logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak poprawić hamulce w rowerze elektrycznym bo obecne są słabe?

sanfran 29 Lip 2024 15:38 1230 18
REKLAMA
  • #1 21172706
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2992
    Temat: usprawnienie hamulców w rowerze elektrycznym.

Kupiłem chińskiego sprzęta FAFREES F20 MAX i mam dziwne wrażenie jak gdyby moje hamulce nie były dostatecznie sprawne. Ot, jak gdyby się przesiąść ze współczesnej osobówki do niezbyt współczesnej osobówki. Nawet bardzo.
    Obecne hamulce wyglądają tak:
    Zbliżenie na hamulec tarczowy roweru elektrycznego FAFREES F20 MAX.

Podejrzewam, że jest to standard, średnica tarczy to 120/160 mm.
    Czy istnieją jakieś kity z większa powierzchnią tarczy i większymi klockami czy raczej nic się z tym nie zrobi?
    Silnika na większą szybkość nie podkręcałem, 25km/h mi wystarczy; ale czasem z górki rower spokojnie się do 60 km/h rozpędza i tu już wypadałoby mieć lepsze hamulce.

Widzę różne możliwości ale potrzebuję speca, który by mi wyłożył co trzeba zrobić po stronie zacisków: czy potrzeba nowych, czy tylko trzeba kupić specjalne dystansery itp. Chciałbym założyć 203mm.
  • REKLAMA
  • #2 21172847
    VPSA132
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    Cześć. Już po założeniu Shimano MT200 będziesz czuł różnicę. Jeśli masz więcej pieniędzy na mod polecam założyć coś lepszego. Tarcza powinna dać radę.
  • Pomocny post
    #4 21172865
    VPSA132
    Poziom 26  
    Chodzi o kompletne hamulce hydrauliczne MT200 bez tarcz.
  • #5 21173732
    sanfran
    Zamówiłem komplet.
    Niestety w moim przypadku się trochę rozrósł, bo potrzebuje nietypowych rozmiarów przewodów, w moim przypadku to 1100/2100mm, standard jest 800/1500mm więc trzeba było domówić przewody, olej hamulcowy, zestaw do odpowietrzania i dodatkowe końcówki (gdyby mi się coś nie udało). Dłuższy przewód założę na przód i skrócę a krótszy zastąpię nowym. Wciskacz sobie podarowałem, jakoś spróbuję to ogarnąć imadełkiem.

To są zamówienia z Ali, olej idzie lokalnie bo z Chin by szedł miesiąc.
    Zrzut ekranu zamówień internetowych na części rowerowe z różnych sklepów.
  • #6 21174801
    VPSA132
    Poziom 26  
    Powodzenie, daj znać jak zamontujesz :). Dużo ostatnio widzę tych rowerów na dostawach jedzenia i dużo już ma wymienione hamulce na hydrauliczne.
  • REKLAMA
  • #7 21178518
    forest1600
    Poziom 21  
    Ocena: 172
    Miałem rower z hamulcami tarczowymi, też były słabe, wystarczyła wymiana klocków na lepsze, bo widocznie te na pierwszy montaż to jakieś tanie badziewie.
  • #8 21179028
    sanfran
    Tylko mój rower waży ok 40 kilo i sam też do ułomków nie należę.
    Jak się zjawi zamówienie to części zainstaluję, jak dalej efekt bedzie niezbyt dobry to pójdę w tarcze 180mm

Dodano po 2 [minuty]:

forest1600 napisał:
    wystarczyła wymiana klocków na lepsze

Jeśli mogę prosić o podpowiedź co to znaczy lepsze. Jakiś producent i typ warty polecenia?
  • REKLAMA
  • #9 21179747
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6680
    Na lepsze hamulce wystarczy czasem przetrzeć zmywaczem do hamulcy tarcze i klocki. Następnie je wyregulować. Nie każdy zdaje sobie sprawę że tu tylko jeden klocek jest ruchomy i żeby zahamować tarcza specjalnie jest cienka i się wygina. Dociskając drugi klocek. Dlatego od drugiej strony masz regulację na impul. Tam kasujesz luz pomiędzy drugim klockiem a tarcza. A sam kłócę na magnes włożony.
  • #10 21179965
    sanfran
    To już przerabiałem i wiem o regulacji. Rozpuszczalnik także był w użyciu do czyszczenia tarcz i klocków przed pierwszym użyciem.
    Tarcze są elastyczne i jeden ruchomy zacisk to nie problem. Ale jak już przyjdą dwutłoczkowe zaciski z gratami to je zainstaluję i dam wam znać.
    Maile wskazują, że moje graciarstwo wyszło już z brytyjskiego cła; jak nie jutro to najpóźniej we wtorek powinienem je mieć u siebie.
  • #11 21180123
    kkknc
    Poziom 43  
    Wiesz można da większa tarczę. Ja u siebie tak zrobiłem. Zacisk dałem stary taka po prostu dłuższe śruby i na podkładkach odsadziłem na bezczela ale działa.
    W drugim już fabrycznie miałem hydrauliczne.
    Zresztą najtańsze zestawy z tarczami taki 130 zł. Czterotłoczkowe to już masz około 200.
    Najtańsze Shimano z tarczami to też poniżej 200 już kupisz.
    A tarcze masz w rozmiarach 140, 160, 180 i 203.
  • #12 21180227
    sanfran
    Wiem, że można dać większe tarcze.
    Na razie się zasugerowałem postem #2 i idę w tym kierunku.
    Jak nie dadzą rady to pójdę w większe tarcze, z tym, że będzie to zrobione bez żadnej rzeźby.
    Jak na razie wiem, że są podkładki pod zaciski gdy zwiększamy średnicę ze 160 do 180mm. Nie wiem czy się da tak zrobić do średnicy 203mm. Internety albo milczą w tym temacie, albo słabo szukam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 21180273
    kkknc
    Poziom 43  
    Są o jeden wymiar. O dwa na raz nie widzę.
    Różne adaptery do hamulców tarczowych MTB marki ZTTO z oznaczeniem rozmiarów.
    A jest.
    Dwa adaptery tarczowe Shimano do rotorów: jeden z 160 mm na 180 mm, drugi z 160 mm na 203 mm.
  • #14 21181580
    sanfran
    No jakieś zaćmienie umysłowe mnie dopadło!!! Shimano MT200 będę musiał zwrócić zaraz jak przyjdą. Powód: brak czujników elektrycznych w klamkach.
    Niby można zrobić rzeźbę z czujniczkami i magnesami doklejonymi do klamek ale czujniki takie (z odpowiednimi końcówkami pasującymi do moje instalacji) kosztują chore pieniądze (tak z $15) więc wpadłem na pomysł kupna zestawu ZOOM HB-775E i od razu z tarczami 180.
    Tak więc znowu trzeba poczekać.
  • #15 21181739
    kkknc
    Poziom 43  
    Jak masz legalny rower. To bez większego znaczenia.
  • #16 21181878
    sanfran
    To jest podstawa bezpieczeństwa i ma znaczenie praktycznie w każdym rowerze, nawet z silnikiem przy korbie.
    Ponadto niektóre silniki w piastach generują odzysk przy hamowaniu - nawet te legalne. Nielegalne - tym bardziej - kasują tempomat itp
  • #17 21182056
    kkknc
    Poziom 43  
    Dlatego pisałem przestajesz pedałować i rower przestaje wspomagać. Siła hamowania jest większa od siły silnika.
    Sam mam dorobiony przełącznik dzięki temu łatwo mogę jechać na jednym kole. Ale co kto lubi. Chociaż dziś już bardzo rzadko robię wheelie.
  • #18 21190021
    sanfran
    Przyszedł zestaw hamulcowy. Tradycyjnie jak to u „majfrendów” coś nie pykło i posłali mi zestawik trochę „z czapy”:
    Widok na zacisk hamulcowy roweru z napisem „No regulatory function” na czerwonej pokrywie. Adapter rowerowy na szorstkiej powierzchni, oznaczony jako F-160 R-140.
    + jeden dystans 160 -> 180.
    Tak więc F180 powędrował na przód, a tyle zostawiłem oryginalną podstawkę i dołożyłem ów dystans.
    Po montażu wygląda to tak
    Przednie koło roweru z zamontowanym nowym zestawem hamulcowym i tarczą hamulcową 180 mm. Tylnie koło roweru z zamontowanym nowym zestawem hamulcowym.

Klamka z czujnikiem wygląda tak.
    Zbliżenie na zamontowaną klamkę hamulcową Zoom z czujnikiem na rowerze, widoczny dzwonek na kierownicy.

Montowałem to w ten sposób, że zacisk z dłuższym przewodem powędrował na przód, został ucięty gdzie trzeba, włożyłem oliwkę, dyszę i gotowe. Potem zdemontowałem tylny zacisk, odmierzyłem przewód od starej linki, dodałem 10 cm, zarobiłem z obu stron, zabezpieczyłem na czas montażu i pociągnąłem od przodu na tył.
    Co do zarabiania - to jest ta czynność dziecinnie łatwa. Należy włożyć końcówki, oliwkę i przewód umieścić w kombinerkach typu takiego:
    Zbliżenie na zużyte kombinerki typu szczypce trzymane w dłoni.
    Następnie włożyć dyszę trzymając ją za dolną części szczypcami i za pomocą kawałka miękkiego drewna (u mnie zrobiło swoje 50x50x200) wyperswadować dyszy aby weszła na całą długość. Nie wolno łapać za główkę dyszy bomba *bo można zdeformować i mogły by być wycieki. Kombinerki dlatego takie zmarnowane, bo tylko takie były o odpowiedniej wielkości. Nacięcia świetnie przewód trzymały, ale nie zgniatały.

Odpowietrzenie jest dziecinnie łatwe. Skrócony przewód nie wymagał odpowietrzania i tylko wyszło kilka bąbelków z klamki; tylny wymagał zalania całego przewodu, który przyszedł suchy. Oczywiście zestaw do odpowietrzania też nie pyknął a miał być uniwersalny. Jedna końcówka za duża, druga za mała, trzeba się było ratować oringiem z „przydasiów” aby zbiorniczek chciał siedzieć w klamce.
    Dwa żółte końcówki z oringami na zielonej plecionej powierzchni.

Tarcze 180 mm robią swoje, hamuje się pewniej. Gdyby ktoś mnie chciał o coś zapytać/pochwalić/opieprzyć/wyśmiać to zostawię otwarty temat jeszcze na jakiś czas.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z hamulcami w rowerze elektrycznym FAFREES F20 MAX, które wydają się niewystarczające, zwłaszcza przy prędkościach do 60 km/h. W odpowiedzi na zapytanie, uczestnicy dyskusji sugerują wymianę hamulców na hydrauliczne Shimano MT200 lub ZOOM HB-775E, a także zwiększenie średnicy tarcz do 180 mm lub 203 mm. Wskazują na konieczność zakupu odpowiednich przewodów oraz akcesoriów do montażu. Użytkownik planuje zamontować nowe hamulce i dostosować przewody, a także rozważa regulację istniejących hamulców. W trakcie dyskusji poruszono również kwestie związane z bezpieczeństwem i legalnością modyfikacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA