logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak MUX 8 bez zasilacza antenowego, z zasilaczem tylko MUX 8 - co robić?

23 Sie 2024 18:53 2148 54
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego bez zasilacza antenowego mam wszystkie kanały poza MUX-8, a po włączeniu zasilacza tylko MUX-8, i jak to naprawić?

Najpierw wyjmij z anteny wzmacniacz i w jego miejsce wstaw symetryzator, a przy telewizorze zostaw zwykły metalowy wtyk i wykonaj ponowne skanowanie kanałów; zasilacz antenowy w tej konfiguracji nie jest potrzebny [#21201501][#21203528][#21203605] Wzmacniacz w tej siatkowej antenie najpewniej przesterowuje pozostałe multiplexy, dlatego po jego zasileniu zostaje tylko MUX-8 [#21201979] Dla Kielc/Świętego Krzyża MUX-8 nadaje w polaryzacji pionowej, więc sprawdź też, czy antena jest ustawiona pod właściwy nadajnik i czy trzeba obrócić mocowanie o 90° [#21203663][#21203010] Jeśli po przejściu na symetryzator MUX-8 nadal będzie słaby, ta siatka może po prostu nie być najlepsza do VHF i wtedy lepiej pomyśleć o antenie VHF/Yagi albo o osobnych antenach VHF i UHF [#21201501][#21202332]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21201365
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 21201393
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Ocena: 387
    Masz jakiś wzmacniacz antenowy? Do jakiego urządzenia podpinasz ten zasilacz. Jest podane zbyt mało danych.
    Napisz coś więcej, jaką masz antenę, czy jest ona ze wzmacniaczem, podaj swoją lokalizacje i lokalizację nadajnika z którego chcesz odebrać sygnał.
  • #3 21201397
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21201421
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1138
    Za silny sygnał, gówniany wzmacniacz, zakłócenia z sieci komórkowej. Na początek wzmacniacz zastąpić symetryzatorem.
  • #5 21201431
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 21201447
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1138
    Może się uszkodził a może coś nowego sieje w eterze. Mnóstwo takich przypadków jest. Wzmacniacze w antenach siatkowych to dno. Jak chcesz dobry wzmacniacz to z serii LNA z filtrem 5G.
  • #7 21201501
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Jaki wzmacniacz w antenie i jaki zasilacz? Do nadajnika masz ok. 30km i sygnały są duże. MUX-8 jest V więc antena siatkowa zwykła nie bardzo się nadaje.
    Z anteny wyjąć wzmacniacz i dać symetryzator Badmor 6-60 i założyć zwykły wtyk antenowy cały metalowy.
  • #9 21201650
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 21201724
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1034
    Tomeklulek napisał:
    mam taką zwykłą wtyczkę antenową i nie mam mux 8, a gdy włączę zasilacz antenowy, to mam tylko mux 8
    Tomeklulek napisał:
    kod pocztowy 26-060

Na jakim kanale odbierasz ten mux - k.8 (Św. Krzyż / pol. V) czy k.9 (Dobromierz / pol. H)?
    Tomeklulek napisał:
    800 metrów jest jakiś nadajnik 5g

5G jeszcze nie ma, ale zapewne jest tam LTE800, które także potrafi namieszać. Antenę masz w kierunku tego BTS-a, czy jest gdzieś z jej boku lub za nią?
  • #11 21201849
    LeDy
    Poziom 43  
    Tomeklulek napisał:

>>21201501 kolego, ja mieszkam pod Kielcami, kod pocztowy 26-060

To masz 40km, reszta aktualna. czyli wywalić wzmacniacz. Daj zdjęcia jak to masz zrobione, wnętrze anteny, zasilacz.
    Daj zasilacz z regulacją napięcia lub zasil z 5V z dekodera.(trzeba założyć metalowy wtyk zamiast separatora) .
  • #12 21201952
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21201969
    LeDy
    Poziom 43  
    >>21201849
    Wywalić wzm. jak już pisałem.
    Podaj jego model.
  • REKLAMA
  • #14 21201979
    _kli_
    Poziom 41  
    Tomeklulek napisał:
    gdy załączam zasilanie z dekodera to zanika mi sygnał na wszystkich kanałach poza mux8

Gdy załączasz zasilanie, masz za mocny sygnał. Na dodatek prawdopodobnie w SFN z nadajników Św. Krzyż, Dobromierz, EC Kielce (mux-3). Zrób jak doradzano ci wcześniej - wymień wzmacniacz na symetryzator.
  • #15 21202004
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21202045
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1444
    Wywal całą siatkę a kup antenę Yagi na MUX8 także coś w tym stylu
    allegro.pl/oferta/antena-zewnetrzna-kierunkowa-tv-naziemnej-combo-mux8-dvb-t2-4k-ultra-hd-lte-15433722720
    ona jest z symetryzatorem, to powinno wystarczyć.

Dodano po 2 [minuty]:

Albo taką mocniejszą
    allegro.pl/oferta/antena-kierunkowa-dvb-t2-do-tv-naziemnej-mux8-filtr-lte-hd-4k-uhf-vhf-120km-14018510238
  • #17 21202088
    LeDy
    Poziom 43  
    Janusz_kk napisał:

Albo taką mocniejszą
    allegro.pl/oferta/antena-kierunkowa-dvb-t2-do-tv-naziemnej-mux8-filtr-lte-hd-4k-uhf-vhf-120km-14018510238

Ona ma MUX-8 tylko H a u niego akurat jest V.
    Poza tym to symetryzator to raptem 6-8 zł. [6770008486]
  • #18 21202104
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    No to ta pierwsza ma MUX8 w V, poza tym to są tylko przykłady.

Dodano po 1 [minuty]:

LeDy napisał:

No ale kupując nową po co ma przepłacać za wzmacniacz i zasilacz, które mu więcej złego zrobią niż dobrego.
    Dlatego dałem linki tańszych z od razu symetryzatorem.
  • #19 21202126
    _kli_
    Poziom 41  
    Janusz_kk napisał:
    Wywal całą siatkę a kup antenę Yagi na MUX8 także coś w tym stylu
    allegro.pl/oferta/antena-zewnetrzna-kierunkowa-tv-naziemnej-combo-mux8-dvb-t2-4k-ultra-hd-lte-15433722720
    ...
    Albo taką mocniejszą
    Sprzedajesz to dziadostwo, że mu polecasz?

Janusz_kk napisał:
    No ale kupując nową po co ma przepłacać za wzmacniacz i zasilacz, które mu więcej złego zrobią niż dobrego
    Ale po co ma kupować nową antenę? Ma wymienić posiadany wzmacniacz na symetryzator za kilka złotych.

Tomeklulek napisał:
    A ciężko jest to zrobić?
    Symetryzator montujesz tak samo jak wzmacniacz dopouszkowy. Tylko pamiętaj że ma być na k. 6-48!
    https://www.youtube.com/watch?v=RqU9laX_4Rg
  • #20 21202132
    LeDy
    Poziom 43  
    Janusz_kk napisał:

LeDy napisał:

No ale kupując nową po co ma przepłacać za wzmacniacz i zasilacz, które mu więcej złego zrobią niż dobrego.
    Dlatego dałem linki tańszych z od razu symetryzatorem.

A kto mu każe kupować nową, niezrozumiale piszę po polsku?
    On ma to włożyć w co ma.
    @_kli_
    a ja mu poleciłem na 6-60.
  • #21 21202145
    _kli_
    Poziom 41  
    LeDy napisał:
    ja mu poleciłem na 6-60

Oczywiście może być. Ale skoro są już dostepne 6-48, to zawsze jakaś filtracja od LTE 800. No i od LTE700, które może pojawić się już w tym roku.
  • #22 21202154
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    _kli_ napisał:
    Janusz_kk napisał:
    Sprzedajesz to dziadostwo, że mu polecasz?

A sąd taki wniosek? poza tym skąd wiesz że dziadostwo, mierzyłeś parametry że się tak autorytarnie wypowiadasz?
    _kli_ napisał:
    Ale po co ma kupować nową antenę?

Bo 'siatka' jest właśnie takim dziadostwem, zbiera szeroko wszystko, yagi jest za to kierunkową anteną z dość wąską wiązką, jakbyś nie wiedział.
    _kli_ napisał:
    Ale po co ma kupować nową antenę

Bo ma do dupy i mux8 mu nie będzie chodził. Teraz mu działa na zasadzie kawałka druta podpiętego pod wzmacniacz.

Dodano po 1 [minuty]:

LeDy napisał:
    On ma to włożyć w co ma.

To mu nie pójdzie, przecież 'siatka' nie ma żadnego wzmocnienia dla MUX8 bo to nie jej pasmo.
  • #23 21202157
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 21202183
    _kli_
    Poziom 41  
    Janusz_kk napisał:
    skąd wiesz że dziadostwo, mierzyłeś parametry że się tak autorytarnie wypowiadasz?

Bo przekonałem się że każda "antena" z Dalekiego Wschodu to dziadostwo. A parametry ...
    Cytat:
    MOC: VHF 14 dB :!::?:, UHF 18 dB :?:
    Skuteczny zasięg: do 120km :?:;-)

... tylko utwierdzają mnie w tym przekonaniu.:!:

Janusz_kk napisał:
    Bo 'siatka' jest właśnie takim dziadostwem, zbiera szeroko wszystko, yagi jest za to kierunkową anteną z dość wąską wiązką, jakbyś nie wiedział.

Ale siatkę już ma i wszystko na niej odbiera. Tylko częściowo ze wzmacniaczem lub bez. Co prawda kąt połowy mocy w siatce jest szeroki, ale jest to antena kierunkowa. A skoro znasz parametry kierunkowości proponowanych wyżej wyrobów "made in China", to je podaj.
    Janusz_kk napisał:
    To mu nie pójdzie, przecież 'siatka' nie ma żadnego wzmocnienia dla MUX8 bo to nie jej pasmo.

To jakim cudem odbiera przy pomocy wzmacniacza ... :?:
    Tomeklulek napisał:
    gdy włączę zasilacz antenowy, to mam tylko mux 8

Oglądałeś film, do którego link podałem wyżej? Owszem, siatka to antena UHF, ale w sprzyjających okolicznościach odbiera VHF. I to całkiem nieźle.
    Autor temetu nie przekona się co i jak moze odebrać na swojej siatce, dopóki nie zrobi z niej anteny pasywnej.
    Jeżeli nadal będzie źle, możemy podyskutować o nowej antenie/antenach.

Tomeklulek napisał:
    właśnie kupiłem zasilacz za 30 zł i nie działa i jestem wkur.

Miałes kupić symetryzator, a nie zasilacz. Zasilacz już masz. Chociażby w dekoderze. Tak to jest, jak sie nie słucha porad.
  • #25 21202188
    LeDy
    Poziom 43  
    Janusz_kk napisał:

Bo ma do dupy i mux8 mu nie będzie chodził. Teraz mu działa na zasadzie kawałka druta podpiętego pod wzmacniacz.
    LeDy napisał:
    On ma to włożyć w co ma.

Skąd ty masz te wiadomości? Antena siatkowa odbiera również MUX-8 ale H.
    Jeśli chodzi o V to niestety słabo.
    Był taki okres, pojawił się MUX-8 V, że ustawiałem taką antenę pod kątem ok.45° i odbierała oba pasma bardzo dobrze.
    To co polecałeś nigdy bym nie kupił. Drogie zabawki.
    Jak nastała antena siatkowa z dipolem V to teraz tylko ona.
    Często daje ją bez siatki i jest cała aluminiowa.
    >>21202157
    Czytaj co ci piszę to prędzej zrobisz.
    Czytaj ze zrozumieniem co piszę. To mają być zdjęcia anteny w puszcze.
  • #26 21202272
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    LeDy napisał:
    Jeśli chodzi o V to niestety słabo

Nosz k&^%a przecież napisałem że sie nie nadaje, daje tyle samo co kawałek drutu.
    _kli_ napisał:
    Oglądałeś film, do którego link podałem wyżej?

Po co? antenami się zajmowałem jak ty jeszcze pewnie do nocnika robiłeś, co mi chcesz udowodnić?
    _kli_ napisał:
    Owszem, siatka to antena UHF, ale w sprzyjających okolicznościach odbiera VHF. I to całkiem nieźle.

Jak kawałek drutu, przestań się już błaźnić. Jakby dipol z koncentryka na desce zrobił to by już lepiej odbierał.
    Ale jak na razie widać to autor to kompletny lajkonik. Lepiej niech się uda po kogoś kumatego w antenach.
    _kli_ napisał:
    Autor temetu nie przekona się co i jak moze odebrać na swojej siatce, dopóki nie zrobi z niej anteny pasywnej.

No bo będzie źle, siatka ma za mały zysk aby mu podstawowe MUX8 chodził bez wzmacniacza, a jak go włączy to przesteruje na pozostałych, musiałby kupić zasilacz regulowany i regulować napięciem ale to loteria i jak zmieni się pogoda to mu to przestanie działać bo zmienia się propagacja fal.
    _kli_ napisał:
    A skoro znasz parametry kierunkowości proponowanych wyżej wyrobów "made in China", to je podaj.

Takie same jak polskie anteny, myślisz że w fabryce każdą sprawdzają przed złożeniem? poza tym jak wymiary są zgodne z obliczeniami to musi działać, więc nie wiem o co do nich masz, składałem wiele i wszystkie działały.
  • #27 21202295
    LeDy
    Poziom 43  
    Janusz_kk napisał:
    LeDy napisał:
    Jeśli chodzi o V to niestety słabo

Nosz k&^%a przecież napisałem że sie nie nadaje, daje tyle samo co kawałek drutu.
    Po co? antenami się zajmowałem jak ty jeszcze pewnie do nocnika robiłeś, co mi chcesz udowodnić?
    _kli_ napisał:
    Owszem, siatka to antena UHF, ale w sprzyjających okolicznościach odbiera VHF. I to całkiem nieźle.

Jak kawałek drutu, przestań się już błaźnić. Jakby dipol z koncentryka na desce zrobił to by już lepiej odbierał.
    Ale jak na razie widać to autor to kompletny lajkonik. Lepiej niech się uda po kogoś kumatego w antenach.
    _kli_ napisał:

No bo będzie źle, siatka ma za mały zysk aby mu podstawowe MUX8 chodził bez wzmacniacza, a jak go włączy to przesteruje na pozostałych, musiałby kupić zasilacz regulowany i regulować napięciem ale to loteria i jak zmieni się pogoda to mu to przestanie działać bo zmienia się propagacja fal.
    _kli_ napisał:
    A skoro znasz parametry kierunkowości proponowanych wyżej wyrobów "made in China", to je podaj.

Takie same jak polskie anteny, myślisz że w fabryce każdą sprawdzają przed złożeniem? poza tym jak wymiary są zgodne z obliczeniami to musi działać, więc nie wiem o co do nich masz, składałem wiele i wszystkie działały.

Coś mi się zdaje, że ci rozum odjęło ? Co do nocnika może jeszcze cię na świecie nie było? Autor lajkonik, my pieluchy, to wygląda, że ty tu najlepszy?
    Słabsze parametry to u ciebie nie nadaje się?
    To ty przestań się błaźnić.
  • #28 21202332
    _kli_
    Poziom 41  
    Janusz_kk napisał:
    antenami się zajmowałem jak ty jeszcze pewnie do nocnika robiłeś
    A może na odwrót.:?:

Janusz_kk napisał:
    No bo będzie źle
    Skąd wiesz? Mux-y UHF odbiera na antenie z tłumikiem (niezasilony wzmacniacz), a mux-8 z zasilnym wzmacniaczem. Skąd wiesz z jakiego nadajnika odbiera mux-8? Może z Dobromierza, gdzie jest on poziomo.:?: Dlatego pytałem o kanał na którym ma sygnał.
    A tak na marginesie - wiesz jaki zysk ma pojedynczy dipol VHF doczepiony do tego chińskiego combo? Naprawdę wierzysz że 14 dB? Jeżeli tak, to ...
    Janusz_kk napisał:
    .... przestań się już błaźnić

Janusz_kk napisał:
    składałem wiele i wszystkie działały
    To montuj dalej te dziwolagi. Zawsze będziesz miał robotę przy ich wymianie. Nawet naprawić się tego nie da, bo jak się rozpadnie, to części do tego nie dostaniesz.
    Ja mam zasadę, że najniższym dla klienta kosztem staram się uzyskać jak najlepszy odbiór przy pomocy anteny którą już posiada. Generalnie jestem zwolennikiem dwóch oddzielnych anten VHF i UHF lub szerokopasmowego logarytma.
  • #29 21202334
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 434
    _kli_ napisał:
    Janusz_kk napisał:
    skąd wiesz że dziadostwo, mierzyłeś parametry że się tak autorytarnie wypowiadasz?

Bo przekonałem się że każda "antena" z Dalekiego Wschodu to dziadostwo. A parametry ...
    Cytat:
    MOC: VHF 14 dB :!::?:, UHF 18 dB :?:
    Skuteczny zasięg: do 120km :?:;-)

... tylko utwierdzają mnie w tym przekonaniu.:!
    To podaj jakiej polskiej firmy kupować anteny, może Dipol czy to też PRC.
    Bo hiszpański Televes to jednak drogie są.
    Też mam serdecznie dość tandety z Chin ale co kupić dobrego, dość taniego i polskie, tylko polskie a nie "made in PRC for Poland, Dipol" czy coś innego.
  • #30 21202379
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7771
    @januszkk @_kli_ Zgodnie z regulaminem forum obydwaj adwersarze otrzymują blokadę pisania.
    3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z Kielc ma problem z odbiorem MUX 8, który pojawia się tylko przy włączonym zasilaczu antenowym, podczas gdy inne kanały znikają. Antena to siatkowa z wzmacniaczem, a użytkownik podejrzewa, że nowy nadajnik 5G w okolicy może zakłócać sygnał. Użytkownicy forum sugerują, aby wymienić wzmacniacz na symetryzator, co może poprawić odbiór, oraz zwracają uwagę na konieczność dostosowania anteny do polaryzacji nadajnika. Wskazują również na możliwość zakupu anteny Yagi, która lepiej odbiera MUX 8. Użytkownik planuje zamówić symetryzator i dostosować antenę zgodnie z zaleceniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA