kupić taki sam, podpiąć tak jak jest podpięty stary sterownik wszystko na wyłączonym prądzie i niestety to samo.. .Czy ktoś miał podobny problem z tym napędem ?
  • REKLAMA
  • #2 21155701
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3653
    Tam jest chyba silnik na prąd stały. Zobacz, czy dostaje zasilanie z płytki.
  • REKLAMA
  • #3 21155719
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3584
    Skoro masz nowy sterownik - wina po stronie silnika. Rozbierz go, sprawdź/wymień szczotki, przeszlifuj komutator.
  • #4 21155731
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 931
    balonika3 napisał:
    Zobacz, czy dostaje zasilanie z płytki.

A jeśli po podłączeniu na krótko silnik nie będzie się kręcił to wtedy sprawdzić trzeba sam silnik (podpięć do innego źródła zasilania prądu stałego np akumulator)
    Jeśli wtedy silnik nie będzie się kręcił to trzeba go będzie rozebrać.
    Kuknąć do środka, a wtedy być może zdjagnozujemy usterkę, być może zawiesiły, lub zużyły się szczotki komutatora.
    Bo dziesięć lat pracy dla takiego napędu (silnika) to wcale nie mało.
    Jeśli będzie potrzebna rozbiórka silnika to ja podpowiem jak to zrobić aby po odkręceniu śrub z dwóch stron nie wyrwać szczotek wraz z odkręconą obudową wirnika.
    O i le jest to silnik tego typu:
    Silnik elektryczny z widocznym kołem zębatym i przewodami.
  • REKLAMA
  • #5 21155737
    balonika3
    Poziom 43  
    klm787 napisał:
    A jeśli po podłączeniu na krótko silnik nie będzie się kręcił to wtedy sprawdzić trzeba sam silnik

Do tego zmierzam. 😉
  • REKLAMA
  • #6 21155766
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 604
    Puknij delikatnie w silnik często się udaje że szczotka jeszcze wskoczy i jakoś styknie wirnika ruszy na chwile jeden cykl dwa różnie.
  • #7 21155910
    Bizi2272
    Poziom 8  
    Dziękuję za tak szybką reakcję i odpowiedź, jutro podepnę pod akumulator i sprawdzę, co i jak z zasilaniem tam jest. 24V, ale AC czy DC, to nie pamiętam.
  • #8 21155922
    balonika3
    Poziom 43  
    Silnik jest DC.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z napędem do bramy garażowej EL16H marki Wiśniowski, który po około 10 latach użytkowania wydaje jedynie cykanie przy próbie otwarcia. Diody od sterownika świecą, co sugeruje, że napęd jest zasilany, ale nie działa. Użytkownik wymienił sterownik na nowy, jednak problem pozostał. W odpowiedziach sugerowane są różne diagnozy, w tym sprawdzenie zasilania silnika, wymiana szczotek komutatora oraz testowanie silnika pod innym źródłem zasilania. Wskazano również, że silnik jest typu DC, co jest istotne dla dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA