logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Hydraulika - pytania i prośba o pomoc od absolutnego laika

OPservator 02 Sie 2024 11:16 567 11
  • #1 21177129
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1222
    Całość instalacji "zastana" po poprzednim właścicielu lokalu.

Zaczynając od najważniejszych - zrobiona kuchnia, podcieka po ścianie od rury elastycznej, na wejściu w ścianę (do rury kanalizacyjnej).
    Na samej rurze nie widzę żadnych uszczelek od strony ściany, zakładam że powinienem kupić uszczelkę klinową / stożkową?

Dalej kuchnia - z zaworu ciepłej wody kapie - kropelka na 2 sekundy może, ale jednak. Po zakręceniu zaworu chwile pokapie i przestaje kapać.
    Jak rozebrać, jaki rodzaj uszczelki?

Dalej - Łazienka, prysznic - "góra" od odpływu generalnie była pogięta w pierun, i nie przejmowałbym się tym (będzie remont, będzie kute) ale jednak nie można się normalnie umyć.

Tempo spływu wody z brodzika jest tak niskie, że prysznic polega na szybkim zmoczeniu się, zakręceniu wody, namydleniu się i szybkim spłukaniu.
    Nie ma mowy o ciepłym, relaksującym prysznicu bez zalania całej łazienki.

Kret w żelu nie zrobił w sumie nic, dzisiaj będę jeszcze kreta w granulkach z wrzątkiem walił po rurach, ale jakoś mam czuja, że to również nie zadziała.

Poprzednią właścicielką była typowa Januszka od najmów - opierdzielić białą farbą po kosztach, najtańsze meble itd., to też zakładam ewentualność, że rura prysznicowa będzie zawalona jakąś gładzią, farbą czy innymi szmatami po czyszczeniu po remoncie "na odwal się".

Kuchnię, którą pewnie zrobiłbym w góra 4 dni robiliśmy z partnerką ponad 10 dni, bo zwyczajnie wszystko trzeba było poprawiać.

Elektryki nawet nie skomentuję, ale tu się w temacie jako/tako ogarniam (uprawienia SEP są) więc poskładałem wszystko zgodnie ze sztuką.
    Albo skomentuję, a co tam, pośmiejcie się - bolce uziemieniowe w ogóle nie podłączone do instalacji, kable słabo zaciśnięte, a (nie wiem jak to się nazywa) "zęby" nie były w ogóle wgryzione w puszkę - nawet lekko śruba od zęba nie była ruszona z pozycji wyjściowej/sklepowej - to też połowa gniazdek była wyrwana ze ścian, bo była wkręcana na tandetne wkręty - ja nowe gniazdka zabezpieczyłem na wszystkie 6 wkrętów (poprzednicy zrobili to na dwa) oraz zęby.
    No i na zakończenie - puszka łączeniowa bez dekla podtynkowego zasłonięta szafą... ale... nie mam im tego za złe - zrobię tu kolejne gniazdko, będzie akurat dobre miejsce dla stacji ładowania odkurzacza :)

Także prosiłbym szanownych forumowiczów o pomoc z tymi hydraulicznymi puzzlami, bo ewidentnie brakowało w tej instalacji miłości.

Dodam, że wąż elastyczny musiał na ścianie ciec wcześniej, bo były purchle pod wejściem w ścianie :)

Jeśli to komuś potrzebne - gipskarton z chyba centymetrową warstwą gładzi...
  • Pomocny post
    #2 21177173
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 531
    Daj parę fotek tych hydraulicznych mankamentów. Nie wiadomo o jakich zaworach piszesz i jak są usytuowane. Co do odpływu to krecik może nie dać rady jak masz tam zgromadzone błotko lub inne dobrodziejstwa. Najlepiej użyć sprężyny. Mała powinna być wystarczająca i stosunkowo niedroga. Można też pożyczyć ;).
  • #3 21177177
    OPservator
    Poziom 39  
    kaz69 napisał:
    Co do odpływu to krecik może nie dać rady jak masz tam zgromadzone błotko lub inne dobrodziejstwa. Najlepiej użyć sprężyny. Mała powinna być wystarczająca i stosunkowo niedroga. Można też pożyczyć .

A Pan fachowiec ile by za takie dobrodziejstwo wziął? Nie ukrywam zawsze używałem tylko żmijki elektrycznej i była to katorga, obstawiam że z manualną będzie 200 razy gorzej :/

Dodano po 1 [minuty]:

Hydraulika - pytania i prośba o pomoc od absolutnego laika Hydraulika - pytania i prośba o pomoc od absolutnego laika
  • Pomocny post
    #4 21177182
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 531
    Wiesz nie wiem jaki masz odcinek do przewiercenia :) Żmijka kanalizacyjna Vorel o długości 1,5 m z ceną.

Dodano po 2 [minuty]:

Tu ewidentnie trzeba rozebrać i sprawdzić stan uszczelki. Można też skrócić tą elastyczną rurę opływową bo masz powyżej kolanko. Elastyczna rura opływowa podłączona do ściany z widocznymi śladami wilgoci.
  • #5 21177225
    OPservator
    Poziom 39  
    Hydraulika - pytania i prośba o pomoc od absolutnego laika

Dodano po 1 [minuty]:

No i z tego zaworu podcieka - zawór od ciepłej wody, chociaż podcieka to mocne słowa, bo kapie sobie pojedynczymi kropelkami - odkręcam śrubę w środku i po prostu demontuję, czy jak mam się tu do uszczelki dopaść?

A z rurą elastyczną to jak skrócić? :D
  • Pomocny post
    #6 21177244
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 941
    OPservator napisał:
    odkręcam śrubę w środku i po prostu demontuję, czy jak mam się tu do uszczelki dopaść?

A z rurą elastyczną to jak skrócić? :D
    Dziś kupiłem taki zawór w OBI (tam uszczelka praktycznie niewymienialna), mają jakieś przeceny więc 16,49zł zapłaciłem, zawór 1/2 na 3/8 cala jak chyba dobrze widzę, do wymiany potrzeba jeszcze trochę pakuł, lub taśmy uszczelniającej, znów kilka pln z kieszeni. Ja nigdy nie używam rurek karbowanych w ciągu kanalizacji, masz doskonały dostęp, kolanka i rurki (to wszystko średnica 50mm) tanie jak barszcz, kup więcej (kolanka mają różne wygięcia) dopasuj, resztę oddaj, nic się nie będzie blokowało bo brak karbów, uszczelki w kolankach nowe, będą działać lata, przy montażu posmaruj uszczelki płynem do zmywania naczyń, będzie łatwiej wcisnąć. Po latach robię to aktualnie w nowym domu syna.........Powodzenia.
  • #7 21177706
    OPservator
    Poziom 39  
    Dobrałem się do tego i... dupa.

Nie mam pojęcia jak mam odkręcić ten kran, ni chuchu nie rusza z miejsca, a już nawet żabkę zawziąłem do roboty...

Kupiłem uszczelki klinowe 50 - do rury w ścianie nie pasują - są za małe - na karbowaną z kolei trzeba naciągnąć, po czym nie wchodzi za żadne skarby w ścianę - a użyłem płynu do naczyń 😅

Nie mam bladego pojęcia co robić...

Dodano po 2 [minuty]:

Rura w ścianie to bankowo 50, zaś karbowana... 45 (tak, tyle ma, mierzyłem...)

Nie mam pojęcia co tu się dzieje...
  • #8 21177767
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3550
    Wywal w cholerę ten pseudo made by Ikea syfon do zlewu i zamontuj normalny, z rurą odpływową Φ50mm gładką, w karbowanych odkłada się wszystko co ląduje w zlewie, do tego trochę tłuszczu i za pół roku masz odpływ kompletnie zapchany
  • #10 21178125
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 472
    zrób zdjecie tego syfonu trzymajac aparat jakby nad tym wiaderkiem co Ci tam stoi.

Trzeba wymienić zaworek ciepłej wody, 1/2 na 3/8, dobry zaworek 25-30zł i to nie w sklepach typu OBI, najlepiej w hydraulicznym. Te rure spiro to trzeba wyrzucić, takie coś się stosuje w ostateczności a nie w Twoim przypadku gdzie masz ogromne pole manewru. NIe wiem jakie tam jest wyjscie z tego syfonu ale pasuje kupić kilka kolan i kawałek rurki i to jakoś wyprowadzić, pewnie dokupić uszczelke do kolana które wystaje ze ściany, idz do hydraulicznego zapłac im, nie bierz faktury i powiedz ze oddasz co Ci zostanie, tylko im ładnie wyczyść jakbys ubrudził to co Ci nie wejdzie i wszyscy będą zadowoleni. Jak najmniej kolan 90' ale czasem i takie trzeba wstawić zalezy co Ci wyjdzie, najbardziej uniwersalne to 45'. Zeby wkrecić zaworek trzeba to czyms uszczelnic, generalnie teflon to jest dla majsterkowiczów ale moze bys tym dał rade, minimum 3 obroty, w przypadku teflonu nie ma cofania bo guzik z uszczelnienia. Pamiętaj o podrapaniu gwintu aby teflon czy konopie sie "zadarły" a nie zwineły z gwintu
  • #11 21178292
    OPservator
    Poziom 39  
    Tak, koledzy, ale to nie są docelowe meble - docelowe będą zamawiane najwcześniej w październiku.
    Chodziło jedynie o zażegnanie problemów wycieku.
  • #12 21178302
    OPservator
    Poziom 39  
    Rura karbowana skrócona nożykiem - założona gumowa redukcja klinowa 50/45 na nią i wepchnięta w ścianę - perfekcyjny styk, mocno siedzi, ciężko wyjąć, nic nie cieknie.
    Koszt: 10 zł 30 gr.

Zawór odkręciłem - jeszcze większą żabką, wymagało to jednak odrobinę siły - zawór ciekł, bo ktoś robił na pakuły nie potrafiąc zrobić tego poprawnie, więc wymieniłem oba zawory i zrobiłem na teflon - bo wiem, że nie potrafię na pakuły :) - Działa, nie cieknie.
    Koszt 69 zł 99 gr łącznie za dwie sztuki oraz 17 zł 49 gr za rolkę taśmy teflonowej,

Do odepchania prysznica użyłem jakiegoś badziewia, w które nawet nie wierzyłem - AtomicPower czy jakoś tak, udrażniacz gazowy do rur.
    Przykładasz, przyciskasz i wali ciśnieniem po rurach.
    Za 1szym razem nic się nie stało, trochę bąbelków. Za drugim razem zrobił się mały wir. Za 3cim bez zmian. Za 4tym wessało całą wodę w pierun. Puściłem zapobiegawczo jeszcze 5ty strzał, woda ładnie schodzi.
    Koszt 89 zł 49 gr.

Można więc rzec, że załatwiłem problemy za mniej niż 200 zł, gdzie hydraulik odpisał mi na maila - 200 zł usługa wymiany zaworu z materiałami po mojej stronie oraz 250-400 zł odepchanie prysznica... Do tego promocyjne 70 zł za pozbycie się wycieku z wejścia w ścianie.

Czyli co, oszczędziłem 600 zł kosztem odrobiny nerwów i jeżdżenia po sklepach? :D
    Dzięki wszystkim za pomoc.

Garbage disposal rozważę przy nowych meblach :) Na razie interesowało mnie tylko poprawienie spartolonej roboty po uprzedniej właścicielce, która fachowców chyba z poprawczaka wyczarowała...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z instalacją hydrauliczną w kuchni i łazience, w tym wycieki z rur oraz wolny odpływ wody z prysznica. W kuchni występuje przeciek z rury elastycznej oraz zaworu ciepłej wody. Użytkownik poszukuje informacji na temat uszczelek oraz sposobów naprawy. Odpowiedzi sugerują użycie sprężyny do udrożnienia odpływu, wymianę uszczelek oraz zaworów, a także zalecają unikanie rur karbowanych na rzecz gładkich. Użytkownik podjął działania, wymieniając uszczelki i zawory, a także stosując udrażniacz do rur, co przyniosło pozytywne rezultaty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA