logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja instalacji elektrycznej: Czy sposób PEN i uziemienie są poprawne?

radmor70 05 Sie 2024 10:38 549 14
  • #1 21180454
    radmor70
    Poziom 4  
    Modernizacja instalacji elektrycznej: Czy sposób PEN i uziemienie są poprawne?

Witam bardzo proszę o pomoc
    Modernizuje bezpieczniki w domu oraz większą część instalacji.

Czy sposób PEN jest odpowiedni? Czy dobrze myślę aby za RCD robić listwy N a z RCD na rozdzielony PE i N

Oraz czy dobrze że dodaje własne uziemienie 16² do bednarki plus sondy
    I czy dobrze, że własny uziom podpinam do listwy PEN i robię drugą listwę mostkiem
    A potem jak widać na listwę N daje przewody z starej instalacji gdzie jest zerowanie.
  • #2 21180465
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15543
    O co chodzi na tym bazgrole z którego nie wynika absolutnie NIC?
    Nie masz o czymś pojęcia, nie wiesz czy można podłączyć uziom otokowy, do tego zerowania itd. - poproś o pomoc ELEKTRYKA.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21180473
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    Może z szacunku dla nas użyj choć linijki? Pominę wklejenie zdjęcia tak żeby nie było trzeba karku wykręcać.
  • #4 21180475
    radmor70
    Poziom 4  
    Nie jestem super fachowcem, ale też nie jest tak, że wgl nie wiem o czym mówię.

Pytam dlatego bo dwóch elektryków wypowiedziało się inaczej.

Jeden mówi o podłączeniu mojego uziomu do listwy PEN i mostek na drugą listwę tj na moich bazgrołach
    A drugi mówi żeby wgl nie łączyć mojego uziomu z przewodem PEN tylko zrobić dwie osobne listwy

Więc czy mogę uzyskać pomoc?
    Ewentualnie poprawię rysunek
    Sam robić tego nie będę bo już dłuższy czas nie pracuję w zawodzie.
  • #5 21180479
    sosarek

Poziom 43  
    radmor70 napisał:
    Więc czy mogę uzyskać pomoc?

Owszem
    sosarek napisał:
    poproś o pomoc ELEKTRYKA

On będzie wiedział jaki rodzaj instalacji istnieje u Ciebie, co potrzeba by wykonać prawidłowo instalację by byłą bezpieczna itd.
    radmor70 napisał:
    Sam robić tego nie będę bo już dłuższy czas nie pracuję w zawodzie.

Więc tym bardziej zostaw to komuś kto jest czynny i wie co robi.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21180486
    radmor70
    Poziom 4  
    Mówię, że było dwóch czynnych elektryków.
    Jeden znajomy przy okazji, a drugi to po prostu pewien Pan.

I zgłupiałem, bo oboje mają inne zdanie.
    Dlatego pytam głównie o to, czy mój uziom podłączyć do PEN i z tego mostek.

Czy mają być dwie osobne listwy.
  • #7 21180490
    sosarek

Poziom 43  
    radmor70 napisał:
    Mówię, że było dwóch czynnych elektryków.
    Jeden znajomy przy okazji a drugi to poprostu pewien Pan.

To znajdź ELEKTRYKA a nie "znajomego" i "po prostu pewnego Pana" bo nawet nie udzieliłeś odpowiedzi na kwestię dotyczącą rodzaju sieci która padła w #5 itd.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21180499
    radmor70
    Poziom 4  
    TN-C

Panowie, po prostu proszę, żeby doradzić, bo znajomy elektryk mówi o łączeniu PEN z moim uziomem. Natomiast elektryk, który był jakiś czas wcześniej, powiedział o dwóch osobnych listwach.
  • Pomocny post
    #9 21180625
    waski78
    Poziom 20  
    Ocena: 89
    Jesli masz TN-C to PEN dzielisz u siebie w rozdzielnicy na PE i N (to dwie osobne listwy). Listwę PE podłączasz do GSU (którą powienieneś mieć podłączoną do uziomu). Punkt podziału zwykle też łączy się do GSU (choć to nie obowiązek).
  • Pomocny post
    #10 21180825
    Pawelelemonter
    Poziom 22  
    Ocena: 145
    Witam. PEN podłączamy do listwy PE. Następnie szynę PE łączymy z uziomem bezpośrednio lub łączymy z GSW a ją z uziomem. Z szyny PE wyprowadzamy także przewód N niebieski LgY o odpowiednim przekroju i wprowadzamy go na blok rozdzielczy N. Czasami jednak szyna PE nie jest najlepszej jakości a dokładnie jej śruby dociskające żyły PE chociaż być powinny dlatego można rozważyć zastosowanie złączki wysokiej jakości czy bloku rozdzielczego PE i do niej podłączyć przewód PEN i z tej złączki wyprowadzić żyłe PE do szyny PE , drugą żyłę PE do uziomu i żyłę N do bloku rozdzielczego N.
  • #11 21180841
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    radmor70 napisał:
    dwóch elektryków wypowiedziało się inaczej.

Jeden mówi o podłączeniu mojego uziomu do listwy PEN i mostek na drugą listwę tj na moich bazgrołach
    A drugi mówi żeby wgl nie łączyć mojego uziomu z przewodem PEN tylko zrobić dwie osobne listwy

I jeden i drugi może mieć rację. Podaj układ sieci zasilającej budynek
  • #12 21181052
    radmor70
    Poziom 4  
    >>21180841

TN-C
  • #14 21181293
    radmor70
    Poziom 4  
    Elektryk, który u mnie był, jest z "rejonu" i powiedział, że tutaj mamy układ TN-C.

Zgadzam się, że najlepiej jest napisać pismo. Dzwoniłem już wcześniej na infolinię, natomiast nie udzielają takiej informacji. A w międzyczasie był elektryk.
  • #15 21182772
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 160
    A czy ten elektryk nic nie wspomniał o tym czy sposób PEN i uziemienie są poprawne? Dziwny ten elektryk? Nie miał może jakiegoś powiązania z radmorami?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik modernizuje instalację elektryczną w domu i pyta o poprawność podłączenia przewodu PEN oraz uziemienia. W dyskusji pojawiają się różne opinie dwóch elektryków: jeden sugeruje połączenie uziomu z listwą PEN, a drugi zaleca utworzenie dwóch osobnych listw. Użytkownik potwierdza, że ma układ TN-C i prosi o pomoc w ustaleniu, jak prawidłowo podłączyć uziom oraz przewody. Ostatecznie, eksperci wskazują, że w układzie TN-C należy podzielić przewód PEN na PE i N, a listwę PE podłączyć do uziomu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA