logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć uniwersalny sterownik do Webasto w Oplu Vivaro?

Szymon7507 30 Wrz 2024 15:04 1176 8
REKLAMA
  • #1 21244809
    Szymon7507
    Poziom 13  
    Ocena: 55
    Sterownik EasyStart T Mont z wyświetlaczem pokazującym 22°C. Dzień dobry,
    Posiadam webasto w oplu vivaro. Sterownik jaki się tam znajduje to jest taki:
    EasyStart T Mont (zdjęcie w załączniku). Z tego sterownika wychodzi kilka przewodów ale do kostki podłączone są tylko 3 tj czerwony, brązowy i żółty.
    Wszystko działa. Natomiast chciałbym zmienić sterownik na jakiś uniwersalny żeby móc sterować zdalnie. Jak podłączam uniwersalny sterownik (zdjęcie w załączniku) to odrazu ulega spaleniu. Proszę o pomoc. Zdjęcie elektronicznego sterownika EasyStart T Mont z wyświetlaczem i przyciskami. Czarny uniwersalny sterownik z trzema przewodami.
  • REKLAMA
  • #2 21245655
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7737
    Ten uniwersalny sterownik to chiński? Do chińskich "webast"? Jeśli tak, to go nie podłączysz.
  • REKLAMA
  • #3 21247177
    Szymon7507
    Poziom 13  
    Tak, chiński. Co można zrobić w moim przypadku? Jest jakaś opcja sterowania zdalnego?
  • #4 21247183
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7737
    Kupić oryginalny Eberspachera ze zdalnym sterowaniem. Aby coś dobrać, przydałoby się zdjęcie tabliczki znamionowej agregatu grzewczego. Jest mnóstwo modeli i tylko w ten sposób można dobrać właściwy.
  • REKLAMA
  • #5 21247673
    Szymon7507
    Poziom 13  
    Pytanie z innej beczki. Jak latem kupiłem to auto to webasto samo się włączało (bo było zaprogramowane) a ja nie wiedziałem jak wyłączyć więc odłączyłem wtyczkę. Teraz gdy chce to uruchomić to na ikonce grzania odpala mi się Nawiew w aucie ale webasto się nie uruchamia a przynajmniej spaliny się nie wydobywają i nie słychać żeby coś się działo. A latem spaliny z boku auta leciały jak głupie. Pewnie programator się rozprogramowal a ja nie wiem zrobić żeby odpalić. Gdy podpinam kostkę to sterownik robi inicjalizacje. Po inicjajcji pokazuje mi się tylko grzanie, P i zegar.

Gdy wchodzę w C2 to mam odpowienio:
    00 0
    01 1
    02 of
    03 of
    04 of
    05 of

Podczas gdy w C1 mam odpowiednio:

00 of
    01 of
    02 on
    03 of
    04 of
    05 of
    06 23
    07 60 Dokumentacja obsługi Eberspächer EasyStart T z widocznymi opcjami konfiguracji. Instrukcja konfiguracji systemu Webasto z opisem kodów dla podmenu C2.
  • #6 21247753
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1054
    Szymon7507 napisał:
    żeby móc sterować zdalnie.

Na jaką odległość potrzebujesz i ile masz na to kasy.
  • #7 21247782
    Szymon7507
    Poziom 13  
    Odległość max 50m kasa? Nwm jakie są wg przedziały cenowe. To jest auto robocze więc nie chce przesadzać. Znalazłem jakieś nowe webasto vevor za ok 500 zł i nwm czy nie kupić i zrobić od nowa bo będzie chyba szybciej. Bo najbardziej mi chodzi o czas bo jego mam najmniej.
  • REKLAMA
  • #8 21247934
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1054
    Ebera chcesz zamieniać na chińczyka? no nie wiem.
    Możesz zastosować na przykład taki alarm:
    https://pl.aliexpress.com/item/1005005476478894.html?gatewayAdapt=glo2pol

Są też inne lepsze/gorsze, tańsze/droższe rozwiązania, ale ważne, aby komunikacja na pilocie była dwu-kierunkowa. Wtedy masz potwierdzenie zadziałania pieca.

Centralka alarmowa posiada kanały, które można używać do załączania/wyłączania urządzeń. Możesz podłączyć kanał przez przekaźnik do styków włącznika w sterowniku.

Są też droższe centralki alarmowe, które mogą sterować linią cyfrową Ebera i Webasta analogowego. Mają też czujnik temperatury wody i wiesz jaką T ma silnik. Wszystkie dane na pilocie. Ale to trochę droższe.

A jak chcesz wypas, to można podłączyć resztę kabli i dodatkowo zdalnie odpalać grata.
  • #9 21263532
    Szymon7507
    Poziom 13  
    Narazie i tak nic nie zrobię. Nie wiem czy podłączając ten chiński sterownik, nie uszkodziłem webasto. Niby programuje i włączam to tylko Nawiew w aucie się wlacza a webasto nie kopci

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Webasto w Oplu Vivaro z oryginalnym sterownikiem EasyStart T Mont, który działa, ale chce go wymienić na uniwersalny sterownik zdalnego sterowania. Po podłączeniu chińskiego sterownika, urządzenie ulega spaleniu. Użytkownik pyta o możliwość zdalnego sterowania i alternatywne rozwiązania. Odpowiedzi sugerują zakup oryginalnego sterownika Eberspacher lub zastosowanie centralki alarmowej z dwu-kierunkową komunikacją. Użytkownik rozważa również zakup nowego Webasto Vevor. Dodatkowo, pojawiają się problemy z uruchomieniem Webasto po odłączeniu wtyczki, co może wskazywać na rozprogramowanie systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA