logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ESP32 i wyświetlacz dotykowy - część 5 - LVGL w SquareLine Studio

p.kaczmarek2 10 Sie 2024 11:21 5082 7

TL;DR

• Poznaje podstawy LVGL na płytce ESP32-2432S028R, tworząc interfejs w SquareLine Studio i uruchamiając gotowy projekt esp32-smartdisplay-demo.
  • SquareLine Studio generuje z pliku SPJ kod C, przypisuje callbacki, eksportuje obrazki do tablic bajtów i integruje się z LVGL bez pośredniego formatu UI.
  • W przykładach pojawiają się m.in. lv_timer_handler, lv_disp_set_rotation, QR code oraz kontrolki Slider, Checkbox, Switch, ColorPicker i TextArea.
  • Dla Slidera, Checkboxa i Switcha działają zdarzenia VALUE_CHANGED, a kod odczytuje stan obiektów przez lv_event_get_target i wypisuje wartości na ekranie lub w logu.
  • Limitacją pozostaje 30-dniowa wersja trial i okrojona Personal SquareLine Studio, a także problemy z otwarciem, eksportem projektu i automatyczną klawiaturą dla TextArea.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Interfejs użytkownika utworzony w SquareLine Studio z przyciskami do interakcji.
    Dzisiaj poznajemy podstawy LVGL, czyli "lekkiej i wszechstronnej biblioteki graficznej dla embedded". W celu ułatwienia nam pracy, w tym temacie posłużę się jej gotową integracją z płytką ESP32-2432S028R a same elementy interfejsu będę tworzyć w SquareLine Studio. Zobaczymy tu, jak może wyglądać tworzenie interfejsu użytkownika na płytkę ESP32 za pomocą wizualnego edytora SquareLine a potem przeanalizujemy jak on działa.

UWAGA: Ten temat opiera się o SquareLine Studio które w darmowej wersji jest nieco okrojone. Jeśli chcecie pisać w LVGL ręcznie, bez SquareLine Studio, to polecam poczekać na kolejną część, gdzie zrobię program bez edytora graficznego UI.

Ten temat to kontynuacja historii o ESP32-2432S028R. Oto poprzednie części:
    ESP32 i wyświetlacz dotykowy - tutorial - część 1 - jak programować? Podstawy
    ESP32 i wyświetlacz dotykowy - część 2 - jak rysować piksele, linie, kształty, kwestia wydajności
    ESP32 i wyświetlacz dotykowy - tutorial cz. 3 - interakcje, gry i zabawy
    ESP32 i wyświetlacz dotykowy - tutorial cz. 4 - pogoda z internetu, API, JSON

Ten temat będzie dotyczył LVGL, więc od razu warto przytoczyć ich dokumentację:
    https://docs.lvgl.io/master/intro/index.html
    Przykłady LVGL:
    https://docs.lvgl.io/master/examples.html
    Każdy przykład powyżej ma swój kod źródłowy, możecie je również uruchomić w projekcie który tu zaprezentuję.

Uruchomienie przykładu esp32-smartdisplay-demo
    Moglibyśmy ręcznie integrować LVGL z naszym projektem, ale po co? Tym bardziej, że staram się celować z tym tematem w potrzeby początkujących.... z tego też powodu użyjemy gotowego przykładu dostępnego za darmo na Github. Do pobrania mamy cały projekt w PlatformIO:
    https://github.com/rzeldent/esp32-smartdisplay-demo
    Pobieramy repozytorium jako zip lub "klonujemy" je poprzez Git.
    Otwieramy w PlatformIO:
    Ekran PlatformIO z plikiem platformio.ini w edytorze kodu
    Ten projekt wspiera szeroką gamę płytek o różnorodnych wyświetlaczach. Najważniejsze jednak, że wspiera też i naszą ESP32-2432S028R.
    Zrzut ekranu z platformy PlatformIO przedstawiający projekty ESP32
    Na początku nieco się głowiłem, którą wersję mam uruchomić, bo jest tutaj esp32-2432S028R, esp32-2432S028Rv2 o esp32-2432S028Rv3. U mnie dopiero ta trzecia opcja dała obraz. Po prostu kompilujemy i wgrywamy i patrzymy jaki jest efekt:
    Wyświetlacz ESP32-2432S028R z prezentowanym interfejsem użytkownika, zawierający przyciski oraz kod QR. Zdjęcie wyświetlacza ESP32-2432S028R z interfejsem użytkownika zawierającym kod QR i przyciski. Wyświetlacz ESP32 z interfejsem graficznym, QR kodem i przyciskami Wyświetlacz dotykowy ESP32-2432S028R z działającym interfejsem użytkownika i kodem QR.
    No schludnie to nie wygląda, ale efekt jest, grafika, kod QR, a nawet interaktywny przycisk.
    Przeanalizujmy kod przykładu. Nagłówki:
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Integrację LVGL za nas już wykonano - znajduje się ona w esp32_smartdisplay.h.
    Funkcja obsługująca zdarzenie kliknięcia przycisku (potem zobaczymy, jak ją się dopina do przycisku):

Powyższa funkcja też zmienia tekst labelu (wersja set_text_fmt obsługuje ForMaTowanie takie jak sprintf, printf).
    Argumentem funkcji jest lv_event_t, czyli obiekt reprezentujący zdarzenie.
    Obsługa przycisku od obracania:

lv_disp_set_rotation ustawia rotację ekranu (enumeracja lv_disp_rot_t)
    No i funkcja setup - inicjalizacja programu:

Wywoływane też jest tam smartdisplay_init i ui_init, które może być napisane przez nas lub przez SquareLine Studio:

Poniżej z kolei używane jest rozszerzenie do przygotowania kodu QR. Wszystko opiera się o gotowe mechanizmy:

Dokumentacja QR code: https://docs.lvgl.io/master/libs/qrcode.html
    Został kod głównej pętli.

W głównej pętli najważniejsze jest regularne wywoływanie lv_timer_handler czyli aktualizacja LVGL. Oprócz tego dodane jest tam sztucznie obsługiwanie zdarzenia co 500 ms w którym m. in. zmieniany jest kolor diody i aktualizowany jest tekst na ekranie.

Ale to nie wszystko... ten projekt nie bazuje na samym kodzie C, mamy tu też plik SPJ:
    Zrzut ekranu edytora tekstowego z otwartym plikiem projektu SquareLine Studio w formacie JSON.
    Jest to projekt UI wykonany w SquareLine Studio. SquareLine Studio zamienia go potem na kod C, który dopiero później kompilujemy normalnie pod ESP. Sprytne! Tu nie ma żadnego "pośredniego formatu" UI tak jak HTML czy XML, od razu mamy kod.

Zastanówmy się zatem gdzie jest ustawiane zdarzenie wciśnięcia przycisku, chociażby OnAddOneClicked?
    Jest to automatycznie podpinane przez SquareLine Studio:
    Zrzut ekranu edytora kodu Visual Studio Code z otwartymi plikami projektu esp32-smartdisplay-demo.
    Powyższy kod pokazuje jak tworzony jest interfejs w kodzie C. Tworzone są osobno panele i relacje między nimi oraz podpinane są funkcje obsługi zdarzeń.
    Ale ten kod jest automatycznie generowany z wspomnianego pliku SPJ, poniżej odpowiedni fragment:
    Zrzut ekranu edytora kodu z otwartym projektem SquareLine.
    Ale jeszcze czegoś nam brakuje. Co ustawia callback ui_event_btnCount?
    To z kolei jest w folderze "screens", tworzenie "ekranu" ustawia callback:

Analizując głębiej:
    - lv_obj_set_width - ustawia szerokość obiektu
    - lv_obj_set_height - ustawia wysokość obiektu
    - lv_obj_set_align - ustawia wyrównanie obiektu względem jego rodzica
    - lv_obj_set_x - ustawia pozycję X obiektu
    - lv_obj_set_y - ustawia pozycję Y obiektu
    - lv_obj_add_flag - dodaje określone flagi do obiektu (np. włącza scrollbar)
    - lv_obj_clear_flag - usuwa określone flagi z obiektu
    - lv_label_set_text - ustawia tekst wyświetlany labelu
    - lv_img_set_src - ustawia źródło obrazu do wyświetlenia
    - lv_obj_add_event_cb - dodaje callback obsługujący zdarzenia dla obiektu

To dużo wyjaśnia. Cały powyższy kod jest generowany automatycznie. W ten sposób SquareLine tworzy UI w LVGL.

Podobnie z obrazkami - obrazki zamieniane są bezpośrednio na bajty w pamięci:
    Zrzut ekranu z edytora kodu pokazujący strukturę projektu i zawartość pliku C.

Instalacja SquareLine Studio
    Pora kończyć nasze programistyczne "śledztwo" oraz wypróbować SquareLine Studio w praktyce. Program jest płatny, ale jest dostępna darmowa wersja próbna oraz darmowa lecz okrojona wersja Personal (nie do zastosowań komercyjnych):
    https://squareline.io/pricing/licenses#licenseTable
    Czy warto dać temu szansę? Przekonajmy się.
    Zrzut ekranu z wynikami wyszukiwania SquareLine Studio w Google
    Pobieramy:
    Ekran instalacyjny SquareLine Studio 1.4.0 z opcjami dla Windows, Linux i Mac OS
    Trial starczy na 30 dni:
    Ekran powitalny SquareLine Studio z licznikiem próbnej wersji
    Po uruchomieniu wita nas prawie pusty ekran, na szczęście jednak nieco przykładów jest dostępnych:
    Zrzut ekranu aplikacji SquareLine Studio z pustym interfejsem.
    Wyglądają naprawdę nieźle...
    Ekran SquareLine Studio pokazujący edytor interfejsu użytkownika.

Naprawa projektu SquareLine Studio
    W tym punkcie chciałem po prostu otworzyć wspomniany projekt SPF z Github i spróbować go przerobić, ale o dziwo SquareLine tutaj zawiódł. Po prostu nie reagował na otwieranie projektu. Do tej pory nie wiem co jest tam nie tak, ale udało mi się to naprawić w prosty sposób:
    1. utworzyłem inny projekt SquareLine studio
    2. zapisałem go w osobnym folderze
    3. nadpisałem jego plik SPF plikiem z Githuba
    4. przekopiowałem folder assets ręcznie
    Odpalamy i... działa:
    Interfejs użytkownika w SquareLine Studio dla ESP32
    Nie wiem co z poprzednim projektem było nie tak, może brakowało jakiegoś pliku metadata, ktoś dodał za dużo plików do .gitignore? Można gdybać.

Podstawy SquareLine Studio
    Wreszcie mamy otwarty projekt SquareLine Studio więc pora spróbować go jakoś zmodyfikować.
    Zobaczymy, na co tak dokładnie pozwoli nam ten program. Sprawdzimy jak wygląda tworzenie w nim różnych elementów, podpinanie do nich zdarzeń, itd.
    Każdy element można przesuwać, edytować i konfigurować:
    Interfejs użytkownika na platformie SquareLine Studio z elementami przycisków i obrazem.
    Można wstawić tu inne ikonki, oczywiście też interaktywne (można potem je edytować z poziomu kodu):
    Interfejs użytkownika utworzony w SquareLine Studio z przyciskami do interakcji.
    Potem można zapisać i wyeksportować projekt, ale... znów jest problem:
    Zrzut ekranu z komunikatem błędu podczas eksportu projektu w SquareLine Studio.
    Co to za ścieżka? To nie moja. Projekt pamięta ścieżkę poprzedniego użytkownika. Otworzyłem plik SPF - rzeczywiście, jest ona tutaj zaszyta:
    Zrzut ekranu pliku konfiguracyjnego pokazujący ścieżkę eksportu UI.
    Wkleiłem tam odpowiednią u mnie ścieżkę (we wnętrzu projektu PlatformIO).
    Export się powiódł:
    Zrzut ekranu z projektu SquareLine przedstawiający interfejs użytkownika z przyciskami Rotate i Add 1.
    W naszym projekcie PlatformIO pojawił się obrazek:
    Zrzut ekranu edytora kodu PlatformIO z otwartym projektem LVGL.
    Kompilujemy i wgrywamy:
    Ekran wyświetlacza ESP32-2432S028R pokazujący kod QR i dane systemowe.
    Dziala! To naprawdę proste, tyle trzeba im przyznać.

Przykłady elementów UI z SquareLine Studio
    Może zacznijmy od elementu suwaka, czyli Slider. Suwak można "złapać' i przesunąć, co skutkuje wywołaniem jego zdarzenia zmiany. Dodatkow można też ustawić jego wartości (bieżącą, min, max) oraz je odczytywać.
    Okno SquareLine Studio z interfejsem użytkownika dla ESP32-2432S028R
    Po zaznaczeniu suwaka możemy edytować jego parametry oraz dodawać zdarzenia. Jednym z możliwych zdarzeń jest "VALUE_CHANGED", czyli zmiana wartości. Wpisujemy tam nazwę nasz funkcji do wywołania. Pole "Don't export function" pozwala użyć istniejącej funkcji, w przeciwnym razie SquareLine Studio ją tworzy.
    Interfejs SquareLine Studio z paletą zasobów i ustawieniami zdarzeń
    Eksportujemy...
    Widok interfejsu Visual Studio Code z otwartym plikiem ui_events.cpp.
    Rzeczywiście, funkcja została wygenerowana. Możemy coś do niej dopisać. Może spróbujmy wyświetlać wartość z suwaka na jednym z labeli?

Swoją drogą widać fajny sposób na pobranie obiektu ze zdarzenia - lv_event_get_target.
    Funkcje typu get i set są też opisane w dokumentacji. Wgrywamy i testujemy:
    Nasz pasek działa:
    Ekran dotykowy ESP32-2432S028R z aktywnymi wskaźnikami i przyciskami interfejsu użytkownika. Wyświetlacz LCD ESP32 z prostym interfejsem użytkownika.

Podobnie mamy np. komponent checkbox - pole do zaznaczenia. Wybieramy je z listy i przeciągamy na nasz widok.
    Ekran interfejsu użytkownika z różnymi elementami jak suwak, przyciski, i przełączniki.
    Dopisujemy mu zdarzenie zmiany:
    Interfejs dodawania zdarzenia w SquareLine Studio
    Obsługa zdarzenia w kodzie - wystarczy sprawdzić stan obiektu:

Tak prezentuje się to w praktyce:
    Wyświetlacz LCD z interfejsem użytkownika przedstawiający suwaki i przyciski Zbliżenie na ekran dotykowy z interfejsem użytkownika.
    Kliknięcie w checkbox zmienia jego stan:

[  8680][I][main.cpp:49] MyCheckChange(): Checkbox is checked

[  9340][I][main.cpp:51] MyCheckChange(): Checkbox is unchecked

[ 11110][I][main.cpp:49] MyCheckChange(): Checkbox is checked

[ 11620][I][main.cpp:51] MyCheckChange(): Checkbox is unchecked

Podobnie mamy kontrolkę Switch - czyli przełącznik. Tutaj też są dwa stany. Analogicznie, wybieramy go z listy:
    Ikony różnych komponentów UI w SquareLine Studio
    Dodajemy:
    Interfejs użytkownika w SquareLine Studio z elementami interaktywnymi
    Ustawiamy zdarzenie:
    Interfejs tworzenia zdarzenia w SquareLine Studio
    Podobnie dopisujemy funkcję (obsługę zmiany ) i testujemy, działa:

[ 52807][I][main.cpp:50] MyToggleChange(): Toggle is ON

[ 55027][I][main.cpp:52] MyToggleChange(): Toggle is OFF

[ 55867][I][main.cpp:50] MyToggleChange(): Toggle is ON

Podstawy podstawami, ale tu też są bardziej zaawansowane kontrolki. Przykładowo jest wybór koloru:
    Panel wyboru widżetów w SquareLine Studio z zaznaczonymi elementami Colorwheel i Roller.
    Przeciągamy go na ekran:
    Okno projektowe SquareLine Studio z interfejsem użytkownika
    Tak jak wcześniej, dodajemy mu zdarzenie zmiany stanu:
    Interfejs użytkownika SquareLine Studio do dodawania zdarzeń
    Na próbę wgrałem to w takiej postaci na wyświetlacz:
    Wyświetlacz ESP32 z kolorowym interfejsem użytkownika Wyświetlacz dotykowy ESP32-2432S028R z interfejsem użytkownika utworzonym w SquareLine Studio.
    Teraz trzeba tylko pomyśleć jak odebrać informacje o kolorze. Na tej platformie kolory są 16-bitowe, poniżej wgląd w unię/struktury z nagłówka użytej biblioteki:

W naszym projekcie mamy zdefiniowane LV_COLOR_16_SWAP jako 1, więc zielony kolor jest podzielony na dwa obszary w pamięci. Biorąc to pod uwagę, napisałem funkcję która sprowadza wartości kolorów do tego samego zakresu i wyświetla je w momencie zmiany kontrolki:

Testujemy:

[259878][I][main.cpp:41] MyColorChange(): Selected color: R=28, G=63, B=0

[259960][I][main.cpp:41] MyColorChange(): Selected color: R=32, G=63, B=0

[260041][I][main.cpp:41] MyColorChange(): Selected color: R=32, G=63, B=0

[260092][I][main.cpp:41] MyColorChange(): Selected color: R=32, G=63, B=0

[263961][I][main.cpp:41] MyColorChange(): Selected color: R=62, G=6, B=0

[264012][I][main.cpp:41] MyColorChange(): Selected color: R=62, G=4, B=0

[264071][I][main.cpp:41] MyColorChange(): Selected color: R=62, G=6, B=0

Kolory odpowiadają temu co pokazuje kontrolka, chociaż mogłem je jeszcze przerzucić na pełne bajty (do zakresu 0-255).

Teraz może coś bardziej interaktywnego - pole tekstowe. Spróbujmy po prostu je dodać, przeciągnąć na nasz widok. Pole tekstowe tutaj to TextArea.
    Zrzut ekranu interfejsu użytkownika w SquareLine Studio
    Kompilujemy, oto rezultat:
    Zdjęcie ekranu dotykowego z wyświetlonym interfejsem użytkownika na płytce ESP32.
    Niestety klawiatura nie pokazuje się sama... wygląda na to, że to wymaga jednak dodatkowego konfigurowania w kodzie. Krótkie sprawdzenie dokumentacji potwierdza moje obawy:
    https://docs.lvgl.io/master/widgets/keyboard.html
    Ale o tym już innym razem...

Na koniec mała wskazówka
    Jeśli nie chcemy by funkcja wywoływana z GUI caly czas tworzyła się w pliku ze zdarzeniami to wystarczy zaznaczyć:
    Interfejs użytkownika w SquareLine Studio z zaznaczonym polem do wykluczenia eksportu funkcji
    Dzięki temu możemy utworzyć ją raz u nas w kodzie w innym pliku i tylko z niej korzystać.

Oczywiście LVGL oferuje znacznie więcej, można tworzyć widoki ze scrollem (suwakami), można przełączać między ekranami, itd, ale o tym już innym razem.

Podsumowanie
    Zaprezentowałem tutaj podstawy LVGL w połączeniu z SquareLine Studio. LVGL oferuje szeroką gamę gotowych kontrolek i mechanizmów z których możemy szybko utworzyć UI naszego projektu. SquareLine Studio oferuje wygodny, wizualny edytor widok interfejsu dla naszej aplikacji, który potem można eksportować bezpośrednio do kodu C, który kompilujemy chociażby w PlatformIO tak jak każdy inny kod który byśmy sami pisali. SquareLine Studio konwertuje nawet obrazki do tablic bajtów w plikach C i nawet z tym nie ma żadnego problemu.
    Niestety SquareLine Studio za darmo dostępne jest tylko w wersji okrojonej bądź 30-dniowej, a cena pełnej wersji jest raczej nieosiągalna dla hobbystów. Z tego powodu w kolejnych częściach będziemy już pewnie tworzyć interfejsy ręcznie, tj. po prostu będziemy samodzielnie pisać kod w stylu tego co dzisiaj podejrzeliśmy.
    Planuję m. in. omówić chociażby wspomnianą już kwestię klawiatury.
    Jak na razie mogę tylko dociekliwym raz jeszcze polecić przykłady z dokumentacji LVGL:
    https://docs.lvgl.io/master/examples.html
    wszystko jest do odpalenia w projekcie który poleciłem, gotowe z miejsca.
    Na koniec zapytam - wolicie tworzyć UI z kodu, czy w edytorze wizualnym? A może znacie jakąś alternatywę dla SquareLine Studio godną uwagi?

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14567 postów o ocenie 12579, pomógł 654 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21187118
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12579
    Bardzo ciekawa propozycja, na pewno ją przetestuję:
    https://forum.lvgl.io/t/free-and-open-source-eez-studio/12954
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21187404
    tomzor
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Kilka takich spostrzeżeń:
    1. Testuje zarówno SquareLine Studio jak i EEZ Studio i niestety (nie wiem dlaczego) ale EEZ Studio wygenerowało kod przekraczający pamięć ESP32 !!!, a raptem jeden ekran.
    2. EEZ Studio prezentuje się mimo wszystko dosyć ciekawie.
    3. SquareLine Studio brakuje np. funkcji wyrównanie do elementów, teraz ręcznie trzeba pozycjonować.
    4. LVGL pracuje nad nowym edytorem (ale ma być oficjalnie niby za rok !!) .
    5. W wyświetla mi że mam "niby" aktywację do 2038r. , oczywiści edarmowe.
  • REKLAMA
  • #5 21187654
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12579
    Ad 1. Może to kwestia bitmap? Pokaż ten kod może.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21188009
    tomzor
    Poziom 15  
    w EEZ Studio nawet nie mam (jeszcze ) jednej bitmapy, zaledwie ten ekran:
    Ekran interfejsu użytkownika z informacjami o temperaturze, ciśnieniu i wilgotności.

Być może problem to biblioteki EEZ Studio tj. eez-framework pobrane z https://github.com/eez-open/eez-framework
    Albo niewiedza jak tego używać. Oczywiście jakiś banalny test typu "hello" zrobiony w EEZ Studio działa.
    W samym pliku platformio.ini należy dopisać w sekcji build_flags =
    -DEEZ_PLATFORM_ESP32 -DEEZ_FOR_LVGL. Ale i tak nic to niezmienia, pamieci brakło na tak banalny ekranik.
    Nawet taki zapis w platformio.ini:
    board_build.partitions = no_ota.csv nic nie zmienił.
    Generalnie dziwna sprawa że mi brakuje pamięci, Na obecną chwilę pracuje z SquareLine Studio.
  • #8 21241694
    tomzor
    Poziom 15  
    A czy ktoś testował najnowsze biblioteki LVGL 9.3.0 (razem lcd+dotyk) ?.
    Bo wersja 9.1.0 działa poprawnie, natomiast najnowsza to jakieś porobili zmiany w bibliotece, i np orientacja lcd jakoś nijak ma się do
    orientacji dotyku (XPT2046). Nawet już powoli rezygnuję z tej najnowszej biblioteki i zostaję na starej tj 9.1.0.
    Fajnie że robią coś nowszego i pewnie lepszego (nowe właściwości itp.) ale przynajmniej nie "kaszanili" tego co działa.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat korzystania z LVGL w SquareLine Studio w kontekście płytki ESP32-2432S028R. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi edytorami graficznymi, w tym EEZ Studio, które jest darmową alternatywą dla SquareLine Studio. Zgłoszono problemy z generowaniem kodu w EEZ Studio, który przekracza pamięć ESP32, mimo prostych interfejsów. Użytkownicy zauważają braki w funkcjonalności SquareLine Studio, takie jak brak opcji wyrównania elementów. Wspomniano również o nowej wersji LVGL 9.3.0, która wprowadza zmiany wpływające na orientację LCD i dotyku, co skłania niektórych do pozostania przy wersji 9.1.0.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA