logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] [BK7231N] Enbrighten Smart LED Wi-Fi String Lights 69281 v1 Teardown

interfect 14 Wrz 2024 18:44 2178 4
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21226386
    interfect
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Właśnie dostałem zestaw Enbrighten Smart LED Wi-Fi String Lights, model 69281 v1 , wyprodukowany przez Jasco.

Pudełko z zestawem Enbrighten Smart LED Wi-Fi String Lights na stole. Zdjęcie opakowania Enbrighten Smart LED Wi-Fi String Lights, model 69281 v1, z widoczną specyfikacją techniczną.

W prawym górnym rogu pierwszego zdjęcia ledwo widać rzeczywistą część świetlną; są to trzy gołe (ale prawdopodobnie w jakiś sposób izolowane) przewody z małymi plastikowymi plamkami wzdłuż nich, co jakiś czas trzymającymi rzeczywiste diody LED, łącznie emitujące około zero lumenów. Nie jestem pewien, czy była warta 5 dolarów, które zapłaciłem za nią na wyprzedaży.

Działa bardzo podobnie do WFD4105E smart plug , o którym pisałem wcześniej: ma jeden przycisk, szybko migający niebieski tryb i wolno migający niebieski tryb, a w wolno migającym niebieskim trybie tworzy punkt dostępu WiFi.

Oto skrzynka kontrolna. Należy zauważyć, że całość jest zasilana przez USB.

Zdjęcie kontrolera Enbrighten Smart LED Wi-Fi String Lights, model 69281.

Udało mi się otworzyć obudowę, odkręcając jedną małą śrubkę Torx, która trzyma ją zamkniętą, a oto kilka zdjęć układu płytek.

Zbliżenie płytki PCB z widocznymi pinami i podłączeniem USB. Układ płytki drukowanej z kontrolerem zasilanym przez USB. Zbliżenie płytki drukowanej z układem scalonym Beken BK2731N i komponentami elektronicznymi. .

Wygląda na to, że ma tam BK2731N, a także punkty testowe dla nie jednego, ale dwóch UART-ów. Piny danych USB niestety nigdzie nie prowadzą. Myślę, że to było zbyt wiele, aby mieć nadzieję, że wyskoczą na chip FTDI.

Opakowanie jest chronione prawami autorskimi z 2022 roku, więc nie jestem pewien, czy zawiera podatne lub poprawione oprogramowanie układowe Tuya (lub jakiekolwiek oprogramowanie układowe Tuya, ponieważ nie ma oddzielnego modułu Tuya) do bezprzewodowego flashowania. Nie flashowałem go jeszcze przez UART (co moim zdaniem może być najlepszym sposobem na uzyskanie informacji konfiguracyjnych dla świateł i przycisku?); Będę musiał trochę poszukać, aby dowiedzieć się, jak to wszystko działa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21226433
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12632
    To urządzenie najprawdopodobniej używa WS2812B lub podobnych indeksowanych diod LED na piksel. Powinno działać dobrze ze sterownikiem PixelAnim:
    https://www.elektroda.com/rtvforum/topic4057187.html
    Oznacza to, że najprawdopodobniej P16 (wyjście danych SPI) układu Beken służy do sterowania linią danych diod LED. Ponadto diody LED otrzymują linie GND i VDD (5V), więc do diod LED dochodzą 3 przewody.
    Na płytce znajduje się również jeden przycisk, który można skonfigurować tak, aby korzystał z roli Btn_SmartLED w OBK.

W zeszłym miesiącu testowałem podobne urządzenie zasilane przez USB i działało dobrze z OBK:
    Więzadło diod LED WS2812B świecące wielokolorowym światłem. Moduł elektroniczny z złączem USB na drewnianym stole.
    Tak więc, zrób kopię zapasową 2MB i możesz spróbować flashować. Zakładam, że widziałeś nasze poradniki dotyczące flashowania?
    https://www.youtube.com/@elektrodacom
    Bezprzewodowe flashowanie jest problematyczne i nie jest niezawodne, więc nie zawracałbym sobie tym głowy, o ile masz jakiś podstawowy sprzęt lutowniczy.

Jeśli chodzi o piny USB, nie zamierzają używać ich do komunikacji, więc nie są podłączone.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21226746
    interfect
    Poziom 4  
    Dzięki! Miałeś rację co do konfiguracji; sterownik PixelAnim działa świetnie! Nawet w większości poprawnie prezentuje się w HomeAssistant.

Aby uzyskać połączenie UART, wziąłem krótki nagłówek pinów (3 piny były tak krótkie, jak tylko mogłem odłamać), wygiąłem piny po jednej stronie, aby były bliżej siebie, a następnie poza płaszczyzną nagłówka, podłączyłem przewody USB do UART RX i TX do drugiej strony nagłówka i przykleiłem je taśmą elektryczną do płytki, aby zetknąć się z padami TX1 i RX1 (odpowiednio). Wyginanie z płaszczyzny było ważne; nie miałem szczęścia po prostu przyklejając piny nagłówka do padów. Oto wysoce zaawansowany kabel interfejsu, który otrzymałem:

Kabel interfejsu z podłączonymi przewodami USB do UART.

Nie miałem zbyt wiele szczęścia z GUI flasherem na Mono z powodu co wygląda na błąd związany z Mono po stronie odczytu , więc zrobiłem 2 MiB flash dump ze starym narzędziem hid_download_py uartprogram:

./uartprogram firmware.bin -d /dev/ttyUSB0 -r -u -s 0x0 -l 0x200000
    .

Oto plik oprogramowania układowego, na wypadek, gdyby był przydatny do bezprzewodowego flashowania lub ustalenia, że nie działa:
    firmware...iB.bin (2 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Narzędzie do pobierania dało mi błąd CRC bez względu na to, co zrobiłem. Ale zrzuciłem plik dwukrotnie przy dwóch różnych prędkościach transmisji i otrzymałem ten sam plik. Umieściłem również ten plik w GUI flashera, aby spróbować wyodrębnić konfigurację i otrzymałem coś, co wyglądało na wiarygodne dane wyjściowe:

{
       "rstnum":"10",
       "rstcor":"b",
       "Jsonver":"1.0.0",
       "gmwb":"40",
       "title20":"0",
       "key1_pin":"20",
       "gmwg":"40",
       "knum":"1",
       "wfcfg":"spcl_auto",
       "colormin":"10",
       "miso":"17",
       "mosi":"16",
       "pmemory":"1",
       "gmkb":"65",
       "k1sfunc":"5",
       "keyfunc":"1",
       "irfunc":"0",
       "cmod":"rgb",
       "lednum":"60",
       "netlptime":"5",
       "strsep":"10",
       "MISO":"17",
       "rstbr":"80",
       "key1_lv":"0",
       "brightstep":"20",
       "remdmode":"0",
       "colormax":"50",
       "module":"CBU",
       "colorpfun":"1",
       "rstmode":"1",
       "CS":"15",
       "k1lfunc":"1",
       "dmod":"0",
       "gmwr":"40",
       "colormaxp":"100",
       "gmkg":"65",
       "onoffmode":"1",
       "colororder":"0",
       "speedstep":"20",
       "wfct":"3",
       "brightrate":"20",
       "lptime":"3",
       "aging":"0",
       "category":"1101",
       "SCL":"14",
       "gmkr":"65",
       "defcolor":"r",
       "defbright":"80",
       "crc":"102"
    }

Device configuration, as extracted from Tuya: 
    - SPI MISO 17
    - SPI MOSI 16
    Device seems to be using CBU module, which is using BK7231N.
    And the Tuya section starts, as usual, at 2023424

OpenBeken Configuration Generator nie wydawał się być w stanie wiele z tego wyciągnąć (chyba oczekuje innego formatu JSON?). Ale z
    "key1_pin":"20",
    można stwierdzić, że pin 20 to miejsce, w którym znajduje się przycisk na tym urządzeniu.

Sflashowałem
    OpenBK7231N_QIO_1.17.697.bin
    za pomocą flashera GUI, z wstępnie wypełnionymi ustawieniami WiFi, a urządzenie pojawiło się i działa świetnie! Samouczek PixelAnim, do którego link podałeś, chciał, żebym użył LittleFS i autoexec.bat, ale udało mi się zmieścić niezbędny skrypt w 512 bajtach polecenia startowego:

backlog startDriver SM16703P; SM16703P_Init 60; startDriver PixelAnim
    .

A potem, ponieważ używam HomeAssistant, dodałem jeszcze jeden
    ; scheduleHADiscovery 5
    na końcu.

Funkcja "Btn_SmartLED" jest fajna; mogę zmienić kolor podwójnym naciśnięciem i jasność długim naciśnięciem.

Tak więc mój projekt szablonu urządzenia byłby następujący:

{
      "vendor": "Enbrighten",
      "bDetailed": "0",
      "name": "Enbrighten Smart LED Wi-Fi String Lights 69281 v1",
      "model": "69281",
      "chip": "BK7231N",
      "board": "CBU",
      "flags": "0",
      "keywords": [
        "RGB",
        "LED String",
        "SM16703P"
      ],
      "pins": {
        "20": "Btn_SmartLED;0"
      },
      "command": "backlog startDriver SM16703P; SM16703P_Init 60; startDriver PixelAnim",
      "image": "https://obrazki.elektroda.pl/5988475600_1726356778.jpg",
      "wiki": "https://www.elektroda.com/rtvforum/topic4075705.html"
    }

Oto lepsze zdjęcie całego urządzenia (dla szablonu).
    Przewód świetlny LED z wtyczką USB i przyciskiem sterowania.
  • REKLAMA
  • #5 21420436
    interfect
    Poziom 4  
    Forum wysłało mi maila, żebym wrócił i zamknął ten temat. Moje urządzenie działa całkiem dobrze odkąd je sflashowałem i w końcu znalazłem dla niego rzeczywiste zastosowanie.
REKLAMA